woensdag 28 oktober 2009

Oxfam Bookshop Gent viert vijfde verjaardag

GENT – Vanaf maandag 2 november tot en met zaterdag 14 november (elke namiddag van 12 tot 18 uur) organiseert het Shoppingcenter Gent Zuid voor de zesde opeenvolgende maal een grote inzameling van herbruikbare boeken ten voordele van Oxfam-Solidariteit. In de patio van het Shoppingcenter wordt met de boeken een boekenkasteel gebouwd. Bovendien bestaat de Oxfam Bookshop Gent vijf jaar, en dat wordt gevierd met een happy hour en een nocturne in de winkel op woensdag 28 oktober.

Boekenwinkeliers voor het Zuiden

Op een herfstige zaterdagmorgen trekken we naar de Sint-Amandstraat op de Kwintensberg voor een gesprek met de vrijwilligers van de Oxfam Bookshop Gent. André Coucke, die samen met Jan Nonneman verantwoordelijk is voor de Gentse Bookshop, geeft ons in de gezellige winkelruimte tekst en uitleg. Zijn collega-boekenwinkelier Edwin Van Reymenant schenkt ons eerst lekkere eerlijke-handel-koffie in. Hij zal af en toe deelnemen aan het gesprek, maar houdt ondertussen wel de winkel draaiend. Net deze morgen kwamen er nog dozen geschonken boeken binnen. Die moeten dus uitgepakt, geprijsd en geklasseerd. En uiteraard worden de klanten bediend.

Vijfentwintig vrijwilligers houden in een beurtrolsysteem de Oxfam Bookshop open, maandag tot zaterdag van 10 tot 18u. Vijftien van hen waren er van bij de start in Gent bij.

De opbrengst gaat integraal naar de partners van Oxfam-Solidariteit in de derde wereld. De Oxfam-kringloopwinkels, -vintage en –bookshops brengen jaarlijks toch ongeveer 600.000 tot 1 miljoen euro winst op.

Oxfam België bestaat uit 3 pijlers: Oxfam-Wereldwinkels in Vlaanderen, Oxfam Magasins du Monde in Franstalig België en ten slotte Oxfam-Solidariteit met de 40 Oxfam-kringloopwinkels, de Oxfam-vintageshop Bij Sint-Jacobs (Gent) en de 5 Bookshops. Brussel gaf het startsein van de Bookshops. Gent opende vijf jaar geleden de eerste Oxfam Bookshop in Vlaanderen. Ondertussen zijn er naast Brussel en Gent ook Bookshops in Antwerpen, Luik, Namen. Kortrijk zal volgen.

In de aanbieding

De Bookshop Gent heeft gemakkelijk 12.000 titels in de aanbieding. Die krijgen ze van schenkingen in de winkel, zowel van particulieren als van instellingen, en van grote inzamelacties. Voor het zesde jaar op rij organiseert Oxfam-Solidariteit met steun van Shoppingcenter Zuid een grote boekeninzameling in het winkelcomplex. Dat leverde vorig jaar in 2008 10.000 kilo boeken op.

Daarvan kreeg een derde een plaats op de boekenrekken van de Gentse Bookshop. Daar worden ze tegen aantrekkelijke tweedehandsprijzen te koop aangeboden aan een trouw en ruim publiek van boekenliefhebbers en studenten die op zoek zijn naar literatuur in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en andere talen, werken over kunst, geschiedenis, filosofie, wetenschappen, woordenboeken, jeugdboeken en strips.

Nogal wat Franstalige boeken verhuizen naar de Bookshops van Brussel en Luik. De rest gaat naar de 40 kringloopwinkels van Oxfam. Een meer gespecialiseerd segment wordt ook online aangeboden (via AbeBooks). “Hier gaat niets verloren” zegt André Coucke. Het hergebruik van boeken past trouwens in de filosofie van Oxfam. Zo is de Bookshop ook opgenomen in het circuit van Ecoplan.

Vijf kaarsjes

Sinds de oprichting in 2004 is de Bookshop van Oxfam-Solidariteit uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het Gentse. En dat mag gevierd worden. De vrijwilligers nodigen klanten, schenkers en sympathisanten graag uit voor een feestelijke happy hour en nocturne op woensdag 28 oktober in de Oxfam-winkel in de Sint-Amandstraat (op de Kwintensberg in de studentenwijk). Iedereen welkom.

