maandag 30 juni 2008

Vlaanderen Feest met Djamel en Melike

Ik weet al waarheen na de Academische Zitting in het stadhuis voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op donderdagavond 10 juli. Het wordt naar goede jaarlijkse gewoonte Bij St. Jacobs. Want daar feest Vlaanderen in Gent met Djamel en Melike (21.30u). Het voorprogramma Aardvark (intimistische folk) om 20u zal ik wel missen.

Volksfeest en volkerenfeest

Vlaanderen Feest is in de eerste plaats een volksfeest, maar Trefpunt vzw gaat een stapje verder en maakt er een volkerenfeest van. Mooi zo! De muzikale Trefpuntproductie 'Ze kwamen uit het Zuiden - Djamelike' brengt artiesten uit verschillende werelddelen samen op het podium. Muzikanten uit Irak, Marokko, Tunesië, Turkije, Algerije… zijn trots op hun eigen muziek en brengen vanuit dat gevoel een eerbetoon aan de Vlaamse en Nederlandse popcultuur.

Ontmoeting tussen culturen

De eerste editie 2007 van Djamelike viel alvast in de smaak. Een aantal bekende Nederlandstalige nummers van Clouseau, Thé Lau, Doe Maar, Gorki, Marco Borsato, Raymond van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Ann Christy, Will Tura, Johan Verminnen e.a. werden omgevormd tot mondiale liederen. De tekst bleef voornamelijk Nederlandstalig, maar op muzikaal vlak kiest Djamelike voor een Arabische en Maghrebijnse benadering. Ik put wat uit mijn herinnering. “Blauw” van Thé Lau vertolkt door Djamel en Ann Christy vertolkt door Melike blijven me nog bij van vorig jaar. Klopt het?

Djamelike II in première op 10 juli 2008 Bij St. Jacobs

Op 10 juli 2008 maken we de première mee van de tweede editie 2008 met nieuwe muziek geschreven door onder anderen Luc De Vos, Bart Peeters en Dirk Blanchart (op tekst van Herman Brusselmans).

De taal van de muziek is universeel, maar emoties kunnen anders verklankt worden. Twee schijnbaar ver uit elkaar liggende werelden worden met elkaar geconfronteerd. En daar zit uiteraard spanning op. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe artistieke én toch ook maatschappelijke confrontatie.

Bij Sint-Jacobs op 10 juli 20u Aardvark 21u30: Djamelike
Ook op de Gentse Feesten: 21 juli, 21u30 Bij St. Jacobs

Djamelike
Aardvark
Vlaanderen Feest

vrijdag 27 juni 2008

Sfeerfeest 11 juli 2008 - De affiche


Het programma van het Sfeerfeest in en rond de site van de Sint-Pietersabdij (kerk, plein, Kunsthal, abdijtuin, Huis van Kina) op 11 juli vanaf 12u. Gratis toegang. Iedereen welkom!

Op 11 juli viert Gent het Feest van de Vlaamse Gemeenschap
(Persbericht Stad Gent - 20.06.2008)

dinsdag 24 juni 2008

Academische zitting

De Academische Zitting ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap vindt plaats op donderdag 10 juli 2008 om 19 uur in de Pacificatiezaal van het Stadhuis. Iedereen mag deze Academische Zitting bijwonen.

Professor Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen zal een voordracht geven over Corneel Heymans, Nobelprijswinnaar, Gentenaar en Vlaming’.

Op de foto, rector Paul Van Cauwenberge in vol academisch ornaat....mét alle uiterlijke kentekenen!

vrijdag 20 juni 2008

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Op vrijdag 11 juli 2008 organiseert de Stad Gent op en rond het Sint-Pietersplein een groot sfeerfeest in het kader van de Feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag, op donderdag 10 juli, is er in het stadhuis een Academische Zitting met als gastspreker Professor Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent.

