vrijdag 23 februari 2007

Een slimme meid doet aan duurzaamheid

Een beetje seksistisch, die titel. Maar dat is om de aandacht te trekken hé, op een wel bijzondere Toestand op dinsdag 6 maart om 20.00u in de Balzaal van de Vooruit.

De Amerikaanse socioloog Paul Ray beschrijft hoe in onze samenleving de zogeheten cultural creatives een nieuwe cultuur creëren waarin ecologie, authenticiteit en sociaal engagement centraal staan. Dit bevolkingssegment groeit gestaag aan. Maar deze populatie weet niet dat het feitelijk een groep vormt. Ik zal wel één van hen zijn, zeker? Want op hun test scoor ik nogal hoog.

Het ziet er op het eerste zicht wel allemaal wat Amerikaans en wat New Age uit, maar alla.

In ons land zegt meer dan de helft duurzaam te willen winkelen, maar slechts negen procent doet het. Mensen zijn dus gevoelig voor ethische criteria, maar deze criteria zijn vooralsnog niet bepalend in ons aankoopgedrag.

Toestanden in de Vooruit stelt de cultural creative centraal en laat marketeers, ondernemers, politici en trendwatchers debatteren over duurzaamheid, consumptiegedrag, marketing en sociale economie. Op tijd en stond krijgen we praktijkvoorbeelden van marketing te zien én te proeven!

Met: Els Van Weert (spirit-staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie), Nathalie Bekx (trendwatcher), Chris Aertsen (marketeer, Big Bazart), Katrin Derboven (directeur, Oxfam Fairtrade), Arne Quinze (ontwerper, Quinze & Milan Designers) en Jan Kriekels (directeur marketing en R&D, Jaga). Moderator: Dirk Draulans (Knack)

Meer info op webstek Vooruit en Gentblogt (met dank aan Eve voor de tip)

vrijdag 9 februari 2007

De Zwarte Piet van Sint-Niklaas

Wouter van Bellingen, de zwarte spirit-schepen van Sint-Niklaas, was vorige week vrijdag op de Nederlandse TV bij Jeroen Pauw en Paul Witteman van de VARA.

Hier nog (even?) te bekijken zolang de zendtijd via derden ons dat nog toestaat. Zo kan je na een portie Scheveningse kommer en kwel en dé Jan Marijnissen (SP) genieten van dé Zwarte Piet van Sint-Niklaas. Gedreven én goedlachs zoals ik hem voorheen al wat heb leren kennen. Nu zondagmorgen is Wouter (nee, niet Bos) ook op AVS.

donderdag 8 februari 2007

Let it snow - 08.02.2007

Sneeuw

Sneeuw is liquid paper
kwistig gepenseeld
over de errata
in het landschap.

Sneeuw is witte corrector
op de bezoedelde bodem
en wist de sporen uit
van mensen.

Sneeuw verhult zo lang
de sluikstort en het gelekte gif
tot zij smelt.

Herman.J.Claeys@telenet.be
www.hermanclaeys.tk