vrijdag 30 maart 2007

Anoniem solliciteren werkt

Annelies Storms, onze Gentse federale spirit-volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid timmert al een tijdje aan de weg om het anoniem solliciteren ingang te doen vinden, zowel bij de overheid als in de privé. En ze houdt dat dapper vol. Plankske (3.01.2005) per plankske (15.03.2005) per plankske (21.12.2005).

De Euro-Lock-zaak bewees nog maar eens - zwart op wit - dat tal van competente werkzoekenden zelfs geen allereerste kans krijgen bij sollicitaties. Ze worden, ook als ze voldoen aan de vereiste voorwaarden, zelfs niet eens uitgenodigd voor een allereerste contact. Daar zijn heus niet alleen allochtonen (of Nieuwe Vlamingen) het slachtoffer van, maar ook vrouwen, oudere werknemers, arbeidsgehandicapten. Voor de sollicitanten is dat uiteraard een gemiste kans, maar evenzeer voor de werkgever. Hij/zij mist daardoor de kans op competente medewerkers. Anoniem solliciteren kan sollicitant en werkgever over de drempel van het allereerste sollicitatiecontact helpen. En daar zet Annelies Storms zich serieus voor in.

Vorige week trok ze samen met nationaal spirit-voorzitter Geert Lambert op werkbezoek naar AXA France, de eerste privé-onderneming in Frankrijk die spontaan de anonieme CV invoerde. Naam, leeftijd, nationaliteit en geslacht blijven onzichtbaar in een eerste selectie. Een succesverhaal dat AXA nu ook wil uitbreiden van de sollicitaties voor commerciële functies tot andere (alle?) functies binnen het bedrijf. (Zie spirit-persbericht 29.03.2007).

Nadien verspreidde spirit een dossier "Anoniem solliciteren maakt blind voor vooroordelen" met voorstellen. Het initiatief annex werkbezoek kreeg heel wat media-aandacht (Radio 1 - Voor de dag 28.03.2007, Knack, De Tijd, Metro). Blijven timmeren zeker?

dinsdag 27 maart 2007

Euro-Lock sloot zichzelf buiten

De Gentse arbeidsrechtbank heeft vandaag 26.03.2007 de beveiligingsfirma Euro-Lock veroordeeld wegens schending van de anti-discriminatiewet van 2003. Het bedrijf had vorig jaar een sollicitatie van een man van Turkse afkomst per e-mail geweigerd. Bij de e-mail zat bij vergissing een interne nota waarin stond dat vreemdelingen niet in aanmerking komen voor een beveiligingsjob. Hiermee leverde de firma zwart op wit zelf de - zo door het bedrijfsleven verfoeide - praktijktest dat zij discrimineert.

De rechtbank vindt dat deze beoordeling een duidelijke vorm van discriminatie is. De afgewezen sollicitant kan een schadevergoeding vragen. Euro-Lock riskeert bovendien een dwangsom als het ook in de toekomst nog vreemdelingen zou weigeren.

De reacties lieten niet op zich wachten. Het Minderhedenforum en Kif-Kif, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, spirit Gent reageerden positief op het vonnis. De Gentse burgemeester Daniël Termont reageerde ferm en voegde de daad bij het eerder beloofde woord. Zie o.m. vrtnieuwnet van 26.03.2007 en De Morgen online van 26.03.2007.

Het Gentse stadsbestuur zet de samenwerking met Euro-Lock als vaste slotenmaker voor de Gentse politie stop. De stadsdiensten onderzoeken nu hoe het onlangs gesloten contract juridisch kan verbroken worden.

En laat de vrije markt nu maar spelen. Euro-Lock heeft zichzelf buitengesloten. Er zijn op de markt wel beveiligingsfirma's die wel respect tonen voor de diversiteit in onze samenleving en gelijke kansen bieden.

Zoals het Minderhedenforum poneert, moet het in de toekomst onmogelijk worden dat bedrijven die veroordeeld zijn voor racisme en discriminatie nog openbare aanbestedingen in de wacht slepen. Diversiteitsbeleid moet een criterium worden bij de toekenning van overheidsopdrachten.

Overigens zijn wij nog steeds de mening toegedaan dat de praktijktest tegen racisme en discriminatie moet worden ingevoerd.

