maandag 24 maart 2008

Witte Pasen

Pasen in de sneeuw (Gent - 24.03.2008)

zondag 23 maart 2008

De muren spreken

Wij hebben geen regering nodig (Gent-Tweebruggenstraat-21.03.2008)

vrijdag 21 maart 2008

Onder het mom van de neutraliteit

Hommeles binnen de Gentse VB-VLD-CD&V-N-VA-wisselcoalitie van het hoofddoekenverbod. Ze hebben last van hun neutraliteit. Voor sommigen kan de neutraliteit niet ver genoeg gaan.

De aanleiding? Drie reuzenkippen uit polyester die deze week in het OCMW-woon- en zorgcentrum De Vijvers (Ledeberg) zijn geïnstalleerd. De K3's moeten zorgen voor meer kleur en een huiselijke sfeer in het rusthuis.

"De kippen werden Dotty, Karootje en de Belgische Kip gedoopt, naar hun respectievelijke ontwerpen. Dotty is beschilderd met stippen in het kleurenpalet van de verschillende afdelingen van De Vijvers. Karootje is geruit, zoals de typische tafellakens uit de tijd van weleer. De Belgische Kip draagt de kleuren van de Belgische vlag. De ideeën werden creatief uitgewerkt door de bewoners en daarna democratisch gekozen door bewoners, personeel en bezoekers.

'De Belgische Kip is een symbolisch statement van de bewoners', zegt Geert Versnick, voorzitter van OCMW Gent. 'Ze maken zich zorgen over de toekomst van ons land, door wat ze in de media allemaal horen. Velen van hen hebben de oorlog meegemaakt en ze willen dat België blijft bestaan. De kippen worden donderdag ingehuldigd en dat is ook symbolisch. Het is de dag dat de nieuwe regering er zou moeten zijn." (De Gentenaar van 18.03.2008)

Gentse kip (wit-zwart) en Belgische kip (zwart-geel-rood)

Met deze uitspraak heeft de OCMW-voorziter volgens de OCMW-raadsleden Elke Sleurs (N-VA) en Chantal Sysmans (CD&V) de politieke neutraliteit van het OCMW rusthuis geschonden door dit "expliciete pro Belgische en dus impliciete anti-Vlaamse statement". En ze vervolgen hun N-VA-persmededeling 18.03.2008 in dezelfde stijl. Ze steken hierbij het veel rustiger reagerende VB zelfs rechts voorbij.

Cédric Verschooten, OCMW-raadslid van spirit, diende hen op zijn blogpost "It's the duty of the opposition to oppose" al gevat van antwoord.

Op de blog Lust u Belgische kip? (De Gentenaar , 18.03.2008 - met foto van de Belgische Kip!) nemen een paar moedige lezeressen het op voor de 3 kippen....en voor de bewoners van "De Vijvers". K.O., ergotherapeute van "De Vijvers", legt uit dat pro Belgische Kip daarom nog niet anti Vlaanderen is. En P.M. benadrukt dat het een bewonersproject is (van de mensen die daar wonen hé) en vraagt vrijheid van meningsuiting (in hun eigen huis dan nog wel).

De N-VA-persmededeling bevat ook deze onthullende zinsnede "Dat OCMW voorzitter Versnick deze schending van de neutraliteit goed vindt, is op zijn zachts gezegd merkwaardig. Nog niet zo lang geleden verdedigde hij het hoofddoekenverbod onder het mom van de neutraliteit."

Geven CD&V en N-VA daarmee dan toe dat de VB-VLD-CD&V-N-VA-wisselcoalitie het hoofddoekenverbod in Gent niet in naam van de neutraliteit, maar onder het mom van de neutraliteit wil doorvoeren?

Mom is een masker. Het woord mom wordt nu nog enkel gebruikt in figuurlijke zin, zegt van Dale. "Onder het mom van" betekent dan "onder de schijn van". Het hoofddoekendebat werd/wordt dan gevoerd "onder de schijn van neutraliteit". En spelen CD&V en N-VA dan ook dit spel "onder de schijn van neutraliteit" mee? Of is het voor hen "de schijn van heiligheid"?

