donderdag 31 juli 2008

Twee Poorten feest

De Gentse Feesten zijn nog maar voorbij, en je moet toch iets doen om die 3 weken naar de Patersholfeesten te overbruggen.

Iedereen welkom dus op het buurtfeest "Twee Poorten naar het water" op zaterdag 9 augustus. Onze buurt Twee Poorten ligt tussen de Keizerpoort, de Sint-Lievenspoort en het Hollainhof. Eigenlijk zijn er nogal wat waterlopen in onze buurt, maar de zogenaamde "beleveniswaarde" van het wonen dichtbij het water zou beter kunnen. Vandaar het thema van dit tweede buurtfeest.

Op 9 augustus van 8u tot 17u is er in het Hollainhof een rommelmarkt voor en door bewoners van onze buurt. Ik heb alvast een standplaats gereserveerd....en hoop op een goede verkoop :-). En 's avonds sta ik mee "aan de braai".

Programma:
10.30u Ludieke optocht door de buurt (richting Hollainhof)
11u Welkom, kinderanimatie en straataperitief (Hollainhof)
14u-16u Circusworkshops (Brusselsepoortstraat 79)
18u BBQ (Hendrik Waelputstraat) Vooraf inschrijven in Sint-Lievenspoortstraat 99!
Doorlopend : gratis muziek en rommelmarkt (van 8 tot 17u, voor en door buurtbewoners!) in Hollainhof en fototentoonstelling rond water (Cachot Hollainhof)

Vanaf 1 augustus start er een mysterieuze wedstrijd "Zet een pet-fles uit je raam...en win je gewicht in water". Met zo'n programma, wat houdt ons nog tegen?

Veel meer info op www.tweepoorten.be

dinsdag 29 juli 2008

Mijn Beste van de Gentse Feesten 2008

Zonder mij uit te spreken over al die andere activiteiten die ik bijgewoond … of gemist heb. Maar dit waren mijn Beste van de Gentse Feesten 2008. Klikken op de koppelingen en je krijgt meer info.

Lekker ontbijt - Middeleeuws ontbijt (het rijk ontbijt!) in het MIAT
Lekker eten - Thuis, binnen of buiten in de tuin (met dank aan het Thuisfront)
Onverwacht etentje buitenshuis - Restaurant Pat Thai, Hoveniersstraat 131, Ledeberg (Leeft!)
Lekkerste verfrissende drank - Witbier overal, Kava op De Gentse Barge.
Beste plek om te vertoeven - Huis van Alijn, gewoon aan een tafeltje op de binnenkoer met vrienden of familie
Favoriet museum - Museum Industriële Arbeid en Textiel (MIAT)
Aangenaam muziekoptreden - Dirk De Vriendt en Philippe Dechaffoy op Place Musette (= Beverhoutplein) (19.07)
Amusant muziekoptreden - De Valse Teefjes eerst in de Spiegeltent (Baudelopark) (19.07) en nadien tijdens straatoptreden (22.07) rechtover De Barge op de Kraanlei
Beste straatmuzikanten - Die drie mannen in de Bibliotheekstraat die op klarinet, accordeon en percussie traditionele Bulgaarse muziek brachten.
Leukste straattheater - The Champions door Thesele Company Bij Sint-Jacobs (22.07) en Un Poco Carmen door Guardia Flamenca op het Spaanskasteelplein (27.07)
Theater met indruk - Kraaien door FosFor Collectief in de Norbertijnenkapel (Patershol) (24.07). Het toneelstuk is gebaseerd op De Vier Maaltijden van Meir Shalev.
Rustig gesprek - Artistiek Aperitief met het muzikale echtpaar Melike Tarhan en Osama Abdulrasol in Lakenhalle (23.07)
Plezante contacten - Met veel mensen
Leukste chaos - Bataclan II. Rustig en kindvriendelijk in de namiddag, te druk 's avonds. M’ as tu vu? Heb je mij niet gezien?
Favoriet vervoermiddel - fiets, tram 4, Taxifiets

maandag 28 juli 2008

Artistiek aperitief met Melike Tarhan en Osama Abdulrasol

Nvdr. Dit verscheen reeds op Gentblogt 25.07.2008 - Hier hernomen met 3 foto's van Fotoroma (waarvoor dank)

Gentser kan het eigenlijk niet. Melike Tarhan en Osama Abdulrasol leerden elkaar kennen tijdens de Gentse Feesten editie 2000 Bij Sint-Jacobs. “Hij nam mijn hand vast, en heeft mij niet meer losgelaten”, zo verklapte Melike tijdens het Artistiek Aperitief op woensdag 23 juli in de Gentse Lakenhalle. Melike is een Gents-Turkse zangeres, Osama is een Gents-Iraakse muzikant. Zij waren woensdagmiddag 23 juli te gast waren bij Nico Burssens op het Artistiek Aperitief.

Melike Tarhan - Foto Roland Vandenbulcke
Voor de verdere amoureuze ontwikkelingen waren we niet gekomen, al is het toch goed om weten dat Melike en Osama ondertussen een echtpaar zijn, een dochtertje hebben en ook muzikaal veel met elkaar optrekken.