Behalve tijdens de normale openingsuren (10u-18u) is de tweedehandsboekenwinkel die dag ook open van 18 tot 22 uur om al de sympathisanten te verwennen met een drankje én een speciale verjaardagskorting van maar liefst 25% op het volledige aanbod! De Bookshop verwelkomt die dag ook Marc Reugebrink, laureaat van de Gouden Uil Literatuurprijs 2008, die in de namiddag zijn recentste boeken zal signeren.

Om 20u gaat de nocturne van start (tot 22u). Marc Reugebrink leest dan voor uit eigen werk. En Lize Accoe, de ex-frontvrouw van Delavega, vergast de aanwezigen op haar typische blend van soul, hiphop en blues.


Grote boekeninzameling in Shoppingcenter Gent Zuid

Oxfam Bookshop organiseert al voor de zesde keer haar grote Boekeninzamelactie in het Shoppingcenter Gent Zuid op het Wilsonplein (Zuid). De actie loopt van maandag 2 tot en met zaterdag 14 november, dagelijks van 12 tot 18 uur.

In de centrale patio kunt u ook dit jaar weer terecht om uw tweedehandse, maar nog herbruikbare boeken te schenken aan het goede doel. Het Shoppingcenter biedt de milde schenkers opnieuw een waardebon van 0,25 euro (1 bon per kilo goede boeken, maximum 100 kilo per persoon). Deze bonnen kunnen verzilverd worden in elke winkel van het Shoppingcenter tot en met 15 december 2009

De spelregels zijn dezelfde: Een boek of strip mag oud of nieuw zijn en taal, spelling of onderwerp speelt geen enkele rol. De boeken en strips moeten wel nog van goede kwaliteit en in verzorgde staat zijn. Beschadigde, vervuilde of onvolledige boeken, tijdschriften, telefoonboeken, encyclopedieën, reeksen (zoals Artis Historia, Lekturama, Reader's Digest), verzamelmappen, computerboeken, reclamebrochures, schoolboeken en papier kunnen ze écht niet gebruiken.


Oxfam Bookshop Gent
Sint-Amandstraat 16, 9000 Gent
09 233 42 13
Maandag tot zaterdag van 10u-18u
bookshop.gent@oxfamsol.be
www.oxfamsol.be/nl/-Bookshop-Gent.html
Oxfam-Solidariteit www.oxfamsol.be

Shoppingcenter Gent Zuid
Wilsonplein 4, 9000 Gent
www.gentzuid.be

Nablog 28.10.2009: Dit artikel verscheen als Jarige Oxfam Bookshop lanceert jaarlijkse boekeninzameling...en feest eerst op Gent Blogt 28.10.2009 met foto's van Thierry.

vrijdag 23 oktober 2009

Profundo – Muzikale verkenning in levensbeschouwelijk Gent – 24.10.2009

Op zaterdag 24 oktober 2009 lanceert Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) in samenwerking met het intercultureel centrum De Centrale van Gent de nieuwe en unieke CD Profundo. De CD Profundo laat een brede waaier van religieuze en levensbeschouwelijke muziek klinken. Levensbeschouwingen van bij ons, en muzikanten van bij ons.

De initiatiefnemers stippelden een concertenroute langs levensbeschouwelijke en religieuze plaatsen uit met volledig namiddag- en avondprogramma. Voor een dagkaart van € 10 kan je deelnemen én je krijgt er meteen de nieuwe CD bij. De namiddagoptredens zijn telkens om 14.30u, 15.30 en 16.30u op diverse locaties. Het avondprogramma begint om 19u in De Centrale.

De concertenroute Profundo op zaterdag 24 oktober 2009 is een ideale gelegenheid voor een rustige (eerste?) kennismaking met diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities, die ook in onze stad en regio leven. En wat is daar beter voor geschikt dan de universele taal van de muziek?

