donderdag 26 april 2007

Ouderdom

Gisteren op die mooie, warme zomerse lentedag van 25 april 2007 overleed mijn schoonmoeder. Met dit gedicht van Adriaan Morriën (1912-2002) neem ik afscheid van haar.

Ouderdom

De ouderdom verzacht het sterven.
De hand, te zwak om zich te heffen,
rust op het laken met de vrede der berusting.
De wereld werd een boomtak voor het raam,
een vogelzwerm op zoek naar zomer.

De liefde wordt een bevende gedachte,
een spreken van de vezels en een zingen
van 't bloed, een winter van herinneringen.
De vorst heeft zachtheid en de zomer sneeuwt.
Vrouwen zijn licht en brozer dan haar glimlach.
En zelfs de dood is ons behulpzaam:
hij tilt ons zeer voorzichtig uit het koude bed.

dinsdag 24 april 2007

Zwem ze vrij (2)

De Gentse spirit-gemeenteraadsleden Ilknur Cengiz en Annelies Storms op de Zwem Ze Vrij- dag van de Gentse studentenkern van Amnesty International. Op zaterdag 21 april doken heel wat nationale en lokale politici in het GUSB-zwembad uit solidariteit met de bootvluchtelingen anno 2007.

Er was niet alleen Freya maar ook Martine, Tom, Filip, Anne, Jan, Ilknur, Annelies .... et les autres. Ilknur zwom in T-shirt en met broek want “Die vluchtelingen komen ook niet naar hier in hun mooiste bikini”.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers was de sportivo van de spirit-delegatie want hij legde zijn 20 baantjes in een sneltempo af. Cédric Verschooten , OCMW-raadslid met spirit, hield het droog en speelde voor zwemcoach, verslaggever en fotograaf (dank voor de foto).

Meer nieuws over de Zwem ze Vrij-dag op zaterdag op de webstek van Amnesty International Studentenkern Gent.

En tot slot nog een filmtip . De maker van Meglio Gioventu tekende ook voor Quando sei nato non puoi piu nasconderti (‘Eens je geboren bent, kan je je niet meer verbergen’) over (boot)vluchtelingen De film is wat onopgemerkt gebleven. Ten onrechte. Toch maar eens bekijken. Warm aanbevolen.

vrijdag 20 april 2007

Zwem ze vrij

De studentenkern Gent van Amnesty International organiseert Zwem Ze Vrij en vraagt daarmee aandacht voor de bootvluchtelingen, editie 2007.
Meer info op http://www.student.ugent.be/ais/zwemzevrijdag/

donderdag 19 april 2007

De Zeven Werken van Barmhartigheid

De klachtenmolen van 't Eigenbelang is in Gent weer aan het draaien. Een beproefde methode waar ze al eens succes mee boekten, maar ook al nul op het rekwest voor kregen.

Nu is het de beurt aan De Nieuwe Poorter, gemeenteraadslid van 't Eigenbelang, om een klacht in te dienen tegen de Gentse schepen Tom Balthazar en vzw Hand in Hand/Heirnis "wegens hulp aan illegalen". Hand in Hand had tijdens een Valentijnsactie marsepeinen hartjes verkocht ten voordele van hun vluchtelingenwerking. Dat stond in het buurtkrantje 'Uit in je buurt' van Heirnis/Macharius. Tom Balthazar, als schepen van Sociale Zaken verantwoordelijke uitgever van die buurtkrantjes, verdedigde de publicatie: "Vluchtelingen en mensen zonder papieren worden gezien als volwaardige buurtbewoners". Voor 't Eigenbelang verlenen de schepen en Hand in Hand hulp aan illegalen en gaan ze daarmee in tegen de vreemdelingenwet.

De Nieuwe Poorter wil verder dat de stad een nultolerantiebeleid voert tegen de illegalen, hen daadwerkelijk opspoort en ter beschikking stelt van de Dienst Vreemdelingenzaken. Razzia! Razzia! De Nieuwe Poorter is een harde en zonder pardon.