Academische Zitting

De Academische Zitting vindt plaats op donderdag 10 juli 2008 om 19 uur in de Pacificatiezaal van het Stadhuis. Iedereen mag deze Academische Zitting bijwonen.

Professor Paul Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen zal een voordracht geven over ‘Corneel Heymans, Nobelprijswinnaar, Gentenaar en Vlaming’.

Nadien houdt burgemeester Daniël Termont zijn toespraak. Deze zitting wordt muzikaal opgeluisterd door Pieter van Maldere en Paul Klinck op barokviool en Jan De Vlieger op klavecimbel met een vioolsonate uit de 18de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden.
De academische zitting wordt afgesloten met een receptie in de Troonzaal.

Sfeerfeest

Het feest op vrijdag 11 juli 2008 wordt een groot volksfeest voor de hele familie, zowel jong als oud, waarbij de Dienst Feestelijkheden in samenwerking met Kunsthal Sint-Pietersabdij, de Wereld van Kina en de Sint-Pieterskerk een divers aanbod aan activiteiten voorziet.

Het feest start om 12 uur en eindigt om 1.30 uur. De optredens eindigen om 1 uur.

Op het Sint-Pietersplein is er tussen 12 en 13 uur straattheater met Cirkids. Tussen 13 en 14 uur is er kinderdisco met Raf Violi. Daarna zijn er concerten van Yevgueni (14.30 uur), De Maskesmachine (16.30 uur), Lenny en de Wespen (18 uur), ’t Schoon Vertier (20 uur), Sweet Coffee (21.30 uur), een dansact door Les Mademoiselles de Gand en een dj-set van Dirk Stoops (23 uur).

Van 12 tot 16 uur wordt er ook een kinderrommelmarkt georganiseerd op het Sint-Pietersplein. Alle kinderen jonger dan 16 jaar die tweedehandsspeelgoed of –boeken willen verkopen, zijn die dag van harte welkom. Vooraf inschrijven is nodig en kan door een berichtje te sturen naar kinderrommelmarkt11juli@gent.be.

Iedereen die ingeschreven is, krijgt maximaal 5 meter ruimte voor zijn stand. Ook jeugdverenigingen kunnen meedoen en kleinschalige activiteiten voor kinderen aanbieden tegen lage prijzen.

Daarnaast zijn er in de namiddag diverse ateliers voor kinderen:

* Op het binnenplein van Kunsthal Sint-Pietersabdij kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar deelnemen aan de ateliers ‘keukenpiet bij de monniken’ en ‘schrijven met een ganzenveer’.
* In de Sint-Pieterskerk kunnen alle kinderen tussen 15 en 16 uur met Festiviola Musica de muziekziel uit hun lijf spelen.
* Om 16 uur is er de mogelijkheid om in de abdij met Festiviola Poppy een eigen handpop, knuffeldier of figurenmarionet te maken en een kort stukje figurentheater of poppenkast uit te werken.

Vooraf inschrijven voor deze ateliers is noodzakelijk, aangezien de plaatsen beperkt zijn. Dit kan vanaf donderdag 17 juni telefonisch via Gentinfo, 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.

In de namiddag kan men in strandstoelen genieten van de prachtige tuin in de Kunsthal Sint-Pietersabdij.

De Wereld van Kina, de tentoonstelling Jean Bilquin en de fototentoonstelling 50 jaar Kunsthal zijn uitzonderlijk gratis toegankelijk tussen 13.30 en 18.30 uur. Op het binnenplein van Kunsthal Sint-Pietersabdij kunnen in de namiddag oude volksspelen gespeeld worden. Op het Sint-Amandplein zal een retro reuzenrad staan.

‘s Avonds zijn er drie straattheatervoorstellingen te zien:

* Bij het Concert des Levens kan je je eigen levensconcert programmeren.
* De Velodroom is een interactieve, sportieve en hilarische voorstelling waarbij het publiek het op fietsen tegen elkaar opneemt.
* Hartentroef is een romantische installatie waarin koppels (in de brede zin van het woord) voor enkele minuten al hun zintuigen met veel liefde kunnen laten prikkelen.

