vrijdag 28 november 2008

Eerste Autodeelsalon in Gent - 30/11/2008

Zelf ben ik één van de 700 Gentse autodelers bij het autodeelproject Cambio met 28 wagens in Gent. Ik publiceer daar regelmatig over op mijn blog (zoekterm "Cambio"). Maar er bestaan nog andere vormen van autodelen.

Neen, ik ben geen overloper. Ik blijf Cambio trouw omdat die formule van autodelen mij het best past. Maar er mag in autodelen-land ook wat gezonde concurentie en diversiteit zijn. Daarom maak ik nu eens reclame voor Dégage! vzw (DE Gedeelde Autovloot GEnt) , een particulier autodelensysteem dat in onze stad 10 jaar bestaat, 20 auto's deelt en 250 leden telt. Enkele auto-eigenaars laten hun auto door andere mensen (meestal zonder auto) gebruiken tegen een kilometervergoeding. Kort samengevat.

Nu zondag 30.11.2008 organiseert Dégage vzw het Eerste Autodeelsalon. van 11u tot 16u in de school De Oogappel, Bisdomkaai 1, 9000 Gent (Centrum). De twintigste Dégage-deelauto wordt in gebruik genomen; je kan alle 20 Dégage-deelauto's bekijken en er zijn simulaties van EcoDriving, de zuinige, veilige, milieuvriendelijke en ontspannen manier van rijden.

Het volledige programma vind je op www.autodeelsalon.be En op Gent blogt 28.11.2008 is je commentaar zeker welkom.

Een goed initiatief met een leuke affiche (boven) en een amusante videoclip (onder). Alle succes toegewenst. En ik hoop dat het Tweede Autodeelsalon samen met Cambio kan doorgaan. Zo fundamentalistisch zijn we toch niet? Samen raken we verder! Het komt er voor alle 1.000 Gentse autodelers met hun 48 wagens toch in de eerste plaats op aan om minder auto's en daardoor meer ruimte en lucht in onze stad te krijgen?


www.autodeelsalon.be
www.degage.be
www.cambio.be
Ecodriving

donderdag 27 november 2008

De Grote Vraag - The Big Ask

Dat is De Grote Vraag (The Big Ask voor de Engelstaligen). Wat gaan de politici écht doen aan de klimaatverandering? En moet dat nog lang duren? Of gaat dat zo'n beetje vooruit?

Zie www.thebigask.be......en erger je even niet aan het wijsneuzig vingertje ;-) . Het is trouwens een vraagvingertje. Van De Grote Vraag, hé!



woensdag 26 november 2008

Terug naar de toekomst van Vlaanderen - Debat 27/11/2008

Ik ben nog altijd voor de open-debat-cultuur en maak dus wat reclame voor het als historisch aangekondigd debat "Terug naar de toekomst van Vlaanderen" met in de hoofdrollen de 'Gravensteengroep' versus de 'Vooruitgroep'


Over Vlaanderen en België werd het laatste jaar intens en kamerbreed gedebatteerd. De Vooruit- en Gravensteengroep waren smaakmakers. Hun analyses over de actuele toestand van het land en over hoe het verder moet -met of zonder België- lopen sterk uiteen. Hun visie op het verleden al evenzeer. Woordvoerders van beide groepen gaan in debat met elkaar en worden ondervraagd door historici over de toekomst van Vlaanderen en over hun historisch (on)gelijk.

Op donderdag 27 november 20.00-22.00 u. kruisen in auditorium C van de Blandijnberg (UGent) Etienne Vermeersch & Frans-Jos Verdoodt Gravensteengroep) en Stijn Oosterlynck & Jan Dumolyn (Vooruitgroep) de degens.

De debat wordt geleid door Gita Deneckere & Bruno De Wever. Zij zijn met het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent (www.ipg.ugent.be) de initiatiefnemers.

Deelname is gratis.

Gravensteengroep www.gravensteengroep.org
Vooruitgroep http://vooruitgroep.wikidot.com/
Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent www.ipg.ugent.be

zaterdag 22 november 2008

Gentse Museumnacht 04/12/2008

Op donderdagavond 4 december van 18 tot 1 uur zetten acht musea gratis hun deuren open voor de tweede editie van de Gentse Museumnacht: S.M.A.K, MIAT, Kunsthal Sint-Pietersabdij, Huis van Alijn, Design museum Gent, Museum voor Schone Kunsten, Wereld van Kina en Museum Dr. Guislain. Het STAM is virtueel te bezoeken via www.stamgent.be

Dat wordt een avondje uit!