De maskers vallen. De mombakkesen vallen, zou Hugo Claus zeggen.

Autodelen breidt uit in Gent (Cambio autodelen 7)

Autodelen is in Gent een goed-nieuws-show. Het autodeelproject Cambio Gent heeft voor deze lente een aantal veranderingen / uitbreidingen op stapel. We worden als Cambio-leden verwend.

Monovolume Opel Zafira voor 7 personen
Aan de standplaats Hendrika (Sint-Pietersstation) komt er een wagen klasse 4 (Opel Zafira) met plaats voor maar liefst 7 passagiers. Deze wagen zal wellicht klaar staan voor gebruik vanaf vrijdag 21/03 (datum onder licht voorbehoud).

Hup Ledeberg!
Gezien de grote vraag aan standplaats Speurder (Ledeberg) wordt deze standplaats uitgebreid met 1 wagen klasse 1. Deze extra wagen zal vermoedelijk beschikbaar zijn vanaf vrijdag 21/03 (datum onder licht voorbehoud).

Propere Dampoort
De standplaats Dampoort schuift 1 parkeerplaatsje (naar links) op. Dag vogeluitwerpselen! Dit zal vermoedelijk gebeuren op donderdag 20/3.

Eindelijk ook in Gentbrugge
Er is ook in Gentbrugge een eerste standplaats gepland (2 wagens klasse 1) op het Gentbruggeplein. Opening vermoedelijk in de loop van de maand april. Meer nieuws volgt.

Ook autodelen in Gent? Meer info bij www.cambio.be en Autopia .

donderdag 20 maart 2008

Laat uw zondagsrust niet verknallen

“God schiep de wereld en op de zevende dag nam hij rust”.
De Vlaamse volksvertegenwoordigers Bart Martens (sp.a) en Joris Vandenbroucke (spirit) willen dat ook de Vlaming van zijn welverdiende zondagsrust kan genieten. Ze pleiten voor een aanpassing van het jachtdecreet. Wandelen, fietsen en genieten van de natuur moet kunnen zonder dat de hagel rond onze oren suist. Laat de geweren toch minstens één dag in de week zwijgen.

Het pleidooi van de Vlaamse volksvertegenwoordigers stoelt op 3 belangrijke uitgangspunten
* Respect voor de recreant: Bart en Joris willen in de publieke bossen en natuurgebieden een schietverbod op zon- en feestdagen. Wandelaars, fietsers, jeugdverenigingen, vogelkijkers, joggers,... moeten ten minste één dag in de week ongestoord van de natuur kunnen genieten.
* Veiligheid : Het moet verboden zijn om op minder dan honderdvijftig meter van woningen of gebouwen vuurwapens af te vuren.
* Respect voor de natuur :De overheid investeert in de aanleg en het instandhouden van natuurgebieden. Bart en Joris willen dan ook dat er jachtvrije zones komen in belangrijke vogelrijke gebieden.

Daarom lanceren de twee "brothers in arms", een online petitie voor zondagsrust. Ik heb met plezier getekend onder het motto "Rustig aan, zeker op zon- en feestdagen".

Online petitie "Laat uw zondagsrust niet verknallen" - www.zondagsrust.be
Bart Martens - www.bartmartens.be
Joris Vandenbroucke - www.jorisvandenbroucke.be

woensdag 19 maart 2008

Het Verdriet van België - Hugo Claus

Wat ik ervan vond, vroeg die Nederlander op die vormingsweek. Het Verdriet was razend populair boven de Moerdijk, zo bleek. In Vlaanderen was het nog geen hype, voor zover ik mij herinner. Hype als modewoord bestond ook nog niet. Vlaanderen moest het nog laten doordringen, was het nog aan het verwerken zeker. Zoals wel meer zaken uit het verleden. Neen, ik had het nog niet gelezen. Was het zo bijzonder? Een must, verzekerde mijn gesprekspartner mij.

De Bezige Bij mag die brave man dankbaar zijn. Want na dat vormend weekje Nederland heb ik mij het boek gekocht én het ook - met rode oortjes, om zo te zeggen - uitgelezen, tweemaal zelfs.

