dinsdag 31 juli 2007

Angelica Clandestina

Maandagavond 30.07.2007 beval een Rechtvaardige Rechter de onmiddellijke vrijlating van Angelica en haar mama. De Rechten van de Mens bestaan nog, beste uittredende en intredende regeringen! Dit passend lied van Manu Chao enkel in de originele Spaanse versie, wegens - écht! - geen deftige Nederlandse vertaling beschikbaar.

Clandestino - Manu Chao (1998)


Solo voy con mi pena
Sola va mi condena
Correr es mi destino
Para burlar la ley
Perdido en el corazón
De la grande Babylon
Me dicen el clandestino
Por no llevar papel

Pa' una ciudad del norte
Yo me fui a trabajar
Mi vida la dejé
Entre Ceuta y Gibraltar
Soy una raya en el mar
Fantasma en la ciudad
Mi vida va prohibida
Dice la autoridad

Solo voy con mi pena
Sola va mi condena
Correr es mi destino
Por no llevar papel
Perdido en el corazón
De la grande Babylon
Me dicen el clandestino

Yo soy el quiebra ley
Mano Negra clandestina
Peruano clandestino
Africano clandestino
Marijuana ilegal

Solo voy con mi pena
Sola va mi condena
Correr es mi destino
Para burlar la ley
Perdido en el corazón
De la grande Babylon
Me dicen el clandestino
por no llevar papel

argelino, clandestino
nigeriano clandestino
boliviano clandestino
mano negra illegal

You Tube-videoclip Clandestino

Eenzaam ga ik met mijn verdriet
Eenzaam is mijn veroordeling
Rennen is mijn toekomst
Om de wet te misleiden
Verloren in het hart
van het grote Babylon
Ze noemen me clandestiene
Omdat ik geen papieren bij me draag

In een stad in het noorden
Ging ik aan het werk
Ik liet m'n leven achter
Tussen Ceuta en Gibraltar
Ik ben een streep in de zee
Geest in de stad
Mijn leven is verboden
Zeggen de autoriteiten

Eenzaam ga ik met mijn verdriet
Eenzaam is mijn veroordeling
Rennen is mijn toekomst
Omdat ik geen papieren bij me draag
Verloren in het hart
van het grote Babylon
Ze noemen me clandestiene
Ik ben de wettenbreker

Mano Negra clandestien
Peruaan clandestien
Afrikaan clandestien
Marihuana illegaal

Eenzaam ga ik met mijn verdriet
Eenzaam is mijn veroordeling
Rennen is mijn toekomst
Om de wet te misleiden
Verloren in het hart
van het grote Babylon
Ze noemen me clandestiene
Omdat ik geen papieren bij me draag

Algerijn clandestien
Nigeriaan clandestien
Boliviaan clandestien
Mano Negra illegaal

Eigen bewerking van vertaling op songteksten.net

Nablog 05.06.2011: toch redelijke 'vertaling' gevonden...en deze post dus aangepast.

zaterdag 28 juli 2007

FSC-tuinmeubelen

We hebben onszelf deze zomer getrakteerd op tuinmeubelen in tropisch hardhout......maar (wees gerust) FSC-gelabeld.
Hout met het keurmerk FSC komt uit bossen met verantwoord bosbeheer en houdt dus rekening met het milieu, respecteert de sociale rechten van lokale gemeenschappen en bosarbeiders, en is economisch haalbaar.

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele non-profitorganisatie. Zij werd in 1993 opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties en streeft naar verantwoord bosbeheer wereldwijd. Momenteel erkennen de milieuorganisaties enkel FSC als geloofwaardig certificeringsysteem. Meer info bij WWF die een hele FSC-campagne mét een handige FSC-databank voert. Het laatste boek van Harry Potter draagt trouwens ook al het FSC-keurmerk.

