donderdag 26 augustus 2004

Voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid




Op de foto een goodwill-bloemenactie van het IJzerbedevaartcomité, hier op 11 juli vorig jaar in het Baudelopark bij de nieuwe Vlamingen. Vorig jaar in Antwerpen en Gent. Dit jaar in Antwerpen, Gent en Kortrijk.

Vrede, vrijheid en verdraagzaamheid is voor het IJzerbedevaartcomité de hedendaagse hertaling voor de 21ste eeuw van het motto Nooit meer oorlog, zelfbestuur en godsvrede van de IJzerbedevaarten.

Rechts Vlaanderen ziet die actualisering helemaal niet zitten. Vooral met die verdraagzaamheid hebben ze het o zo moeilijk. Maar ook het pacifisme is geen spek voor hun bek. En de ware democraten moeten hun hart vasthouden voor het model van eigen VolksStaat dat rechts hier zou willen installeren. Na jarenlange maneuvers en terreur tegen het Ijzerbedevaartcomité heeft rechts dan maar in eigen beheer - zeg maar Blok-beheer - een eigen IJzerwake een week vroeger dan de bedevaart georganiseerd in Steenstraete. En ze hebben meteen de teletijdsmachine opgezet. Tientallen jaren back in time natuurlijk, naar Dietsland aan de Ieperlee, en ook bijna back in space. Op welke planeet leven we eigenlijk? Ach, al die rechtse, conservatieve en retrograde toestanden zijn echt niet aan mij besteed. De geesten zijn definitief gescheiden, beter veel te laat dan helemaal nooit.

Het enige, echte en ware IJzerbedevaartcomité doet een warme oproep aan alle Vlamingen om zich te engageren voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. We zullen aanstaande zondag 29 augustus maar naar de 77ste IJzerbedevaart gaan zeker :-)

zondag 22 augustus 2004

Spirit in Eeklo

De Spirit-top laat via kranten-interviews ballonnetjes op over de toekomst en het profiel van Spirit. Na Geert en Koen was het zaterdag 21.08 de beurt aan Bert in De Standaard.

Ondertussen komt er spirit in Eeklo. De initiatiefnemers van het opstartende Spirit in Eeklo willen de lokale conservatieve meerderheid (helpen) breken. Meteen duidelijke taal.

donderdag 19 augustus 2004

Duizend soldaten





Het voorbije weekeinde hebben we in de Westhoek, in de streek van Ieper en Diksmuide doorgebracht. De bezoeken aan het In Flanders Fields Museum en IJzerbedevaartmuseum hebben een grote indruk nagelaten. Wat ik speciaal onthouden heb, bovenop de gruwel van de oorlog zelf? Bijna evenveel slachtoffers van ziekte en ontbering als gevechtsslachtoffers. En de Spaanse griep moest nog komen na WO I. Een kwart van de Belgische bevolking die op de vlucht sloeg, de gastvrijheid van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk, de onnoemelijke parallellen met wat de vluchtelingen – ook in onze landen - anno 2004 meemaken.

Laat ik nu maar meteen Willem Vermandere aan het woord met zijn 1000 soldaten.

WILLEM VERMANDERE
DUIZEND SOLDATEN
als ge van ze leven in de westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tijd als g' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

ja 't is den oorlog da j' hier were vindt
en 't graf van duizend soldaten
altijd iemands vader altijd iemands kind
nu doodstil en godverlaten

laat de bomen nu maar zwijgen
en dat 't gras niets vertelt
en de wind moet 't ook maar nie zingen
dat julder'n dood tot niets hè geteld
dat waren al te schrik'lijke dingen

zeg 't gaat al goed der is welvaart in 't land
en de vrede ligt vast in de wetten
we maken wel wapens maar met veel meer verstand
maar just om den oorlog te beletten

en grote raketten atoom in den top
we meugen toch experimenteren
we mikken wel ne keer naar mekaar zijne kop
maar just om ons t' amuseren

als ge van ze leven in de westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tijd als g' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

ja 't is den oorlog da j' hier were vindt
en 't graf van duizend soldaten
altijd iemands vader altijd iemands kind
duizend en duizend soldaten
duizend en duizend soldaten
duizend en duizend soldaten

woensdag 18 augustus 2004

Het Vlaams Vredesinstituut




Bomspotter Jan Roegiers (Foto Red Kitten op Indymedia)