Wie al een voorproefje en een blik achter de schermen wil, kan hier Tallennus, de 'making of’, op Vimeo bekijken. Tallenus is het afstudeerproject van 7 studenten van de Artevelde Hogeschool

Namiddagprogramma: met muziekoptredens om 14:30 – 15:30 – 16:30 u in:
Rabotkerk (protestants) Rafiq El Maai (Marrokaans ensemble)
Augustijnenklooster Gregoriaans koor Leuven
Moskee Kazemattenstraat Dilruba (Turks ensemble)
Protestantse kerk Brabantdam Vocaal ensemble Gaudeamus
Oude St Baafsabdij Sikh kirtanzanger Parminder Singh
Orthodoxe kerk Sophie van Akenstr. Orthodox koor
Kerk Forelstraat Congolees koor Sangalayi

Avondprogramma: met muziek in De Centrale vanaf 19u
DVD ‘making of’ het muziekproject
Joodse cantor Benjamin Muller
Pandit Ashok Pathak en Pandit Anindo Chatterjee (hindoeïstische topact)
Bert Cornelis (sitar) & Pandit Udhav Shinde (tabla)
Cumali Bulduk en ensemble (Turks-Alevitisch)

Twee startpunten met routeplan en inschrijving:
De Centrale: Kraankindersstraat 2 (op wandelafstand van NMBS-station Gent Dampoort)
Rabotkerk: Gent Rabot, Begijnhoflaan 31 (vlak bij tramhalte Rabot en bereikbaar met tram 1 of 40 vanuit Gent St. Pieters)

Verdere info of kaarten via bestellingen@kms.be, johan@kms.be of 02 502 11 28

Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) www.kms.be
De Centrale www.decentrale.be
Tallennus

Tallennus from Castemelijn on Vimeo.

maandag 19 oktober 2009

Maandag melkdag

Arbeiders, boeren, studenten......één front! (De Melkbrigade)

donderdag 15 oktober 2009

The Shouting Fence (8) - Muzikaal manifest

The Shouting Fence is een muzikaal manifest over het Israëlisch-Palestijns conflict, extreme communicatie en vrede.

De muziekproductie The Shouting Fence (60’) komt na de première op 9 en 10 oktober in het Brusselse Kaaitheater naar De Centrale in Gent op zaterdag 17 oktober voor een matineevoorstelling om 17u en een avondvoorstelling om 20u.

The Shouting Fence is een internationaal meerkorenproject, dat al in meerdere landen werd uitgevoerd, voor 300 zangers, 10 solisten en 2 percussionisten. Aan dit project werkten koren mee uit Brussel, Wallonië, Vlaanderen en Zeeland (Nederland). Uit onze regio zijn dat de Gentse koren Novecanto en het Gents wereldkoor Karibu. De reeks van vijf concerten in België wordt op zondag 18 oktober afgesloten in het Conservatorium van Luik.

The Shouting Fence, een hedendaags klassiek muziekstuk, is een poëtisch-muzikaal manifest over het Israëlisch-Palestijns conflict maar ook ruimer over communicatie in extreme omstandigheden. Het is ook één gebed én schreeuw om gerechtigheid en vrede.

Na de oorlogen tussen Israël en zijn Arabische buren geraakte het dorp en de vallei van Madjal Shams op de Golanhoogte verdeeld in een Syrische en Israëlische zone. Elke vrijdag komen de bewoners aan weerszijden van de no-go zone bijeen. Het beeld van een vrouw die met een megafoon over het scheidingshek heen probeert te communiceren, was voor de componist Orlando Gough het vertrekpunt voor The Shouting Fence, letterlijk het ‘schreeuwhek’.

Ik ben één van de 300 zangers in dit meerkorenproject en neem je graag mee in de muzikale loopgraven. De plankenkoorts én het plezier van het samenzingen krijg je erbij.

Zangers, solisten en percussionisten staan aan weerszijden van de zaal opgesteld. Het publiek zit middenin en vormt dus mee het hek/de muur die de gemeenschappen van elkaar scheidt. Er wordt gezongen in het Engels, Hebreeuws en Arabisch. Er is boventiteling voorzien in het Frans en Nederlands, maar een korte toelichting bij het verloop van The Shouting Fence kan toch geen kwaad.