Onze 8 plooistoelen in teak (hier zie) kochten we aan een redelijke prijs in de Brico van Ledeberg, € 55,20 per stuk voor de 2 plooistoelen mét armleuning, € 47,20 per stuk voor de 6 gewone plooistoelen. Het teakhout komt uit de Salomonseilanden, de stoelen werden in Vietnam in elkaar gestoken en via de haven van Antwerpen geïmporteerd. Ja, die globalisering toch. FSC garandeert me wél dat het hout gewonnen is uit verantwoord bosbeheer.

Een FSC-tuintafel met de geschikte afmetingen voor op ons terras vonden we dan weer niet. Beste marketingjongens en -meisjes! Zoals ook WWF in zijn FSC-rapport 2007 signaleert, zijn FSC-tuinmeubelen een gat in de markt! Het alternatief was een doodeenvoudige ouderwetse keukentafel die we in de Kringwinkel van de Tarbotstraat op de kop konden tikken voor € 20.

Laat het nu maar zomeren!

vrijdag 27 juli 2007

't Zijn toeren

Is de Tour de France nu een Tour de Farce? En zijn coureurs nu drugkoeriers? Was het gastvrije Gent op 9 juli 2007 dan een halteplaats van een drugkaravaan in plaats van Tourkaravaan? Dan hebben ze ons toch een serieuze loer - pardon, een tour - gedraaid. 't Zijn toeren.

Respect voor de dopingjagers en de échte sportieve renners. Dat zij en de sport mogen winnen!

donderdag 26 juli 2007

Allons enfants de la patrie

Eigenlijk zat Yves Leterme er op 21 juli niet zo ver naast met zijn Marseillaise. In 1830 verschenen eerst Franse vlaggen in het Brusselse straatbeeld. Goede Belgische patriotten lanceerden daarop de Belgische vlag. Zo heb ik het toch in mijn vaderlandse geschiedenis (nu ook op Wikipedia) geleerd.

Maar veel belangrijker dan het kwisvraag-incident (De Tijd 23.07.2007 mét You Tube-clip) is de formateursnota van Leterme. Allons enfants, wil iedereen daar nu ook eens zijn/haar mening over geven?!

woensdag 25 juli 2007

Openingsfestival Muziekcentrum De Bijloke

Op 6, 7 en 8 september gooit vzw Muziekcentrum De Bijloke Gent zijn deuren wijd en gratis open ter gelegenheid van de feestelijke ingebruikname van de nieuwe gebouwen voor publiek, artiesten en administratie.

Na jaren van renoveren en verbouwen is het muziekcomplex klaar. Het muziekcentrum beschikt nu naast de bestaande grote concertzaal over meerdere presentatieplekken waaronder het auditorium en de bibliotheek, diverse foyers voor publiek en artiesten, moderne artiestenloges en kantoren voor administratie en ticketverkoop. De omschrijving ‘concertzaal’ dekt niet langer de volledige lading. De terminologie muziekcentrum – waar muziek letterlijk centraal staat – is een juistere omschrijving. De vroegere vzw Stedelijke Concertzaal De Bijloke is niet meer. Voortaan heet de vzw Muziekcentrum De Bijloke Gent.

Feesten doet De Bijloke op een manier zoals het een muziekcentrum past: met veel muziek voor jong en oud, stuk voor stuk uitgevoerd door topartiesten. Met een hapje en drankje in de aanslag ontdek je zo een vernieuwd muziekcentrum in het hart van de stad Gent. Kom kijken, kom luisteren, kom proeven, kom genieten. Welkom!

Opgelet! Omdat het openingsfestival gratis is en De Bijloke veel volk verwacht, is het aangeraden om een (gratis!) plaats te reserveren vanaf 16 augustus. Meer info bij vzw Muziekcentrum De Bijloke Gent.

maandag 23 juli 2007

En toch wordt het rooms-rood....