Een kwestie van geloof

Er moeten niet veel moslims op die aperitiefmomenten komen, want de gastheer was behoorlijk nieuwsgierig naar het geloof van zijn gasten. Melike en Osama schroomden zich niet om over hun geloof te spreken. Islamitische scherpslijperij moet je van hen niet verwachten. Geloof is voor hen vooral een persoonlijke aangelegenheid tussen het individu en God. Je put er kracht en vrede uit.

Une jeunesse Gantoise/Iraquoise

Melike is de dochter van Turkse immigranten uit Emirdag. Ze liep school in Gent in de Reinaertstraat, de Ottogracht en het Crombeen. Zat het in de genen of was het de dagelijkse confrontatie met de tweetaligheid Turks-Nederlands? Melike had gevoel en talent voor taal en studeerde Germaanse Talen Engels-Duits aan de Gentse universiteit.

Al van jongsaf was Melike ook bezig met muziek. Op haar twaalfde zong ze in een koor dat klassieke, kunst- en religieuze liederen bracht. Tijdens haar Erasmusjaar in Berlijn verruimde ze haar muzikale horizon verder dan het Emirdag van haar ouders en maakte kennis met de andere muziektradities uit Oost- en Zuid-Oost Turkije. Ze zal tijdens en na haar universitaire studies ook haar muzikale opleiding vervolmaken.

Osama Abdulrasol - Foto Roland Vandenbulcke
Osama kan niet terugblikken op zo’n zorgeloze jeugd. Hij groeide op in Irak in volle dictatuur van Sadam Hoessein. Zo werd hij als 16-jarige tijdens de 3 maand zomervakantie ingelijfd in het leger om een heuvel te bewaken tegen de Koerden. Niet verwonderlijk dat zijn familie de dictatuur en de oorlog ontvlucht is. Een verloren jeugd….waardoor een optimistische Osama zich nog altijd zes jaar jonger voelt.

Muzikaal intermezzo

Het muzikale koppel vergastte het publiek in de Lakenhalle op “Met liefde”, oorspronkelijk een louter instrumentaal stuk op schootjesharp gecomponeerd door Osama en opgedragen aan Melike. Zij heeft er nadien een Turkse tekst op gezet. Liefde is geven en terugkrijgen, is de boodschap.

Muzikaal vakje?

De muziek van Melike is niet echt in een Turks muzikaal vakje te krijgen. Mede onder invloed van Osama, is de muziek van Melike een kruisbestuiving tussen Westers klassieke muziek, jazz, Arabische en traditioneel Turkse muziek.

Turkije is een groot land met verschillende muziekgenres die nog steeds beoefend worden. Naast de actuele populaire muziek is er vooreerst de klassieke Turkse muziek (14de-15de eeuw) uit de Ottomaanse periode. Het zijn meestal mystieke of religieuze liederen. Later ontwikkelde zich daaruit de zogenaamde Turkse “kunstmuziek” over meer wereldse thema’s. Dan heb je nog eens de Turkse traditionele muziek over liefde en dood en die andere dingen des levens. Je kan aan de stijl, de manier van spelen, het ritme, de klankkleur horen of een ensemble van de Zwarte Zee of de Egeïsche Zee komt. Instrumenten die je wel doorheen alle genres tegenkomt zijn de langhalsluit (oud) en de schootjesharp (qanun).

Debuutalbum Macar

Macar is de debuut-CD van de groep Melike. Het is een conceptalbum met het verhaal uit de streek van Emirdag over de jongeman Macar die naar de oorlog trekt. Zijn moeder krijgt een voorspellende droom dat haar zoon terugkomt op een wit paard en zijn zwaard aan de muur hangt. Wanneer zijn streekgenoten terugkeren van de oorlog, is Macar er niet bij. Het laatste wat men van hem zag, is dat hij weggedragen werd door twee dokters. De opbrengst van deze in 40 landen (maar niet in Turkije!) verspreidde CD schonken Melike en Osama aan Unicef voor steun aan de kinderen van Irak.

Geef me een vuurtje

Osama en Melike brachten vervolgens nog “Geef me een vuurtje”, een traditioneel Turks liedje over jongemannen die hun geliefde moeten achterlaten, en bij wijze van troost behoefte hebben aan een sigaret. "Roken als een Turk, zo zeggen ze dat toch", lachte Melike.

Melike & Osama - Foto Martine Audenaerde
Muzikale plannen en projecten

Wat hun muzikale plannen en projecten waren, wilde Nico Burssens nog weten. We kunnen wel naar één en ander uitkijken.

Er komt een louter instrumentale conceptalbum van Osama Abdulrasol met het amusante verhaal over hoe zijn grootouders getrouwd zijn…..met de sprekende titel “El arouse” (De bruid)

Melike groep brengt een tweede CD “El sema” (Sky - De hemel) uit, een kruisbestuiving
tussen de mystiek van de gospel en het soefisme op teksten van 12de tot 16de eeuwse teksten van Ottomaanse dichters zoals Roemi. De muziek is van Osama Abdulrasol en ook van Wouter Vandenabeele.

