dinsdag 28 augustus 2007

De Muppets en Magritte

Gisterenavond zaten de ex-ministers Wilfried Martens en Willy Claes als de twee mopperende senioren op het balkon in de Muppetshow Ter Zake. Ach, waar is de tijd? Flashback. Mijn nieuwe generatie van de 21ste eeuw trok grote ogen bij de come-back van de grijze wijzen. Ja, lieve kijkbuiskindertjes, zo was het in onze Fabeltjestijd. Was het nu zeventig, tachtig of negentig?

Nog goed dat de ‘ceremoniële koning’ er is want de partijvoorzitters van nu kunnen de crisis niet bezweren, stelde Martens. 'Ceremoniële koning'? Ik dacht eigenlijk dat we het vroeger altijd over de ‘protocollaire functie van de koning’ hadden. Maar alla, ik durf de Martens-dynastie van I tot …. niet tegenspreken.

Er moest orde in het Belgische huishouden komen, en dat kon best met een klassieke ménage à trois, verdedigde Willy Claes. En dus moest de socialistische familie erbij. Een tripartite, zei polyglot Claes. Een driepartijenregering, corrigeerde Martens in zijn mooiste Algemeen Nederlands.

Gastvedette was Bart De Wever die live voor eigen N-VA partijbureau wat stoer mocht doen, dacht dat hij nog op de N-VA BBQ aan de IJzer zat ….en verdikke wat te ver ging. Touche pas a mes vacances, mon vieux!

Karel De Gucht deed een magistrale/magrittale zet door de aanstelling van surrealist René Magritte voor te stellen. De Man van Brakel viel van zijn paard, maar hield zich kranig. En JL Dehaene liet in zijn papieren zien.

Beste ministers van staat of zonder staat, van vroeger, van nu en van morgen. Staat u mij toe dat ik nu even mentaal migreer naar amusantere en wat spirituelere oorden? Ik zoek via You Tube tijdelijk asiel bij de Nederlands-Marokkaanse cabaretier Najib Amhali en ik duik in de literatuur van Ben Okri.

Tot nog eens!

zondag 19 augustus 2007

Spirit beweegt arm

De NASA stelt ons gerust. De Marsrobotten Spirit en Opportunity overleefden de stofstorm van juli en begin augustus op de planeet Mars (NASA, 07.08.2007)

Onze lieveling, de Marsrobot Spirit, heeft voor het eerst in 20 dagen op 6 augustus 2007, haar 1.277ste Martiaanse dag (of sol), haar robotarm bewogen. En dat is – met enige overdrijving - in een Heel-Al van vallende en rijzende sterren en kometen, nieuws van een zeker interplanetair belang.

NASA's Marsverkenner Spirit beweegt haar robotarm op haar 1.277ste Martiaanse dag (6 augustus 2007) voor de eerste keer in 20 dagen. Beeld: NASA/JPL-Caltech/Cornell

De teams die Spirit en Opportunity ‘besturen’ hadden de robotactiviteiten tijdens onze wereldse vakantieperiode op een laag pitje gezet omdat de Martiaanse stofstormen het licht van Koning Zon wegnamen. En dat hadden de robotverkenners nu net nodig om hun batterijen op te laden. Op 5 augustus 2007, de 1.276ste sol, was de Martiaanse ‘hemel opgeklaard’ en mocht Spirit haar éne arm (geen linker, geen rechter) weer bewegen. Nu kan Spirit weer het oppervlak van De Rode Planeet beroeren.

Elke gelijkenis met bestaande personen, situaties, organisaties, toestanden is louter …… je weet wel.

woensdag 8 augustus 2007

Leterme II

De herwerkte versie (07.08.2007) van de formatienota van Leterme staat sinds vanmiddag (08.08.2007) op de webstek van De Standaard. En hier nu ook.

Het lekt hier nogal in dit regenlandje. Maar dat is misschien wel de bedoeling. ‘Is dit nieuwe lek een teken dat bepaalde mensen rond de tafel liever niet willen dat de onderhandelingen slagen?’ overpeinst Christophe (Indymedia 08.08.2007). Tja, we zouden het ook niet weten.