Deze week nog heb ik het boek uit onze Boekenkast met Literatuur opgediept en er de Standaard-katern van vorig weekeinde over 25 jaar Verdriet bijgemoffeld. Misschien moet ik voor mijzelf, als hommage aan Claus die vandaag heenging, na 25 jaar nog eens peilen naar het verdriet van Vlaanderen.

Hugo Claus : Brugge, 5 april 1929 - Antwerpen, 19 maart 2008

www.clauscentrum.be

maandag 10 maart 2008

Lichtjes tegen radicalisering

't Is wel in Mechelen, maar we zijn allemaal van 't stad en lichtjes tegen radicalisering.

zondag 9 maart 2008

De SMAK van de Boomtownerang

Lieven Decaluwe, Gents schepen van Cultuur, Feesten en Toerisme (spirit) reageert in een interview in De Gentenaar 08.03.2008 op de heisa rond SMAK en Boomtown.

Zijn verhaal in 'Ik ga niet lopen als het moeilijk wordt' (De Gentenaar 08.03.2008). Respect!

Om in de 'stijl' te blijven van hen die meenden met bakken ..... te kunnen gooien, hierna een foto van de eerste Cloaca-installatie van Wim Delvoye in het MuHKA (Antwerpen, 2000). Voor hun collectie.

Cloaca van Wim Delvoye - MuHKA 2000
----------------------------------------------------------------------------------
Ik ga niet lopen als het moeilijk wordt (De Gentenaar 08.03.2008)
Schepen van cultuur Lieven Decaluwe over Smak-crisis en afblazen Boomtown (GentBlogt 08.03.2008 en volgende)
Geen Boomtown in 2008 (spiritbericht 04.03.2008)

vrijdag 7 maart 2008

De fietsbrug van Bijna

Telepathie bestaat, ook in de politiek.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (spirit) stelt op 10 februari 2008 een vraag aan de bevoegde minister Hilde Crevits. Hoe het nu zit met die lang beloofde tweede fietsbrug van Ooit en Ergens aan het Keizerpark en de beloftes van haar voorganger Kris Peeters? Tegen uiterlijk 21 maart 2008 (lente!) moest Jan Roegiers een antwoord ontvangen.

Keizerpark en tweede fietsbrug .... we zijn er bijna

Iemand in andere of hogere sferen moet de vraag van Jan Roegiers telepathisch ontvangen hebben en het antwoord doorgegeven hebben aan het medium De Gentenaar. Want wat voor pakken goed nieuws lezen we daar op 06.03.2008?

" Fietsbrug Keizerpark klaar voor de zomer

GENT - De fietsers- en voetgangersbrug over de Fransevaart in het Keizerpark zou nog deze zomer klaar moeten zijn. Meteen wordt de fietsroute tussen het centrum en Ledeberg en Gentbrugge een stuk veiliger.

Nu ligt er al een sierlijke fiets- en voetgangersbrug tussen de Visserij en het Keizerpark. Maar de brug wordt nauwelijks gebruikt omdat er geen verbinding is met de andere Scheldeoever.


'De nieuwe brug is het kleine tweelingbroertje van de bestaande brug', zegt projectingenieur Luc Hesters van Waterwegen en Zeekanaal. 'Het wordt een stalen constructie met vier pylonen en een overspanning van 25 meter. Qua grootte is hij vergelijkbaar met de Bavobrug.'

De brug wordt een schakel in de Flora-fietsroute tussen Ledeberg en Wondelgem. 'De brug is heel belangrijk voor het woon-werk fietsverkeer tussen Ledeberg/Gentbrugge en het stadscentrum', aldus Hesters. 'Wij verwachten dat tijdens de spitsuren minstens 360 fietsers er gebruik van zullen maken.'

De brug kost 297.000 euro en zou in juni in gebruik worden genomen. Tenminste als de stad tegen dan klaar is met de heraanleg van het park. Die werken zijn onlangs stilgelegd.