Om 19 uur zijn in de Sint-Pieterskerk concerten van onder meer Le Caste Nimphe, het duo harp en dwarsfluit en organist Gert Amerlinck.

Al deze activiteiten zijn gratis.

Vlaanderen Feest

Nablog 24.06.2008: S. signaleert dat rector Paul Van Cauwenberge zonder h geschreven wordt. Bij deze rechtgezet.

zondag 15 juni 2008

Het huis der verborgen muziekjes II

Op uitnodiging van onze minister van cultuur Bert Anciaux, mochten we zaterdagavond in het Brusselse Kaaitheater Het huis der verborgen muziekjes II betreden. Mooi muzikaal cadeau én een buitenkans want vorige voorstellingen hebben we telkens gemist. Gents stadscomponist Dick van der Harst laat in deze suite artiesten uit verschillende culturen samen musiceren en dansen op het podium.

De "verborgen muziekjes" combineren klassieke muziek met Keltische folk, Galicische zangeressen en Spaanse flamenco. Maar dat is eigenlijk veel te kort samengevat. Er zit oude muziek met Hildegard van Bingen bij, jazz, avant-garde, opera, volkswijsjes. Het Huis nodigt uit om de verborgen kamertjes van de Europese muziek (en verder) te verkennen. En dan is Brussel, de ontmoetingsplaats en hoofdstad van zovele gemeenschappen en Gemeenschappen, wel een ideale plek om het Huis uit te voeren, vond ook Bert Anciaux.

De tijd ontbreekt me om een heuse recensie te schrijven. Anderen hebben het mij op internet trouwens al schitterend voorgedaan. Ik kan alleen maar hun positieve commentaren delen en zeggen dat ook wij met volle teugen genoten hebben.
En dan is er nog die dubbel-DVD om na te genieten. Dus enkel maar dit sfeerproevertje, zolang het nog op YouTube staat. Warm aanbevolen!

Het huis der verborgen muziekjes (Gent Blogt - 7 februari 2008)
Het huis der verborgen muziekjes (LOD)
Het huis der verborgen muziekjes (Blog Bert Anciaux - 15.06.2008)

Speelden allemaal mee in het Huis
Dick van der Harst (Gents stadscomponist 2007-2008)
LOD
Amparo Cortes
Katelijne Van Laethem
Sofia Yero
Fabian Fiorini
Fréderic Malempré
Jean-Philippe Poncin
Kim Delcour
Ialma
Oxalys
Orion


zaterdag 14 juni 2008

Fietstocht "In het spoor van De Vos"

Het is de Gordel rond Brussel niet en ook niet de Gentse Buitenband. Maar toch is de fietstocht "In het spoor van De Vos" een aanrader voor sportivo's die onbekend of weinig bekend Gent willen verkennen.

Op zondagnamiddag 22 juni 2008 organiseert Koen De Vos uit Oostakker in samenwerking met Gent Verkend "In het spoor van De Vos", een fietstocht naar keuze van 20 of 40 km in het noordoosten van Gent.

Op een sportieve manier doorkruisen we de streek ten noorden van Oostakker, langs de kanaalzone en de kanaaldorpen. Deze streek wordt gekenmerkt door de directe visuele confrontatie van de industriezone van de haven met het landbouwgebied. Grijs tegen Groen als het ware. Op korte afstand van elkaar komen we interessante plaatsen of zichten tegen zoals de idyllische randen van de Moervaart, de doodse leegstand van Ter Donk, de industriële gebouwen van de havenbedrijven of een kronkelende grindweg tussen de velden.

