woensdag 17 juni 2009

Triodos Bank duurzaamste bank ter wereld

Triodos Bank ontvangt internationale prijs duurzaam bankieren (Triodos-bericht 05.06.2009)

" Brussel, 5 juni 2009 – Triodos Bank is verkozen tot de duurzaamste bank ter wereld tijdens de jaarlijkse International Sustainable Banking Conference in Londen.

Deze toonaangevende prijs is toegekend vanwege het leiderschap en de innovatie kracht die Triodos Bank toont bij het integreren van duurzaamheid in al haar activiteiten. De FT Sustainable Banking Awards worden toegekend door een internationale jury samengesteld op initiatief van de Financial Times en IFC, onderdeel van de Wereldbank.

Triodos Bank kiest fundamenteel voor duurzaam bankieren. Deze prestigieuze prijs onderstreept het toegenomen maatschappelijk belang van duurzaam bankieren. Het is een internationale erkenning voor het baanbrekend werk en het duurzame bankmodel van de bank.

De jury benadrukte het belang van deze prijs in tijden van financiële crisis. Triodos Bank draagt met haar jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren actief bij aan de noodzakelijke vernieuwing van de financiële sector.

Uit 165 aanmeldingen uit 42 landen waren in eerste instantie vijf kandidaten genomineerd. Naast Triodos Bank maakten Deutsche Bank uit Duitsland, Grupo Santander uit Brazilië, Industrial Bank uit China en Standard Chartered uit het Verenigd Koninkrijk kans op de prijs.

Triodos Bank heeft bij haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld enkel wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiële crisis blijkt dat een krachtig model. De bank groeit zelfs sneller dan verwacht.

Triodos Bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille. In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst Bank steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen."

www.triodos.be

Mijn gedacht: Ik ben zelf een zéér bescheiden spaarder bij Triodos. Ik heb het vooral voor hun steun aan projecten voor hernieuwbare energie (Ecopower cvba bijvoorbeeld) en sociale economie.

Het doet mij plezier dat vrienden, familie en clubjes waar ik bij aangesloten ben (zoals b.v. de Gentse 1,7%-club en het Gents wereldkoor Karibu) ook Triodolo's zijn. Een tip voor iedereen. Neem zelf én met jouw club of vereniging ook een Triodos-rekening. Kost niet veel moeite, maar het brengt veel op! Want de wereld gaat er mee vooruit!

maandag 15 juni 2009

Boekenverkoop voor Het Goede Doel

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni 2009 vindt de jaarlijkse boekenverkoop van de Stedelijke Openbare Bibliotheek plaats. De opbrengst gaat integraal naar 11.11.11.

Meer dan 30.000 afgevoerde boeken worden aan spectaculair lage prijzen verkocht. Deze boeken werden uit de collectie van de stadsbibliotheek verwijderd omdat ze hun actualiteit verloren of in te veel exemplaren aanwezig waren. Het gaat om werken voor jeugd en volwassenen, zowel fictie als non-fictie. Kortom, voor elk wat wils. Meer info hier.

De verkoop vindt plaats op twee locaties nabij het Gravensteen (Halte Tram 4):
* in het Vredeshuis (kinder- en jeugdboeken) in de Sint-Margrietstraat 9
* in het Caermersklooster (volwassenen), Vrouwebroersstraat (hoek met Langesteenstraat)

De actie wordt gespreid over drie dagen vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni 2009 en dit doorlopend van 10 tot 17 uur.

Alle boeken worden verkocht tegen een eenheidsprijs die daalt naarmate de verkoop bezig is:
* op vrijdag en zaterdag betaalt u 1,50 euro per stuk
* op zondagvoormiddag nog 1 euro
* op zondagnamiddag slechts 0,75 euro.

De opbrengst gaat integraal naar 11.11.11 en betekent een belangrijke steun in de strijd van 11.11.11 voor een rechtvaardige wereld zonder armoede.

De boekenverkoop wordt georganiseerd door 11.11.11 - Gent in samenwerking met:
* de Dienst Noord-Zuidsamenwerking
* de Stedelijke Openbare Bibliotheek
* de Stad Gent
* het Vredeshuis
* het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen.

Boekenverkoop voor het goede doel (Gent - 09.06.2009)
www.11.be
Gentse Stedelijke Openbare Bibliotheek

Nablog 01.07.2009 : Het merendeel van de ruim 30.000 afgevoerde boeken werd verkocht, met een opbrengst van niet minder dan 37. 037 euro, zo’n 2500 euro meer dan vorig jaar.

Aldus onderstaand persbericht van de Gentse Stedelijke Openbare Bibliotheek - 01.07.2009

"Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni vond de jaarlijkse boekenverkoop van de Stedelijke Openbare Bibliotheek plaats in het Caermersklooster en het Vredeshuis.

Het merendeel van de ruim 30.000 afgevoerde boeken werd verkocht, met een opbrengst van niet minder dan 37. 037 euro, zo’n 2500 euro meer dan vorig jaar.

De opbrengst gaat integraal naar 11.11.11 en betekent een belangrijke steun in de strijd van 11.11.11 voor een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Hoe het geld van 11.11.11 besteed wordt, staat in detail te lezen op www.11.be.

De boekenverkoop werd zoals de voorbije jaren georganiseerd door 11.11.11-Gent in samenwerking met de Dienst Noord-Zuidsamenwerking, de Stedelijke Openbare Bibliotheek, de Gentse brandweer, het Vredeshuis, de Stad Gent en het Caermersklooster."




zondag 14 juni 2009

Party-cipation 2009 - Wereldvluchtelingendag

De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. Intercultureel Netwerk Gent vzw (ING vzw) wil op deze dag de vluchtelingen die in Gent verblijven én de miljoenen mensen in de wereld die op de vlucht zijn in de kijker zetten. Vluchtelingen zijn immers gewone mensen in ongewone situaties. ING vzw wil hen steun betuigen en respect tonen voor hun immense moed.

Naar aanleiding van deze dag, en de jaarlijkse afsluiting van het programma Samenleven en Oriënteren (SenO, infocursus voor mensen zonder wettig verblijf), neemt Intercultureel Netwerk Gent vzw opnieuw het initiatief om een groot feest te organiseren: Party-cipation.

ING vzw nodigt iedereen die vluchtelingen een warm hart toedraagt en iedereen die gewoon zin heeft in een fantastische fuif van harte uit op Party-cipation 2009, het feest voor mensen met en zonder papieren!

