zondag 27 april 2008

Een theorie van rechtvaardigheid - John Rawls

Een gezelschapsspelletje van bloggers. Neem het boek waar je nu mee bezig bent, ga naar pagina 123 en deel de zinnen 6, 7 en 8 met het wereldwijde web. Omdat Eva uit het Aertsparadijs dat zo vriendelijk vraagt, kan deze Adam niet weigeren. En ik geef de appel (stokje in Blogo-taal) meteen door aan de nieuwbakken VlaamsProgressieven senator Geert Lambert en Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron. Benieuwd wat zo'n mensen (nog) lezen.

Ik ben niet zo'n dikke-boeken-wurm, maar ik heb het toch gepresteerd om dit kalenderjaar al twee kanjers grondig - en tot mijn voldoening - uit te lezen. 'Shockdoctrine' van Naomi Klein, mij aangeraden door P. en cadeau gekregen van het Thuisfront. 'De weg naar Mekka' van Jan Leyers, gekregen van de huisvrienden. 'Een theorie van rechtvaardigheid' van de filosoof John Rawls, ditmaal zelf gekocht, is nummer 3 in de reeks van serieuze boeken van 2008.

"Een theorie van rechtvaardigheid van John Rawls is misschien wel het meest invloedrijke werk op het gebied van moraalfilosofie en politieke filosofie uit de twintigste eeuw. Dit boek heeft niet alleen op filosofen en andere academici een onuitwisbare indruk gemaakt, maar ook buiten de universiteit op politieke essayisten, juristen, politici en mensen uit de burgerrechtenbeweging." aldus Lemniscaat, de uitgever van de recente Nederlandse vertaling.

Rawls probeert een rechtvaardigheidstheorie te formuleren waar volkomen vrije en redelijke personen mee zouden instemmen. Als mensen hun eigen plek in de samenleving, hun klasse, ras of geslacht niet zouden kennen, noch hun vermogens of intelligentie, hoe zouden zij dan de samenleving inrichten? Uit deze gedachte leidt Rawls fundamentele principes van rechtvaardigheid af voor de verdeling van vrijheden en van sociale en economische goederen, principes die uiteindelijk onze hedendaagse samenleving zouden moeten reguleren.

"Een theorie van rechtvaardigheid" is het hoofdwerk van Rawls. Het boek werd in 24 talen vertaald .... en kost bijna € 60 in de Fnac. En hier krijg je drie zinnen (6, 7 en 8) van pagina 123 zomaar cadeau:

"Dit voorbeeld illustreert de twee typerende kenmerken van volkomen procedurele rechtvaardigheid. Ten eerste is er een onafhankelijk criterium voor wat een billijke opdeling is, een criterium dat los van en voorafgaand aan de te volgen procedure wordt gedefinieerd. En ten tweede is het mogelijk zich een procedure voor te stellen die zeker de gewenste uitkomst zal opleveren"

Een theorie van rechtvaardigheid / John Rawls

zaterdag 26 april 2008

Goesting in Gent met Les Goûts de Gand

Klassiek Turkse muziek en soefi-muziek in de moskee, klassieke Noord-Indische muziek in de Cultuurkapel Sint-Vincentius, Mec Yek in het Vredeshuis en afsluiten op zijn Argentijns in het Geuzenhuis. Deze Goûts de Gand smaakt naar nog.

donderdag 24 april 2008

Ten huize van Albert

Grappig Vl.Pro-filmpje, in première op het doorstart-congres van de VlaamsProgressieven (Mortsel, 19.04.2008).

Klik hier om het video filmpje te bekijken.

Nablog 25.04.2008
Familiale Omstandigheden (spirit-congres maart 2006 - spirit-versie )
Familiale Omstandigheden (spirit-congres maart 2006 - herziene Vl.Pro-editie, term "spirit" vervangen door "VlaamsProgressieven")

maandag 21 april 2008

Red de Zebra in Gentbrugge

Goed nieuws van onze correspondent ter plaatse. Vanavond 21.04.2008 werden er échte zebrapaden geschilderd op het kruispunt Kliniekstraat - Tweekapellenstraat - Odillon Vanderlindenstraat en Sint-Simonstraat in Gentbrugge.

Paaszondag 24.03.2008 - Schepen Karin Temmerman (in het rood) laat zich overtuigen
Op paaszondag nog voerden buurtbewoners van Gentbrugge actie voor zebrapaden in hun buurt. Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers, gemeenteraadslid Annelies Storms en OCMW-raadslid Cédric Verschooten (toen nog spirit, nu VlaamsProgressieven) kwamen de actievoerders steunen. De bevoegde schepen Karin Temmerman (sp.a) kwam kijken, luisteren ..... en heeft zich blijkbaar laten overtuigen.

Wat was het probleem? Sinds de heraanleg van dat kruispunt Kliniekstraat - Tweekapellenstraat - Odillon Vanderlindenstraat en Sint-Simonstraat in Gentbrugge waren er tot op vandaag geen zebrapaden meer op drie van de vijf oversteekplaatsen voor de voetgangers. Er zijn wel verlaagde voetpaden aangebracht.