Er komt ook nog een CD “Tri a Tolia” met het trio Melike, Osama en de Gentse cellist Lode Vercampt. Deze CD komt uit bij het Luikse label Homerecords.

Het project Djamelike II dat op 11 en 21 juli te horen was Bij St.Jacobs zal ook wel verder vorm krijgen. Vooral de nieuw gecreëerde muziek op speciaal voor het project geleverde teksten van Herman Brusselmans, Sam Devriendt en Jeroen Le Compte vielen in de smaak bij het publiek.

Gent is voor mij

Tot slot mochten de gasten op een overheadproject neerschrijven wat Gent voor hen betekende. “Thuis”, schreef Melike, en tekende er vrolijk een stralende zon bij. “2nd
home” schreef Osama en ondertekende met naam en toenaam…. in het Arabisch weliswaar.

Meer weten ?

Meer over Melike vind je op het web onder www.melike.be, www.muziekcentrum.be en
www.folkroddels.be . De Stedelijke Bibliotheek verspreidde Tips van de Bib over Melike, andere Arabisch en Turkse wereldmuziek.

Foto's van het Artistiek Aperitief 23.07.2008 bij Fotoroma (met dank voor de toelating!)
Artistiek aperitief met Melike Tarhan en Osama Abdulrasol (Gentblogt 25.07.2008)

Nablog 03.08.2008: Correctie ---> Audenaerde ipv Vanaudenaerde

vrijdag 25 juli 2008

The Champions op One Day meets South-Africa

Nvdr: Verscheen reeds in Gentblogt 23.07.2008, maar hier hernomen met eigen foto's.

De Wereldkampioenschappen Voetbal gaan in 2010 door in Zuid-Afrika. En de regenboognatie warmt zich nu al op. Geen wonder dat in “The Champions”, de nieuwste straattheaterproductie van de jongeren van Thesele Company uit Soweto (Zuid-Afrika), ditmaal alles draait voetbal, de passie van de voetbalsupporter en de euforie van de overwinning. Met twee échte Buffalo-supporters in en rond mijn huis kan ik mij bij dat supportersgevoel wel wat voorstellen.

Dinsdagnamiddag 22 juli gaf Thesele Company op de One Day meets South-Africa op het plein Bij Sint-Jacobs tweemaal het beste van zichzelf tijdens een wervelend spektakel met veel positief muzikaal- en dansgeweld. Hun boodschap was duidelijk. Voetbal is een feest!


Ze begeleidden zichzelf op eigen instrumenten zoals de Vuvuzela, een lange plastieken hoorn die gebruikt wordt om te supporteren bij voetbalmatchen…..én natuurlijk met hun eigen stem. Olé Olé (in een eigen creatie) en de zeer muzikale Zuid-Afrikaanse voetbalhit Shosholoza waren dan ook niet uit de lucht. Eerder traditionele ritmes, spreekkoren en diverse zangen en dansen wisselden af met vendelzwaaien (jawel!) al of niet op de tonen uit de boxen van kwaito, dé populaire muziek van de Zuid-Afrikaans townships zoals Soweto.

Vlaamse export, Zuid-Afrikaanse import

“The Champions” is gecreëerd in het gemeenschapscentrum Community and Arts Centre Ipelegeng in de township Soweto bij Johannesburg (Zuid-Afrika). Tom Roos (ex Wurre Wurre) stond in voor de artistieke begeleiding. Ipelegeng is één van de vier lokale Zuid-Afrikaanse gemeenschapscentra die werken rond cultuur, jeugd en sport die door onze Vlaamse overheid gesteund worden. De andere centra zijn in Mangaung/Bloemfontein, zusterstad van Gent, Durban en Kaapstad. Kern van de samenwerking is kansarme Zuid-Afrikaanse jongeren bereiken via cultuur, jeugdwerk en sport.

De Vlaamse overheid doet voor de samenwerking beroep op 7 erkende organisaties. Zo introduceerde het steunpunt Danspunt de techniek van het vendelzwaaien. Gezien de traditie van stokdansen, was het voor de jongeren niet zo vreemd om hiermee aan de slag te gaan. In “The Champions” is het vlaggengezwaai meesterlijk verwerkt. Op de tonen van de populaire kwaito-muziek krijgen we een feestelijk én hedendaags spektakel. Zeg dus nooit meer dat vendelzwaaien oubollig is.

Ook Soweto is een Buffalo

Maar de uitwisseling tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika mag natuurlijk geen eenrichtingsverkeer zijn. Er waren herkenbare blauwwitte Buffalo-fans, zelfs met vlaggen, afgezakt naar de voorstelling van “The Champions”. Wellicht vinden zij er inspiratie in om van de Buffalo-matchen niet alleen een sportief spektakel te maken, maar er ook wat show rond te verkopen à la Soweto.

En de jumpers, hiphoppers, breakdansers uit onze contreien moeten beslist nader kennis maken met kwaito. Dat is dansen, maat!