Party-cipation 2009 | Kunstencentrum Vooruit, 19 juni
gratis ingang, met muzikale verrassingsact(ie) van Gastvrij Gent om 19u
optredens vanaf 19u30

Party-cipation Wereldvluchtelingendag (Vooruit-event 19.06)
Intercultureel Netwerk Gent vzw www.ingent.be
www.gastvrijgent.be

Nablog 01.07.2009 : Filmverslag door Victoria Deluxe van verrassingsact(ie) Gastvrij Gent op
http://spiritvoorgent.blogspot.com/2009/07/dancing-in-street-gastvrij-gent-19-juni.html

maandag 8 juni 2009

Marsjeep Spirit rijdt zich vast in het zand

Oei, mijn favoriete Marsjeep Spirit rijdt zich vast in het zand van de Rode Planeet. (Zie zwart-wit foto). Onderstaand onrustwekkend bericht las ik in de Metro van 13.05.2009. Maar, geen nood. Ze werken eraan bij de Nasa om Spirit uit het rulle Marszand te gidsen. (Zie kleurfoto)

"WASHINGTON De Amerikaanse Marsjeep Spirit, die al meer dan vijf jaar met zijn tweelingbroer Opportunity de Rode Planeet verkent, zit al weken vast in het zand. De vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de Nasa in Pasadena slaagt er niet in de robot weer los te krijgen. Tijdens recente pogingen om te rijden, zijn de vijf nog werkende wielen van de Spirit flink aan het slippen gegaan en half in de Marsbodem verdwenen. Het team wetenschappers en ingenieurs heeft beslist tijdelijk niet meer te proberen de jeep te laten rijden. De Spirit landde in januari 2004 op Mars en zou normaal drie maanden werkzaam zijn. Hij ploegde intussen meer dan vijf jaar rond, veel langer dan ooit verwacht."

En o ja, elke gelijkenis met bestaande organisaties, toestanden en neveneffecten is louter....je weet wel.


Mars and Earth Activities Aim to Get Spirit Rolling Again (Nasa - 18.05.2009)
www.nasa.gov

zaterdag 6 juni 2009

Niet een beetje socialist en een beetje liberaal - Geert Lambert

Indymedia biedt haar lezers een verkiezingsspecial aan. Met onder meer een interview met Geert Lambert, die niet VRT-gewijs om de haverklap onderbroken wordt.

Geert Lambert (SLP): "Niet een beetje socialist en een beetje liberaal zoals andere partijen" (Indymedia - Christophe - 27 mei 2009 – 16:12)

BRUSSEL -- Geert Lambert kijkt het hoofdschuddend aan. "Als mensen zo ontgoocheld zijn in bepaalde politici, waarom blijven ze dan altijd op de zelfde stemmen?" Lambert is nog één van die politici die zich eerder laat leiden door verontwaardiging en ergernis dan door strategische overwegingen. Maar geraak je daarmee in het parlement en kan je daar een onafhankelijke partij met een origineel programma mee opbouwen? 7 juni zal het uitwijzen.

Nu banken instorten, het economisch systeem op zijn grondvesten davert en het liberalisme met de vinger wordt gewezen, richt u een nieuwe liberale partij op. Slechte timing?

“Correctie. SLP een sociaal-liberale partij. Sommigen hebben de neiging om ons in een of andere hoek te drummen. Soms is dat zelfs de hoek van radicaal-links. Maar laat het duidelijk zijn: het verhaal van Peter Mertens of van Erik De Bruyn is ons verhaal niet. Maar dat van VLD'ster Annick De Ridder die liefst alle openbaar vervoer wil afschaffen, is ook ons verhaal niet. Fundamenteel aan ons verhaal is juist dat we die klassieke tegenstellingen overstijgen. SLP is hét antwoord op de crisis van het klassieke economische liberalisme.”

“Wij zijn allesbehalve tegen de overheid. SLP is voor een correcte overheid en dat staat diametraal tegenover het pleidooi voor een minimal state. Maar wij vinden ook niet dat alles moet genationaliseerd worden. De overheid zal bijna overal moeten ingrijpen om minstens een kader te schetsen. De overheid moet scheidsrechter zijn door regels op te leggen, een spelverdeler - bijvoorbeeld door met subsidies bedrijven te stimuleren in een ecologische richting - en ten slotte ook verzorger op het moment dat mensen uit de boot vallen.”

Maar zo'n gecorrigeerd liberalisme zie je toch ook bij Guy Verhofstadt en Frank Vandenbroucke en eveneens bij Yves Leterme. Gaat SLP mee drummen in het centrum?

“Op economisch vlak ben ik voor een gecorrigeerde markteconomie. Op bepaalde punten wijk ik daarmee niet af van die politici die je daar vernoemt. Ik ga daar niet over zwanzen. Alleen merk ik dat ik bij geen van die drie grote partijen weet wat ik koop. Als ik sp.a stem, kies ik dan voor Erik De Bruyn of voor Frank Vandenbroucke? Als ik met Verhofstadt debatteer over pakweg Opel in Antwerpen hoor ik een totaal andere mening dan als ik daarover met Annick De Ridder praat. En als je babbelt met Bart Tommelein zal de mening die je hoort afhangen van het moment of van het publiek. Dat is mijn fundamenteel probleem met die partijen. Ik noem die politici ook de kwakzalvers van de politiek omdat ze zo enorm dogmatisch denken. Als het crisis is moeten we de belastingen verlagen en als het goed gaat moeten we ze ook verlagen, zegt de VLD. Dat zijn kwakzalvers die met dezelfde zalfjes afkomen of je nu rugpijn hebt of astma. De tijden zijn geëvolueerd en politici moeten durven creatief zijn.”

“Wij zijn niet een beetje liberaal en een beetje socialist. SLP overstijgt dat soort tegenstellingen. Eén concreet voorbeeld: stakingen in de openbare diensten. Twee rechten komen met elkaar in botsing en daar wordt al tien jaar over gebakkeleid. Moet er een minimumdienst komen of is het stakingsrecht heilig? Resultaat: er gebeurt niets. Wij stellen een creatieve oplossing voor. Voer actie met een betaalstaking. Het recht op mobiliteit blijft overeind want in tegenstelling tot de minimumdienst waarbij je niet weet of de trein naar Poperinge al dan niet rijdt, rijden alle treinen. En de werknemer krijgt de kans om zijn directie pijn te doen.”

Als er één stakingsbreker is, krijgen alle reizigers op die trein een bekeuring, zullen de vakbonden tegenwerpen.

“De vakbond vergist zich daar fundamenteel. Politici kunnen een wettelijk kader creëren. Als één stakingsbreker dan meent dat hij een heel treinstel een boete moet aansmeren, zal er een wet zijn die zegt dat die controleur de boom in kan. Dat is zo eenvoudig op te lossen. Dat immobilisme, die opsluiting in het eigen grote gelijk, dat ergert mij mateloos.”

Is dat dan de USP (Unique Selling Proposition) van SLP? Klein maar duidelijk?

“Klein zijn is geen usp en al evenmin de ambitie (lacht). Duidelijk zijn we wel. Maar tegenstanders proberen het beeld te scheppen dat wij flou zijn. Omdat we niet de kaart trekken van dé vakbonden of van dé werkgever of van dé boer. De grote debatten die men fabriceert, zijn vaak gebaseerd op oude tegenstellingen. Men blijft daar in vastgeroest zitten. Met het gevolg dat we stil staan.”