Nablog 17.06.2007 : Dit negatief begonnen verhaal kreeg in juni 2007 een positieve wending. De firma Euro-Lock verontschuldigt zich tegenover de afgewezen sollicitant, betaalt de afgewezen sollicitant een schadevergoeding die dan weer naar een goed doel gaat, er komt geen publicatie van argumentatie en vonnis in zeven kranten. En vooral ....Euro-Lock wil voortaan diversiteit in het bedrijf (lees meer in de gelijknamige post) en gaat een diversiteitsbeleid voeren.

zaterdag 24 maart 2007

Trouwen in wit en zwart

Zie je ons niet staan in die menigte van meer dan 600 x 2 trouwers? We waren er nochtans bij in de goede stad van Sint-Niklaas op 21 maart, de internationale dag tegen het racisme, om symbolisch met elkaar te hertrouwen voor de zwarte schepen Wouter van Bellingen. We hebben het intiem onder ons tweetjes gehouden, alhoewel met die meer dan 599 x 2 anderen :-)

Familie, vrienden en kennissen mogen gerust zijn. Er komt ergens nog een feestelijk moment om onze dertigste huwelijksverjaardag te vieren. Dit geldt als allereerste kennisgeving.

Bij onze thuiskomst hadden onze twee schatten van dochters wenskaarten voor ons klaar en hadden ze een hartencake gebakken.

Veel foto's en zelfs een (Engelstalige) video die de sfeer goed weergeeft op www.indymedia.be

dinsdag 20 maart 2007

De partijvoorzitter spreekt

Een beetje vroeg op 't jaar, maar hier is het eerste verkiezingsdebat, meteen met de nationale partijvoorzitters. Nu donderdag 22 maart 2007 om 20u in de Theaterzaal van de Vooruit. Gratis, maar wees op tijd want daar komt veel "goed volk" naar kijken.

Een reclamespot van de Vooruit : "De verkiezingen volgen elkaar in razend tempo op. Op 10 juni wacht ons de federale stembusslag. De partijvoorzitters wetten de messen en rollen de spieren. Wie vloert wie, en met welke argumenten? Politicoloog Carl Devos (UGent) wikt en weegt Johan Vande Lanotte (SP.a), Bart Somers (VLD), Bart De Wever (NV-A), Jo Vandeurzen (CD&V, o.v.), Vera Dua (Groen!), Geert Lambert (Spirit) en Frank Vanhecke (Vlaams Belang)."

Tot daar de aankondiging. Maar 'k heb ergens gelezen dat Frank - pitbull (dixit Karel Dillen) - Vanhecke zich laat vervangen door Gerolf Annemans.

zaterdag 17 maart 2007

vrijdag 16 maart 2007

Sint-Niklaas gaat vreemd

Op 21 maart, Internationale Dag tegen het Racisme, gaat de stad Sint-Niklaas vreemd. Hun schepen van Burgerlijke Stand Wouter van Bellingen leidt dan een symbolische trouwpartij waarvoor momenteel al meer dan 400 koppels hebben ingeschreven. Caroline, met wie ik dit jaar al meer dan dertig jaar lief en leed deel, en ikzelf zijn daarbij. Wij willen samen met die honderden andere koppels wél door een zwarte (van huidskleur) schepen 'getrouwd' of 'opnieuw getrouwd' worden. We zijn dit jaar al 30 jaar officieel getrouwd voor Kerk en Staat, maar we zien een formele jubileumplechtigheid, een remake als het ware, voor de Instituties helemaal niet zitten. Deze happening is voor ons het gedroomde en geknipte alternatief. Dat we met Wouter en zijn echtgenote vroeger al eens op een actieve en leuke manier hebben kennis gemaakt, is een reden te meer om er in Sint-Niklaas bij te zijn.

De Sint-Niklazenaars en een aantal organisaties hebben voor 21 maart een waar feestprogramma in elkaar gebokst. Want wat is trouwen anders dan één groot feest?
Ook meedoen? Meer info en inschrijven via www.sintniklaasgaatvreemd.be !

(Foto CC Creative Commons Indymedia.be "Massatrouw tegen racisme wordt gigantisch feest")
Op de foto: Schepen Wouter van Bellingen (zwarte huidskleur, blauwe trui, kort haar, zonder pet, met bril, lachend) omringd door (een deel van) de initiatiefnemers (zwart en wit, met en zonder haar, man en vrouw, met en zonder pet, een beetje BV of niet, allemaal lachend).

donderdag 15 maart 2007

Zonder Haat Straat

Na de Zonder Naam Straat (bestaat echt in onze stad) hebben we in Gent - naar goed Antwerps voorbeeld - nu ook Zonder Haat Straten. Je ziet de papieren straatnaambordjes 'Zonder Haat straat' meer en meer opduiken in het straatbeeld. Naar mijn aanvoelen toch.