Van bij het begin wordt de toon gezet. In het Arabisch en het Hebreeuws wordt het verlangen naar vrede eerst gepreveld, dan met getik van stenen gezongen en geschreeuwd “In de schaduw van de grote muur verlangen wij naar vrede”. Als staan we aan de klaagmuur in Jeruzalem die we met onze bede willen vermurwen. Of voor de bijbelse muren van Jericho die we met ons gedruis willen verpulveren.
Niet alleen op de Golanhoogte, maar ook tussen Israëlisch en Palestijns gebied of dwars door Palestijns gebied bouwt Israël zijn veiligheidsmuur, zeg maar apartheidsmuur. Aan weerszijden proberen de mensen toch het leven van alledag te laten doorgaan. Grote en kleine dingen, lief en leed, groot en klein jolijt en verdriet worden gedeeld over de grenzen heen.

The Shouting Fence zingt het klaaglied om de verloren aarde en de verloren eer. De fiere Palestijnse boer moet vaststellen dat hij geen meester meer is over zijn eigen landbouwgrond. “Ons land is ons land niet meer – Our land is not our land”

Kinderen zijn in conflictsituaties de eerste slachtoffers. Onschuldige kinderliedjes en taalspelletjes met de kleuren van de Palestijnse vlag (rood, groen, zwart, wit), gebracht door een kinderkoor, maken plaats voor het dodelijk ernstige oorlogsspel van volwassenen (stok-steen-dood – stick-stone-dead).

Ontroerend is nadien het duet van de solozangeressen waarin in het Arabisch en Hebreeuws door de megafoons een fragment uit het bijbelse Hooglied van koning Salomon wordt gezongen. “Draag mij als een zegel op uw hart, als een zegel aan uw arm. Want sterk als de dood is de liefde….Geen stortvloed van water kan de liefde blussen, geen rivier spoelt haar weg…. “

Novecanto vertolkt een lied van de bannelingen vol heimwee en verdriet. Aan hun zwerftocht moet een einde komen. Het Palestijnse volk moet uit de schaduw treden, bouwen op de jeugd (de kinderen van de stenen) en zijn zelfvertrouwen herwinnen. “Mijn vaderland is geen valies en ik ben geen eeuwige reiziger”. Maar evenmin mag men zich wentelen in de oude wonden. “Laat de wonde niet slapen in je hart - Don’t let the wound sleep in your heart”.

Het muziekstuk eindigt in een lied vol hoop over de Palestijnse heropstanding “Zolang er zaad is voor de regen en de wind zal dit woud nooit sterven” gevolgd door de vredesroep in het Hebreeuws en Arabisch en tot slot een korte ingetogen solo.

The Shouting Fence / Muziek: Richard Chew en Orlando Gough
Teksten: Mahmoud Darwish, Adonis (Ahmed Saïd Esber), Sam Shepard
Talen: Engels, Arabisch en Hebreeuws (boventiteling: NL en FR) s (boventiteling: NL en FR)

The Shouting Fence in De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent, op zaterdag 17 oktober naar Gent, matineevoorstelling om 17u, avondvoorstelling om 20u. Om 18.30u is er ook nog een uitvoering van "Ramallah, Ramallah, Ramallah", een documentaire van Alain Platel en Sophie Fiennes over het werk van Gentenaar Alain Platel met dansers in Palestina.
Reservaties via www.decentrale.be : 8 € (leden De Centrale), 10 € (vvk), 12€ (kassa)

The Shouting Fence www.shoutingfence.be

Gents wereldkoor Karibu http://users.telenet.be/KARIBU/
Novecanto www.novecanto.be

Nablog 15.10.2009: Dit artikel werd ook gepubliceerd als The Shouting Fence op Gent Blogt 15.10.2009

De Stad Gent heeft een Lokaal Klimaatplan 2008-2020

15 oktober 2009 is Blog Action Day en dan schrijven 7195 bloggers uit 136 landen voor alvast 11.178.981 lezers (tussenstand!) over de klimaatverandering. Dat hebben ze in een wereldwijde poll als hét actuele thema naar voren geschoven. Niet verwonderlijk met de mondiale klimaattop van Kopenhagen (7 december 2009) in het vooruitzicht.

De Stad Gent heeft een Lokaal Klimaatplan 2008-2020 : 105 acties voor een klimaatneutrale stad. In het Bestuursakkoord van de Stad Gent voor de periode 2007-2012 stond "We willen van Gent een klimaatneutrale stad maken."