'Zodra Waterwegen en Zeekanaal zijn materiaal om de tweede fietsersbrug te bouwen door het park heeft vervoerd en ze het kunnen stellen met een doorgangsroute van drie meter, is er geen bezwaar meer om de werken aan het park voort te zetten', zegt schepen van Leefmilieu Tom Balthazar (SP.A). Toch zal het nog tot april duren vooraleer de aannemer van het Keizerspark daadwerkelijk terug aan de slag gaat. 'In maart zal Eandis in het park eerst nog elektriciteitskabels installeren, die we nodig hebben voor de parkverlichting.'


Vanaf dan kan het volgens Balthazar snel gaan. 'Volgens de aannemer is het nog altijd realistisch om het park nog voor het bouwverlof helemaal klaar te hebben.' Op die manier zouden dan zowel de tweede fietsbrug, als het Keizerspark tegelijk kunnen worden opengesteld. (gjdv, tod)"


Dat is goed nieuws. Klaar voor de zomer!? We staan nu al te trappelen op onze fietspedalen om over deze fietsbrug van Ooit, Ergens ..... en Bijna te rijden.

We duimen voor schepen Balthazar, de projectingenieur Luc Hesters, aannemer 1 en 2, Eandis, en allerlei andere betrokken stadsdiensten en schepenen. Speciaal voor hen dit houd-moed-rijmpje 'We zijn er bijna....maar nog niet helemaal" Volhouden mannekes!
-------------------------------------------------------------------------------------
De fietsbrug van Ooit (23.05.2007)
De fietsbrug van Ergens (01.03.2008)
Fietsbrug Keizerpark klaar voor de zomer (De Gentenaar 06.03.2008)

donderdag 6 maart 2008

Een Handelsdokbrug te weinig

spirit-bericht van de lokale afdeling 01.03.2008

"Het tracé van de Handelsdokbrug – de brug die Dok Noord met de Afrikalaan zal verbinden – blijkt voer voor juristen en onderhandelaars. Dat besluit Vlaams parlementslid Jan Roegiers (spirit) na het verzamelen van de laatste informatie. Hij roept alle betrokken partijen op aan tafel te zitten.

Handelsdokbrug, één van de Oost-Vlaamse missing links

Roegiers volgt het dossier al lang. In 2005 kwam hij erachter dat toenmalig minister Kris Peeters de budgetten had bevroren tot na 2008, vandaag [nvdr 01.03.2008] blijkt uit de antwoorden die hij kreeg van minister Hilde Crevits dat de bouw alvast uitgesteld is tot minstens 2011. Reden voor al dat uitstel zijn enkele procedures die zijn ingespannen bij de Raad van State.

Het links-liberale parlementslid kwam alvast te weten dat de auditeur van de Raad van State een negatief advies gaf voor de onteigening van een deel van het bedrijf dat moet verdwijnen voor de komst van de brug. Die uitspraak zou voor het Vlaams Gewest een slechte zaak zijn. Anderzijds blijkt dan weer dat een andere auditeur een negatief verslag heeft gemaakt voor de milieuvergunningsaanvraag voor de uitbreiding van het betrokken bedrijf.

Beide verslagen maken dat alle partijen nu best aan tafel gaan zitten vindt Jan Roegiers. Het bedrijf mag niet uitbreiden zegt de Raad van State, maar diezelfde Raad van State vindt dat de onteigening van een deel van dat bedrijf ook niet kan. Vlaams Gewest, Stad Gent en het bedrijf kunnen alleen maar uit de impasse geraken door te zoeken naar een compromis.

Roegiers betreurt het hele verhaal. De Handelsdokbrug is écht nodig voor de verkeersafwikkeling in het noordoosten van de stad en voor de leefbaarheid van de Muide.

Wordt wellicht vervolgd."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Roegiers wil rondetafel Handelsdokbrug (06.03.2008)
Zenuwslag om Handelsdokbrug (De Gentenaar - 01.03.2008)
Eerste Staten-Generaal Mobiliteit: Missing Links Wegennet - Provincie Oost-Vlaanderen (04.11.2005)

zondag 2 maart 2008

Dans&Feest met schepen Lieven Decaluwe


Omdat de boog niet altijd kan gespannen zijn. Lieven Decaluwe, schepen van cultuur, toerisme en feesten (spirit) nodigt ons uit op zijn Dans&Feest.