De fietstochten lopen langs rustige paden, oude kerkwegels en landbouwwegen. De deelnemers gebruiken best een fiets die dat aankan en pompen hun banden best goed op ter voorbereiding. Bijna alle wegen bevinden zich op Gents grondgebied.

Practica: Vrije start en inschrijvingen tussen 13u en 15u in het Ontmoetingscentrum, Pijphoekstraat 30 te Oostakker. Deelnameprijs 1 euro. De deelnemers ontvangen een wegenkaart en een wegbeschrijving. Keuze tussen 20 km of 40 km fietsen, zodanig dat een zo breed mogelijk publiek kan deelnemen. Van klein tot groot, geoefend fietser of niet. Er zijn wegaanduidingen langs het parcours dat ieder op eigen tempo kan afleggen. Nadien kan nog een drankje en hapje geconsumeerd worden in het Ontmoetingscentrum.

Inlichtingen en inschrijvingen:(liefst op voorhand) bij Koen De Vos, GSM 0473/50.62.63 koen.devos@spirit.be of Gent Verkend gentverkend@hotmail.com 0478/23.09.53.

Pomp de fietsbanden maar op!

dinsdag 10 juni 2008

Slecht rapport voor Leterme I

VlaamsProgressieven publiceerde gisteren het slecht rapport van Leterme I. Het volledige rapport is hier na te lezen. Slechts 32 op 100 punten van het CD&V-verkiezingsprogramma hebben het regeerakoord gehaald. 32 op 100 dus voor Leterme I. Hm, niet schitterend.

Maar over punten en rapporten gesproken. Ik heb vandaag een dagje vrij genomen. Ik zal maar beter wat oefenen voor mijn examen Spaans. Hasta pronto!

maandag 9 juni 2008

Mars op Brussel.....in Deinze, Gent en verder

De vijfde etappe van de Mars op Brussel voor mensen zonder papieren bereikte zondagnamiddag 8 juni Gent. De mensen zonder papieren en hun sympathisanten stappen voor een menselijk asielbeleid, vrijlating van de kinderen zonder papieren en maximale regularisatie op basis van het regeerakkoord.

De Mars vertrok in de Westhoek. Op woensdagen en zondagen gaat het langs Grote Routepaden en aanverwante Trage Wegen richting Brussel, in etappes van stad tot stad, telkens van station tot station, van 10u tot 17u-18u.

Het Gents wereldkoor Karibu bereidde de stappers en hun fans aan het Sint-Pietersstation een warm muzikaal welkom. Karibu is trouwens het Swahili-woord voor welkom.

De mars kreeg de volle steun van de Gentse VlaamsProgressieven. Vlaams Parlementslid Jan Roegiers stapte het hele eind van Deinze tot Gent mee. Meteen een goede oefening voor de 100 km van de OxfamTrailwalker die hij eind augustus onderneemt. Gemeenteraadslid Annelies Storms en schepen Lieven Decaluwe wachtten hem en de andere marcheerders op aan het Sint-Pietersstation.
Steun van de VlaamsProgressieven Jan Roegiers, Annelies Storms en Lieven Decaluwe
Gents Schepen Decaluwe van Cultuur, Toerisme en Feesten (Vl.Pro) deed in zijn welkomsttoespraak een warme oproep om een open en gastvrije stad te blijven en verruimde de slogan 'Laat onze vrienden blijven' tot 'Laat ons vrienden blijven'
Schepen Lieven Decaluwe (Vl.Pro) "Laat ons vrienden blijven"