Actievoerders 24.03.2008 simuleerden zebrapad (van karton én chocolade!)
Op papier is een verlaagd voetpad verkeerstechnisch een veilig alternatief. Maar in de praktijk werken deze verlaagde voetpaden zeker niet vertragend voor automobilisten, aldus de buurtbewoners. Erger nog, het schept gevaarlijke situaties. Autobestuurders beseffen niet dat ze over een voetpad rijden waar de voetganger voorrang heeft.

Op het ritme van de seizoenen brachten buurtbewoners én hun kinderen hun bekommernis op de politieke agenda. Hun inspanningen worden nu beloond. Het gezond verstand heeft gezegevierd. Waarvoor vele malen bedankt!

Kartonnen wijkagenten in Gentbrugge (Franks Blog - 04.09.2007)
Flikken uit karton (De Gentenaar Blogt -04.09.2007)
Automobilisten merken trottoir niet op (De Gentenaar - 25.03.2008)
Automobilisten merken trottoir niet op (Gent Blogt - 25.03.2008)

zaterdag 19 april 2008

donderdag 17 april 2008

Betaalbare vakantie voor iedereen

Op Gent Blogt trad ik ons Gents OCMW-raadslid Cédric Verschooten (spirit) bij waar hij pleitte voor een betaalbare vakantie voor iedereen.

Voltaire vroeg op Gent Blogt wie dat allemaal dan wel gaat betalen. Op mijn beurt vraag ik aan Voltaire-et-les-autres om zich toch wat in te leven in de situatie van de doelgroep waar het in het oorspronkelijke betoog over ging.

Onderzoek geeft aan dat voor meer dan 330.000 Vlamingen met vakantie gaan - hoe kort en bescheiden ook – onbetaalbaar is. Dat getal komt ongeveer overeen met het aantal Vlamingen dat zonder enig financieel probleem voor een tussentijdse vakantie ons land verlaat (150.000 naar de zon, 150.000 naar de sneeuw tijdens het krokusverlof 2004 bijvoorbeeld).

Omdat vakantie een basisrecht is én het mensen terug onder de mensen brengt, ijvert het Steunpunt Vakantieparticipatie voor een betaalbaar vakantieaanbod voor iedereen.

Dit zijn de cijfers voor 2007
Toeristen 50 980
Daguitstappen 44 523
Individuele vakanties 1910
Groepsvakanties 1693
Georganiseerde vakanties 2854

www.vakantieparticipatie.be
www.pirlewiet.be

woensdag 16 april 2008

Voor spirit heeft iedereen recht op vakantie

spirit-bericht van de lokale afdeling 14.04.2008

Steeds meer cliënten van het Gentse OCMW schrijven zich in om te kunnen genieten van een daguitstap of een meerdaagse vakantie via het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Dat antwoordde OCMW-voorzitter Versnick op een vraag van Cédric Verschooten (spirit) in het vragenuurtje van de OCMW-raad.
Steunpunt Vakantieparticipatie biedt goedkope vakanties aan voor mensen met een laag inkomen. Via het aangesloten OCMW kan een vakantie bij het Steunpunt Vakantieparticipatie geboekt worden. In 2007 werden via het OCMW van Gent 136 daguitstappen en 23 vakanties aangevraagd.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie en het Gentse OCMW kennen al enkele jaren een zeer goede samenwerking. Het initiatief kent succes en elk jaar breidt het aanbod uit. Voorzitter Versnick moest echter toegeven dat de vraag groter is dan het aanbod en dat nieuwe vakanties of uitstappen steeds bijzonder snel volgeboekt zijn.

Naast het aanbod dat het steunpunt voorziet heeft het OCMW nog andere middelen ter beschikking om de socio-culturele participatie te bevorderen. Hiermee kan ook een tussenkomst worden verleend in de kostprijs van daguitstappen.

“Even er tussenuit knijpen kan voor mensen die in armoede leven erg hard nodig zijn. Kinderen moeten kunnen spelen en ravotten. Vakantie mag niet enkel een voorrecht zijn voor wie het zich kan permitteren. Iedereen heeft recht op ontspanning en vakantie. Ik vind deze initiatieven enorm belangrijk en hoop dat deze in de toekomst nog uitbreiding zullen kennen.”, zo besluit spirit-raadslid Verschooten.

Cédric Verschooten
www.vakantieparticipatie.be
OCMW Gent

dinsdag 15 april 2008

Leterme voor het Atomium

Er rust een copyright op het afbeelden van het Atomium. Zelfs voor de publicatie van één bol dreigt de vzw Atomium met een zware geldboete. Dure bollen van het Atomium, zeg wel.

En Leterme op de affiche plaatsen kan je tegenwoordig ook al censuur kosten.


Dan maar déze foto van ons Atomium en de Franse Eerste Minister.

Copyright op Atomium
Dure Bollen
Mijn leven met Leterme

woensdag 9 april 2008

Mijn leven met Leterme

CD&V van Temse verbiedt voorstelling "Mijn leven met Leterme" van stand-up comedian Vitalski (alle media)
Eerstvolgende try-out voorstellingen van het verboden stuk dat trouwens nog niemand gezien heeft.