Het puurste racisme heeft in Vlaanderen zijn gezicht getoond in het afwijzen van Wouter van Bellingen, de zwarte schepen van Sint-Niklaas (spirit), enkel en alleen om zijn huidskleur. Hier kon de "ik ben geen racist, maar" zich zelfs niet verschuilen achter platte betogen over nood aan integratie, andere cultuur, andere godsdienst, ander land etc... . Wouter is zwart van huidskleur en alleen dat telde voor de mensen die niet door hem als schepen van burgerlijke stand getrouwd wensten te worden.

In de media doken de voorbije week dan weer reportages op die niet veel goeds voorspellen. Een postorderbedrijf in Steenokkerzeel (Terzake, vrijdag 9 maart 2007) verspreidt racistische cd's. In Rusland zijn er pogroms en moordpartijen tegen al wat niet blank en Russisch is (Terzake, zaterdag 10 maart 2007). Dit is haat van het ergste soort, hier en in Oost-Europa.

De rustig doorlopende 'Zonder Haat Straat'-campagne kan in deze tijden dus geen kwaad. De campagne ijvert voor een Gent waar mensen respect hebben voor elkaar. Verschillen mogen bestaan, maar mogen geen aanleiding geven tot allerhande vormen van discriminatie noch qua huidskleur, geslacht, leeftijd, welvaart, taal, mobiliteit, denkvermogen of afkomst. De campagne wil een Gent waar iedereen gelijke kansen heeft en waar mensen samen leven in solidariteit, zonder racisme of haat.

Deze (papieren) bordjes zijn te bekomen bij de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur) en het Vredeshuis (Sint-Margrietstraat 9).

Vredeshuis
Sint-Margrietstraat 9
Tel.: 09 233 42 95
E-mail: vredeshuis@gent.be

Stadswinkel
Woodrow Wilsonplein 1
Tel.: 09 266 70 40
E-mail: stadswinkel@gent.be

woensdag 14 maart 2007

dinsdag 13 maart 2007

Elektroboot Ambassadeur Sociale Economie 2007

Elektroboot is Ambassadeur Sociale Economie 2007. Vandaag ging Staatssecretaris Els Van Weert (spirit) op stage bij Elektroboot in Gent. De staatssecretaris ondersteunt ook marktonderzoek voor milieuvriendelijke watertaxi’s in andere steden.

Vandaag 13 maart liep Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, stage op de Gentse scheepswerf en op de Gentse binnenwateren. Van Weert benoemde Elektroboot tot Ambassadeur Sociale Economie 2007. Ze verdienen deze titel voor de milieuvriendelijke watertaxi die shoppende Gentenaars tot in het stadscentrum brengen. Elektroboot onderzoekt momenteel of ook andere Belgische steden werk kunnen maken van openbaar vervoer via het water.

Tijdens de Week van de Sociale Economie (9-16 maart) bezoekt staatssecretaris Van Weert de 5 Ambassadeurs van de Sociale Economie 2007. Één van de Ambassadeurs dit jaar is het Gentse Elektroboot vzw. Elektroboot zorgt al jaren voor een gratis pendeldienst op de Gentse binnenwateren. Maar naast gratis en duurzaam vervoer, besteedt het ook aandacht aan sociale tewerkstelling. Dat gebeurt door arbeidsplaatsen te creëren voor werknemers uit kansengroepen, de nodige opleiding te voorzien voor deze werknemers en hen te begeleiden bij alle aspecten van milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord omgaan met de alledaagse leefwereld.

Samen met de mensen van Elektroboot werd Els Van Weert vandaag geïntroduceerd in de bouw van elektrisch aangedreven vaartuigen. Nadien nam de staatssecretaris het roer over van de boot ‘De Sidderaal’. Die boot is sinds 1999 niet meer uit het Gentse stadsbeeld weg te denken. Jaarlijks maken tussen de 18.000 en 20.000 Gentenaars gebruik van deze gratis pendeldienst die van april tot november een traject verzorgt tussen kunstencentrum Vooruit, de Gras- en de Korenlei.

Staatssecretaris Van Weert: “Ik ben ervan overtuigd dat we met creatieve projecten zoals de Elektroboot auto’s kunnen weren uit de stadscentra. Één boot vervangt al snel 20 personenwagens. Zo blijft het stadscentrum bruisend, maar blijven de auto’s aan de stadsrand. Bovendien krijgen mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt de kans om zinvol aan de slag te gaan en een vak aan te leren. Ik ondersteun dan ook de marktstudies die het gebruik van openbaar vervoer via het water naar andere steden kunnen uitbreiden”.