Pijnlijk voor de onderhandelaars is dat (alle?) amendementen, tekstcorrecties, opmerkingen, aanvullingen, weglatingen enz… nog zichtbaar zijn. Niet iedereen is even handig met Word. Gênant eigenlijk. Tenzij ook dat weer de bedoeling was.

Het gaat vooruit in ons land. Na de open debatcultuur, de open onderhandelingscultuur.

maandag 6 augustus 2007

Burgemeester Termont voor vrede op Hertoginnedal

Onze Gentse burgemeester Daniël Termont was zaterdag 4 augustus even op de regeringsonderhandelingen in Hertoginnedal. Niet in levende lijve, maar toch via een opiniestuk (volledige tekst in De Standaard van 04.08.2007).

Daarin vragen elf 'Burgemeesters voor Vrede', waaronder onze Gentse burgervader, nadrukkelijk dat in het toekomstig regeerakkoord meer dan een vrijblijvende verklaring wordt opgenomen over nucleaire ontwapening. Vandaag 6 augustus 2007 is het 62 jaar geleden dat een atoombom in Hiroshima massaal dood en vernieling zaaide.

In België zijn 259 van de 589 burgemeesters lid van 'Burgemeesters voor Vrede', het snelgroeiende wereldwijde netwerk van burgemeesters, geleid door Tadatoshi Akiba, de burgemeester van Hiroshima. In Vlaanderen is meer dan de helft van de burgemeesters lid. Burgemeesters komen op voor de veiligheid van hun burgers en preventie is de beste remedie. De meeste kernwapens zijn gericht op grote steden. Tegen 2020 willen de burgemeesters dan ook een kernwapenvrije wereld en daarom voeren zij de campagne Vision 2020. Op dit moment steunen drieëndertig Belgische steden en gemeenten, waaronder Gent, deze campagne ook financieel. Waarin een klein land groot kan zijn :-)

Ook de Belgische parlementsleden zijn duidelijk: in de Senaat en de Kamer werden tijdens de vorige legislatuur resoluties aangenomen die de regering aanmanen om binnen Navo en Europese Unie het debat aan te gaan over de nucleaire afschrikking en over de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit België en de andere lidstaten. Voor België gaat het naar schatting over 20 kernwapens in Kleine Brogel, goed voor ongeveer 200 Hiroshima's.

De 'Burgemeesters voor Vrede' willen dat de volgende Belgische regering hiertoe actie onderneemt binnen VN, Navo en Europese Unie. Daarom moet het regeerakkoord een duidelijkere passage inlassen dan vorige keer. In 2003 werd in een paragraaf over de Navo gesteld: 'De vermindering van het aantal kernwapens: de Navo kan hiertoe bijdragen door geen kernwapens op te stellen in de nieuwe Navo-lidstaten en door het kernwapenarsenaal verder af te bouwen in de huidige Navo-landen; de regering zal binnen de Navo pleiten voor meer transparantie over de nucleaire strategie.' (p. 90 van regeerakkoord 2003)

Ondanks de actie van de burgemeesters, ondanks de resoluties in het parlement en ondanks de bovenstaande passage in het regeerakkoord kregen we op het regeringsniveau geen opvolging van deze duidelijke wil tot afbouw van kernwapens. De angst om internationaal geïsoleerd te worden en de relaties met Washington scoorden hoger dan de opvolging aan deze resoluties.

Die angst voor isolatie is relatief: in andere Navo-lidstaten als Noorwegen, Italië en Duitsland is er immers een even grote democratische vraag naar meer daadkracht van hun regeringen.
Gelijkaardige kernwapens als die vandaag in Kleine Brogel zijn opgeslagen, werden in 2001 verwijderd uit Griekenland en het Duitse blad Der Spiegel berichtte dit jaar dat de Amerikaanse kernwapens verwijderd werden van de luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland.

Zo moet ook in Europa een grote kernwapenvrije zone ontstaan. Wereldwijd kiest een meerderheid van landen via het afkondigen van officiële kernwapenvrije zones resoluut voor een veiligheidspolitiek waarbij geen plaats is voor kernwapens noch nucleaire doctrines. Er bestaan vandaag al negen kernwapenvrije zones waaronder Afrika, Centraal-Azië, Zuid- en Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië.

