maandag 20 maart 2006

Groepsportret met dame















Een zonnige dag in Brussel om met de anti-oorlogscoalitie te protesteren tegen 3 jaar oorlog en bezetting in Irak.

Hier een politieke familiekiekje (geplukt van de LEF-webstek) met vooraan wat spirit-kopstukken op de betoging van zondag 19 maart.



Een groepsportret met dame. Van links naar rechts : Geert- met- de- groene bril-Lambert, Joris-niet-Frank-Vandenbroucke, Fauzaya-maar spreek uit Fauzia-Talhaoui, Jan-de-man-van-Gent-Roegiers, Fouad-jogging-Ahidar... en zovele anderen.

vrijdag 17 maart 2006

Geert Lambert gaat vreemd

Volgende week in 'Dag Allemaal'. Nu op video.

maandag 13 maart 2006

Verkiezingsonderzoek 2006

Het onderzoekersduo Carl De Vos en Herwig Reynaert, alias Reynaert De Vos, en derde man Dries Verlet van de Vakgroep Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent vragen via de stadsblog Gent Blogt om mee te doen aan een nieuw verkiezingsonderzoek over de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. Ik heb me ingeschreven, de vragen op 15 minuten beantwoord en aldus mijn allerpersoonlijkste en veel te gekleurde bijdrage aan de politieke wetenschap geleverd. Als ze dat zo vriendelijk vragen, kan een mens niet weigeren.

Onderzoekspartners zijn naast de Gentse universiteit ook de Universiteit Antwerpen met Stefaan Walgraeve, Peter Van Aelst, Michiel Nuytermans, Universiteit Hasselt (pardon, Diepenbeek) met Johan Ackaert, de Katholieke Universiteit Leuven met Bart Maddens, Stefaan Fiers en Karolien Weekers. ’t Zal serieus zijn met al die kleppers.

Elders op Internet loopt ook nog De Stemmenkampioen van de Vrije Universiteit Brussel, faculteit HLN (Het Laatste Nieuws). Geen kwaad woord daarover, want ik ‘speel’ daar ook aan mee. Met beide ‘wedstrijden’ vallen trouwens prijzen te winnen, zij het geen zitje in gemeente- of provincieraad of parlement zoals bij de echte verkiezingsrace. Een mens kan niet alles hebben.

Grote steden als Gent krijgen een apart luik in het Verkiezingsonderzoek 2006. Een kans voor de stedelingen om nu maar eens duidelijk te maken dat het met en in de steden mag vooruitgaan in de 21ste eeuw.

Dus beste stadsmussen, laat je niet smurfen door de veldmuizen, maar smurf nu naar http://www.gemeente2006.be, smurf je in, en laat nu al je stem smurfen (= horen, niet smoren) bij de Grote (wetenschaps)Smurf.

zondag 12 maart 2006

Onze Kongo - Belgische koloniale propaganda 1885-1960

Deze tentoonstelling met tal van randactiviteiten brengt een overzicht van de Belgische koloniale propaganda en beeldvorming in de periode 1885-1960. Ik nam in het openingsweekeinde al een kijkje en ga nog wel eens terug voor 12 april.

In een groot aantal documenten (originelen en reproducties) en teksten toont 'Onze Kongo' hoe de beeldvorming van Kongo (en Afrika) in de loop van de tijden veranderde, parallel met de evoluties in België en de wereld.

De tentoonstelling maakt ons duidelijk hoe voorzichtig we moeten omspringen met beeldvorming over andere volkeren en culturen, en met propaganda in het algemeen.

Tot spijt van bijvoorbeeld de oud-kolonialen die- uiteraard - ook op deze tentoonstelling afkomen, behandelt de tentoonstelling niet de werkelijke geschiedenis zoals ze zich in de feiten heeft voorgedaan, maar wel de geschiedenis van Belgische denkbeelden en van gepropageerde mythes met betrekking tot Kongo. De tentoonstellingsmaker CEC zet er volgende tropische boom over op.

Bon, het is een bestaande reizende tentoonstelling die onze stad aandoet, maar een extra-luik over koloniale propaganda in Gent was nog leerrijker geweest. Iets over de koloniale straatnamen zoals Gebroeders Vandeveldestraat bijvoorbeeld, over de betwiste monarch LII en zijn borstbeeld waar niemand naar omziet maar ook nauwelijks iemand van opkijkt. Over Sakala, ons Gents Moorken. Geen interesse in dit Gents koloniaal erfgoed? Verdrongen koloniaal verleden? Te moeilijk? Te delicaat? Alles te laat? Of juist te vroeg?

Van 3 maart - 12 april 2006 in de Parnassus, Oude Houtlei 124, 9000 Gent. Alle werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur Ook tijdens de weekends van 4 en 5 maart, 11 en 12 maart en 1 en 2 april. Toegang gratis

Meer info en het volledige programma bij de Afrika-Vereniging van de Universiteit Gent (AVRUG) en bij de Stad Gent

zaterdag 11 maart 2006

Guantanamo Bay












Bron cartoon : www.whitehouse.org

Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin bezocht Guantanamo Bay. Terwijl de halve wereld zich ernstige zorgen maakt over de mensenrechten aldaar, zag mevrouw Lizin geen grote problemen. Amnesty International Vlaanderen is niet te spreken over haar reisverslag.

vrijdag 10 maart 2006

Waar zit Erdal?

Ik weet het niet. Al eens op de zevende verdieping gekeken? Of zit ze hier ergens tussen?

woensdag 1 maart 2006

Drie kaarsjes voor Irak

Haider Al Timimi (niet die van Oostenrijk) heeft in de Kopergieterij op 8 oktober 2005 de Abu Graib vernedering van het Irakese volk "gedanst". Voor u gezien in de betere theaterzaal van Gent.

Intrigerend hoe de beelden van Abu Graib wereld-gemeen-goed werden en zich lenen tot figuren voor de dans-van-deze-tijd.

Over zijn danssolo Utopeace zegt Haider Al Timimi "Vrede - hoe utopisch het ook mag zijn - mag niet cliché zijn in de kunst. Elke vorm van protest helpt, hoe klein ook! UTOPEACE is mijn verwerkingsproces en mijn protest."