Elektroboot ontvangt 15.000 euro van staatssecretaris Van Weert om gedurende 2007 in verschillende steden te zoeken of het bestaande openbaar vervoersnetwerk naar vervoer over het water kan worden uitgebreid. David Birnie - de bezieler van Elektroboot – zal in verschillende Belgische steden (met water in de stadskern) een haalbaarheidsstudie opmaken met betrekking tot duurzaam openbaar vervoer te water (bereikbaarheidsstudie, definitie van potentiële markten, kosten-baten analyse, uitwerken haalbare dienstregelingen...). Birnie benadrukt dat elektrisch aangedreven boten veel milieuvriendelijker zijn dan vervuilende dieselmotoren.

Elektroboot en de dienst mobiliteit van de stad Namen overhandigen vandaag de eerste haalbaarheidsstudie aan de staatssecretaris. De stad Namen beschikt immers – dankzij de samenwerking met Elektroboot - over een goed gestructureerde pendeldienst te water en vaart sinds een jaar ook met een nieuw elektrisch aangedreven vaartuig. Nieuwe projecten zijn in onderhandeling en zullen voor de verdere uitbouw van duurzaam openbaar vervoer in Namen zorgen.

Alles over de Week van de Sociale Economie 2007 op www.iedereenwinst.be. Ga op die webstek zeker naar de voorstelling van de Elektroboot, want er is een (onbedoeld?) grappige video bij.

En nog dit: David Birnie kan misschien wat van de prijs besteden aan een webstek én uurroosters. Varen met de Elektroboot is inderdaad Zen, maar het helpt toch als je dag en uur weet van die Zen-kuur. Zo westers zijn we dan ook wel! :-)

maandag 12 maart 2007

Idool 2007 voor Oost-Vlaamse koren

De vergelijking loopt om meer dan één reden mank. Maar er bestaat ook zoiets als Idool 2007 .... voor Oost-Vlaamse koren.

Gisteren, op een stralend zonnige zondagnamiddag, ging het pretornooi 2007 van het Provinciaal Koorzangtornooi door. Ons Gents wereldkoor Karibu deed voor de allereerste keer mee. De locatie was - of all places - de aanvankelijk niet verwarmde kapel van het Sint-Lievenscollege. In het begin ijskelderfris, nadien liep de temperatuur gelukkig op. Maar de akoestiek was OK. Er waren geen cameraploegen, behalve Jan met zijn digitale camera die ons optreden voor de eeuwigheid heeft vastgelegd.

We sprongen er als wereld- en solidariteitskoor met onze "liederenschat" én onze stijl wat tussenuit, tussen al die deftige amateurkoren, maar het was hem om het muzikale niveau te doen. En we werden tot onze grote tevredenheid geselecteerd. We mogen ons binnen twee jaar op het echt Provinciaal Koorzangtornooi presenteren in derde divisie. We ontvangen in die wachtperiode ook een 400 € aanmoedigingspremie per jaar. En we krijgen ook een verslag met de appreciatie en nuttige tips van de vakjury.

Dit is een opsteker voor Karibu dat in oktober 2006 een doorstart deed met een nieuwe dirigente Sterre De Raedt, een stuurgroep, wekelijkse repetities op maandagavond (behalve tijdens de schoolvakanties) van 19.30u tot 21.30u in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat. Met de aanmoediging van zondag kunnen we met blijvend enthousiasme en engagement een stap verder zetten én naar repertoire én naar muzikaliteit.

Ons eerstvolgende optreden mét nieuw repertoire is op dinsdag 17 juli om 18u op het Groot Podium bij Sint-Jacobs ter gelegenheid van One Day for Another World 2007 van Oxfam Solidariteit. Gratis. Komt zien en luisteren.

Meer info op de webstek van Karibu Contactinfo: KARIBU@europe.com , Pol Van den Plas, Drongenhof 26, 9000 Gent tel.: 09 225 99 60

vrijdag 9 maart 2007

Europees Verdrag Hernieuwbare Energie

Vijftig jaar na de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EURATOM) is het eindelijk tijd voor een Europees Verdrag Hernieuwbare Energie (EURENEW). Er circuleert een internationale petitie die je hier online kan tekenen.