Vrijdag 14 maart 2008 in Feestzaal Cocteau, Jan Palfijnstraat 17, Gent (Centrum). Praatcafé vanaf 20u, dans met DJ Johan Pycke vanaf 22.00u. Kaarten vvk €4, add €6. Info en kaarten via gent@spirit.be Dans ze!

zaterdag 1 maart 2008

De Open Kaart van Selahattin en Mohamed

In "Open Kaart - het debat van Knack en Kanaal Z" ontvangen Véronique Goossens en Rik Van Cauwelaert elke week sleutelfiguren uit de politieke, economische en maatschappelijke actualiteit. Elke zaterdag vanaf 12u op Kanaal Z en nadien in de weekendlus. De uitzending van vandaag 1 maart 2008 gaat onder de titel "De ene moslim is de andere niet. En daarom is de Moslimexecutieve een doodgeboren kind."

Selahattin Koçak, de flamboyante Turkse sp.a-schepen uit Beringen, schiet deze week met scherp op de Marokkaanse gemeenschap. Hij wil niet samen met de Arabische moslims in één Moslimexecutieve vertegenwoordigd worden. Want hun islam is de zijne niet. De Marokkaanse gemeenschap is geschokt. Mohamed El Omari dient Koçak in de studio van repliek.

Toch maar even kijken op Kanaal Z - Open Kaart (01.03.2008)

De fietsbrug van Ergens

De reeds jarenlang beloofde tweede fietsbrug van het Keizerspark ligt er nog steeds niet. Deze fietsbrug van Ooit doet haar naam eer aan. Ze moet Oud-Gentbrugge en de Sas-Bassijnwijk sportief, in het groen maar vooral veilig van de Scheldekaai over het water en via het Keizerspark verbinden met het Gentse stadscentrum.
Keizerspark op zoek naar tweede fietsbrug

Schepen van Leefmilieu Tom Balthazar (sp.a) werd deze week op de gemeenteraad over de kwestie ondervraagd door fractievoorzitster Annelies Storms van spirit. Al maandenlang wordt er niet verder gewerkt in het Keizerspark. Redenen : de ene aannemer legt de werken stil wegens het slechte weer, een andere aannemer moet eerst een vrije doorgang hebben om een bruggenhoofd te plaatsen. En Eandis moet nog altijd elektriciteitskabels aanleggen. Jongens toch.

Keizerspark met zicht op stadsring en eerste fietsbrug

Milieuschepen Tom Balthazar ging er deze week op een werfvergadering met alle betrokken partijen vaart achter zetten. Maar volgens hem mogen we de voorziene einddatum eind mei 2008 nu al op onze buik schrijven (dag lente!). En het is volgens mij zéér de vraag of we begin september 2008 over die tweede fietsbrug het school- en werkjaar kunnen inrijden (dag zomer!, dag herfst!).

Het park ziet er echt veelbelovend uit ...... voor wie zich een toegang durft forceren en op zoek gaat naar de fameuze brug van Ooit en Ergens. Niet alleen ligt die tweede fietsbrug er nog steeds niet. Maar door de werken is nu ook de eerste fietsbrug tussen Keizerspark en Visserij buiten dienst....met excuses van de Dienst Mobiliteit die "binnenkort" beterschap belooft.

Verboden toegang....en tot binnenkort

Daarmee vervallen nu ook de alternatieve en veilige fietsroutes Ledeberg - (via fietsonderdoorgang) - Keizerspark- (via fietsbrug 1) -Visserij en Oud-Gentbrugge/Sas-Bassijnwijk - Keizerspark - (via fietsbrug 1) - Visserij.

Alle zachte weggebruikers moeten nu al maanden de drukke Keizerspoort op. Bangelijk, zeker voor de jonge zachte weggebruikers.

En wij maar hopen dat hier geen wake voor het zoveelste verkeersslachtoffer van komt.

De fietsbrug van Ooit (23.05.2007)
Heraanleg Keizerspark ligt stil (De Gentenaar, 28.02.2008)