Het oprichtingsdecreet van het Vlaams Vredesinstituut, dat Spirit en ons Vlaams parlementslid Jan Roegiers er in mei 2004 nog net voor de verkiezingen hebben doorgekregen in het Vlaams Parlement, is vandaag 18.08.2004 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Negentig jaar na het begin van Den Grooten Oorlog en amper twee weken voor de IJzerbedevaart met het motto Vrede Vrijheid Verdraagzaamheid een mooi cadeau voor de vrede.

dinsdag 17 augustus 2004

Daar is de flitspaal (opgedragen aan Bert Anciaux)





Het liedje "Allo" van De Feestridders al gehoord over de flitspalen en Bert Anciaux, de ondertussen alweer ex-minister van Mobiliteit? Het wijsje is dat van de Roemeense zomerhit Dragostea Din Tei ("Laat ons vrijen onder de lindenboom"), en de Feestridders surfen lekker mee op de commerciële succesgolf. Om nog beter te verkopen wordt onzen Spirit-Bert nog eens meegenomen. Wat bewijst dat hij toch nog goed in de markt ligt, zelfs al moet hij voor lijdend voorwerp spelen. Ik vind "Allo" nu niet echt dé muzikale parodie op het “wijlen” mobiliteitsbeleid van Bert Anciaux. Het is een beetje grappig… tenminste zolang je zelf geen verkeersboete aan je broek hebt. Het was wellicht niet zo bedoeld, maar het liedje herinnert er ons aan dat we best de snelheid binnen de veilige perken en de verkeerslichten in de gaten houden. Wat JMDD en Co, Touring, de Tuf-Tuf-club of de parodie-ridders ook beweren. De verkeersveiligheid moet omhoog en het aantal verkeersslachtoffers omlaag.

De onbemande camera’s van de politiezone Gent detecteerden tijdens de voorbije maand juli 1013 (1008 + 5) zware snelheidsovertredingen waarvan 5 in combinatie met negeren rood licht; en 90 (85 + 5) roodlichtovertredingen waarvan 5 bovendien in combinatie met een zware snelheidsovertreding.
Goed voor 1098 opgestelde processen-verbaal. Zo'n 80 % van de overtreders betaalt zijn/haar boete op tijd.

De Gentse stadsring, waar een beperking van 50 km/u geldt, blijft hét pijnpunt voor chauffeurs met zware voet. En daar komen wij terug op onze dada. Spirit voor Gent wil dat de provincie- en gewestwegen op het Gents grondgebied overgeheveld worden naar de stad mét de bijhorende middelen. Op die manier kan op het hele grondgebied een veilig en coherent verkeersbeleid gevoerd worden.

Om onze goede wil te tonen, verklappen we hier zomaar gratis alle locaties van de flitspalen van Oost-Vlaanderen. Want een verwittigd mens is er veel meer waard!

dinsdag 10 augustus 2004

Nagasaki - Gent





Keijiro Matsushima (Foto Voor Moeder Aarde)

Maandagavond 9 augustus hebben we aan de Gras- en Korenlei het atoombombardement op Nagasaki (9 augustus 1945) herdacht met 59 drijvende lampions op het water. Eregast én spreker was Keijiro Matsushima (70 jaar), een overlevende van het atoomaanval op Hiroshima. Een intieme plechtigheid op een prachtige zomeravond.

Even belangrijk als het gedenken is het vooruitkijken naar de toekomst. Gent is nu aangesloten bij een internationaal netwerk Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) dat met de steun van het netwerk Abolition 2000 een stappenplan voorstelt, waarbij de kernmachten al hun kernwapens tegen 2020 moeten ontmantelen. Toch nog voor een paar jaar vredeswerk aan de winkel, ook op lokaal vlak in Gent!

Staat jouw stad of gemeente trouwens al op de lijst van de burgemeesters die de noodcampagne Hiroshima ondersteunen?