Donderdag trok Jong Spirit met federaal volksvertegenwoordiger Annelies Storms (spirit) en Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (spirit) de Gentse studentenwijk in om handtekeningen te verzamelen voor een Europees Verdrag Hernieuwbare Energie (EURENEW). Er moet minder geld gaan naar kernenergie en meer naar milieuvriendelijke alternatieven. De respons was positief. Op een uur tijd had Jong Spirit al vijfhonderd handtekeningen bijeen. Die worden nu bezorgd aan het Europees Parlement met de vraag om hernieuwbare energie uitdrukkelijk op de Europese politieke kalender te plaatsen. Meer nog, om het in een heus Europees verdrag te gieten.

Wat eerder bescheiden begon met het Nederlandse links-liberaal kamerlid Boris van der Ham (D66), hier te lande gesteund door Jong Spirit, is ondertussen uitgegroeid tot een initiatief waaraan een zeer brede waaier van partijen en organisaties, verspreid over gans Europa, hun steun verlenen

Online tekenen kan via de webstek www.duurzamestroom.be

woensdag 7 maart 2007

Duurzaam sparen

Mijn vader had de uitzending van Morgen Beter van 1 maart 2007 gezien over de clustermunitie en de ethiek van de banken naar aanleiding van de nieuwe Belgische wet tegen de clustermunitie. En hij stelde zich nadien toch vragen. Maar ik kon hem geruststellen. Zijn "bank van hier" investeert niet meer in die vuile wapens. De KBC heeft zich laten overtuigen door de campagne 'Mijn Geld. Goed Geweten?' en heeft alle investeringen in clustermunitie laten varen.

In het Morgen Beter-debat klaagde Christophe Scheire van Netwerk Vlaanderen o.a. het gebrek aan transparantie van de banken over hun investeringen aan. Indien de klanten echt zouden weten dat hun bank rechtstreeks of onrechtstreeks - met het geld van de klanten - investeerde in de wapenindustrie, dan zou het klantenplaatje er wel gans anders uitzien.

Duurzaam - en dus wapenvrij - sparen en beleggen kan nu al. Je kan er meer over lezen in de brochure 'Geen geld voor geweld : wapenvrij sparen en beleggen' van Netwerk Vlaanderen. Je kan de brochure hier uitladen. Duurzaam sparen kan op dit moment enkel bij Krekelsparen van Fortis, Solidariteits- en Wereldsparen van VDK en bij de Triodos Bank.

Ik heb de campagne 'Mijn Geld.Goed Geweten?' van bij het begin gevolgd en wilde nu toch een stap verder zetten. Omdat Triodos een "pur sang" duurzame bank is en geen ethisch onderdeeltje van banken waarvan je de rest dan ook maar moet "meenemen", heb ik voor de Triodos-optie gekozen. Ik heb mijn financies wat herschikt zodat ik supplementair een spaarrekening(etje) kon openen bij de Triodos Bank. Gisteren heb ik mijn eerste rekeninguittreksel in het Triodos-kaftje gestoken. Héhé, dat lucht toch een beetje op!

zondag 4 maart 2007

Atoomenergie nee bedankt - Online petitie

Al meer dan 615.028 handtekeningen. Nu nog die van jou! Klik op het prentje of klik hier.

zaterdag 3 maart 2007

België - Clustermunitie: 2 - 0

Waarin een klein land groot kan zijn... en goed nieuws mag ook. Een nieuwe Belgische wet verbiedt investeringen in clustermunitie. Dat is een wereldprimeur. België was trouwens in maart 2006 ook het eerste land dat bij wet de handel in, de productie en het gebruik van clustermunitie verbood.

Clustermunitie is een heel controversieel wapen

Het gaat om bommen, mortieren, raketten die tientallen, honderden kleinere bommen (submunitie) verspreiden over een groot gebied. Hun verspreiding betekent een groot gevaar voor burgers tijdens de aanval. Maar ook jaren na een conflict blijft clustermunitie voor burgerslachtoffers zorgen. Het grote aantal submunitie dat bij de aanval niet ontploft, creëert immers een ‘de facto’ mijnenveld. Het gebruik van deze wapens gedurende de laatste 30 jaar in gebieden als Afghanistan, Irak, voormalig Joegoslavië en recent nog in Libanon heeft een spoor van burgerbloed achtergelaten. 98% van de slachtoffers zijn onschuldige burgers, 27% van de slachtoffers zijn kinderen. Bovendien ondermijnt clustermunitie de lokale economie door het onbruikbaar maken van woongebieden, landbouwgronden en bedrijventerreinen.