Meestappen mag! Meer info op www.laatonzevriendenblijven.be

Meer nieuws over de Mars op Brussel en de vijfde etappe
www.laatonzevriendenblijven.be
Laat onze vrienden blijven (De Gentse Zwijger - 09.06.2008)
Mars op Brussel voor humaan asielbeleid breng zon mee naar Gent (GentBlogt - 09.06.2008)
Vijfde etappe van de Mars op Brussel voor mensen zonder papieren - Fotoreportage
(Indymedia Oost-Vlaanderen - 08.06.2008 en Indymedia België - 08.06.2008)
Volledig verslag van de Mars op Brussel (Indymedia België - 08.06.2008)
VlaamsProgressieven stappen mee voor menselijk asielbeleid (VlaamsProgressieven Gent - 08.06.2008)
Gents wereldkoor Karibu

zaterdag 7 juni 2008

Chiro Mengelmoesh

Vandaag nam Chiro Mengelmoesh hun nieuwe containerlokalen officieel in gebruik op De Site (Rabot). Met een VlaamsProgressieve delegatie onder leiding van gemeenteraadslid Annelies Storms daar naartoe. Ondanks het Belgisch miezerweer was er toch veel én divers volk. Dat belooft voor de toekomst.

De jeugdbeweging Chiro heeft er sinds jaren voor gekozen heeft om aanwezig te zijn in de steden. Dit is niet altijd evident, maar wel noodzakelijk om de sociale cohesie te bevorderen. Chiro in de stad wil het sociaal weefsel in buurten mee versterken. Sinds enkele jaren worden hiervoor ook beroepskrachten ingezet. Samen met een ploeg ervaren, enthousiaste vrijwilligers ondersteunen ze de groepen in Gent.

Wij duimen!
Meer info op www.chiroindestadgent.be

Nablog 09.06.2008
Chiro Mengelmoesh heeft nieuwe huisvesting (De Gentenaar - 09.06.2008)

vrijdag 6 juni 2008

Gentse Feesten 2008 - Cultuur met grote G

Vandaag werd in de Minard-schouwburg het programma van de Gentse Feesten 2008 voorgesteld. De nadruk van de persconferentie lag op het sterke cultureel inhoudelijke programma en in het bijzonder op de verschillende samenwerkingsverbanden tussen Gentse Feestenorganisatoren en culturele organisaties en instellingen.

Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven) zette in zijn inleiding meteen de toon. Dit worden de feesten van cultuur met grote G!


Gentse Feesten 2008 - Cultuur met grote G!

" De Gentse Feesten zijn met tien gratis muziekpodia, vier internationale festivals en tientallen podiumproducties het grootste stadsfestival van ons land. Gedurende tien dagen proeven naar schatting 1,5 miljoen bezoekers van onze stad en alles wat Gent te bieden heeft. Meer dan 250 organisatoren brengen tussen 19 en 28 juli 2008 bijna 900 evenementen met meer dan 3000 activiteiten! Ondanks deze immense schaal blijven de Gentse Feesten vooral een plaats voor ontdekking en experiment en een uitgelezen uithangbord voor het typische eigenzinnige Gentse karakter.

De Gentse Feesten zijn een cultureel volksfeest. Een grootschalig feest met een sterke en veelzijdige programmering, uitbundig èn fijnzinnig, voor - en vaak ook door - het grote publiek. Ze hebben Gent als decor. Monumentaal en authentiek in de Feestenzone, intercultureel en volks in de wijken en buurten er rond.

Vorig jaar was kwaliteit het ordewoord, zowel in de organisatie als in de programmering. Opnieuw doet de Stad Gent bijzondere inspanningen om de kwaliteit van de Gentse Feesten te verhogen door nog meer in te zetten op afvalbeheersing, toegankelijkheid en (ook gratis) publiek sanitair.

Maar meer dan ooit trekken we bij de komende editie de kaart van kunst en cultuur in al zijn facetten. Het versterken van het culturele karakter is een absolute noodzaak. De investeringen zijn gerechtvaardigd. De Feesten spelen in onze stad immers een bijzonder belangrijke drempelverlagende en cultuurdemocratiserende rol.