...... op 1 mei 2008. Want dan vallen het Feest van de Arbeid én Hemelvaart samen op dezelfde dag. Rooms-rood door het samenvallen van wereldlijke en kerkelijke kalender. Maar dan is er wel een soort dubbelboeking en zou er een verlofdag verloren gaan. En daar hebben ze in ons land het volgende op gevonden. Het woord "Hemelvaartsdag" wordt bij Koninklijk Besluit vervangen door de woorden "2 mei". Het staat allemaal in het Belgisch Staatsblad, editie 2, van 14 juni 2007 op bladzijden 32293-32294.

De data zijn in dit Belgisch Sprookje van belang. De datum van afkondiging is 3 juni 2007, voor de federale verkiezingen van 10 juni dus. Toch is de federale Minister van Werk voor dat Besluit niet over één nacht ijs gegaan. Er is advies geweest van de Nationale Arbeidsraad en de Raad van State. Alles is dus politiek correct verlopen. Geen kwaad woord hierover. We zouden niet durven.

Maar - geef toe - eigenlijk hebben de katholieken hier het onderspit gedolven. Zij hebben de naam van hun feestdag (met een grote F) moeten inruilen voor een datum als "2 mei", zoals er wel 365 zijn in een jaar. Op 3 juni 2007 zwaaiden de rode kameraden nog de plak op het Ministerie van Werk en waren Ferme Leterme en zijn hemelse CD&V-scharen (nog) niet aan de macht. Indien wel, dan hadden ze "1 mei" voor het jaar 2008 misschien wel herdoopt tot "30 april alias dag voor Hemelvaartsdag". Dat zou pas ferm geweest zijn! Dan kunnen de katholieken ook eens hun Rerum Novarum vieren op 1 mei. Ieder één keer zijn beurt is niet teveel.

En dan moet links Vlaanderen voor die ene keer 1 mei vieren op 30 april, wat ook onvermoede positieve gevolgen kan hebben. De mei-avonden zouden dan vallen nà de 1 mei-stoeten, wat in een aantal gevallen wel een gezondere oplossing zou zijn. Dat zou nu toch een schone deal geweest zijn tussen rood en rooms.

30 april is evenwel ook Koninginnedag, de nationale feestdag van Nederland. En dan rijst weer de vraag of het eerder republikeins gezind rood Vlaanderen wel zoveel zin heeft om haar Feest van de Arbeid te laten samenvallen met dat van het Huis van Oranje.

Daar moeten we overheen stappen, vind ik. We mogen niet kniezen. Als zelfs onze toekomstige premier op de Belgische Nationale Feestdag (kwisvraag!) de Marseillaise verwart met de Brabançonne, moet 30 april voor één keer maar gedeeld worden tussen Noord en Zuid van de Nederlanden.

En toch zijn we er nog niet helemaal uit met ons datumspel. Men had ook kunnen beslissen om 1 mei en Hemelvaartsdag te laten samenvallen en in het Wonderjaar 2008 het Feest van de Arbeid én Rerum Novarum samen te vieren. Rode en groene vakbondsvlaggen in éénzelfde stoet, rode en groene vakbondsleiders op het (s)preekgestoelte, gezamenlijk feest in de volks- en de parochiehuizen. Dat zou pas mooi geweest zijn. Rooms-rood ook aan de basis.

En die éne vrije dag op overschot? Die konden we cadeau geven, bij wijze van geste aan de Gemeenschappen of de gemeenschappen die ons land rijk is. Van 11 juli, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, een algemene officiële feestdag in 2008 maken. Bijvoorbeeld hé. Et la mème chose voor de Franse en de Duitstalige Gemeenschap. Of één van de feestdagen van onze religieuze joodse of islamitische gemeenschappen eens bedenken met een Belgische officiële verlofdag. Heeft niemand daar aan gedacht?

Zover zijn we in dit Belgisch Sprookje jammer genoeg nog niet. Het is wellicht véél prozaïscher dan ik hier allemaal gefantaseerd heb. Want reken even mee. 2 mei 2008 is een vrijdag, en als we donderdag 1 mei sowieso vrijaf hebben, Hemelvaartsdag verplaatsen van 1 mei 2008 naar 2 mei 2008 (God zal wel geen bezwaar hebben), dan maakt vrijdag 2 mei 208 perfect de brug van een verlengd 1 mei/Hemelvaartsweekeinde in 2008. Goed voor het toerisme en de commerce.