Als ik uw programma lees dan merk ik dat SLP veel wil uitgeven. De pensioenen en de gezondheidszorg vrijwaren, groene technologie subsidiëren. Hebt u ook gedacht aan inkomsten om dat allemaal te betalen?

“In tegenstelling tot wat De Standaard beweert, hebben we ons programma wel degelijk berekend. We moeten heel ons belastingsstelsel dringend moderniseren. We zijn tegen een flat tax. Maar we moeten wel elke vorm van inkomen op een correcte manier belasten. LDD'er Boudewijn Bouckaert noemde mij onlangs een misdadiger omdat ik het vreemd vind dat je als je keihard werkt zwaarder belast wordt dan als je achterover leunt en alleen je spaarboekje in de gaten houdt. SLP wil geen spaargeld afpakken. We zijn geen voorstander van een vermogensbelasting. Maar inkomen dat je haalt uit je spaargeld moet wel correcter belast worden.”

Wil u alleen inkomen uit spaargeld belasten?

“Wij willen alle inkomens belasten. Waarom wordt een eigenaar en verhuurder van tien huizen zo veel minder belast dan iemand die elke dag naar de fabriek moet? Ik vind het raar dat mensen daar niet voor open staan.”

Gaat u ook mensen die speculeren op de beurs belasten?

“Ja, ook op meerwaarden moeten er belastingen betaald worden. Maar dan moet je ook durven minwaardes fiscaal voordeel geven. Want ik vind wel dat je mensen moet aansporen om te investeren in je economie. Je hebt mensen nodig die risico durven nemen.”

In uw programma staan een paar voorstellen die zeer gevoelig liggen bij vakbonden. U wil het PWA afschaffen, één van de stokpaardjes van het ACV. U wil ook de index hervormen. Nochtans zijn de evenwichten tussen vakbonden en werkgevers daar zo gevoelig, dat je met één wijziging het hele kaartenhuisje in elkaar doet vallen.

“SLP durft die zaken overstijgen. Ik wil daarover bijzonder graag het debat aangaan. Het feit dat een oud-voorzitter van de vakbond onze lijst in Oost-Vlaanderen trekt, toont dat ons verhaal wel aanslaat. Ook bij vakbonden. Alleen moeten vakbonden wel uit hun kot durven komen. Iemand moet mij echt wel eens uitleggen waarom het ABVV zich zo verzet tegen ons voorstel om de index te hervormen. Ik vind het niet normaal dat mijn medewerker die een pak minder verdient dan ik bij een indexaanpassing netto nog eens minder overhoudt dan ik. Wat is er dan asociaal aan een indexaanpassing in centen in plaats van in procenten? Onze rechtvaardigheidsindex vrijwaart de koopkracht en laat tegelijkertijd de lonen niet ontsporen want de echt hoge lonen zullen minder stijgen.”

“Ik heb mij ook mateloos geërgerd aan het laatste interprofessioneel akkoord. De vakbonden en werkgevers houden elkaar netjes in evenwicht maar schuiven de factuur door naar de overheid. En dus ook naar de bevolking. Ik laat mij heel graag inspireren door het middenveld maar niet graag dicteren. Voor een sociaal-liberale is het middenveld enorm belangrijk, maar politici hebben wel de eindverantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen dat de rekening – de begroting – klopt.”

In uw pleidooi voor het primaat van de politiek hoor ik echo's van de burgermanifesten van Guy Verhofstadt.

“De Verhofstadt van de Burgermanifesten heeft mij nooit weten te overtuigen, maar ik geloof wel in het primaat van de politiek. Ik geloof dat de politiek een samenleving vorm kan geven. Politici zijn ook diegenen die kunnen afgerekend worden. Op 7 juni hebben we allemaal één stem en die stem zal de samenleving sturen de komende vijf jaar. Natuurlijk moet de politiek in de samenleving staan. In de aanloop naar de verkiezingen hebben we tientallen organisaties over de vloer gekregen om naar hun voorstellen en verzuchtingen te luisteren. Om geïnspireerd te worden.”

“Ik doe enorm veel debatten en ik hoor daar collega's beloften doen waarvan ze weten dat ze onhaalbaar zijn. Iemand als Bart De Wever zit tegenover een publiek van onderwijzers pakken geld uit te geven. En een dag later voor Voka nog eens en 's namiddags voor Welzijnswerk nog meer. Dat is makkelijk, hé. De Vlaamse begroting gaat in het rood en er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Dat is politiek: keuzes maken. Ik verwijt de drie grote partijen dat ze geen keuzes maken. Ze verkavelen de middelen. Nog één trammeke, mevrouw Van Brempt? Alsjeblief, maar dan willen wij in Limburg wel dat en dat hebben. Daar zit toch geen plan achter? Zo gaat het toch niet vooruit?”

Vakbonden en werkgevers beheren nu samen de sociale zekerheid. Wilt u daar komaf mee maken?

“Ik wil geen tabula rasa. Ik heb er niets op tegen dat de sociale partners de sociale zekerheid mee besturen, maar als ze niet de creativiteit vinden om noodzakelijke hervormingen door te voeren, zijn we wel slecht bezig. We hebben nu al de laagste pensioenen van Europa. Hebben ze dan die sociale zekerheid zo goed bestuurd?”

By the way, u wil ook u zelf afschaffen?

“De senaat – zoals ze vandaag is – is totaal nutteloos geworden. Je kan de senaat een specifieke taak geven die nuttig is. Als er mensen zijn die vinden dat dat gebouw per se gebruikt moet worden, wil ik daar nog wel mee over nadenken. Maar zoals het nu is... (blaast) Een parlementaire vergadering waarvan de leden beslissen dat een collega nog maar één actuele vraag om de vier weken mag stellen. Het overkwam mij. Een parlement dat beslist dat de regering niet mag ondervraagd worden tijdens commissievergaderingen. De senaat kost 80 miljoen euro. Dat geld kunnen we wel beter besteden.”

U hebt hier al een paar keer gezegd: “Ik erger mij mateloos”. Ook als ik uw blog lees, merk ik veel ergernis. Maar u lijkt zich nog het meest te ergeren aan het feit dat u vaak alleen staat met uw ergernis.

“Ik steek niet weg dat ik soms wat ontgoocheld ben. Ik hoor constant klagen over de politiek. Durf dan te veranderen, hé. Het zijn toch allemaal de zelfde, hoor ik op markten en pleinen. Wel, als je blijft op dezelfde stemmen, zal je dezelfde krijgen. We stemmen al twintig jaar voor de sp.a want zij zijn de behoeders van de sociale zekerheid. Maar tiens, we hebben de laagste pensioenen van Europa. We stemmen al twintig jaar op de liberalen want die gaan toch iets doen aan de hoge belastingen. We hebben de hoogste belastingsdruk van Europa. Durf dan eens, hé.”