Samenwerking Vlaanderen- Zuid-Afrika cultuur, jeugd, sport en media
(Vlaamse overheid)
Kwaito (Wikipedia)

maandag 21 juli 2008

Kunstzinnige confrontatie over vrouwelijke genitale verminking

Nvdr: Verscheen reeds in Gentblogt 18.07.2008, maar hier hernomen met eigen foto's + 2 foto's van Johan De Porre.

Een kunstzinnige confrontatie over vrouwelijke genitale verminking. Er zijn leukere thema’s om een tentoonstelling over te organiseren. Het Forum van Vlaamse Vrouwen schrikt er alleszins niet voor terug om feestend Gent met de rondreizende tentoonstelling “Vrouwen, een leven vol pijn” te confronteren. Als campagnemiddel in de internationale strijd voor vrouwenrechten kan deze tentoonstelling wel tellen. In verscheidene landen werd de problematiek van vrouwelijke genitale verminking (VGV) mede hierdoor bespreekbaar gesteld en werden er maatregelen genomen tegen VGV.

A Painfull Outlook - Godfrey Williams-Okorodus

De rondreizende tentoonstelling “Vrouwen , een leven vol pijn” van Afrikaanse kunstenaars startte tien jaar geleden in Nigeria vanuit de beweging voor vrouwenrechten. Na twee internationale tournees in Europa, Australië en de Verenigde Staten is nu ons land en onze stad aan de beurt, in een organisatie van Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) en OSA International, een NGO van de paters Augustijnen. Nog tot 27 juli te bezien in de pandgang van het Augustijnenklooster Sint-Stefanus in de Academiestraat 1, 9000 Gent.

Vlnr: Dr. Tobe Levin, Godfrey Williams-Okorodus, Joseph Kariuku Nyaga, Jan Brocatus - Foto Johan De Porre

Wat is VGV - Vrouwelijke genitale verminking?

Tijdens de opening op zondagavond 13 juli van de tentoonstelling “Vrouwen, een leven vol pijn” lichtte Jan Brocatus, directeur van Amnesty International Vlaanderen, de problematiek toe. Hij lanceerde meteen de juiste term vrouwelijke genitale verminking (VGV). De term vrouwenbesnijdenis is géén echte tegenhanger van mannenbesnijdenis. Bij mannenbesnijdenis wordt de voorhuid van de penis weggesneden en dat is niet echt een “verminking”: het seksueel functioneren van de man wordt er niet door aangetast. VGV is het verwijderen van alle externe vrouwelijke genitaliën of van een deel ervan, of het toebrengen van een ander letsel aan de vrouwelijke geslachtsorganen voor culturele, religieuze of andere niet-therapeutische redenen. Dit zijn - nog min nog meer - verminkingen met ernstige fysische en mentale gevolgen voor de slachtoffers.

The initiation dance - Nathan Ogale Okoro

Wereldwijd wordt het aantal vrouwen en meisjes dat genitaal verminkt is op 100 tot 140 miljoen geschat, waarvan de grote meerderheid in Afrika. Per jaar lopen 2 miljoen meisjes het risico verminkt te worden, dit is ongeveer 6000 per dag. VGV wordt beoefend in meer dan 40 landen, verspreid over de hele wereld, overwegend in Afrika, maar ook in Azië en sommige landen in het Midden-Oosten. In het Westen komt genitale verminking voornamelijk voor bij immigranten uit landen waar VGV beoefend wordt.

Voor Amnesty International is VGV een schending van mensenrechten. De rechten van vrouwen op fysieke en mentale integriteit, op vrijheid van discriminatie en op de hoogste gezondheidsstandaarden zijn universele rechten. Er is aldus geen enkele rechtvaardiging mogelijk voor schending tegen deze rechten.

Ja, kunst kan de wereld redden

De Nigeriaanse communicatiespecialiste en activiste Koy Keshi Walker nam in 1998 samen met de bekende kunstenaar Sam Ovraiti het intiatief voor deze sensibiliserende tentoonstelling. De Nigeriaanse kunstenaar Godfrey Williams-Okorodus was er van bij het begin bij. Hij houdt thans de kunstgalerij Labalaba open in Antwerpen en trad voor deze derde editie op als mede-curator. Hij wist tal van andere Afrikaanse collega’s-kunstenaars voor deze derde uitgave te engageren.

This is a young girl - Godfrey Williams-Okorodus

Meer dan rationele benaderingen kan kunst gevoelens en emoties bespelen, zo stelde Dr. Tobe Levin van de vrouwenorganisatie FORWARD in haar betoog. Doordat kunstenaars de problematiek vanuit verschillende invalshoeken benaderen, heeft het medium kunst gemakkelijker impact op slachtoffers en hun omgeving. Het doet beroep op hun bewustzijn en kan tot actie leiden. Kunst spreekt een universele taal die taal- en culturele barrières kan overstijgen. De schilderijen en beelden in de tentoonstelling confronteren de kijkers met een non-verbale onuitgesproken boodschap. De kijkers moeten die visuele taal van de kunstenaar weer omzetten naar hun concrete verhaal van alledag. De kunstwerken houden ons een spiegel voor en nodigen uit tot dialoog… en actie.