Ja, inderdaad "de middenstand regeert het land, beter dan ooit tevoren".

zondag 22 juli 2007

Prijs voor de Democratie 2007

Zaterdagavond 21 juli werd op het Groot Podium Bij Sint-Jacobs de jaarlijkse Prijs voor de Democratie 2007 uitgereikt aan op nr. 3 het actieplatform BOEH! (Baas over eigen hoofd), op nr. 2 de vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel en op nr. 1 aan Tom Barman, de initiator van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid.

Ik kan me goed vinden in de keuze van Democratie 2000 en citeer dan ook graag uit hun (nogal uitgebreid) juryverslag.


" Op de derde plaats is genomineerd de groep BOEH! (Baas over eigen hoofd). Het is een actieplatform dat sinds januari 2007 actief is tegen het verbod op het dragen van hoofddoeken door stadspersoneel met publieke functies.

De jury wil daarbij vooral de inzet van vrouwen, de manieren van verzet en de strijd voor mensenrechten ook in publieke functies onderstrepen. Vooral omdat de maatregelen geen algemene reikwijdte hebben, noch in alle steden worden ingevoerd, noch gelden voor alle soorten tekens en niet gepaard gaan met het invoeren van uniformen ( wat de doorsnee manier is om bepaalde publieke functies te onttrekken aan culturele expressie). Het dragen van een hoofddoek wordt op die manier ten onrechte “geproblematiseerd”.

De jury wil meteen ook onderstrepen dat voor een goede werking van de democratie basisbeginselen als de scheiding tussen kerk en staat of de gelijkheid tussen man en vrouw onaantastbaar zijn en dat de individuele vrijheid tot dragen van levensbeschouwelijke symbolen niet mag worden misbruikt in een strijd tegen deze beginselen.

Anderzijds lijken in deze multiculturele en complexe samenleving partiële maatregelen die vooral bepaalde overtuigingen en geen andere treffen de steun aan de democratische rechtsstaat en de bevordering van de emancipatie niet in de hand te werken. Modernisering kan niet door repressieve maatregelen worden bereikt."

De bedankingstoespraak van BOEH! vind je hier (Indymedia, 23.07.2007).

De strijdvaardige vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel van Flightcare (ex-Sabena) "landde" op de tweede plaats (zie het uitgebreide juryverslag). Haar prijs werd afgehaald door een - even strijdvaardige - collega vakbondsafgevaardigde.

"...Maar de Prijs voor de Democratie 2007 wordt uitgereikt aan Tom Barman. Hij was de initiator en de voortrekker van 0110 voor verdraagzaamheid, tegen racisme en extremisme. Het initiatief werd mede gedragen door een reeks artiesten zoals Frederik Sioen en schilder Luc Tuymans. Het werd aanvankelijk niet of nauwelijks gesteund door media en politieke krachten.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de artistieke wereld zich gemobiliseerd tegen de dreiging van extreem rechts. Nooit voorheen hebben naambekende artiesten zoals Helmut Lotti, Clouseau, Bart Peeters, Rocco Granata, Axelle Red, Will Tura en Laura Lynn duidelijk stelling genomen in het maatschappelijk debat. Daardoor is 0110 er ook in geslaagd in vier concerten in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi 100.000 jongeren te mobiliseren en via live uitzending nog vele tienduizenden te bereiken. De opbrengst van dit engagement en de vrijwillige medewerking van velen gaf aanleiding tot een fonds voor projecten rond rechtvaardigheid, democratie en diversiteit bij de Boudewijnstichting.