U ergert zich ook aan de manier waarop de media omgaan met kleinere partijen.

“Als ik de kranten lees, is het alsof 80 procent van de zetels al op voorhand verdeeld is. Moeten we dan nog gaan stemmen? Er zijn kranten die ons vlakaf vertellen dat ze niet over ons schrijven. Maar dat ze dat dan schrijven in hun kranten. Dat ze die keuze verdedigen.”

Er zijn te veel partijen, vinden veel commentaarschrijvers.

“Daar word ik dus zo kwaad over. In Nederland zitten er meer partijen in het parlement dan er hier mee doen aan de verkiezingen. Is Nederland onbestuurbaar? Ik wil de bestuurbaarheidsgraad wel eens meten.”

Maar zo'n Obama-overwinning, dat kan hier niet.

“Ze vergissen zich zwaar. Het Amerikaans systeem kent evenveel partijen als er congresleden zijn. Die zijn verkozen in een één tegen één strijd en hebben het recht om voluit voor hun mening te gaan. Over zo'n systeem wil ik nog wel eens spreken. Dan heb je tenminste een debat. In ons systeem zijn het de partijvoorzitters die beslissen wie er in het parlement komt. Kleur je als parlementslid even buiten de lijntjes dan ben je er bij de volgende verkiezingen niet meer bij. Die slaafsheid willen we combineren met een tweepartijenstelsel? Dan voeren we beter meteen de eenpartijstaat in.”

Hoeveel leden heeft SLP?

“We hebben rond de 5000 leden. Een zeer kleine groep is afgehaakt na de troubles met sp.a. Sinds 1 januari zijn er heel wat jonge mensen bijgekomen.”

Hoe kan het dat de basis de partij trouw bleef, terwijl een groot deel van de top versplinterd werd?

“Zijn die mensen overgestapt voor de ideeën of voor iets anders? We zijn met Bert Anciaux onze regeringsploeg kwijt. Van onze zes Vlaamse parlementsleden zijn we er vier kwijt. Maar onze lokale mandatarissen zijn ons bijna allemaal trouw gebleven.”

Was de kop van Spirit en later Vlaams Progressieven onvoldoende een weerspiegeling van de buik van de partij?

“Ik denk dat de kop te weinig aanvoelde wat er leefde onder de leden. Op de vele avonden die ik doorbracht met militanten heb ik vaak gezien dat er grote bereidheid was om samen te werken over de grenzen heen, maar geen enkele bereidheid om de eigenheid op te geven. Ik verschil fundamenteel van mening met Erik De Bruyn maar hij heeft wel gelijk als hij zegt dat het debat binnen de sp.a totaal dood wordt gemaakt. Zo wil ik niet werken. Democratie is geen ijdel begrip. Op het congres van sp.a mochten de Fietsersbond en de Gezinsbond een strak getimede en afgesproken interventie doen. Is dat een debat? Eén zinnetje afdreunen? Laat debat toch toe. Je kan er maar uit leren. Daarom moet je niet altijd meestappen in elk verhaal. Sorry, we zijn niet akkoord of sorry, leuk idee maar daar is geen geld voor. Dat moet je toch durven zeggen?”

Was het kartel een historische vergissing?

“Het was een goed bedoelde poging. Vandaag stel ik vast dat het politiek project waar we al jaren aan werken, geen plaats heeft binnen sp.a omdat men daar elk debat vermoordt en omdat men weigert keuzes te maken.”

U wint wel eens een schooldebat. Waarom wordt die populariteit niet weerspiegeld in de peilingen?

“Omdat men ons nog onvoldoende kent. En – zonder nu Calimero te willen spelen - omdat we te weinig aan bod mogen komen. Ons programma verdient beter. Journalisten komen heel vaak uit bij SLP als ze de stemtest doen. Onder meer hoofdredacteur Peter Vandermeersch van De Standaard. De stemtest is niet heilig, nee. Maar journalisten moeten wel keuzes maken op basis van programma's en inhoud en niet op basis van strategische overwegingen. Als ze politicus willen spelen, moeten ze maar mee doen aan de verkiezingen.”

Geert Lambert (SLP): "Niet een beetje socialist en een beetje liberaal zoals andere partijen" (Indymedia, 27 mei 2009)

Verkiezingen '09: het overzicht (Indymedia -29.05.2009)

www.s-lp.be
www.geertlambert.be

vrijdag 5 juni 2009

Mohamed Ridouani (SLP) wint het allochtonendebat

Mohamed Ridouani, ondervoorzitter van de Sociaal-Liberale Partij (SLP), stak er op 13 mei met kop en schouder boven uit op het zogenaamde allochtonendebat in de Centrale. Elke Decruynaere (Groen!) was zeer verdienstelijk tweede. De andere politici in deze "Clash der beschavingen" konden niet echt overtuigen.

Op de valreep publiceert de organiserende Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen (FZO-VL) deze week een uitvoerig verslag. Lees het hieronder....en overtuig jezelf.

Diversiteit

Nu zowat alle partijen de mond vol hebben van diversiteit, vroegen we aan de vertegenwoordigers waarom we net op hun partij zouden stemmen.

(Fatma Pehlivan kon slechts met enige vertraging aan het debat deelnemen - daarom ontbreekt hier de sp.a)

Mohamed Ridouani (SLP): Wij maken van diversiteit en interculturaliteit een speerpunt, en dat niet alleen op het vlak van cultuur. Het samenleven van mensen kan maar dankzij hun eigen inzet, maar vereist ook dat emancipatieprocessen ondersteund worden. Dit betekent dat SLP sterk wil investeren in gelijke kansen: gelijke kansen in het onderwijs en gelijke tewerkstellingskansen.

Arafat Bouachiba (Open VLD): Wij zien allochtonen net niet als een aparte doelgroep, wij gaan ervan uit dat iedereen Belg is en gelijk behandeld wordt. Wij vinden dat het woord “allochtoon” moet verdwijnen, omdat daarmee leden van etnisch-culturele minderheden bijna vanzelf in de groep van de kansarmen worden gestoken. Tezelfdertijd zien we dat bepaalde groepen meer dan andere in de kou blijven staan. Maar wij geloven niet dat dat opgelost wordt door mensen als onderdeel van een groep aan te spreken. Diversiteit, dat is trouwens meer dan alleen Turken en Marrokanen.

Elke Decruynaere (Groen!): We zitten midden in een ecologische en economische crisis. Dit is een kantelmoment; we moeten deze gelegenheid grijpen om de economie in een ecologische economie te veranderen. Groen! heeft bij deze verandering meer aandacht dan eender welke andere partij voor de kwaliteit van het leven. Dat betekent dat wij kijken naar de combinatie van werk en gezin, dat wij willen investeren in de zorgsector. Kwaliteit van het leven betekent voor ons ook dat iedereen meetelt: niet enkel de “hardwerkende Vlaming” maar ook kansarmen, sans-papiers, mensen met een handicap ... Wij pleiten voor volwaardig burgerschap voor al deze mensen als voorwaarde voor gelijke kansen.