Het programma op www.gent.be/museumnacht

vrijdag 21 november 2008

Week van de Smaak - Zweeds buffet in Melle

Op initiatief van cultuurminister Bert Anciaux loopt thans de derde Week van de Smaak. En we hebben ons best al gedaan. Vorige week vrijdagavond brachten Poëten in het Vlaams Parlement (mmm, Wim Helsen) het aanstormende weekeinde op smaak. Met als toetje een receptie in de Zuilenzaal met streekdranken en -gerechten. Oude Kriek is beslist aan te raden, echte kriek dus en niet gezoet naar de mode van vandaag. Het water met bubbels, Waalse vrienden, kwam van Chaudfontaine. En het smaakte.



Zaterdag was het mosselen en friet geblazen op een solidariteitsbuurtavond ten voordele van 11.11.11 in een volle Buurtloods van Muide-Meulestede. Lekker en allemaal goed georganiseerd vrijwilligerswerk. Na de mosselen, friet en stoverij mochten we met ons wereldkoor Karibu het muzikaal dessert verzorgen.

Zondag heeft Restaurant Thuisfront ons culinair verrast. De Week van de Smaak eindigen we nu zaterdagavond in stijl op het Zweeds buffet van VlaamsProgressieven Melle in de zaal Flormanic (Melle).

Smakelijk!

www.weekvandesmaak.be

donderdag 20 november 2008

Stageplaatsen voor allochtonen bij de stad Gent

Gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (VlaamsProgressieven - Vl.Pro) wil meer kleur in de Gentse stadsdiensten en ze ondervroeg de bevoegde schepen Pehlivan hierover.

De cijfers van de stageplaatsen ingevuld door allochtonen zijn alleszins bemoedigend. Ilknur Cengiz pleit voor een goed uitgewerkt stagesysteem als hefboom voor een divers personeelsbestand dat een afspiegeling wordt van de Gentse bevolking. Zie het persbericht op de Vl.Pro-webstek of hieronder.

Ilknur Cengiz on the road
Persbericht VlaamsProgressieven Gent 19.11.2008
12% van de stageplaatsen bij de stad Gent ingevuld door allochtonen

In 2006 werden 19 van de 131 stageplaatsen bij de stad ingenomen door allochtonen. In 2007 ging het om 10 van de 103 terwijl er dit jaar tot nu toe 11 van de 91 stageplaatsen ingevuld werden door allochtonen. Dat antwoordde schepen van Personeel Pehlivan gisteren tijdens de commissievergadering op een vraag van gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (VlaamsProgressieven Gent).

De Stad streeft ernaar dat de samenstelling van het Gents stadspersoneel een afspiegeling wordt van de Gentse bevolking. Daarom moet het aantal personeelsleden van allochtone afkomst (op dit moment 4%) nog omhoog. Eén van de basisvereisten daarbij is dat allochtonen de stad als werkgever (leren) kennen.

Uit de cijfers blijkt in elk geval dat het percentage stagiairs van allochtone afkomst een stuk hoger ligt dan die 4% ongeveer procent. In 2006 was 14,5% van de stagiairs van allochtone afkomst, in 2007 bijna 10% en dit jaar voorlopig 12%.

‘De cijfers zijn uiterst bemoedigend’, aldus Ilknur Cengiz: ‘Door het organiseren van stages en opleidingen geeft de stad jongeren de kans om een eerste werkervaring op doen, leren ze de stad als werkgever van binnenuit kennen en kunnen ze eventueel doorgroeien tot de werknemers van morgen’.

Het Vl.Pro-raadslid hoopt dan ook dat een goed uitgewerkt stagesysteem als hefboom kan dienen voor een divers personeelsbestand.

www.ilknurcengiz.be
VlaamsProgressieven Gent

woensdag 19 november 2008

Carl Decaluwé (CD&V) wil cordon sanitaire afschaffen

Het voorbije weekeinde was het Festival van de Politiek in het Vlaams Parlement. De "gewone" burger mocht ook vragen stellen aan de politici. Dus stelt zo'n burger een vraag over het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang.

En wat antwoordt Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé van CD&V ? Volgens aanwezige burger Sam Truwant in zijn blogpost op de groepsblog Man-Oeuvre (18.11.2008) en op www.Medium4you.be (19.11.2008) dit “Ik ben er persoonlijk voorstander van om het eens te proberen met het Vlaams Belang.”