Twee bijzondere festivals spelen deze rol voluit: het jubilerende Puppetbuskerfestival van het Europees Figurentheatercentrum (EFTC) en MiramirO, het Internationaal Straattheaterfestval (ISTF). Op straten, pleinen, binnenkoeren, parken en theaterzalen brengen ze een programma van verbeelding en verwondering. Zij zijn het peper en zout van de Gentse Feesten. Niet enkel in de Gentse Feestenzone maar verspreid over de hele stad.

De muziekfestivals 10 DAYS OFF en Gent Jazz Festival brengen ook dit jaar naam en faam naar Gent. Kunstencentrum Vooruit en de Bijlokesite worden omgetoverd tot muziektempels met internationale uitstraling.

Geen enkele zaal of podium blijft tijdens de Gentse Feesten onbezet. Opnieuw werd een overweldigend en gevarieerd programma voor jong en oud samengesteld. Comedy, thematische ontbijten, aperitiefconcerten, theeconcerten, dansvoorstellingen, café-chantant, poppentheater, muziektheater, volkstheater, toneel, orgelfestivals, pianoconcerten, klassiek, rock, pop, techno, blues, folk, wereldmuziek: de vele tientallen producties maken van Gent tijdens de Gentse Feesten de hoofdstad van de podiumkunsten.

De Gentse Feesten zijn ook meer dan ooit voor-en-door-feesten met dansinitiatie, circus, ateliers, fietstochten, geleide wandelingen, tentoonstellingen, lezingen en debatten, sport en spel.

En dan zijn er natuurlijk de gratis Gentse Feestenpleinen, de Gentse Feesten bij uitstek! Zinderend en uitbundig, zwoel en ritmisch. Een greep uit het aanbod: Raymond, Roland, Gorki en Sioen Bij Sint-Jacobs; The Animals, De Kreuners, Jo Lemaire en Kate Ryan op het Sint-Baafsplein; Biezebaaze, Sublimo’s en Coco Jr. op de Korenmarkt; Dirk Bauters, Vanessa Chinitor en Willy Bart op het Veerleplein; Habib Koité, Sergeant Garcia, Sweet Coffee en Grupo Fantasme op Polé Polé; La Cuenta en Chris Hageland op de Groentenmarkt; Derek en Patrick Riguelle op Place Musette; folk en jazz op het Emile Braunplein; diverse dj’s op de Vlasmarkt.

Eén van de vele troeven van onze stad is de goede verstandhouding tussen de Genste Feestenorganisatoren en de Gentse cultuurhuizen. Dit resulteert in verrassende en verrijkende initiatieven die zeker hun stempel zullen drukken op deze Gentse Feesteneditie : Electrified (10 DAYS OFF i.s.m. S.M.A.K.), Filmconcert (Onder de Draak i.s.m. Internationaal Filmfestival), Eminences Grises (Onder de Draak i.s.m. Theater Exces), Kunstsalon (Circa i.s.m. Kunsthal Sint-Pietersabdij), Boombox (Boomtown i.s.m. Democrazy), One Day meets South Africa (Trefpunt i.s.m. Les Ballets C. de la B.), Jazz in ’t Park meets Gent Jazz (Stad Gent, Dienst Feestelijkheden i.s.m. Gent Jazz Festival) en het vuurwerk op 20 juli (Dienst Feestelijkheden i.s.m. MiramirO).

Omwille van de belangrijke functie voor Gent en de Gentenaars moeten we de Gentse Feesten blijvend vernieuwen. In niet onbelangrijke mate gebeurt dit spontaan door de vele nieuwe initiatieven die elk jaar opnieuw worden genomen. Als coördinerende overheid moeten we in samenspraak met de plein- en festivalorganisatoren ook durven nadenken over de toekomst.

Het lijkt niet onlogisch dat we de ruimtelijke vernieuwing van de binnenstad aangrijpen om in de Gentse Feestenzone nieuwe initiatieven mogelijk maken. Het Braunplein, met zijn monumentale stadshal, kan uitgroeien tot een nieuw cultureel hart van de Gentse Feesten. De vernieuwde site rond de Oude Beestenmarkt, het Bisdomplein en de opengemaakte Reep zal zich uitstekend lenen voor fijnzinnige culturele initiatieven.