Veli Yüksel (CD&V): Wij zijn “sterk in moeilijke tijden”, zegt onze slogan. Om de crisis aan te pakken willen wij bedrijven ondersteunen, zuurstof in de economie pompen. Bij ons staan gezinnen centraal, wij geloven niet in de opdeling tussen autochtoon en allochtoon. Om de crisis aan te pakken willen wij een tastbaar groen beleid. Kortom, wij staan voor een gezond en evenwichtig beleid.

Françis Van den Eynde (Vlaams Belang): Ons programma is hetzelfde voor allochtonen en autochtonen, ik ga hier niemand naar de mond praten. Wij zijn voor de Vlaamse onafhankelijkheid, omdat dat de enige manier is om onze welvaart veilig te stellen én onze cultuur te vrijwaren. Wij zijn Euro-kritisch, in de eerste plaats omdat Europa niet democratisch werkt. Op vlak van immigratie zeggen wij dat iedereen welkom is, op voorwaarde dat men zich aanpast. Maar in feite moet men stoppen met het toestaan van immigratie, er wonen hier al teveel mensen.

Arafat Bouachiba (Open VLD), Fatma Pehlivan (SP.A) en Mohamed Ridouani (SLP)

Tewerkstelling


Zijn nieuwkomers de eerste slachtoffers van de crisis? Zijn er oplossingen voor de hoge werkloosheid onder allochtonen?

Mohamed Ridouani: Zowel nieuwkomers als mensen van de tweede en derde generatie zijn als eerste slachtoffer geworden van de crisis. Maar de oplossing moet niet gezocht worden in positieve discriminatie. Eerst en vooral moet discriminatie bij de aanwerving worden aangepakt, maar discriminatie is natuurlijk een veel ruimer probleem dat in zijn geheel moet worden bestreden – kijk maar naar het blijvende probleem met diploma's.

Arafat Bouachiba: Zijn allochtonen de eerste slachtoffers? Discriminatie op de arbeidsmarkt was er al voor de crisis, maar wordt er nu door versterkt. Om die discriminatie aan te pakken moet je natuurlijk wel kunnen bewijzen dat de werkgever echt discrimineert.
Wij geloven niet in positieve discriminatie, maar pleiten voor een betere ondersteuning van de meldpunten die naar het voorbeeld van het Gentse “Meldpunt discriminatie” zijn opgericht. Er moet gestreefd worden naar een betere samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Elke Decruynaere: Er bestaan al wettelijke middelen, zoals de anti-discriminatiewet en het Vlaamse gelijkekansendecreet, maar die leveren niet genoeg op. Daarom vinden wij het zeer belangrijk dat er de praktijktests ingevoerd worden, en dat die rechtsgeldig zijn. Want het is duidelijk dat allochtonen de eerste slachtoffers van de crisis zijn. Dat ligt eraan dat allochtonen overwegend in slechte statuten tewerkgesteld zijn, maar ook aan het zogenaamde last-in – first-out-mechanisme: allochtonen werden pas aangeworven als er bijna geen Belgische werklozen meer waren. De belangrijkste oplossingen voor deze hoge werkloosheid blijft volgens ons opleiding en het informeren van werkzoekenden.

Veli Yüksel: Allochtonen werken in de klassieke sectoren zoals textiel, metaal, auto-industrie, ... die het hardst getroffen zijn door de crisis. Daar komen de kwetsbare statuten en het interimwerk plus de lage scholingsgraad bovenop. In minder kwetsbare sectoren, zijn allochtonen ondervertegenwoordigd: bij de Vlaamse overheid werken er 700, dat is niet meer dan 2% van het totaal aantal Vlaamse ambtenaren. De stad Gent doet het als werkgever met amper 3,3% allochtone personeelsleden amper beter.

Françis Van den Eynde: Ik ben blij dat ik eens mag uitleggen waarom ik vind dat het woord discriminatie veel te vlug gebruikt wordt. Wij geloven dat als er genoeg werk zou zijn, iedereen zou werken. Maar wij vinden het niet meer dan normaal dat een werkgever de voorkeur geeft aan het eigen volk en dat dit ertoe leidt dat Vlamingen eerder werk krijgen dan allochtonen.

Fatma Pehlivan (sp.a) (stormt de zaal binnen): Meneer Van den Eynde, dat is puur racisme! Puur racisme, zo noem ik dat!
We moeten investeren in jobs voor iedereen. Dat veronderstelt inzet om de instroom van allochtonen bij tewerkstelling te versterken, onder andere door te investeren in een diversiteitsbeleid. We zouden daartoe ook graag de taalvereisten bij aanwervingsexamens verlagen, maar dat is helaas een federale materie. In elk geval is er vooruitgang geboekt

Veli Yüksel: We merken dat tewerkstelling een thema is dat de mensen na aan het hart ligt. Daarom pleiten wij dat er rekening gehouden wordt met adviezen van het middenveld bij het tewerkstellingsbeleid, dat er samengewerkt wordt met middenveldorganisaties zoals de jobbeurs van Kif-Kif, dat er convenanten worden afgesloten met organisaties, ...
Als er in Gent vooruitgang geboekt is, is die veel te traag: de stad heeft op dit moment amper 3,3 % allochtonen in dienst.

Mohamed Ridouani: In Leuven zijn wij van 2% naar 8% allochtone werknemers gestegen, maar daarvoor volstaat een diversiteitsplan – dat vaak een lege doos blijft – niet. Je moet investeren in toeleiding naar de jobs, je moet samenwerken met organisaties om mensen op de hoogte te brengen van de vacatures en je moet als stad doordringen in de gemeenschappen om mensen als het ware “in de vacatures binnen te trekken”.

Arafat Bouachiba: Wel, schepen Matthias Declercq heeft dat met “Gent, Stad in Werking” al mooi nagestreefd. In dat project worden allochtonen en ondernemers aangesproken, onder andere via de werking met allochtone rolmodellen, de zogenaamde ambassadeurs.

Elke Decruynaere: Dan is hij zelf wel een bijzonder slechte ambassadeur: zijn hoofddoekenverbod heeft mensen vooral afgeschrikt om bij de stad te komen werken. Wij zijn voorstanders van een systeem ...

Een aandachtig en geëngageerd publiek in De Centrale

Quota

Van het thema tewerkstelling vloeiden we naadloos over in het thema "Quota". Wat vinden de verschillende partijen ervan om vast te leggen of en hoeveel allochtonen de overheid en bedrijven moeten aanwerven?