't Eigenbelang dat zo schermt met onze Westerse waarden zou zich beter eens bezinnen. Want wat zijn nu weer De Zeven Werken van Barmhartigheid? (Bron: Wikipedia)
  1. Het voeden van de hongerigen
  2. Het laven van de dorstigen
  3. Het kleden van de naakten
  4. Het begraven van de doden
  5. Het herbergen van vreemdelingen
  6. Het bezoeken van de zieken
  7. Het troosten van de gevangenen
De zeven werken van barmhartigheid zijn tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie geweest in tal van kunstwerken en literatuur, zoals deze schilderij uit 1504 van De Meester van Alkmaar.

Zou De Nieuwe Poorter van Gent daar gevoelig voor zijn? Misschien is hij wel gebaat met een inburgeringscursus. Zo heeft Gent sinds jaar en dag een - te weinig bekend - monument in steen voor De Zeven Werken van Barmhartigheid. Op de Kraanlei nr. 79 (Huis Temmerman, dé snoepspeciaalzaak) staat het gelijknamige huis (zie foto). Er staan zes werken uitgebeeld op de voorgevel. Eén ervan werd in het gebouw zelf beoefend: de vreemdelingen herbergen. Heb je hem, Nieuwe Poorter van Gent?



Nablog 14.05.2007: Er sloop een kleine fout in mijn oorspronkelijke post. Ik heb te vlug vertrouwd op Wikipedia die geen 100% correcte informatie gaf. Ik heb vandaag alles rechtgezet in mijn oorspronkelijke post, dankzij de informatie van Belgiumview en van Gentmijnestad. Er waren oorspronkelijk zes bijbelse werken van barmhartigheid. Die staan afgebeeld op de voorgevel. Het zevende werk 'De doden begraven' dat er later door een paus is aan toegevoegd, kreeg geen paneel op de voorgevel.

zaterdag 14 april 2007

De Bijloke B'Rockt

Op woensdag 25 april 2007 om 20u stelt De Bijloke Concertzaal het nieuwe seizoen 07-08 voor. Iedereen is (gratis!) welkom in de concertzaal. Directeur Yves Rosseel vertelt dan alles over de geplande concerten en producties én de opening van de nieuwe gebouwen in september '07. Op de recente Algemene Vergadering - die ik als lid mocht bijwonen - van De Bijloke Concertzaal lichtte Yves Rosseel al een tip van de sluier....en het belooft, echt waar!

Barokorkest B’Rock sluit de voorstelling af met een exclusief concert met uitsluitend feestelijke dansmuziek van Händel. Onmiddellijk aansluitend kan je je abonnement voor één of meerdere reeksen hernieuwen.

De plaatsen zijn beperkt. Reserveren voor deze avond is verplicht en kan via 09/269 92 92 of via tickets@debijloke.be met duidelijke verwijzing naar de seizoensvoorstelling.

vrijdag 13 april 2007

Kaas en Wijn

(Zesde!) Kaas- & Wijnavond van spirit Gent in De Buurtloods, Patrijsstraat 10, 9000 Gent (wijk Muide) op zaterdag 21 april 2007 vanaf 18 uur.

Inschrijven bij Pieter Van de Poele (0478/82.32.86) of via gent@spirit.be of door overschrijving op rekeningnummer 523-0801679-49 vóór 19 april met vermelding van het aantal volwassenen en kinderen Volwassenen 10 €, kinderen (6-11 jaar) 6 €

zaterdag 7 april 2007

Op de thee met Spirit

Wat lezen we op de webstek van Piramide?

"Sinds oktober [2006] zijn er twee nieuwe theeën verkrijgbaar binnen de Life Style serie van het Merk Piramide: Focus en Spirit."

"De Life Style serie bestaat nu uit zes lekkere varianten die ieder een eigen beleving meegeven. Balance, Energy, Focus, Relax, Spirit en Vitality. Iedere soort is samengesteld uit speciaal geselecteerde ingrediënten die bijdragen aan het juiste gevoel. "

"Spirit met ginkgo: Voor een heldere geest. Spirit is een volle, ronde kruidenthee met een verrassende smaak door de toevoeging van carob.Een thee met een vleugje pit!"