En bij De Standaard van 17.11.2008 klonk het zo : " Voor mij persoonlijk mag het cordon sanitaire afgeschaft worden zei hij, maar hij voegde er meteen aan toe te hopen dat de pers van dit standpunt geen groot nieuws zou maken."

Ssssst!

Vlaanderen zet tijdens Festival van de Politiek deuren van het Parlement open (Medium4you.be 19.11.2008)

Reculer pour mieux sauter (Esprit/Spirit)

Spirit, mijn favoriete Marsrobot, wordt de komende weken op een laag energiepitje gezet. Om energie te sparen na de Martiaanse stofstorm, aldus het NASionAal Marsroverteam. Vanaf 30 november 2008 wordt de Marsrobot voor een periode van twee weken Aardtijd zelfs volledig op non-actief gezet (zie NASA-persbericht 14.11.2008 hieronder).

Maar geen paniek. Dat heeft te maken met de Zon die dan tussen de Blauwe en de Rode Planeet staat. En dan moeten Marsjeeps als Spirit en Opportunity zich toch noodgedwongen koest houden.... wegens geen licht van de Zonnekoning.

Spirit-supporters, sportivo's als ze zijn, interpreteren deze levensnoodzakelijke lage-energie-periode graag als een "reculer pour mieux sauter". Afspraak met Spirit dus half december 2008?


---------------------------------------------------------------------------
Mars Rover Team Sets Low-Power Plan for NASA's Spirit (NASA-persbericht 14.11.2008)

November 14, 2008
Mars Rover Team Sets Low-Power Plan for NASA's Spirit

After assessing data received from NASA's Mars Exploration Rover Spirit on Thursday, mission controllers laid out plans for the rover to conserve its modest energy during the next few weeks.

Spirit's solar panels produced 161 watt hours of energy on the Martian day that ended Thursday, under a sky that had cleared appreciably from four days earlier, when a dust storm slashed energy output to 89 watt hours. However, the dust buildup on the panels themselves has worsened. Only 30 percent of the light hitting them gets through the dust and is usable by the photovoltaic cells, down from 33 percent before the storm.

"Spirit is not out of the woods yet," said John Callas of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., project manager for Spirit and its twin, Opportunity. "The storm and all its dust have not gone away completely. And this is the time of the Martian year when storms like this can occur. So the plan ahead is to stay cautious with the rover and work on recharging the batteries while waiting out the rest of the storm's activity."

A four-day plan being transmitted to Spirit today, Nov. 14, tells the rover to keep some heaters turned off and conduct only limited observations and communications. That plan will be followed by similar low-power sequences for the rest of the month.

On Nov. 30, Spirit will begin a two-week period with no new commands sent from Earth, while the sun is between Earth and Mars. Even before the storm that is now subsiding, the rover team did not plan to drive Spirit away from its location at the north end of a low platform called "Home Plate" until after that period of suspended commanding.

###
Guy Webster 818-354-6278
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.

NEWS RELEASE: 2008-214

zondag 16 november 2008

Hoe rechts in Vlaanderen, links te laten? - Voorzittersdebat 18.11.2008

Zin in een politiek debat? En kan je niet wachten tot de verkiezingen?

Debat "Hoe rechts in Vlaanderen, links te laten?" met de 3 partijvoorzitters Mieke Vogels (Groen!), Caroline Gennez (sp.a) en Bettina Geysen (VlaamsProgressieven) op dinsdag 18 november 2008 om 20u in de plenaire vergaderzaal van het studentenhuis Therminal, Hoveniersberg 24 (zijstraatje Sint-Pietersnieuwstraat), 9000 Gent (studentenwijk). Moderator is Liesbeth Van Impe (De Morgen).

Een organisatie van de politieke jongerenorganisaties Gras, Animo StuGent en L²-JongProgressieven. Deelname gratis, iedereen welkom.

L²-JongProgressieven Gent
Animo StuGent
Gras

zaterdag 15 november 2008

Het Sienjaal van Spirit

Goed nieuws vandaag. Spirit, mijn favoriete Marsrobot, gaf op 13.11.2008 (Nasa-tijd) en na 4 dagen radiostilte een Sienjaal van leven vanop de Rode Planeet. De Martiaanse stofstorm heeft Spirit niet klein gekregen.