Discussion - Ifeoma Anyaeji

Deze rondreizende tentoonstelling van Afrikaanse kunstenaars, mannen en vrouwen, tegen vrouwelijke genitale verminking heeft een sensibiliserend en mobiliserend effect. Er kwamen wetgevende initiatieven tegen VGV; lokale gemeenschappen lieten de VGV-praktijken voorgoed achter zich. De Keniaanse advocaat Joseph Kariuku Nyaga vroeg namens de NGO OSA International steun voor een emanciperende weduwenwerking aan het Victoriameer in Kenia.

Niet alleen kommer en kwel, ook hoop en toekomst

Maar genoeg kommer en kwel, er is zeker ook hoop en toekomst in Afrika. Zo nodigde Martien Bode, de directeur van het Forum van Vlaamse Vrouwen, de genodigden uit om samen met het Afrikaans-Gents dameskoor “Coeur Immaculé de Marie” de tentoonstelling in te zingen en te dansen.

Het Afrikaans-Gents dameskoor "Coeur Immaculé de Marie" - Foto Johan De Porre

* Tentoonstelling “Vrouwen, een leven vol pijn. Genitale verminking : een kunstzinnige confrontatie” in Augustijnenklooster Sint-Stefanus, Academiestraat 1, 9000 Gent
14 – 27 juli 2008, doorlopend open van 10.00 – 18.00 uur, toegang gratis
* Zondag 20 juli 2008 Afrikaans haarvlechten (14–15u en 16–17u)
* Maandag 21 juli 2008 Afrikaanse percussie (14–15u en 15u – 16u)
* Maandag 21 juli 2008 en woensdag 23 juli 2008 Afrikaanse parels en juwelen (14– 15u en 15–16u)
* Woensdag 23 juli 2008 Afrikaanse dans (14–15u en 15–16u)
* Zaterdag 26 juli 2008 Afrikaanse modeshow door ‘Reflection of Beauty’ (19–20u)
* Gelegenheidsrestaurant: Dagelijks tussen 12u en 15u t.v.v. weduwenproject in Kenia. Een unieke gelegenheid om eens in een kloosterrefter te eten “op zijn paterkes”. De kok van de paters Augustijnen belooft een exotische touch toe te voegen. Benieuwd.

Meer info bij de VGV-tentoonstelling - Forum van Vlaamse vrouwen www.vlaamsevrouwen.org
Kunstzinnige confrontatie over vrouwelijke genitale verminking (Gentblogt 18.07.2008)
Meer info over VGV (Factsheet Vrouwelijke Genitale Verminking - Amnesty International)
Meer foto's bij Fotoroma

Nablog 03.08.2008: Correctie ----> Fotoroma ipv Fotorama

zaterdag 19 juli 2008

Africa Matters - Hof van Ryhove 23-24 juli 2008

Na One Day meets South Africa voor Oxfam op 22 juli 2008 blijft Afrika op het Gentse Feestenmenu. Op woensdag 23 en donderdag 24 juli 2008 kleurt de Africa Matters Happening 2008 het Hof van Ryhove Afrikaans.

De Africa Matters Zomerhappening 2008 is een tweedaagse in samenwerking met tientallen Gents-Afrikaanse verenigingen. Er is een permanente Afrikaanse markt met allerlei produkten, een heus kapsalon, muziekoptredens, jamsessies, kunsttentoonstelling, landenvoorstellingen, Zuid-Afrikaanse wijnproeverij, ... maar vooral veel Afrikaanse sfeer & gezelligheid met allerlei drankjes en hapjes.

Woensdag 23 juli - 11u-1u: Africa Matters Zomerhappening 2008 (gratis)
15u-16u: "Een roos in de woestijn", Kahaani-vertelling (12+) door Mieke Felix. Een noodlanding in de woestijn - en wat er daarna gebeurde.
21u: Africa Matters optreden (gratis)

Donderdag 24 juli - 11u-1u: Africa Matters Zomerhappening 2008 (gratis)
15u-16u: De stad met de aarden wallen, Kahaani-vertelling (12+) door Mieke Felix. Een Afrikaans epos uit Segou.
21u: Africa Matters optreden (gratis)

Africa Matters Happening 2008 in Hof van Ryhove, Onderstraat 22, 9000 Gent (in de Gentse Feestenzone tussen Vrijdagmarkt en Stadhuis, Langemunt en Belfortstraat) op 23 en 24 juli 2008 van 11 tot 1u.

www.africamatters.be

vrijdag 18 juli 2008

One Day meets South Africa - 22 juli 2008

Steengoed programma voor deze vijfde One Day for Another World t.v.v. Oxfam. Niet te missen!
Alle info op www.1day.be

donderdag 17 juli 2008

Gentse Feesten 2008 Bij St. Jacobs

Gentse Feesten Bij St. Jacobs en Baudelopark www.trefpuntvzw.be
Gentse Feesten in de stad www.gentsefeesten.be

woensdag 16 juli 2008

Reisgezellen en reisgenoten (Paris)

Om het reisverslag van onze trip einde juni naar Parijs defintief af te ronden. Een verhaal van reisgezellen die reisgenoten zijn. En van zon in het water.