Kopen, die handel! Want wij moeten met elkaar toch nog een kopje thee drinken, nietwaar?

donderdag 5 april 2007

Sexy Politicus 2007









We hebben prijs. Onze Gentse spirit-volksvertegenwoordigers Annelies Storms en Jan Roegiers zitten in de selectie van meest sexy politicus uit de Wetstraat.

De twee komende weken kan de kijker van Actua-TV via de voting poll op televisie de meest sexy politicus uit de Wetstraat verkiezen. Ja, 't is eens iets anders dan de klassieke politieke poll-verrichtingen die nu volop aan de gang, of net voorbij, zijn. En ook iets anders dan het "verdict van de kiezer". Bij de Actua-TVpoll wordt zowel een man als een vrouw verkozen. Beide winnaars (m/v) ontvangen op 21 april 2007 (help, onze Kaas&Wijn!) in Antwerpen een Actua-TV Award, een kristallen trofee van Val-Saint-Lambert, uit handen van de Amerikaanse legendarische actrice en zangeres Liza Minnelli. Life is a cabaret, old chum.

Een uitgebreid panel van kijkers maakte samen met de redactie van Actua-TV een eerste selectie in de zoektocht naar de meest Sexy Politicus. Zo vertellen ze ons toch. "Sexy heeft daarbij niet zozeer betrekking op het lichamelijk aspect van de politici maar wel op het bijwijlen sterk aanwezig antagonisme tussen vorm en inhoud, niet alleen in de politiek zelf, maar ook in de vertaling die de media er van maken." verklaart Actua-TV nader. Diplomatisch ja, 't is niet de vorm, maar de inhoud die telt.

In die eerste selectie werden 22 namen weerhouden, evenveel mannen als vrouwen. Vervolgens heeft een panel van vier waarnemers die telkens 11 namen gereduceerd tot twee keer 5. Dat panel bestond uit Peter Vandermeersch (De Standaard/Corelio), Geert Hoste, Lene Kemps (Feeling, Glam*it) en Hanah Cools (plastisch chirurg). Kenners, voorwaar :-)

Volgende week wordt vanaf maandag 9 april op Actua-TV elke dag één vrouwelijke geselecteerde politca voorgesteld. De kijkers kunnen via de voting poll al dan niet hun voorkeur uitspreken. Tijdens het weekend van 14 en 15 april volgt de finale en kan de kijker kiezen tussen de twee populairste kandidaten. De daaropvolgende week herhaalt de verkiezing zich op dezelfde manier voor de vijf mannelijke kandidaten.

Hieronder vind je de lijst van de eerste selectie van 22 kandidaten. Dit weekend weten we welke vijf mannen en vrouwen door het experten-panel werden gekozen voor de tweede ronde.

Annick De Ridder (open VLD)
Nahima Lanjri (CD&V)
Marie – Rose Morel (VB)
Freya Piryns (GROEN!)
Helga Stevens (nv-a)
Annelies Storms (Spirit)
Anissa Temsamani (Sp.a)
Kathleen Van Brempt (Sp.a)
Anke Vandermeersch (VB)
Hilde Vautmans (open VLD)
Inge Vervotte (CD&V)

Karel De Gucht (open VLD)
Mark Demesmaecker (nv-a)
Patrick Janssens (Sp.a)
Chokri Mahassine (Sp.a)
Kris Peeters (CD&V)
Jan Roegiers (SPIRIT)
Bart Staes (GROEN!)
Frank Vanhecke (VB)
Vincent Van Quickenborne (open VLD)
Johan Verstreken (CD&V)
Jurgen Verstrepen (VB)

Nu zaterdag 7 en zondag 8 april 2007, De Meest Sexy Politicus, op Actua-TV. De volledige programmatie vind je op Actua-TV Digitext en www.actua.tv

Life is a cabaret, old chum. En wil iedereen nu op Jan en Annelies stemmen. Ze mogen er namelijk echt wel zijn. De vorm én de inhoud!