Donderdag 10.04.2008 om 20u in CC De Fabriek, Fabrieksstraat 19, 9520 Sint-Lievens-Houtem in het kader van Lezen in de Lente.
Tickets: € 9, € 8 (-26/+55), € 7 (fabriekskaart) Reservaties: CC De Fabriek, 9520 Sint-Lievens-Houtem, 053 60 72 35, ccdefabriek@sint-lievens-houtem.be

Zondag 13.04.2008 om 19u in café ’t Veer, Sint-Jozefstraat 35, 9140 Tielrode, Temse. Toegang gratis. Een organisatie van Animo en Jong Groen! Na de voorstelling is er een proteststoet richting AC De Zaat.

Welkom in Tsjetsjevië!

Nablog 10.04.2008 en 11.04.2008: De CD&V-burgemeester op Radio 1 op 09.04.2008 nog (even) te beluisteren op http://www.radio1.be/programmas/och1/836085/ (met dank aan Ja, tarara!).

maandag 7 april 2008

Belgische Kippen of Deense Haantjes?

Een goede vriendin stuurde dit paasvakantiekiekje(!) uit Denemarken. Na de rel om de Belgische Kip van het OCMW-woon- en zorgcentrum De Vijvers in Ledeberg is een crea-atelier met Deense Haantjes misschien een idee voor de Gentse senioren? Of hebben deze Haantjes voor VB, CD&V en N-VA net niet de juiste kleuren?

Overigens zijn ook de kleuren van de Vlaamse Leeuw, de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap, zwart, geel…. en een beetje rood.

zondag 6 april 2008

Wordt verwacht - Erfgoeddag 13 april 2008

Op mijn lijstje voor de Erfgoeddag 2008 staat in de voormiddag een bezoek aan de tentoonstelling "Groot Begijnhof van Gisteren naar Morgen". In het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg natuurlijk. Het programma voor de namiddag wordt verder bepaald door onvoorziene omstandigheden.

www.erfgoeddag.be

Chirofest - Zaterdag 12 april 2008 vanaf 15u

Chirogroep Heirnis-Macharius bestaat 10 jaar en viert dat met een gratis (!) festival op zaterdag 12 april vanaf 15 u op het Spaanskasteelplein.

"De beste bands van vandaag en morgen, het kruim van de Belgische rock-, pop- en indiebands" aldus de organisatoren, komen gratis spelen

Team William (Derde plaats Humo’s Rock Rally)
Jah Generation (Winnaars Jonge Wolvenconcours)
No Mo Trevno (Winnaars Oost-Vlaams Rockconcours)
Black Hearth Rebellion (Postrock met ballen)
Wiki! (Vrolijke poprock met livereputatie)
Two guys and a guitar (Covers voor een groot publiek)
Dj Frantic Electric (speelt na de bands)

Veel meer info én nu al muziek op de webstek van Chirofest op http://www.myspace.com/chirofest

En om te vermijden dat jullie allemaal in korte broek, korte rok en T-shirt verloren lopen in de Italiaans-Sloveense Alpen hier een duidelijk plan. Het Spaanskasteelplein is dichtbij de Dampoort en de Macharius-kerk, in de wijk Heirnis-Macharius natuurlijk.Tot dan! En proficiat met die 10 jaar!


http://www.myspace.com/chirofest

zaterdag 5 april 2008

Spirit is niet van gisteren

Een open congres mét spirit op zaterdag 19 april 2008 van 14u-17u. Iedereen welkom in de Mark Liebrecht Schouwburg, Heilige Kruisstraat 16, 2640 Mortsel (Tram 15, halte Gemeenteplein). Meer praktische info op www.spirit.be . Inschrijven via congres@spirit.be

woensdag 2 april 2008

Les Goûts de Gand

Waar de allochtonen (dat woord toch!) wel gebleven waren op de Gentse onafhankelijkheidsdag? Een zure opmerking in de nadagen van de Gentse revolutie. Zoiets had ik vroeger ook al gehoord na de nieuwjaarsrecepties op het Sint-Baafsplein.

Misschien één en ander eens rustig herdenken, liefste initiatiefnemers van het goedmenende slag!

Ik heb alvast een positief voorstel voor de onmiddellijke toekomst. Op zaterdag 26 april organiseert De Centrale Intercultureel Centrum het tweede Wereldmuziekfestival Les Goûts de Gand, verspreid over wat men noemt "de Gentse wijken". Niet Bij Sint-Jacobs, Vlasmarkt en Sint-Baafsplein dus.

In de vroege namiddag (15uur) start het festival met eerder klassieke en rustige muziek, in kerken, kloosters, moskeeën, kapellen en andere vredeshuizen. In de loop van de dag wordt alles langzamerhand wat profaner om uiteindelijk via buurtloodsen, jeugdcentra en volkscafés te eindigen in De Centrale zelf.

In de Gentse wijken zoals Brugse Poort, Rabot, Sluizeken-Tolhuis-Ham ga je onze allochtone mede-Gentenaars vinden. Met hopen. En ook massa's deugddoende muziek. Geniet ervan!

Hier meer info (practica, programma) over Les Goûts de Gand