Elke Decruynaere: Groen! pleit voor een systeem waarin bij overheidsopdrachten criteria op het vlak van diversiteit worden opgelegd. Als de Vlaamse overheid, of de stedelijke overheden een bepaald werk willen laten uitvoeren, wordt er nu bijvoorbeeld nagekeken of een aannemer rekening houdt met het milieu. Op dezelfde manier kan bij aanbestedingen geeist worden dat een werkgever een diversiteitsbeleid voert en daarbij bepaalde quota haalt. Op dit moment wordt zo'n systeem toegepast in landen als Oostenrijk en Finland, in Vlaanderen moet dat dringend ingevoerd worden. In het beleid van de stad Gent staan nergens concrete streefcijfers, bijvoorbeeld.

Fatma Pehlivan: Er zijn wèl streefcijfers! We hebben altijd gezegd te streven naar een ambtenarij die de bevolking afspiegelt en in Gent zijn er ongeveer 10% allochtonen. Het quotum voor tewerkstelling is dus 10%.

Veli Yüksel, Elke Decruynaere (samen): Ah bon. Dat staat nergens opgeschreven, mevrouw Pehlivan. Dit is de allereerste keer dat we dat cijfer horen, maar 't is genoteerd. 10 procent, we houden u eraan.

Francis Van den Eynde: Het Vlaams Belang heeft een enorm probleem met het dogma van “de weerspiegeling van de maatschappij”. Wij vinden dat men moet uitgaan van de bekwaamheden van mensen, en niet van quota bij aanwervingsprocedures. Quota vervalsen de procedures.

Elke Decruynaere: Quota gaan vanzelfsprekend samen met bekwaamheid. De quota worden sowieso slechts toegepast op mensen die al geslaagd zijn voor toegangsexamens. Het gaat dus duidelijk niet om voortrekkerij, maar om een manier om mensen evenredig te vertegenwoordigen.

Mohamed Ridouani: SLP is tegen quota, omdat die onvermijdelijk een stempel drukken op de werkzoekende, wat zorgt voor frustratie en stress. In plaats van toevlucht te zoeken tot dat soort kunstmatige ingrepen, willen wij investeren in de competenties en kwaliteiten van de allochtone werkzoekenden. Maar ook moet de gelijkschakeling van buitenlandse diploma's nu eindelijk eens versoepeld worden, en moeten barrières zoals de nationaliteitsvereiste voor ambtenaren afgeschaft worden.

Veli Yüksel: Ook CD&V gelooft in de kwaliteiten van de werkzoekenden als belangrijkste factor. Maar bij gelijke kwalificatie kan één van de kandidaten wel beloond worden.

Fatma Pehlivan: Ook de sp.a wil mensen in de eerste plaats op basis van competenties aanwerven.

Onderwijs

We vroegen de kandidaten om hun visie op onderwijs, en dan vooral naar de oplossingen die ze hebben voor de vaak betreurde segregatie in het onderwijs en de taal- en economische achterstand van allochtone leerlingen.

Veli Yüksel: Wij gunnen iedereen het recht op onderwijs. Wij zijn tegen zogenaamde “zwarte” en “blanke” scholen, omdat die mensen voorbereiden op een gesegregeerde samenleving. Wij willen een inschrijvingsbeleid dat ertoe leidt dat het aantal concentratiescholen daalt en de kwaliteit van het onderwijs stijgt. We moeten ervoor zorgen dat blanke leerlingen de “zwarte” scholen aantrekkelijk vinden en tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de problematiek van ouders die voor de schooldeuren kamperen om hun kind ingeschreven te krijgen. Daarom moet er een spreidingsbeleid komen bij de inschrijvingen.

Mohamed Ridouani: Het belangrijkste is vooral dat we sterke en zwakke leerlingen kunnen mixen. Dat begint al bij het kleuteronderwijs: allochtone kleuters worden later ingeschreven en volgen de klasjes onregelmatiger. Daarom zijn wij voor de invoering van de schoolplicht op 3 jaar, ook om de taalachterstand van allochtone scholieren te bestrijden.

Ten tweede is er een probleem van allochtone leerlingen die terechtkomen in een stroom van minder kwalitatief onderwijs – slechte lagere school, georiënteerd naar beroepsonderwijs, enzovoorts. Daarom moet het CLB hervormd worden, en moeten kwetsbare leerlingen en hun gezin ondersteund worden. In Leuven hebben we nu een buddy-project, waarbij hogeschoolstudenten ingezet worden voor huistaakbegeleiding, voor studie-coaching en de extra aandacht die allochtone leerlingen vaak nodig hebben.

Tenslotte is het probleem van de concentratiescholen natuurlijk ook een probleem van concentratiewijken. Om dat op te lossen moeten sociale woningen geïntegreerd worden in gewone wijken, en moeten er herwaarderingsprojecten komen voor wijken die nu achtergesteld zijn. Dan komt er bijna automatisch een leerlingenmix in de buurtscholen.

Fatma Pehlivan: De sp.a is vanzelfsprekend gekant tegen concentratiescholen. Ook wij maken de analyse dat het probleem van de concentratiescholen samenhangt met het probleem van “concentratiebuurten”, zoals de Gentse negentiende-eeuwse gordel. Dus ook daaraan moet iets worden gedaan.
Ten tweede vinden wij dat er geïnvesteerd moet worden in de zoektocht naar – en ik spreek uit eigen ervaring – beter aangepaste pedagogische projecten.
Ten derde moeten er meer middelen vrijgemaakt worden om te investeren in onderwijs, en dan vooral in leerlingen die meer kansen moeten krijgen.

Arafat Bouachiba: Ook wij zijn natuurlijk begaan met het probleem van de concentratiescholen, en vinden dat daaraan iets moet veranderen. Een van de oplossingen is ook volgens ons de invoering van de leerplicht op 3 jaar. Ten tweede moeten we met alle mogelijke middelen streven naar een sociale mix in de scholen.

Elke Decruynaere: wij zijn voorstander van een systeem dat lijkt op het systeem dat nu in Gent wordt toegepast, waarbij leerlingen op basis van factoren zoals taal, broers & zussen, nationaliteit, eerder ingeschreven worden in bepaalde scholen dan andere leerlingen. Dit systeem moet algemeen gemaakt worden om tot een effectief spreidingsbeleid te komen. Daarnaast moeten een aantal drempels worden weggewerkt, zoals het feit dat de inschrijving in dit systeem nu via internet verloopt.
In het algemeen is Groen! voor de uitbreiding van het leerzorgkader. Daarmee bedoelen we dat leerlingen op school een groter vrijetijdsaanbod krijgen, dat ze langer op school kunnen blijven, waardoor de mix niet alleen op de scholen maar ook tijdens de vrijetijdsbesteding plaatsvindt.

Françis Van den Eynde: Ik vind het maar normaal dat iedereen zo goed mogelijk onderwijs zoekt voor zijn kinderen, en ik vraag me af of de overheid daar wel zoveel in moet ingrijpen. Ik heb dus grote vragen bij het invoeren van die criteria bij de inschrijving. We kunnen er wel naar streven om een mix door te voeren, maar we moeten er toch op letten dat we daarin niet zover gaan dat we het niveau van bepaalde scholen aanpassen. Met andere woorden, we moeten in de eerste plaats de kwaliteit van het onderwijs hoog houden.