Gesterkt door de resoluties van Kamer en Senaat vragen de 'Burgemeesters voor Vrede' daarom met aandrang dat de volgende Belgische regering deze maatregelen voor nucleaire ontwapening in een duidelijke taal opneemt in het regeerakkoord en dit ook daadwerkelijk uitvoert.

De ondertekenaars van het opiniestuk in De Standaard van 4 augustus 2007 zijn Danny Claeys, burgemeester Nazareth (CD&V); Jean-Luc Dehaene, burgemeester Vilvoorde, CD&V; Luc Dehaene, burgemeester Ieper (CD&V); Patrik Janssens, burgemeester Antwerpen (SP.A); Jean-Michel Javaux, burgemeester Amay (Ecolo); Theo Kelchtermans, burgemeester Peer (CD&V); Anne-Marie Lizin, burgemeester Hoei (PS); Ingrid Pira, burgemeester Mortsel (Groen!); Bruno Tellier, burgemeester Vresse-Sur-Semois (CDH); Daniel Termont, burgemeester Gent (SP.A); Patrik Vankrunkelsven (Open VLD), vice-voorzitter Mayors for Peace.

Standbeeld in het Vredespark van Nagasaki-Stad

zondag 5 augustus 2007

Twee Poorten buurt feest

Onze buurt Twee Poorten (tussen Brusselse Poort en Sint-Lievenspoort en Hollainhof) viert feest op zaterdag 11 augustus 2007. En dat is hier echt lang geleden.

Programma

10.30u Ludieke optocht door de buurt. Gek doen is gezond! Voor een keertje mag het op straat. Sluit je aan als de stoet voorbijkomt! Samen zetten we de buurt op stelten.

11u Kinderanimatie en Straataperitief in de Krevelstraat
Laat de kinderen maar ravotten, er valt van alles te beleven voor groot en klein! Speel zelf mee of geniet van een babbel met de buren bij een lekker glaasje en fameuze biodieselbuurtballetjes.

14u - 16u Circusworkshops in de Brusselsepoortstraat 79
Laat je op sleeptouw nemen door circusartiesten en ga daarna zelf aan de slag.

18.u Barbecue in de Hendrik Waelputstraat
Van al dat feesten krijgt een mens honger. Schrijf je vooraf in en schuif aan voor het feestmaal! Reserveren (€10 volwassenen, €8 kinderen) in Sint-Lievenspoortstraat 99 of Krevelstraat 4

Doorlopend Muziek op de stoep
Ga op zoek doorheen de buurt naar de orkestjes en de muzikanten die, op stoep en in garagepoort, het beste van zichzelf geven…

Tentoonstelling 'Tweepoorten vroeger en nu' in de Krevelstraat 20
Ontdek hoe de buurt er vroeger uitzag, vergelijk met wat er nu is en denk mee over de toekomst…

Hou deze buurt in de gaten. Meer info bij info@tweepoorten.be of buurtfeest@scarlet.be

vrijdag 3 augustus 2007

Jonge Wolven

Een pluim voor AVS en Trefpunt vzw dat zij tijdens de Gentse Feesten jonge muzikaal talent een kans geven met de wedstrijd Jonge Wolven. Hup met de nieuwe generatie!

Onze favoriet, Jah Generation, heeft dan nog gewonnen ook. We hebben maar dat éne Jonge Wolven-optreden bijgewoond. Omdat een schoolmaat van dochterlief erin meespeelde, we ook van reggae houden, en we op die zwaar regenachtige eerste maandag van de Gentse Feesten als verzopen Gentse Feestenkiekens al in de gastvrije Spiegeltent beland waren voor een geïmproviseerde repetitie met ons wereldkoor Karibu.... en we daar nadien ook gebleven zijn. En nadien kwamen we nog eens op AVS als 'publiek'.

Ze zijn gul met prijzen voor de Jonge Wolven want er is naast de Winnaar, ook een Laureaat van de Podiumprijs, een Publieksprijs en een Juryvermelding.

Dit zijn de gelukkigen met hun plekje op myspace, inclusief een paar songs om volledig uit te luisteren én om van te genieten. Van Jah Generation natuurlijk het meest :-)

Winnaar: Jah Generation www.myspace.com/jahgeneration
Podiumprijs: Varili www.myspace.com/varilimusic
Publiek: Les Triangles www.myspace.com/lestriangles
Juryvermelding: Arion www.myspace.com/arionsara