Het is dan ook niet te verwonderen dat dit wapen onder grote internationale druk staat. In verschillende landen lopen initiatieven om het gebruik en de productie van dit wapen aan banden te leggen. België is sinds maart 2006 het eerste land dat bij wet de handel in, de productie en het gebruik van clustermunitie verbiedt. En deze week ging België nog een stap verder.

België bant nu ook investeringen in clustermunitie

In de nacht van 2 maart 2007 keurde het Belgisch Parlement nu ook unaniem een wet goed die investeringen in clustermunitie verbiedt. België is nu het eerste land dat de financieringsstromen naar producenten van clustermunitie aan banden legt. Dat een dergelijke wet broodnodig is, blijkt uit het rapport ‘Explosive Investments’ dat Netwerk Vlaanderen afgelopen woensdag publiceerde. Uit dat rapport blijkt dat 68 internationale bankgroepen meer dan 13 miljard euro investeren in producenten van clustermunitie.

Geen Belgisch geld meer voor clustermunitie

Senator Philippe Mahoux (PS) diende het voorstel in de Senaat in. Volksvertegenwoordigers Dirk Van der Maelen (sp.a) en Annemie Roppe (spirit) zetten er in de Kamer hun schouders onder. De wet verbiedt banken en investeringsfondsen op de Belgische markt kredieten toe te staan aan producenten van clustermunitie. Ook het verwerven van aandelen of obligaties van deze bedrijven is verboden. Deze wet zal grote implicaties hebben op financiële instellingen in België. Investeringen in grote wapenproducenten zoals Northrop Grumman, Lockheed Martin, ATK, Thales, General Dynamics, Textron en Gencorp moeten nu stopgezet worden. Enkel investeringen via indexfondsen en financieringen van andere afgebakende projecten van deze producenten ontspringen de dans. De wet legt de overheid ook op een ‘zwarte’ lijst te maken van producenten van clustermunitie.

Pioniers en achterblijvers

Netwerk Vlaanderen voert sinds 2003 de campagne ‘Mijn Geld. Goed Geweten?’ tegen investeringen in clustermunitie. Sommige banken, zoals KBC, namen hun verantwoordelijkheid en beslisten hun investeringen in clustermunitie volledig stop te zetten. Banken zoals Fortis en ING hebben clustermunitie reeds gedeeltelijk uitgesloten. Andere bankgroepen, zoals AXA, blijven investeren in deze controversiële wapens. Door de uitvoering van deze nieuwe wet, wordt het geld van alle Belgische bankklanten, ongeacht hun bank, weggehouden van de productie van clustermunitie.

Nood tot internationalisering

België neemt internationaal het voortouw met deze nieuwe wet en geeft zo als eerste invulling aan een Europese resolutie, die de lidstaten aanzet om financiering van clustermunitie te verbieden. Dat er nood is aan een internationale ban blijkt uit het rapport ‘Explosive Investments.’ 68 bankengroepen uit 13 verschillende landen investeerden tussen 2004 en 2006 miljarden dollars in 6 producenten van clustermunitie. Recent onderzoek van Handicap International wijst uit dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie onschuldige burgers zijn, 27% van de slachtoffers zijn kinderen. Meer dan 40 landen beslisten vorige week in Oslo dan ook dat er in 2008 een internationaal verdrag moet komen dat clustermunitie verbiedt. Netwerk Vlaanderen roept op om ook een verbod op investeringen in clustermunitie op te nemen in dit verdrag.

(Bron: Persbericht Netwerk Vlaanderen 'België bant investeringen in clustermunitie 1 maart 2007')

Meer informatie in Onderzoeksrapport Explosive Investments (Netwerk Vlaanderen)
en Onderzoeksrapport Handicap International en bekijk ook eens Morgen Beter (VRT) van 1 maart 2007 over clustermunitie en de ethiek van de banken.

donderdag 1 maart 2007

De Schepen danst

Schepen Lieven Decaluwe (spirit) doet zijn titel als schepen van Feesten eer aan. Alle danslustige mensen van goede wil en met zin voor amuzeleute zijn welkom op zijn Dansfeest dat hij in samenwerking met spirit Gent organiseert. Afspraak zaterdag 24 maart 2007 in Feestzaal Cocteau. Praatcafé vanaf 20u, DJ Bart Van Eerum vanaf 22.00u. Kaarten vvk €4, add €5. Dans ze!