Gent was de eerste Belgische stad met een lokaal klimaatplan en de eerste Vlaamse stad om een CO²-nulmeting in te voeren. Het Gentse klimaatplan omvat 5 actiepakketten :
1) berekening van impact van Gent op het klimaat (meten is weten)
2) voorbeeldfunctie Stad Gent (woorden wekken, voorbeelden trekken)
3) Gentenaars en gebruikers richting CO²-neutraal (Gent : afrit CO²-neutraal)
4) minder en milieuvriendelijker verkeer (Gent eindelijk een echte fietsstad, autoluw/autovrij, fijnstofvrij)
5) groene ruimten en bossen in en om de stad (in de bossen willen we hossen)

De tijd ontbreekt me om hier verder op in te gaan. Het loont de moeite om dit lokaal klimaatplan te lezen en te checken hoe dat hier in Gent verder afloopt. En hoe snel? En er - ook zelf - iets aan te doen natuurlijk!

Lokaal Klimaatplan 2008-2020 : 105 acties voor een klimaatneutrale stad
Klimaatcoalitie
Blog Action Day http://www.blogactionday.org/

zaterdag 10 oktober 2009

The Shouting Fence (7) - Première op VRT 09.10.2009

The Shouting Fence ging vrijdagavond 9 oktober in première in het Brusselse Kaaitheater. De VRT bracht een goed verslag. Hier te bekijken via VRT, en hier via You Tube (met dank aan Amahoro).



Schreeuwen en zingen over grenzen heen (VRT-Laatavondjournaal 09.10.2009)
Schreeuwen en zingen over grenzen heen (VRT-Laatavondjournaal 09.10.2009 via YouTube)

The Shouting Fence komt op zaterdag 17 oktober naar Gent, voor een matinee-voorstelling om 17u en een avondvoorstelling om 20u in De Centrale, Kraankinderstraat 2, 9000 Gent. Reservaties via www.decentrale.be : 8 € (leden De Centrale), 10 € (vvk), 12€ (kassa)

Aan dit project werkten naast andere koren uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel ook twee Gentse koren, Novecanto en het Gents wereldkoor Karibu, en het KAT-koor uit Middelburg (Zeeland, NL ) mee.

The Shouting Fence www.shoutingfence.be
Gents wereldkoor Karibu http://users.telenet.be/KARIBU/
Novecanto www.novecanto.be
KAT (Koor Aller Tijden) www.katkoor.nl
De Centrale www.decentrale.be

Nablog 11.10.2009: Video via You Tube toegevoegd.

Iedereen zijn Lange Wapper

Terwijl de politieke partijeen worstelen met zichzelf, gaat de burger voor democratie.

Is het Oosterweelreferendum over De Lange Wapper Ja of Nee (Antwerpen, 18 oktober 2009) een hoogmis van de democratie? Filip De Rynck, docent Hogeschool Gent, vindt van wel.

Waarom? Al was het maar om duidelijk te maken dat burgers wel degelijk inspraak verdienen. De volksraadpleging in Antwerpen is een duur bevochten inbraak van burgers in een ondemocratische aanpak van de BAM en de Vlaamse regering. Dat legt deze specialist bestuurlijke organisatie uit in het opiniestuk 'Allemaal Antwerpenaren' (De Standaard, 9 oktober 2009). Een paar citaten.

