woensdag 30 augustus 2006

Kilometervreter

Ik ben aan mijn tweede fietscomputer(tje) Speedmaster toe. Het geeft je fietssnelheid weer, de grootte van je fietstrip en het totaal aantal afgelegde kilometers. Voor snelheidsduivels, cijferaars en (fiets)kilometervreters.

De vorige fietscomputer sneuvelde dit jaar op de Heuvelpoort. Uit het versleten houdertje (in het midden van de foto) gewipt en nadien verpletterd door de auto-mastodonten. Reddeloos verloren, goed voor de vuilbak. De knoopbatterij ben ik er vergeten uit te prutsen en heb ik bijgevolg niet gerecycleerd. Verloren voor Bebat, een milieuramp ja! Ons Vera zal niet content zijn. Nieuwe Speedmaster 3001 gekocht bij Joma. De economie moet draaien, zeker aan het Sint-Pietersstation.

Door met ons tweetjes deel te nemen aan de actie "Korterrittencontract" tijdens de Gentse Leefweek kregen we als aanmoedigingspresentje nog een identieke fietscomputer en een stappenteller (pedometer) cadeau.

Vakantietijd is klussentijd en de fietscomputers geraakten toch geïnstalleerd, gemakkelijker dan we als onhandige Harry en Mary hadden gevreesd.

Nu nog die stappenteller.

vrijdag 18 augustus 2006

Bert Anciaux ziet ons graag

Komkommertijd dacht ik. Tijd om " 't land van d'appelsienen" en Al-Andalus te verkennen.....voor 't spel begint (school, werk, de grote en de kleine politiek). En net nu lanceert cultuurminister Bert Anciaux (spirit) zijn Gentse geloofsbelijdenis ("ik ben ne Genteneire") in De Gentenaar van 18.08.2006

In het uitgebreide interview met Karel Van Keymeulen weerlegt Bert Anciaux het idee dat hij Gent niet graag zou zien. Hij legt ook cijfers op tafel.

Nieuwe Gentenaar Bert aan het woord (uittreksel).
.......,,Ik heb wat cijfers opgezocht. In 1999 ging iets meer dan acht miljoen euro naar Gent voor alles wat cultuur betreft. Wat beschouw ik als cultuur? Volksontwikkeling, bibliotheken, sociaal-artistieke projecten, beeldende kunst, erfgoed, architectuur en vormgeving, muziek, podiumkunsten en letteren. Voor jeugd en sport was er toen 719.00 euro.

,,In 2006 krijgt de stad Gent netto bijna 32,3 miljoen euro voor cultuur. Kortom: in de periode 1999-2006 realiseerden we een stijging van liefst 279 procent. Geen enkele andere stad kent dergelijke stijging. Investeringen in culturele infrastructuur zijn niet eens begrepen in deze cijfers: daarvoor maakten we nog eens 16 miljoen euro extra vrij. Voor jeugd en sport is er ruim 912.000 euro. Maar in die sectoren is een grote groei op komst.''

,,Een vergelijking maken met de investeringen van de stad Gent is moeilijk. Ik heb ze toch gemaakt, maar ze is relatief. ook omdat die rekeningen minder doorzichtig zijn. We hebben ons gebaseerd op de gegevens die de stad Gent ons heeft bezorgd. In diezelfde periode is de stijging voor de stad Gent twintig procent. Het is relatief, het is niet helemaal vergelijkbaar, maar het geeft een beeld. Op een nooit geziene wijze wordt Gent door mezelf en de Vlaamse Gemeenschap ondersteund.'' ................


Veel meer in het volledige artikel. Het debat is weer open, ondermeer op Gent Blogt

Komkommers allemaal

’t Is groen en ’t heeft geen uitroepteken! Wat is het?

Het antwoord vind je in de foto, maar ook bij VLAM (met recepten) en bij Wikipedia

Smakelijk!

zaterdag 12 augustus 2006

Habbekrats


Vanmiddag leuk verjaardagsfeestje (15 jaar) meegemaakt van Habbekrats vzw in de Cirk van de Zebrastraat.

We kregen voor en na een flinke brok amusante muziek voorgeschoteld van o.a. Orchestre International du Vetex (combinatie CD+DVD gekocht voor 15 euro!), Moustach (geef ze toch een micro!), de Bolwerkfanfare, Vooruit met de Kuit (stem die mannelijke majorette toch weg!).

Oprichter en coördinator Chris Van Lysebetten en voorzitter Johan Baert gaven een overzicht van de werking (toveren, vorming, avontuur) van deze ondertussen landelijk erkende jeugddienst voor "kansrijke jongeren". Deze jeugddienst met stekels combineert jeugdwerk en jeugdwelzijnswerk. Bij Habbekrats is vorming leuk en is iedereen VIP....want heeft iedereen een Vinger In de Pap.

Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove nam het andermaal op voor kinderen en jongeren. Ze hekelde het criminaliseren van jongeren terwijl jongeren nog steeds kwetsbaar zijn, letterlijk en figuurlijk. De kindonvriendelijkheid gaat soms zo ver dat men nu al spreekt van "overlast van spelende kinderen".

Daarna opende ze het Habbezeum, een origineel museum over 15 jaar Habbekrats. Het Habbezeum is open iedere dag, van 12 tot en met 30 augustus van 14 tot 18u. Gesloten op maandag en dinsdag. Warm aanbevolen!

PS Met wat geluk, komt er na deze aankondiging nog een reportage op Gent Blogt. Effe opvolgen!

donderdag 10 augustus 2006

Nagasaki 61

Gisterenavond aan de Lievekaai een stemmige herdenking van de doden van Hiroshima en Nagasaki (6 en 9 augustus 1945). Een verslag van Roeland Keunen op Indymedia en nog één van Michel Vanhoorne op de LEF-webstek.

In haar toespraak namens het stadsbestuur wees Noord-Zuid-schepen Marina Hoornaert op de vroegere beslissing van het Gentse schepencollege om als stad deel te nemen aan Mayors for Peace. "Burgemeesters voor vrede" is een wereldwijde actie van burgemeesters en stads- en gemeentebesturen voor een atoomwapenvrije wereld tegen 2020.

Marina Hoornaert (sp.a) bevestigde dat de deelname van de Stad Gent dus niet valt of staat met de huidige burgemeester Frank Beke, trouwens één van de enthousiaste voortrekkers van Mayors for Peace in ons land. Een engagement waar de aanwezige gemeenteraadsleden Filip Watteeuw en Mieke Valcke van Groen! en spirit-volksvertegenwoordiger Annelies Storms (heb ik alle politici?) het toekomstige stadsbestuur ongetwijfeld zullen aan houden.

Emily, Een Welshe deelneemster aan de vredesfietstocht van Europese jongeren en de blokkade van de nucleaire luchtmachtbasis in Kleine Brogel op 9 augustus 2006 sprak namens de deelnemers de belofte uit om ieder in eigen land verder te streven naar nucleaire ontwapening.

Pol D'Hyvetter van Voor Moeder Aarde waarschuwde voor de verdere verspreiding van kernwapens en hekelde de hypocrisie van de kernmachten.

Het Gents wereldkoor Karibu zette tussen de speechen door en bij de afsluitende tewaterlating van de Japanse lantaarnlichtjes "de juiste toon" met liederen over vrede, ontwapening, geweldloos verzet, respect voor de natuur en solidariteit.