Klik hier voor het beeldverslag (AVS - 10.08.2004). Zie ook de
fotoreportage van Voor Moeder Aarde.

maandag 9 augustus 2004

"Spirit is nodig!" ….zegt Geert Lambert





Geert Lambert is waarnemend voorzitter van Spirit (op de foto, midden zittend). In een
interview op 09.08.2004
in De Gentenaar/Het Nieuwsblad ventileert hij wat ideeën over de noodzaak en de toekomst van Spirit. Ik citeer: "Spirit is een onderdeel van de progressieve stroming in Vlaanderen". "Ons kartel haalt zijn kracht uit de samenwerking tussen afzonderlijke entiteiten""We kunnen de motor zijn van nieuwe ideeën. Een stuk immaterieel denken aanbrengen, de culturele reflex in de politiek". Houden zo!

vrijdag 6 augustus 2004

Oxfam tweedehands boekenwinkel in Gent





"…Sommigen verbranden boeken. Anderen lezen ze…"

Ben je een echte boekenwurm of gewoon een liefhebber of verzamelaar van boeken? Goed nieuws! Oxfam opent op 1 september 2004 een Gentse Oxfam tweedehandsboekenwinkel in de Sint-Amandstraat 16 in 9000 Gent (nabij Sint-Pietersplein). Er zal wel iets voor jou tussen zitten. Boeken die je niet meer leest, kan je schenken. Vanaf de openingsdatum kan je boeken inleveren in de winkel tijdens de openingsuren (10u - 18u). Alle soorten boeken zijn welkom, liefst in goede staat. Een team vrijwilligers sorteert ze en verkoopt ze in de winkel ten voordele van de vele solidariteitsprojecten van Oxfam. Niet alleen boeken, maar ook vrijwilligers zijn dus welkom.

donderdag 5 augustus 2004

Slecht rapport

Amnesty International maant de Belgische overheid aan dringend een einde te maken aan verschillende vormen van schending van de mensenrechten. Op basis van een vernietigend rapport van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties heeft Amnesty International een waslijst zware bezorgdheden geuit, onder meer over politiegeweld, wantoestanden bij de uitlevering van asielzoekers en de overbevolking in onze gevangenissen.

Meer info bij Amnesty International Vlaanderen.

woensdag 4 augustus 2004

Vlaams Blok-light….. (Blok aan ‘t been 4)





De cartoon komt van Blokwatch.

Het Blok werkt aan een nieuwe partij voor het najaar 2004. Het zou allemaal wat softer worden, om meer mensen aan te trekken. Sommigen gewagen van een nieuw Blok in een zogenaamde light-versie. Maar dat is het nu juist. Het stond in de krant. Light-producten zijn niet zo onschuldig als ze zich voordoen. En ze durven wel eens zwaarder op de maag liggen dan verwacht.

dinsdag 3 augustus 2004

Spirit op de Rode Planeet





"…Terwijl Spirit en Opportunity hun activiteiten op Mars voortzetten, beweegt de Rode Planeet zich in haar elliptische baan steeds verder weg van de Zon. Dat luidt het begin in van de winter, die vanop het zuidelijke halfrond oprukt naar de evenaar en daar halfweg september zijn hoogtepunt bereikt. Dag na dag neemt de hoeveelheid zonlicht af, de enige energiebron voor de beide Marsverkenners" (Uit de Metro van 30.07.2004)

maandag 2 augustus 2004

Roma en de Holocaust

In de nacht van 2 op 3 augustus 1944, de laatste nacht dat het kamp ‘operationeel’ was, vernietigden de nazi’s het zogenaamde "zigeunerkamp” van Auschwitz. Bijna 3000 Roma mannen, vrouwen en kinderen stierven in de gaskamers van Auschwitz. Een trieste verjaardag. Men schat dat de nazi's ongeveer vijfhonderdduizend Roma hebben omgebracht.

Ook politieke opponenten, intellectuelen, mindervaliden, holebi's werden het slachtoffer van de Holocaust. De Holocaust was meer dan enkel een Joodse tragedie, het was een tragedie voor de hele mensheid.

Nablog 10.09.2007 : Meer info over deze foto via Wikipedia.