De jury onderstreept met deze prijs het uitzonderlijk belang van een duidelijk maatschappelijk engagement voor de basisprincipes van de democratie en het duidelijk kiezen van een kamp tegen zij die deze principes bedreigen ook en vooral door populaire artiesten die vooral werken via de commerciële circuits. Deze daad van burgerschap is een grote bijdrage aan de politieke democratie. Daarenboven heeft dit initiatief een deel van het vooral jongere publiek gemobiliseerd, ook al moet worden opgemerkt dat niet het gehele culturele palet was vertegenwoordigd.

Met dit initiatief heeft Tom Barman de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de kunstenaar duidelijk gesteld en een dynamiek op gang gebracht. Meteen werd ook een signaal gegeven aan politieke en sociale organisaties en aan de media voor zover die gevangen bleven in tactische en opportunistische beschouwingen met een sterk demobiliserend effect in de strijd tegen een antidemocratische verrechtsing."


"De jury drukt haar tevredenheid uit in deze beraadslaging drie belangrijke maatschappelijke agenda’s in het licht te kunnen stellen. De prijs gaat naar een opmerkelijk engagement in de strijd tegen ondemocratisch en racistisch extreem rechts dat onder geen beding als een normale politieke stroming mag worden beschouwd. Op de tweede plaats komt de strijd voor het behoud van sociale en syndicale rechten naar voren. Ook die beschouwt de jury als peilers van een democratisch bestel. En tenslotte wordt de strijd voor mensenrechten en rechten op culturele diversiteit onderstreept en voor een rechtstaat gesteund op actief pluralisme."

Nablog 23.07.2007: Het eerste verslag, vers van Sint-Jacobs, nadien nog wat aangevuld met koppelingen (links) hier en daar, o.m. naar de toespraak van BOEH! en de fotoreportage door Leo (
Indymedia 23.07.2007)


donderdag 19 juli 2007

De politieke debatten van Goeman

Het recept is ondertussen bekend. Een batterij sprekers op 't podium, klinkende namen soms - in 't Goeman-wereldje toch -, namiddaglange debatten alsof we niets beter te doen hebben tijdens deze Gentse Feesten :-) , Goeman als een soort God de Vader, een opperrechter. En toch blijft daar volk naar komen, mezelf inbegrepen. Vorig jaar zat ik zelfs 2 debatten volledig uit. Ook dit jaar loop ik wel langs. De debatten zijn al wel gestart, maar hier is het programma 2007 van Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden.

"Als de utopische oases uitdrogen, ontstaat een woestijn van banaliteit en radeloosheid. "

donderdag 12 juli 2007

Gratis plassen voor vrouwen

Eén van de belangrijkste eisen van de organisatie 'Leg mijn blaas het zwijgen niet op', nl. gratis publiek sanitair voor vrouwen op de Gentse Feesten, is ingewilligd.

Vanaf dit jaar biedt de Stad Gent op vier locaties (zie hieronder) in de Gentse Feestenzone gratis sanitair aan. Alle andere toiletten in de ondergrondse parkings blijven daarenboven ook gratis open. Deze bevinden zich evenwel (op deze onder de Vrijdagsmarkt na) buiten de officiële feestzone.
'Leg mijn blaas het zwijgen niet op' bedankt Lieven Decaluwe, onze schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten (spirit), en Christophe Peeters, Schepen van Financiën, Facility Management & Sport (Open VLD), voor hun inspanningen en het vrijmaken van een deel van het Gentse Feestenbudget.

Wat begon als een éénvrouwsactie (Toilet or not Toilet) in november 2004, breidde in 2005 en 2006 (Vrouwen en hun toiletten) verder uit, en heeft alvast tot dit positief 'tussen'resultaat geleid.

Inderdaad, een tussenresultaat. De actiegroep rust niet op haar lauweren en blijft de strijd aanbinden tegen de sanitaire ongelijkheid. Op andere locaties op de Gentse Feesten blijft een plasbeurt nog steeds 40 of 50 eurocent kosten. De actiegroep dringt er op aan dat de Stad bij de volgende concessie effectief onderzoekt of de huidige concessiehouder van de toiletten, SOGEFICO bvba, de primaire behoefte van de feestbezoeksters niet uitbuit.