Mijn 5 reisgenoten ten voeten uit - Bootjes van Parijs - 29.06.2008





"En... zijt gij bekend in Parijs?"

dinsdag 15 juli 2008

Joost zal het weten

Om in de sfeer van de Vlaamse feestdag te blijven, trokken we zondag 13 juli met Gent Verkend op stadswandeling "Gent, stad van geuzen, de Internationale en de Vlaamse Leeuw".

Joost- zal het weten-Vandommele - Foto Peter Vandenabeele 13.07.2008
Onze zéér enthousiaste gids was Joost Vandommele, een soort wandelende encyclopedie van de politieke families in onze stad.

Een uitgebreid verslag door Peter Vandenabeele verscheen op Gentblogt (15.07.2008).

Koninklijke Nederlandse Schouwburg en standbeeld Jan-Frans Willems op het Sint-Baafsplein Gent -
Foto Peter Vandenabeele 13.07.2008

vrijdag 11 juli 2008

Vlaanderen is een kleurdoos

Deze voormiddag 11 juli hebben we met VlaamsProgressieven Gent samen met Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Roegiers, fractieleider Annelies Storms en gemeenteraadslid Ilknur Cengiz kleurdozen uitgedeeld in het stadscentrum onder het motto 'Vlaanderen is een kleurdoos'. Ook in andere steden voerde VlaamsProgressieven de kleurdozen-actie.

Met kleurrijke streepjes viert VlaamsProgressieven 11 juli, het feest van de Vlaamse Gemeenschap, mee. Daarmee onderstrepen we nog maar eens dat we fervente voorstanders zijn van een diverse en tolerante samenleving.

”Ons Vlaanderen is niet dat van bange witte mannen en vrouwen maar van een zelfbewust kleurrijk Vlaanderen. 11 juli is het feest van iedereen die in Vlaanderen woont. “ zegt Gents gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (Vl.Pro)

Het Vlaanderen van de VlaamsProgresieven is een divers Vlaanderen, een kleurrijk geheel van culturen, overtuigingen, kleuren, geaardheden, geslacht en leeftijd.

“Angst is een slechte raadgever”, zegt Annelies Storms “Met verkrampt in een hoekje te kruipen, bied je geen antwoord op de nieuwe samenlevingsproblemen. Dat doe je wel door de verkleuring van de samenleving onder ogen te zien en te aanvaarden, door ‘anders zijn’ niet als een bedreiging maar als een verrijking te beschouwen, en door onder de leeuwenvlag een bonte groep mensen te laten schuilen en een thuis te geven”.

VlaamsProgressieven wil kleur brengen in de samenleving door het zwart-wit denken te overstijgen en door te werken aan integratie via een aantal heel concrete maatregelen. Een aantal van deze maatregelen staan vermeld in een folder die eveneens werd uitgedeeld. Zie hieronder.

Meer inspraak, ontmoeting en kans tot dialoog
Nieuwkomers moeten via de gemeente een beroep kunnen doen op een meter of peter. Dit zijn vrijwilligers die het op zich nemen om nieuwe Vlamingen wegwijs te maken in hun nieuwe omgeving. Een goed diversiteitsbeleid, dat zich niet laat afschrikken door een hoofddoek achter het loket, kan het thuiskomen in een gemeente verder ondersteunen.

Werken aan gelijke kansen door zélf naar de mensen toe te stappen
Kennis over wat leeft en wat verwacht wordt is een belangrijke voorwaarde om je ergens thuis te kunnen voelen. Wij willen dat een onthaalbureau in elke gemeente informatie op maat verstrekt en actief op zoek gaat naar manieren om gelijke kansen echt mogelijk te maken, ook voor moeilijk te bereiken groepen.

Meer kleur in het onderwijs
In de opleiding van leraren en sociale werkers moet meer aandacht gaan naar interculturaliteit en diversiteit. Op die manier worden de integratiekansen van kinderen en jongeren in het onderwijs verhoogd doordat leerkrachten met nóg meer kennis van zaken kunnen anticiperen en reageren.

Gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen
Wij willen de gelijkheidsidee verder laten doordringen tot in alle vezels van de samenleving. Daarom willen wij hardnekkige man-vrouw-stereotypen blijven aanvechten via onderwijs, opvoeding en sensibilisering. Door een emancipatorisch Verenigingsleven voor vrouwelijke allochtonen te ondersteunen en te omkaderen willen wij ook deze groep extra betrekken bij de samenleving.

Het anoniem solliciteren bij de overheid en in de privé-sector invoeren
De identiteitsgegevens van de sollicitanten worden in de eerste rondes geheim gehouden zodat geslacht, afkomst, … niet meetellen bij de eerste beoordelingen.
Op die manier willen wij de toegang tot de arbeidsmarkt verder opentrekken. Wanneer zo’n maatregel ondersteund wordt door goede diversiteitsplannen in bedrijven staan we alweer een stap verder.