Marsrobot Spirit in stofvrijer dagen

Het energiepeil van de Marsjeep staat nog altijd laag en de zonnebatterijen zijn bijna leeg. Maar Spirit heeft zichzelf nog niet uitgeschakeld, zoals voorgeprogrammeerd bij extreem energieverlies. Er zit dus nog voldoende energie in Spirit

We leven nog, zou Ramses Shaffy zingen. Dat wil zeggen dat Marsjeeps Spirit en tweelingbroer Opportunity verder de Rode Planeet kunnen verkennen, wat ze nu al bijna5 jaar tot ieders grote voldoening doen. Maar eerst dat stof van die zonnepanelen wegkrijgen (eens goed laten waaien of een steile helling nemen ?) .... én het spreekwoordelijke zand van tussen de sandalen schudden.


Controllers Cheer as Data Arrive from NASA's Spirit Rover
(NASA-Press Release 13.11.2008)

donderdag 13 november 2008

Stof op de zonnepanelen van Spirit

Problemen voor Spirit, mijn favoriete Marsrobot. Zie hieronder het Nasa-persbericht van 10.11.2008.

Ik vat samen. Een Martiaanse stofstorm. Kan gebeuren. 't Is stil, waar 't niet waait. Teveel stof op de zonnepanelen en dus te weinig energieproductie. Dan maar energie besparen (je bent voor duurzaamheid, of je bent het niet), maar er toch ook voor zorgen dat Spirit zichzelf niet uitschakelt. Dat zou doodjammer zijn voor al die Spirit-aanhangers in Pasadena en elders die hun favoriete Marsjeeps, Spirit en Opportunity, al bijna vijf jaar in plaats van de voorziene 3 maanden op de Rode Planeet Mars hebben vooruit geholpen. De vluchtleiding nam het op 10 november over en wacht nu op een signaal van Spirit. Morgen weten we wellicht meer. De weersverwachtingen zijn gunstig. Het zal de volgende dagen opklaren op Mars. Er is dus nog hoop voor Spirit.

En oh ja, elke gelijkenis met bestaande organisaties, toestanden en situaties is louter......je weet wel.
-------------------------------------------------------------------------
Press Releases
November 10, 2008
Dust Storm Cuts Energy Supply of NASA Mars Rover Spirit

Dusty Solar Panels on Spirit. The deck of NASA's Mars Exploration Rover Spirit is so dusty that the rover almost blends into the dusty background. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell

PASADENA, Calif. -- A dust storm on Mars has cut into the amount of sunlight reaching the solar array on NASA's Mars Exploration Rover Spirit, leaving the rover in a vulnerable state.

Spirit's solar array produced only 89 watt hours of energy during the rover's 1,725th Martian day, which ended on Nov. 9. This is the lowest output by either Spirit or its twin, Opportunity, in their nearly five years on Mars, and much less energy than Spirit needs each day. The charge level of Spirit's batteries is dropping so low, it risks triggering an automated response of the rover trying to protect itself.

"The best chance for survival for Spirit is for us to maintain sequence control of the rover, as opposed to it going into automated fault protection," said John Callas of NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., project manager for Spirit and Opportunity.

Mission controllers are commanding Spirit to turn off some heaters, including one that protects a science instrument, the miniature thermal emission spectrometer, and take other measures to reduce energy consumption. The commands will tell Spirit not to try communicating again until Thursday. While pursuing that strategy the team also plans to listen to Spirit frequently during the next few days to detect signals the rover might send if it does go into a low-energy fault protection mode.

Mars weather forecasts suggest the dust storm may be clearing now or in the next few days. However, the dust falling from the sky onto Spirit's solar array panels also could leave a lingering reduction in the amount of electricity the rover can produce.

###
Guy Webster 818-354-6278
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California
Guy.Webster@jpl.nasa.gov

NEWS RELEASE: 2008-206

Dust Storm Cuts Energy Supply of NASA Mars Rover Spirit (Nasa-Press Release 10.11.2008)

maandag 10 november 2008

Eerste boom Vredesbos op Herd8

De Stad Gent herdenkt deze dagen een aantal opmerkelijke mijlpalen die het beeld van de 20ste eeuw voor ons en de wereld hebben getekend. Een hele reeks activiteiten en herdenkingen staan op het programma onder de noemer Herd8.