Fatma Pehlivan (SP.A) en Mohamed Ridouani (SLP)

Hoofddoekendebat

Het hoofddoekendebat: in Antwerpen werd het hoofddoekenverbod ingevoerd door de sp.a van Patrick Janssens, in Gent was sp.a tegen een dergelijk verbod. CD&V, nochtans een christelijke partij, stemde voor het verbod op religieuze symbolen. Wat zijn nu net de standpunten van de verschillende partijen?

Arafat Bouachiba: We moeten toch een zekere duidelijkheid scheppen. Wat wordt voorgesteld als een hoofddoekenverbod is een algemeen verbod op het vertoon van religieuze en levensbeschouwelijke tekenen. Als liberalen zijn wij tegen het vertoon van geloofssymbolen in publieke functies, omdat de neutraliteit van de openbare diensten gegarandeerd moet zijn. Het is dus niet meer dan logisch dat wij het dragen van de hoofddoek niet konden toestaan bij de stedelijke openbare diensten.

Mohamed Ridouani: SLP is tegen een verbod, van ons mag iedereen aan de balie zitten met een hoofddoek als ze de juiste capaciteiten hebben. Van belang is dat de dienstverlening kwaliteitsvol is.

Fatma Pehlivan: In Antwerpen stelde het probleem zich anders, maar met de Gentse fractie hebben wij ons inderdaad heftig verzet tegen de invoering van het hoofddoekenverbod. Wij vinden dat de lokale overheden in dit soort aangelegenheden in alle vrijheid door moeten kunnen beslissen, in Gent heeft de volledige sp.a-fractie tegengestemd.

Veli Yüksel: Wij, als christendemocraten, vinden dat ieders geloofsovertuiging en de uitdrukking van dat geloof gerespecteerd moeten worden. De individuale ambtenaar is echter volledig vrij om al dan niet een hoofddoek te dragen, zolang hij of zij maar op een neutrale manier de mensen bedient.

Mohamed Ridouani: dat is niet het standpunt van uw partij.

Veli Yüksel: Toch wel, de partij stelt dat de neutraliteit van de openbare diensten gegarandeerd moet zijn.

Françis Van den Eynde: Het Vlaams Belang heeft het voorstel hier in de gemeenteraad gelanceerd, en VLD en CD&V zijn gevolgd – welnu, ons voorstel is wel wat afgezwakt. Ik geloof absoluut in de scheiding van kerk en staat en ben dus voorstander van dit verbod.

Elke Decruynaere: Groen! is voorstander van de scheiding van kerk en staat, maar wij maken daarbij het onderscheid tussen de overheid en het individu. Wij pleiten voor actief pluralisme, waarbij eenieder vrij is religieuze symbolen te dragen, maar waarbij de neutraliteit van de dienstverlening en de neutraliteit van de overheid gegarandeerd is. Overheidsgebouwen mogen geen religieuze symbolen dragen, maar de individuele ambtenaar kan gerust een religieuze overtuiging hebben zonder daarin gediscrimineerd te worden.

Clash der beschavingen-debat
http://www.ridouani.be/

donderdag 4 juni 2009

Het sociaal-liberalisme komt net op tijd - Geert Lambert

De Tijd geeft met haar Verkiezingsestafette 2009 politici een vrije tribune op een uitdagende vraag van een concurrerend politicus. Dit wierp de voorzitter van CD&V, Marianne Thyssen, Geert Lambert, voorzitter van de Sociaal-Liberale Partij (SLP) voor de voeten: 'Meneer Lambert, Het ongelimiteerde neoliberalisme ligt aan de basis van de huidige wereldcrisis. Uitgerekend op dat moment richt u in Vlaanderen een derde liberale partij op. Is dat geen bijzonder slechte timing?'
En dit was de repliek van Geert Lambert in De Tijd van 03.06.2009


De timing is perfect, het sociaal-liberalisme komt net op tijd

De oprichting van SLP (Sociaal-Liberale Partij) was puur toeval, maar de timing kon niet beter: het sociaal-liberalisme is een antwoord op het ongebreidelde neoliberalisme. Het gaat ervan uit dat de overheid een rol te spelen heeft, om een kader te scheppen waarbinnen individuen en bedrijven zich vrij kunnen bewegen, en om gelijke kansen te waarborgen. We willen de individuele vrijheid waarborgen, maar vragen tegelijkertijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. We vragen inzet, maar willen die inzet ook belonen.

Toen tien jaar geleden de dioxinecrisis uitbrak, hebben we in België een strikt kader gecreëerd om de voedselketen veilig te houden, met bijbehorende controles door het Federaal Voedselagentschap. Niemand haalde het in zijn hoofd om de overheid zelf koeien en kippen te laten kweken. De financiële crisis vraagt hetzelfde antwoord: een kader dat gevaarlijke excessen moet voorkomen en controle door een onafhankelijk orgaan. Maar net zoals de overheid niet moet gaan boeren, moet ze ook niet gaan bankieren.

Dat is een typisch sociaal-liberaal antwoord, omdat het de taak van de overheid heel strikt omschrijft: ze heeft een belangrijke rol te spelen, maar moet voldoende ruimte laten voor privé-initiatief. Dat de jongste maanden zowat iedereen, van volbloed socialisten tot libertaire liberalen, naar die lijn is opgeschoven doet niets af van het feit dat dit in beginsel een puur sociaal-liberale oplossing is.

SCHULDIG VERZUIM

Ik wil er wel op wijzen dat de Belgische regering er, na een half jaar financiële crisis in België, nog niet in geslaagd is een begin van antwoord te formuleren op de vraag naar een beter regelgevend kader. Het blijft tot nu toe bij brandjes blussen, en niet altijd op een even efficiënte manier. Mevrouw Thyssen kan nu nog wel opgelucht het liberalisme met de vinger wijzen voor de finan-ciële crisis, maar als die te lang aansleept en geen adequaat antwoord krijgt, weegt de verantwoordelijkheid van de christendemocratie steeds zwaarder. Niets doen is vandaag - in tijden van financiële, economische en institutionele crisis - haast misdadig, maar toch vertikt de premier van dit land het om een beleid uit te tekenen.

Sommigen vergeten het in deze campagne-periode liever, maar ons land is - naast de finan-ciële en economische crisis - ook door een institutionele crisis getroffen. Van een slechte timing gesproken. Ik begin mij stilaan af te vragen of premier Van Rompuy nog van plan is om die crisis op te lossen.