Duidelijke afspraken rond inburgering
Je kan maar op een harmonische manier samenleven als er voldoende gemeenschappelijke
belangen en/of drijfveren zijn. Daarom willen wij een charter van waarden waarover niet te marchanderen valt invoeren. Vooruitgangsrapporten en een parlementaire commissie ‘integratie’ moeten betrouwbare opvolgingsinstrumenten vormen.

Discriminatie bestrijden
Discriminatie toelaten zet het vreedzaam samenleven onder druk. Daarom willen wij komen tot één klachtencentrum discriminatie met regionale afdelingen. Dit centrum moet een éénduidige en eenvormige opvolging van klachten garanderen. In het parlement willen wij dat voor elk wetsvoorstel of –ontwerp automatisch een discriminatietoets wordt ingevoerd om problemen te vermijden.

VlaamsProgressieven Gent
Actie voor een kleurrijk Vlaanderen (VlaamsProgressieven - 10.07.2008)
www.vlaamsprogressieven.be

donderdag 10 juli 2008

Gent, stad van geuzen, de Internationale en de Vlaamse leeuw

Gent Verkend organiseert op zondagvoormiddag 13 juli 2008 een stadswandeling "Gent, stad van geuzen, de Internationale en de Vlaamse leeuw" met Joost Vandommele, erkend gids. Start aan Bibliotheek Woodrow Wilsonplein - Zuid om 10u. Einde omstreeks 12u aan Vrijdagmarkt. Deelname in de kosten bedraagt 5 EURO (afsluitende drink inbegrepen). Inlichtingen en inschrijvingen op Gent Verkend gentverkend@hotmail.com of 0478/23.09.53

Bij wijze van voorsmaakje de foto's van standbeelden van twee componisten die in het verhaal van de gids wel zullen voorkomen.

Standbeeld Karel Miry - Casinoplein (Gent) - (Liberaal Archief)

Standbeeld Pierre De Geyter - MIAT (Gent) - (Bron: LEF)

Karel Miry (1823-1889) (Liberaal Archief)
Componist Internationale was een Gentenaar - Interview met Joost Vandommele (LEF-09.05.2006)

woensdag 9 juli 2008

Présipauté de Groland

Parijs, 29 juni 2008 - Verregaande regionalisering in Frankrijk. Daar kunnen we in België nog een punt aan zuigen.

Voor u gezien in Montmartre in Parijs.....of was het al Groland?

Vive la Présipauté de Groland! Vive l'imaginaire!

Zondag 29 juni 20o8, Montmartre (Paris)

Groland (in Wikipedia)
Groland (eigen webplek)

dinsdag 8 juli 2008

Katsushika Hokusai (1760-1849) in Parijs

Parijs, 29 juni 2008 - Prestigieuze retrospectieve tentoonstelling over Katsushika Hokusai (1760-1849) in Musée Guimet. Hokusai is wereldwijd bekend voor de Grote Golf van Kanagawa.

De Grote Golf van Kanagawa (origineel 1823-1829) - Katsushika Hokusai

Klaprozen - Katsushika Hokusai (Wikimedia Commons)

Katsushika Hokusai (Wikipedia)
Het werk van Katsushika Hokusai ( vrij toegangelijk via Wikimedia Commons)
Retrospectieve tentoonstelling over Hatsushika Hokusai (Musée Guimet)
Musée Guimet

maandag 7 juli 2008

Seefhoek (Antwerpen) en Place Pigalle (Paris)

Parijs, 28-29 juni / 29-30 juni 2008 - Veel leven, overdag en 's nachts op en rond Place Pigalle.

Jan Fabre stelt zich in het Louvre voor als een vechtersbaasje uit de Antwerpse Seefhoek. Met suikerklonten tussen zijn vingers, kwestie van de tegenstander lelijke wonden toe te brengen. Waar of niet waar? Na twee overnachtingen vlakbij de zéér levendige en rumoerige Place Pigalle kan ik mij daar wel iets bij voorstellen, bij die vechtersbazen groot en klein. In de Seefhoek en rond de Place Pigalle.

Jan - jochie - Fabre in de Antwerpse Seefhoek ...en nu in het Louvre.

Jan Fabre op Klara

zondag 6 juli 2008

Jan Fabre in het Louvre (Paris)

Parijs, 28.06.2008 - De confrontatie van Jan Fabre met de Hollandse en Vlaamse schilders in het Louvre. Het blijft hangen.
Jan Fabre in het Louvre - Zaterdag 28.06.2007

Andere Fiamminghi gingen ons voor naar het Louvre. Een verslag in het Aertsparadijs.
Jan Fabre op Klara

zaterdag 5 juli 2008

Keizerlijke Ooitgroet voor een Fietsbrug

Het is gelukt. De langverwachte tweede voetgangers- en fietsersbrug van het Keizerpark op de grens van Gent-Gentbrugge-Ledeberg is eindelijk open. Minister Crevits kwam hem donderdag 3 juli plechtig inwandelen.