* 1918-2008: 90 jaar einde van de 1e Wereldoorlog
* 1938-2008: 70 jaar Kristallnacht (zowat het openbare startsein van de Holocaust) en 1998-2008: 10 jaar dat Gent de Kristallnacht herdenkt aan het Michael Lustigmonument
* 1948-2008: 60 jaar vrouwenstemrecht in België
* 1948-2008: 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten voor de Mens

Vredesbos hoogtepunt van Herd8

Hoogtepunt wordt de opening van het Vredesbos in de Koningsdonkstraat aan de Gentbrugse Meersen (grens Melle) op woensdag 12 november 2008 om 10 uur. Tadatoshi Akiba (foto) (burgemeester Hiroshima) en Roman Georgievich Grebennikov (burgemeester Volgograd – het vroegere Stalingrad) en de burgemeester van North-Olmsted (USA) planten er samen met Daniël Termont, burgemeester van Gent en Tom Balthazar, schepen van Milieu en Sociale zaken van Gent, een eerste boom van het Vredesbos. Voor het vredesbos werd de eerste aanzet gegeven in de vorige legislatuur onder de toenmalige milieuschepen Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven).

Burgemeesters voor Vrede - Mayors for Peace

Gent, Hiroshima en Volgograd zijn lid van de internationale organisatie Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede), burgemeesters van steden en gemeenten die wereldwijd pleiten voor de totale afschaffing van kernwapens, zodat rampen zoals de atoombom op Hiroshima en Nagasaki tot het verleden behoren. Gent is sinds 1997 onder de vorige burgemeester Frank Beke lid van Mayors for Peace. Op dat moment waren iets meer dan 400 steden lid. Vandaag telt de organisatie 2,422 lidsteden in 131 landen


Het Vredesbos

Het Vredesbos is een ‘groeibos’ dat naast de ecologische functie, een oord wordt waar vredelievende organisaties allerhande activiteiten kunnen organiseren.Het Vredesbos met daarin de nieuwe site moet een plek worden die aanzet tot nadenken over de vredesproblematiek en de rol die natuur- en milieubescherming daarbij speelt. Scholen of andere groepen bezoekers zullen er terecht kunnen, maar ook de individuele bezoeker moet er gewoon vredig kunnen genieten van de natuur.

Tijdens de opening worden ook de dertig artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onthuld. Voor dit belangrijke moment wil Gent, per definitie tijdelijk, een amendement toevoegen aan de Verklaring:

Artikel 31 : Alle mensen, wereldwijd, hebben de plicht samen te ijveren voor een (kern)wapenvrije wereld.

Her8 activiteiten (uitgebreide info)
Eerste boom Gents Vredesbos (Persbericht Stad Gent)
Burgemeesters voor Vrede - Mayors for Peace

woensdag 5 november 2008

Wie is de echte liberaal? - Debat 06.11.2008


L²-JongProgressieven Gent heeft de wind in de zeilen. Na een geslaagde kick off in de Foley's, hielden ze in de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 november een Election Night-Amerikaanse fuif in een bomvolle Sioux.

En vanavond 6 november organiseren ze in samenwerking met het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) een lichtblauw-met-rode-stip tot donkerblauw debat "Wie is de echte liberaal?" in de Blandijn, Auditorium A. Voor de links-liberale VlaamsProgressieven treedt énig senator Geert Lambert in het strijdperk. Geert Lambert (foto) is net terug van de VSA waar hij OVSE-waarnemer was voor de Amerikaanse verkiezingen.

Gratis deelname. Allen daarheen.

Info: L2-Gent, Bram van Braeckevelt, van.braeckevelt.bram@gmail.com, ook op Facebook

www.geertlambert.be
www.L2.be/gent

maandag 3 november 2008

Zes Gentse musea van topniveau

6 Gentse musea krijgen op voorstel van Vlaams Minister Bert Anciaux en in toepassing van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet een forse structurele subsidieverhoging voor de beleidsperiode 2009-2013. De zes (het MSK, het SMAK, het MIAT, het Design Museum, het Huis van Alijn en het Museum Dr. Guislain) worden bovendien ingedeeld bij de musea van topniveau.

Dat maakte schepen Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven - Vl.Pro) vrijdag 31.10.2008 bekend op de wekelijkse persconferentie van de Stad Gent. ‘De erkenning op Vlaams niveau en de subsidieverhogingen zijn een absolute aanmoediging voor het Gents erfgoedbeleid’, aldus een tevreden schepen.