Zij zijn ook geïnteresseerd in het relaas van de ervaringen van de gebruiksters van het gratis sanitair. Daarom roepen ze iedereen op berichten te posten op hun forum: www.plasactie.be.

Voor hun acties tijdens de Gentse Feesten zijn vrijwilligers (m/v) nog steeds welkom. Wie enkele uurtjes wil meehelpen, belt Baharak Bashar, coördinator & initiatiefnemer van 'Leg mijn blaas het zwijgen niet op', op het nr. 0476/66.95.16 of e-mailt naar info@plasactie.be

Louise-Marie tegen asbest

De toekomst ziet er niet gezond en niet proper uit, daar in Louise-Marie in het zuiden van onze provincie Oost-Vlaanderen. Er is door de Bestendige Deputatie een vergunning afgeleverd voor een asbeststort in Ronse tussen het Muziekbos, een woonstraat, een voetbalplein en de jeugdherberg De Fiertel. De gezondheid en veiligheid zijn helemaal niet gegarandeerd. De afvalbaronnen zijn weer op pad.

Alle hoop is nu gevestigd op bezwaarschriften, beroeps- en schorsingsprocedures .... en burgerinitiatieven.
De gemeente Maarkedal, de Stad Ronse, het Milieufront Omer Wattez en een lokaal actiecomité Louise-Marie tegen asbest gaan met juridische middelen in het verweer.

Het actiecomité Louise-Marie tegen asbest (nu vzw) heeft een goed gedocumenteerde weblog en nu ook een online petitie die ik met plezier ondertekend heb.

Online tekenen tegen het asbeststort kan hier. Doen! Louise-Marie dankt u!

woensdag 11 juli 2007

Gentse Feesten 2007

Zo lees ik het in de missie van deze Gentse Feesten "Kippen zijn verstandige dieren, ze weten hoe te genieten. 's Morgens springen ze van hun stok en starten welgemutst een dag van scharrelen, kakelen, eten en pronken. En ze leggen alle dagen hun ei. Kortom: kippen hebben een gezonde levenshouding. Zo zijn ook de Gentse Feesten dagen van welgemutst scharrelen, een beetje kakelen, iets eten, een beetje pronken en je ei kwijt kunnen."

Dat ga ik deze Feesten ook doen : scharrelen, kakelen, eten en pronken. En mijn ei leggen, al was het maar op deze blog.

Gentse Feesten, cultureel volksfeest van zaterdag 14 juli 2007 tot en met maandag 23 juli 2007.

donderdag 5 juli 2007

Vlernika op Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Gent viert op 10 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap met een academische zitting in het Stadhuis, en nadien Bij Sint-Jacobs een huldeconcert voor de 19de-eeuwse Gentse sociaal-bewogen volkszanger Karel Waeri.... en Vlernika.
Vlernika is een multimediaal project dat het verhaal evoceert van Los Niños de la Guerra, de Baskische en Spaanse oorlogsvluchtelingenkinderen van de Spaanse burgeroorlog, die zeventig jaar geleden in ons land, ook in Gent, werden opgevangen . Omdat mijn grootouders langs moederszijde zo'n Baskisch jongetje opvingen in 1937 en er doorheen die zeventig jaar contacten bleven, ben ik natuurlijk extra geïnteresseerd. Om te gedenken, maar ook om er conclusies uit te trekken voor vandaag. Dan pas is er reden om te feesten!

Programma op Gent viert Feest van de Vlaamse Gemeenschap en Vlernika.

zondag 1 juli 2007

Wie wordt uw stroomleverancier?

Test-Aankoop heeft ook een rekenmodule (hier!) die je helpt bij het overschakelen naar een andere en goedkopere leverancier van electriciteit. Voor wie niet eeuwig bij Electrabel wil blijven.
Wie én échte groene stroom wil én beterkoop af wil zijn moet dus de rekenmodule van Test-Aankoop combineren met de rangschikkingslijst van Greenpeace.