"Een volksraadpleging is bijna altijd eerder een tactisch instrument van de partijen dan een instrument dat de participatieve democratie versterkt. Die participatieve democratie moet het hebben van discussie en conflict, van meningsvorming en bijstellen van meningen, van vragen en bevraagd worden en dat geldt zowel voor burgers en politici als voor ambtenaren en technici."
......
" De volksraadpleging in Antwerpen doet mij echter twijfelen. Ze is er gekomen op initiatief van burgers. Ik weet hoe intens actieve burgers zich hebben ingezet om deze volksraadpleging af te dwingen. Een traditioneel wat cynische en steeds weer twijfelende academicus moet daarvoor respectvol het hoofd buigen en zwijgen. Die actieve burgers hebben het instrument als breekijzer moeten gebruiken om binnen te breken in wat tot dan een zeer gesloten en technocratische besluitvorming was geweest."
......
"Het is al zo vaak geschreven: meer tijd voor participatie in de voorbereiding wint men altijd terug door een snellere want meer gedragen uitvoering. Geen tijd voor participatie in de voorbereiding leidt tot ontzettend veel tijdverlies in de uitvoering. De volksraadpleging in Antwerpen is een wel erg dure herbevestiging van deze al lang bekende basisregel."
.......
"De volksraadpleging is om al die redenen op de eerste plaats een rode kaart voor de politici die de BAM jarenlang in isolement hebben laten werken. Het is een blaam omdat zij hebben toegestaan dat de BAM daardoor ook een belangenverdediger van haar eigen plannen is geworden. Er is de afgelopen tien jaar alleen maar geïnvesteerd in veel te dure en eenzijdige marketing, zelden of nooit in echte en open communicatie. De Vlaamse politici en de politici van de stad hebben zich in de schaduw van de BAM verscholen. Ze hebben het politieke debat vermeden of opgesloten in techniciteit en hebben het laten monopoliseren door ingenieurs."
...............
"De volksraadpleging in Antwerpen is veel meer te zien als een duur bevochten strategische inbraak van burgers in besloten cenakels. Het is een symbool van wat burgers in onze samenleving kunnen, van wat vrijwilligers met haast bovenmenselijke inzet kunnen realiseren."
............
"18 oktober is een hoogdag voor de stedelijke en Vlaamse democratie omdat het toont dat gewone burgers buitengewoon kunnen zijn, dat zij in staat zijn om een meer dan volwaardige partij te zijn in de besluitvorming over zelfs de meest complexe projecten, dat zij de rol van abdicerende politici kunnen overnemen. Elke Antwerpenaar zou alleen al daarom als eerbetoon aan die wakkere Antwerpenaren naar de stembus moeten trekken. En alle Vlamingen die niet in Antwerpen wonen maar die van Antwerpen en van democratie houden, zoals ikzelf, kunnen deze dag als moment van bezinning gebruiken. Want al onze steden hebben Lange Wappers."

Allemaal Antwerpenaren (De Standaard, 9 oktober 2009)


Goed gezegd en geschreven, Filip De Rynck. Ik hou ook van Antwerpen en de democratie. En inderdaad, al onze steden - en bij uitbreiding onze provincies - hebben Lange Wappers. De Lange Wapper van West- en Oost-Vlaanderen is het Schipdonkkanaal. Vooruit dus met de democratie!

stRaten-generaal www.stratengeneraal.be

Ademloos www.ademloos.be
't Groot Gedelf www.tgrootgedelf.be

Nablog 19.10.2009 : Democratie wint.

woensdag 7 oktober 2009

The Shouting Fence (6) - Luik/Liège - 18.10.2009

En om te eindigen (?) in schoonheid ('pour finir en beauté' in de boventiteling), eindigt het meerkorenproject The Shouting Fence (voorlopig?) op zondag 18 oktober om 18u in het Conservatorium van Luik tijdens het Festival des libertés.

The Shouting Fence www.shoutingfence.be
Festival des libertés www.festivaldeslibertes.be


The Shouting Fence (5) - Gent - 17.10.2009 (x2)

Na de première in Brussel komt The Shouting Fence op zaterdag 17 oktober naar Gent, voor een matinee-voorstelling om 17u en een avondvoorstelling om 20u in De Centrale, Kraankinderstraat 2, 9000 Gent.

Aan dit project werkten naast andere koren uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel ook twee Gentse koren, Novecanto en het Gents wereldkoor Karibu, en het KAT-koor uit Middelburg (Zeeland, NL ) mee.

Om 18.30u is er ook nog een uitvoering van "Ramallah, Ramallah, Ramallah", een documentaire van Alain Platel over zijn werk met dansers in Palestina.

Kijken en luisteren dus. En wie wil weten hoe The Shouting Fence klinkt, kan terecht bij Indymedia dat een klank- en beeldverslag (Indymedia TV - 23.09.2009) maakte van de recentste gezamenlijke repetitie.

Reservaties via www.decentrale.be : 8 € (leden De Centrale), 10 € (vvk), 12€ (kassa)

The Shouting Fence www.shoutingfence.be
Gents wereldkoor Karibu http://users.telenet.be/KARIBU/
Novecanto www.novecanto.be
KAT (Koor Aller Tijden) www.katkoor.nl
De Centrale www.decentrale.be

The Shouting Fence (4) - Brussel - 9-10.10.2009

Het korenproject The Shouting Fence gaat vrijdag 9 oktober om 20.30u van start in het Brusselse Kaaitheater.