VERSCHIL

Het verschil tussen een neoliberaal en een sociaal-liberaal is dat die laatste het wel een probleem vindt als een land te lang zonder werkende regering zit. Er ligt immers werk op de plank: het begrotingstekort binnen de perken houden en een plan uitwerken om de staatsschuld weg te werken. De sociale zekerheid hervormen om die betaalbaar te houden. Het pensioenstelsel op een andere leest schoeien om de vergrijzing - die in de loop van de volgende legislatuur zal toeslaan, ik herinner er maar even aan - zonder al te veel kleerscheuren door te komen. De arbeidsmarkt, in samenwerking met de gewesten, een stuk flexibeler maken om beter in te spelen op de nieuwe noden van onze bedrijven. Een asiel- en migratiebeleid ontwikkelen dat arbeidsmigratie binnen een strikt kader opnieuw mogelijk maakt.

Daarenboven moet er in België een sterker orgaan komen dat de vrije concurrentie waarborgt. De Raad voor de Mededinging moet onafhankelijker worden en zijn middelen moeten worden verhoogd. Zo niet dreigt de hebzucht die de financiële sector in de afgrond stortte ook de energiesector in zijn greep te krijgen en ons land, onze gezinnen en onze bedrijven op te zadelen met een veel te hoge elektriciteitsfactuur.

HEILIGE HUISJES

Dat alles moet op een pragmatische, niet-dogmatische manier aangepakt worden. Nog zo'n kenmerk van het sociaal-liberalisme. De heilige huisjes van vakbonden, werkgeversorganisaties en mutualiteiten moeten tegen de grond: ze zijn zonevreemd, omdat ze op het terrein van de overheid staan en een sterk beleid, dat nodig is om echte hervormingen door te voeren, in de weg staan.

Dat mevrouw Thyssen zich niet schaamt voor de knoeiboel die haar partij de voorbije twee jaar aangericht heeft, is haar zaak. Maar dat ze alle liberale stromingen, van libertarisme en neoliberalisme tot sociaal-liberalisme in één zak steekt en belaadt met alle zonden van Israël, is een te doorzichtige poging om de aandacht van de eigen verpletterende verantwoordelijkheid af te wenden.

VERMOLMD

Was het een slecht moment om in Vlaanderen een sociaal-liberale partij op te richten naar het voorbeeld van D66 in Nederland en de Radikale Venstre in Denemarken? Neen. Vlaanderen heeft een sociaal-liberale partij nodig. Omdat de klassieke partijen gevangenzitten in hun eigen vermolmde ideologieën en er niet meer in slagen om antwoorden te formuleren op de problemen die in sneltreinvaart op ons afkomen. We moeten in Vlaanderen dus durven te veranderen. Nu zeker.

www.geertlambert.be
www.s-lp.be


Verkiezingsdashboard van De Tijd

woensdag 3 juni 2009

Gents kartel CD&V - SLP?

Zo, ik heb uw aandacht, beste lezer. Is er een nieuw kartel in de maak? Is dit een eerste - sportieve - toenadering tussen CD&V en SLP? Zo in volle daglicht op de Gentse Kouter? Neen dus! Lees de ware toedracht in De Gentenaar Online 02.06.2009

"Wij zijn beter" (Die gekke SLP-ers op hun SLP-masjien)

CD&V en SLP op de Kouter: nu al samen campagne voeren ook? (Rudy Tollenaere - De Gentenaar Online 02.06.2009)

Actie met het SLP-masjien in Gent (Blog Eli De Heem)
Eli De Heem http://elideheem.blogspot.com/
www.s-lp.be/gent

dinsdag 2 juni 2009

Treintje Gent-Eeklo komt zo

"In een klein stationnetje 's morgens in de vroegte". Zo klein is het NMBS-station van Eeklo nu ook niet. Maar het was wel vroeg deze dinsdagmorgen toen de Sociaal-Liberale Partij (SLP) daar actie voerde voor meer en snellere treinverbindingen tussen Eeklo en Gent. Voor het volledige SLP-standpunt zie hieronder de tekst van het pamflet dat aan de pendelaars uit het Meetjesland werd uitgedeeld.

NMBS-station Eeklo (Wikimedia)

De Sociaal-Liberale Partij (SLP) wil meer en snellere treinen tussen Gent en Eeklo (Persbericht SLP-Meetjesland - 02.06.2009)

Dinsdagmorgen voerde de SLP actie aan het station van Eeklo voor meer snellere en betere treinverbindingen tussen Gent en Eeklo.

Het huidige aanbod is volgens de sociaal-liberalen te beperkt. Er rijdt maar om het uur een trein en die doet een half uur over de luttele 26 km tussen beide steden.

De uurregelingen kunnen heel wat beter. In het weekeinde over-en-weer boodschappen doen of een avondje gaan stappen, een culturele uitstap meepikken in Gent of Eeklo, een zondagse wandeling maken in het Leen? Dat is nu alleen weggelegd voor wie een auto gebruikt.

“De Sociaal-Liberale Partij (SLP) wil het huidige aanbod minstens verdubbelen met een snelle directe trein én een uitbreiding van de uurroosters”, aldus lijsttrekker Guy Haaze.

SLP stelt een directe treinverbinding tussen Gent en Eeklo voor om het uur, in beide richtingen. Op die manier is de afstand tussen beide steden in een kwartier overbrugd.

Daarnaast behoudt de SLP in haar voorstel de huidige L-verbinding tussen Gent en Eeklo, met stopplaatsen in Eeklo – Waarschoot – Sleidinge – Evergem – Wondelgem – Dampoort – Gent Sint-Pieters.

Verder dient de NMBS zijn dienstrooster uit te breiden zodat de klanten ook ´s avonds en in het weekeinde de trein kunnen nemen.

Tenslotte wil de Sociaal-Liberale Partij (SLP) dat de openbare vervoersmaatschappijen NMBS en De Lijn met elkaar en de (potentiële) gebruikers goede afspraken maken om de volledige regio van het Meetjesland vlot te bedienen.

“Een regio- én behoeftendekkend aanbod van openbaar vervoer in Meetjesland ontsluit de regio, verbetert de mobiliteit en verhoogt de verkeersveiligheid”. Aldus het Evergems OCMW-raadslid Kerste Van Grembergen, derde op de SLP-lijst voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement.

Sociaal-Liberale Partij (SLP) Meetjesland
p/a Kerste Van Grembergen
kerste.van.grembergen@telenet.be
www.s-lp.be

De toekomst van links na 7 juni

7 juni moet nog komen. Maar op 3 juni is er al een jongerendebat over. Allen vriendelijk uitgenodigd.


Eli De Heem, nr.10 voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement, zal de paarse kleuren van de Sociaal-Liberale Partij (SLP) verdedigen.

Eli De Heem http://elideheem.blogspot.com/

www.s-lp.be

maandag 1 juni 2009

SLP kleurt Gent paars

Tip 101 voor de Stad Gent. Kleur de stad paars! Hier een preview van vrijdagavond 29 mei 2009. Made by Sociaal-Liberale Partij (SLP) Gent. Nu 7 juni nog!

Gravensteen voor het paarse voetlicht ( Gent - 29.05.2009)

Vleeshuis ten paarse voeten uit (Gent - 29.05.2009)
www.s-lp.be/gent