Gentse musea ingedeeld bij het topniveau (Persbericht Stad Gent 31.10.2008
)

" Op voorstel van Vlaams minister Bert Anciaux en in toepassing van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet worden de musea voortaan gerangschikt in drie categorieën, lokaal, regionaal of Vlaams. Zes Gentse musea, het Museum voor Schone Kunsten, het SMAK, het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, het Design Museum, het Huis van Alijn en het niet-stedelijke Museum Dr. Guislain werden ingedeeld bij het Vlaamse, hoogste niveau.

Hiervoor werden de zes musea getoetst aan vijf criteria in verband met de kwaliteit van hun collecties, werking en uitstraling. Gent is naast Antwerpen de enige stad in Vlaanderen die met zes musea die hoogste score toegekend krijgt. Naast de grote eer is de erkenning vooral van belang voor de doorgaans sterk verhoogde subsidiëring die aan elk museum wordt toegekend.

De Vlaamse Regering kent aan musea van het Vlaamse niveau een jaarlijkse werkingssubsidie toe voor de beleidsperiode 2009 – 2013. Met elk museum wordt een beheersovereenkomst afgesloten die de jaarlijkse subsidie voor de hele beheersperiode garandeert. In die overeenkomst wordt de opdracht afgelijnd die de Vlaamse Gemeenschap aan elk museum geeft, als expertisecentrum voor de hele cultureel-erfgoedgemeenschap. Ook wordt erin vastgelegd welke aspecten van de werking prioritair moeten worden versterkt.


Museum voor Schone Kunsten Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 269.294
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 755.000
- of + tov 2008: +180%

SMAK Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 270.461
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 510.000
- of + tov 2008: +89%
Museum Dr. Guislain Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 263.162
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 480.000
- of + tov 2008: +82%

Museum voor Industriële Archeologie en Textiel Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 403.317
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 358.000
- of + tov 2008: -11%

Designmuseum Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 259.881
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 300.000
- of + tov 2008: +15%

Huis van Alijn Gent
structurele Vlaamse subsidie 2008: 50.000
jaarlijkse structurele Vlaamse subsidie: 300.000
- of + tov 2008: +500%

Huis van Alijn Gent - Foto Donnar Reiskoffer (Creative Commons)

Ook van stadswege werden dit jaar de werkingskredieten voor de musea beduidend verhoogd met een totaal van 152.000 euro. Beide financiële injecties moeten de musea toelaten hun werking verder te intensifiëren en hun primordiale rol in het erfgoedbeleid ten volle na te komen.

Daarnaast besliste de Vlaamse Regering ook om met zeventien steden en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een cultureel-erfgoedconvenant af te sluiten, dat geldt voor de beleidsperiode 2009 – 2014. Hiermee krijgt het lokale cultureel-erfgoedbeleid een nieuwe impuls. Een cultureel-erfgoedconvenant is een overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en een gemeente, een intergemeentelijk samenwerkingsverband of de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze overeenkomst wordt gesloten met het oog op het ontwikkelen en stimuleren van een integraal en geïntegreerd lokaal cultureel-erfgoedbeleid.

In het kader van deze cultureel-erfgoedconvenant worden er werkingssubsidies toegekend voor:
* de werking van een cultureel-erfgoedcel
* de uitbouw van een cultureel-erfgoedforum
* de ondersteuning van de lokale cultureel-erfgoedactoren

Na een experimentele fase die in 2000 van start ging in de drie kunststeden, Gent, Antwerpen en Brugge, worden er in 2009 binnen de zeventien cultureel-erfgoedconvenanten die de Vlaamse Regering afsluit, opnieuw middelen voorzien voor Gent (het STAM). Het Gentse cultureel-erfgoedforum brengt het cultureel-erfgoedverhaal van de stad aan de hand van het erfgoed dat op het grondgebied bewaard wordt.

cultureel-erfgoedconvenant: Gent
subsidiebedrag 2008 in euro: 449.937
subsidiebedrag 2009 – 2014 in euro (exclusief de subsidie voor het cultureel erfgoedforum): 450.000
subsidiebedrag voor het cultureel-erfgoedforum 2009-2014 in euro: 250.000. "

Erkende musea ingedeeld bij het lokale, regionale en Vlaamse niveau (Persbericht Minister Bert Anciaux, 24.10.2008)
Gentse musea ingedeeld bij het topniveau (Persbericht Stad Gent 31.10.2008)