Vrijdag 9 oktober en zaterdag 10 oktober om 20u30 in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Reservatie: 02 201 59 59 tickets@kaaitheater.be 12 € (vvk), 15€ (kassa)
Alle voorstellingen met boventiteling (NL en FR)

The Shouting Fence www.shoutingfence.be
Kaaitheater www.kaaitheater.be

dinsdag 6 oktober 2009

The Shouting Fence (3) - Intro

The Shouting Fence is een koorwerk voor 10 solisten, 2 percussionisten en 300 koorzangers over de problematiek van een verdeeld dorp, het Israëlisch/Palestijns conflict en de Israëlische apartheidsmuur, maar ook over communicatie in extreme omstandigheden en de wil tot vrede.


The Shouting Fence in Majdal Shams (You Tube)

Muziek: Richard Chew en Orlando Gough
Teksten: Mahmoud Darwish, Adonis (Ahmed Saïd Esber), Sam Shepard
Talen: Engels, Arabisch en Hebreeuws (boventiteling: NL en FR)

Na de oorlogen tussen Israël en zijn Arabische buurlanden werd het dorp Majdal Shams op de Golanhoogte door de Israëli's in twee gesneden door een brede no-go-zone tussen de Syrische en Israëlische kant. Elke vrijdag komen de dorpsbewoners aan weerszijden van de omheining bijeen om met elkaar te praten. Ze moeten schreeuwen om elkaar te horen. Dit leverde de Britse componisten Orlando Gough en Richard Chew de stof voor The Shouting Fence (letterlijk: de scheidingsmuur waar geschreeuwd wordt). (Zie You Tube)

"The Shouting Fence" is een internationaal korenproject en kende reeds uitvoeringen in Australië en Nederland. Het Brussels Brecht-Eislerkoor vroeg koren en solisten uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Zeeland om samen de Belgische uitvoering van deze bijzondere compositie te verzorgen. Zo’n 300 zangers uit Gent (waaronder Novecanto en het Gents Wereldkoor Karibu), Luik, Antwerpen, Hasselt, Middelburg (NL) en Brussel zingen hun muzikaal-poëtisch manifest over alle muren heen.

Van bij het begin is de toon gezet. In het Arabisch, het Engels en het Hebreeuws prevelen, zingen en schreeuwen de zangers over verzet, hoop, liefde en gemis. En over hun verlangen naar vrede.

In de schaduw van de muur
In de schaduw van de grote muur
Wachten we
Wachten we op vrede
Verlangen we naar vrede

Vrijdag 9 oktober 2009 om 20.30u start de concertreeks in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Meer info op www.shoutingfence.be

maandag 5 oktober 2009

Mercedes Sosa - Todo cambia

Mercedes Sosa, een grote Argentijnse zangeres, overleed op 4 oktober 2009. En ik weet bij deze opname van "Todo cambia" ...... waarom ik terug Spaans ga leren.



Todo cambia (Tekst en muziek: Julio Numhauser)

Cambia lo superficial,
cambia también lo profundo,
cambia el modo de pensar,
cambia todo en este mundo;
cambia el clima con los años,
cambia el pastor, su rebaño
y así como todo cambia
que yo cambie no es extraño.

Cambia el más fino brillante
de mano en mano su brillo.
Cambia el nido, el pajarillo.
Cambia el sentir un amante.
Cambia el rumbo el caminante,
aunque esto le cause daño.
Y así como todo cambia,
que yo cambie no es extraño.

Cambia, todo cambia,
cambia, todo cambia.

Cambia el sol en su carrera,
cuando la noche subsiste,
Cambia la planta y se viste
de verde en la primavera.
Cambia el pelaje la fiera.
Cambia el cabello del anciano.
y así como todo cambia,
que yo cambie no es extraño.

Pero no cambia mi amor
por más lejos que me encuentre.
Ni el recuerdo, ni el dolor
de mi pueblo, de mi gente.
Y lo que cambió ayer
tendrá que cambiar mañana,
así como cambio yo
en esta tierra lejana.

Cambia, todo cambia,
cambia, todo cambia.