Wij brengen een gepast eresaluut aan allen die er uiteindelijk toch - mooi - werk van gemaakt hebben. We doen dit met de Ooitgroet uit het verdwenen Land van Ooit.






En we stamelen daarbij eerbiedig "We hopen dat het voor die andere fiets- en voetgangersbruggen en -onderdoorgangen vlugger zal gaan dan voor deze Fietsbrug van Ooit. En wilt u aub de Handelsdokbrug ook niet vergeten, Excellentie? Voor de kost van maar 50 m Lange Wapper!"

Gedeeltelijke (!) historiek van de brug van Ooit, Ergens, Bijna, Nog Eventjes

De fietsbrug van Nog Eventjes (1.06.2008)
De fietsbrug van Bijna (07.03.2008)
De fietsbrug van Ergens (01.03.2008)
De fietsbrug van Ooit (23.05.2007)
Vijftig meter van de Lange Wapper aub (13.07.2005)

vrijdag 4 juli 2008

Ninakupenda - Ik zien a geren - Je t'aime (Paris)

Ik heb twee vriendinnen een eigenzinnig verslag over onze recente familiale city-trip naar Parijs beloofd. Hier is aflevering 2 .... mét romantiek.

Le mur des je t'aime - Parijs, Place des Abesses, 28 juni 2008

donderdag 3 juli 2008

In Bruges - Bons Baisers de Bruges

"België : zijn mosselen, zijn frieten en zijn huurmoordenaars."
Voor u gezien in de Parijse Metro op 28.06.2008

Ja, er is werk aan de winkel voor al onze Ministers van Buitenlandse Zaken :-)

In Bruges

Bert Anciaux bekroont Gent als Sportstad van Vlaanderen

In het kader van het recent goedgekeurde Participatiedecreet heeft Vlaams minister van Cultuur en Sport Bert Anciaux de titels van de Cultuurstad en Sportstad van Vlaanderen toegekend. Oostende wordt Vlaamse Cultuurstad 2010 en Turnhout draagt deze titel in 2012. Gent wordt Sportstad van Vlaanderen in 2011. Deze gemeenten ontvangen voor de uitvoering van de ingediende projecten 400.000 euro.
Participatie(decreet) loont

Het Participatiedecreet (2008) bepaalt dat de Vlaamse Gemeenschap – elk jaar afwisselend – een Vlaamse Cultuur- en Sportgemeente kan aanduiden. Het reglement zoals bepaald in het decreet voorziet een selectie uit de kandidaat-gemeenten door een externe jury. Deze jury beoordeelt de dossiers en stelt een korte lijst kandidaten met motivatie aan de minister voor.

Minister Anciaux (VlaamsProgressieven) heeft op woensdag 2 juli de drie projecten met bijhorende titel bekend gemaakt. Met deze titels en bijhorende subsidie voor de uitvoering van de voorgestelde programma's, wil het Participatiedecreet een bijkomende hefboom bieden voor een positieve ontwikkeling van deze steden of gemeenten, vanuit de overtuiging dat een stevig cultuur-, jeugd- en sportbeleid hiertoe een belangrijke bijdrage leveren.

Daarbij is het cruciaal dat een stad of gemeente die deze titel draagt, erin slaagt om een groot en enthousiast draagvlak bij de bevolking te creëren. Daarom geldt een grote betrokkenheid van de bevolking bij het project als belangrijk criterium voor de toekenning van deze titels. Andere criteria zijn ondermeer de vernieuwende kwaliteit, de aandacht die wordt besteed aan kansengroepen en het duurzame karakter van de voorgestelde initiatieven.

Gent is Sportstad van Vlaanderen 2011

Uit de kandidaten voor de Sportstad van Vlaanderen 2011 werden drie projecten genomineerd door de jury: Hasselt, Gent en Herentals. Met een kwalitatief zeer sterk dossier dat beantwoordt aan alle criteria en uitgangspunten van het Participatiedecreet, zal Gent de titel van Sportstad van Vlaanderen in 2011 dragen.

Gent werkt met dit project vanuit een doordacht brede omkadering, met toch ook een specifieke omschrijving van de verschillende deelprojecten. De nadruk ligt ook hier op de samenwerking tussen diverse partners met een focus naar verschillende doelgroepen tot op wijkniveau. Met openingen naar ook niet-sportverenigingen, wil Gent met dit project participatie in de meest brede zin benaderen.

Vlaams minister Anciaux (Vl.Pro): "Ik ben blij met de oogst aan kandidaten, die allen sterke en goed uitgewerkte programma's indienden. Ik feliciteer de besturen en de bevolking van Oostende, Gent en Turnhout met hun selectie voor deze titel. Ik ben er van overtuigd dat zij als Cultuurstad en Sportgemeente van Vlaanderen zullen bijdragen tot nog meer slagkracht en dynamiek in het lokaal cultuur- of sportbeleid."

www.ministeranciaux.be