De betaalbaarheid van de Gentse Feesten noopt ons tot reflectie over de programmering. De pleinpodia op de Gentse Feesten moeten gratis toegankelijk blijven, daarover is iedereen het eens. Echter, de organisatiekosten en de gages gevraagd door internationale toppers swingen dermate de pan uit dat het programmeren van grote internationale namen voor de Gentse Feestenorganisatoren steeds minder haalbaar wordt. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn voor de organisatie van een cultureel hoogstaand stadsfestival. Integendeel, het biedt de opportuniteit om steeds opnieuw op zoek te gaan naar jonge talentrijke artiesten en hen een podium te bieden voor een groot publiek. Op die manier wordt het ongedwongen karakter van de Gentse Feesten nog versterkt.

Zonder het enorme aanbod aan podiumkunsten en muziek uit het oog te verliezen, willen we op zoek gaan naar meer creatieve, kleinschalige en experimentele projecten in de Gentse Feestenzone. Zo willen we de waaier aan activiteiten vergroten en nog meer kunstendisciplines aan bod laten komen.

Over deze en andere denksporen zal de Stad Gent de dialoog met de plein- en festivalorganisatoren verder zetten met als doel de opmaak van een breed gedragen beleidsplan over de toekomst van de Gentse Feesten."

Lieven Decaluwe
Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten

www.gentsefeesten.be

zondag 1 juni 2008

De fietsbrug van Nog Eventjes

Sinds deze week ligt ze er, de langverwachte tweede fietsers- en voetgangersbrug tussen het Keizerpark en de Neerscheldestraat, vroeger ook al de Brug van Ooit, Ergens en Bijna genaamd. Liggen wel, maar nog niet in gebruik genomen. De ingebruikname van de nieuwe brug is voorzien tegen het bouwverlof, zegt Waterwegen & Zeekanaal NV, afdeling Bovenschelde.

Tussen Keizerpark en Neerscheldestraat - Foto Veerle Vandecasteele

'Het stalen brugdek wordt in één geheel via de weg getransporteerd en met een zware kraan op de onderbouw geplaatst. Daaropvolgend wordt de verdere afwerking van de brug uitgevoerd, waarbij verwacht wordt dat deze werken tegen het bouwverlof zullen beëindigd zijn.' aldus W&Z (PersberichtW&Z 27.05.2008)

W&Z vervolgt lyrisch "De brug betekent een nieuwe troef voor de recreatieve en functionele wandelaar of fietser en vormt de laatste fase van het binnen de afdeling Bovenschelde opgemaakte herwaarderingsplan omtrent het Keizerpark. Hierbij wordt voor de recreatieve fietser de buitenoever van de Schelde met het centrum van de stad verbonden. Vooral het functioneel fiets- en wandelverkeer tussen Ledeberg en de binnenstad zal nuttig gebruik kunnen maken van deze aantrekkelijke en verkeersveilige oversteek. Bij het ontwerp is getracht om aan de brug een eigentijdse, tegelijk eenvoudige en elegante vormgeving te geven, passend in het omgevend kader. Deze realisatie zal ook esthetisch haar plaats vinden naast de andere recent door W&Z gerealiseerde bruggen te Gent......"

Twee Stropkes en de Brug van Nog Eventjes - Foto Veerle Vandecasteele

Van zodra de tweede fietsbrug echt in gebruik wordt genomen (voor het bouwverlof, hé mannekes), kan het Keizerpark verder afgewerkt worden. En dan is het feest. Maar nu nog wat geduld oefenen. Nog Eventjes!

Persbericht (W&Z 27.05.2008)
Fietsers- en voetgangersbrug Keizerpark Gent (W&Z 03.03.2008)