Nederlandse vertaling door Strijdkoor Kontrarie (Herent) (toegevoegd op 03.11.2009, met op 27.12.2009 nog lichte aanpassing)

Het oppervlakkige verandert
en ook hetgeen dieper zit,
de manier van denken verandert,
alles verandert in deze wereld.
Het klimaat wijzigt met de jaren,
de herder verwisselt van kudde.
En, zoals alles verandert,
verander ik ook, dat is niet vreemd.

De glans van de fijnste briljant
verandert op de duur,
vogeltjes bouwen een ander nest,
de gevoelens van een minnaar veranderen.
De reiziger verandert van richting
alhoewel dat nadelig kan zijn.
En, zoals alles verandert,
verander ik ook, dat is niet vreemd.

Het verandert, alles verandert
Het verandert, alles verandert

De zon verandert haar baan
in de loop van de nacht.
De planten veranderen:
in de lente tooien ze zich met groen.
De vacht van wilde dieren verandert
en de haren van de bejaarde.
En, zoals alles verandert,
verander ik ook, dat is niet vreemd.

Maar mijn liefde verandert niet
hoe ver weg ik ook ben,
ook niet de herinnering of de pijn
van mijn volk en van mijn mensen.
En wat gisteren veranderde
zal morgen opnieuw anders zijn,
zoals ook ik verander
in dit verre land.


Mercedes Sosa (Wikipedia NL - ook in vele andere talen)
Mercedes Sosa (Wikipedia ES)
Mercedes Sosa (Dailymotion, o.m. akoestisch concert in Bern-Zwitserland)

Nablog 03.11.2009 en 27.12.2009: Nederlandse vertaling door Strijdkoor Kontrarie (Herent) toegevoegd, met de lichte aanpassing 'van mijn volk en van mijn mensen' ipv 'van mijn dorp en mijn volk'

zondag 4 oktober 2009

The Shouting Fence (2) - Gent - 17.10.2009

De affiche van The Shouting Fence in Gent op zaterdag 17 oktober om 17u en 20u, vers van de digitale pers. Meer nieuws volgt.

Info en tickets
The Shouting Fence www.shoutingfence.be
De Centrale www.decentrale.be

zaterdag 3 oktober 2009

Een RoomeR in de buurt

Op Open Bedrijvendag, zondag 4 oktober 2009, opent RoomeR in onze buurt, meer bepaald in de Krevelstraat 2, zijn nieuwe bedrijfsruimte. RoomeR produceert een vlierbloesemaperitief .... en is in meer dan één opzicht uniek.

RoomeR was genomineerd voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2009 voor initiatieven die op een exemplarische wijze duurzame ontwikkeling in de prakijk omzetten. De Grote Prijs zette alle genomineerden en laureaten in het media-zonnetje. Zie volgend filmpje (met Franse ondertitels!) waarin RoomeR wordt voorgesteld. Beschouw het maar als een voorproefje voor het bedrijfsbezoek van zondag 4 oktober. Van 10-18u in de Krevelstraat 2 en 3, 9000 Gent (buurt Twee Poorten, tussen de Sint-Lievenspoort en de Brusselsepoort). Gezondheid!



En dit smaakt naar nog.

Roomer www.roomer.be
RoomeR opent tweede brouwerij (De Gentenaar online - 03.10.2009)

vrijdag 2 oktober 2009

Fair Trade - Rechte Handel, Rechte Wandel

Een primeur in deze week van de Fair Trade (30.09.-10.10.2009) voor eerlijke wereldhandel. Gent heeft een Fair Trade-huis. In mijn straat dan nog, de Sint-Lievenspoortstraat op nr. 141. Gebouwd door architect Jacob Semey.


Vroeger heette dat Rechte Handel, Rechte Wandel


..... en nu Fair Trade

www.befair.be

Nablog 05.10.2009 : Arthur De Decker, een kenner van Semey, bevestigt dat het enkelhuis nr 141 in de Sint-Lievenspoortstraat inderdaad een ontwerp van architect Jacobus Gustavus Semey van 1900 in eclectische stijl is. Zoals trouwens ook het huis nr 137 dat echter dateert uit 1901 dat wel oorspronkelijk links geflankeerd was door een gelijkaardig huis in spiegelbeeld doch spijtig genoeg gesloopt werd. Mijn artikeltje over het Fair Trade-huis avant-la-lettre heb ik dus wat gewijzigd en aangevuld.