zondag 31 januari 2010

5 jaar Gentblogt, dé stadsblog!

De kaars van Gentblogt is bijlange nog niet uit. Maar op zaterdag 13 februari 2010 blaast dé stadsblog der Lage Landen wel 5 verjaardagskaarsen uit in taverne De Witte Kat, alias White Cat.
Meeblazen en mee feestje bouwen mag in White Cat, Drongenhof 40 (Gent - Patersholwijk) vanaf 20u. Het feest is binnen. Stoor dus de buren buiten niet! Neem al een kijkje en proef de sfeer http://www.whitecatbelgium.com/. Inkom gratis.

www.gentblogt.be

woensdag 27 januari 2010

Free Spirit

We zetten een punt achter het spannende vervolgverhaal op deze blog over Spirit & Opportunity op de planeet Mars.

Mijn favoriete Marsrobot Spirit heeft zich finaal vastgereden in het zand van de krater Troje (ja, what's in a name). Spirit is niet langer mobiel en wordt nu een wetenschappelijk platform op een vaste plek. Dat meldt de NASA in dit persbericht van 26. 01.2010.

Twee van de zes wielen van het Spirit-vehikel hadden het al begeven. Ultieme pogingen om achterwaarts op de resterende 4 wielen uit het rulle zand van De Rode Planeet te geraken, mislukten.

De voormalige Marsjeep maakt zich nu klaar om de Martiaanse winter te overleven. Als dat lukt, zal Spirit nog een belangrijke bijdrage aan de wetenschap kunnen leveren. Gedurende verscheidene maanden, zelfs jaren, zegt de NASA. "Spirit is niet dood. Het is juist een nieuwe fase van zijn lang leven ingegaan" aldus Doug McCuistion, directeur van het Mars Exploration Program op het NASA-hoofdkwartier in Washington.

Ja dat zal wel. Maar voor ons is het welletjes geweest. We hebben zes jaar de avonturen van de Marsrobots op de Rode Planeet gevolgd, zeg maar meebeleefd als waren we er zelf bij. Terug met de voeten op aarde. Nu keren we terug naar Terra Nostra, onze eigenste Blauwe Planeet....die wel nog wat groener mag kleuren.

Tot slot. De gedachten zijn nog altijd vrij. Laat de spirit maar waaien. Free Spirit!

En oh ja, voor ik het vergeet. Elke gelijkenis met bestaande situaties, organisaties, omstandigheden en lotgevallen is louter............... . Je weet wel!

Twee Rovers op Mars www.nasa.gov/rovers

maandag 25 januari 2010

Groen! en SLP gaan ook in Gent samen

Persbericht Groen! Gent & SLP Gent (24 januari 2010)







SLP Gent sluit zich aan bij Groen! Gent


In opvolging van de integratie van de Sociaal-Liberale Partij (SLP) in Groen! zijn nu ook de Gentse afdelingen tot een akkoord gekomen. Op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van Groen! Gent maakte Groen! voorzitter Louis Depoorter gisteren het nieuws van de lokale integratie bekend.

In december besliste de partijraad van SLP dat de partij zou integreren binnen Groen!.
De SLP– en Groen!-kern in Gent gaven daar ook gevolg aan en knoopten gesprekken aan. Deze verliepen in een positieve sfeer en leidde tot de beslissing van de SLP-afdeling om zich ook op lokaal niveau aan te sluiten bij Groen!. De Gentse afdeling van Groen! zal alles in het werk stellen om de ex-SLP-leden zich snel te laten thuis voelen binnen de partij en om hen zoveel mogelijk te laten deelnemen aan het interne, politieke debat.

De integratie van SLP Gent in Groen! Gent is een logische stap gezien de talrijke raakvlakken die beide partijen met elkaar hebben. SLP en Groen! waren eerder al bondgenoten in de strijd tegen discriminatie en racisme. Dit uitte zich vorig jaar nog bij het debat over het dragen van de hoofddoek door stadspersoneel in een publieke functie. Zowel SLP Gent als Groen! Gent kwamen op voor de interculturele dialoog en actief pluralisme.

Daarnaast staat de strijd voor gelijke kansen en rechtvaardigheid zowel bij Groen! als bij SLP hoog op de politieke agenda. Een bijzonder actueel thema want het aantal Gentenaars dat een jaar of meer zonder werk zit is op 1 jaar tijd met 20% gestegen.

Beide partijen schuiven goede woon- en levenskwaliteit en laagdrempelige toegang tot werk, gezondheidszorg, duurzaamheid, cultuur, sport en onderwijs naar voor. Het zijn punten die in het programma van zowel SLP als van Groen! een belangrijke plaats innemen.

Frank Bombeke, voorzitter van SLP-Gent : "We hebben met SLP gestreefd naar politieke verandering, maar verloren. Dan kan je twee dingen doen, bij de pakken blijven zitten of gaan voor een toekomstgericht ambitieus progressief verhaal. SLP Gent heeft duidelijk gekozen voor het laatste en roept alle progressieve Gentenaren op dit project te steunen. Het wordt tijd dat de Gentenaren zich betrokken en verbonden voelen met hun stad."

Louis Depoorter, voorzitter Groen! Gent : "De vrienden van SLP zullen hun inbreng doen vanuit hun achtergrond en ervaring in het inhoudelijke traject dat binnenkort wordt opgestart en dat moet leiden naar het verkiezingsprogramma van Groen! Gent voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Groen! Gent wil dan een ambitieus stadsproject voorleggen aan de Gentenaars gebaseerd op duurzaamheid, solidariteit en vernieuwing."

slpgent.wordpress.com
www.groengent.be

Groen! en SLP gaan ook in Gent samen (De Gentenaar online - 25.01.2010 - Tom Dams)

zaterdag 16 januari 2010

Leven voor Haïti - Haïti Lavi

5 jaar na de succesvolle actie “Tsunami 12-12” starten Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België een gezamenlijke actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti: “HAITI LAVI 12-12”

1212.be

zondag 10 januari 2010

Vega

Op doktersbevel moet mijn cholesterol omlaag. Ik krijg 3 maanden om te kijken of het mij lukt. Geen dierlijke eiwitten en dus ook geen zuivel (melk, kaas, eieren) meer. Dat betekent vegetarisch gaan leven. En zelfs een stap verder, veganistisch gaan leven. Dat is veranderen. Maar ik durf.

Hierover later meer. Alvast veel info op www.vegetarisme.be van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief)

zondag 3 januari 2010

Ook mannen zingen in Karibu

Wees een moderne man! En zing mee met het Gents wereldkoor Karibu! Want ook mannen zingen! Wees er dus bij, nu maandag 4 januari 2010 bij de start van het nieuwe muzikale seizoen van Karibu. Uiteraard zijn ook nieuwe vrouwenstemmen welkom... maar mannenstemmen zijn echt nog meer welkom.

De dirigente Sterre De Raedt gaat in zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het dirigeerstokje wordt interim doorgegeven aan Anna Pardo Canedo. Anna Pardo is afkomstig uit Bolivië, is laatstejaars klassieke zang aan het Conservatorium Gent en volgt daar koordirectie. Anna heeft in Gent al wat muzikale sporen verdiend, o.m. met haar vocale bijdragen aan de projecten Vlernika van Trefpunt vzw en Gloria in Kerst- en Klaastijden van Dick van der Harst.

Karibu werkt nu volop aan een nieuw repertoire onder het thema "Mi Tierra - Mijn Aarde/Mijn Planeet" (werktitel). Op maandag 8 maart zingt Karibu in het Vredeshuis de eerste liederen van het nieuwe repertoire op een gezamenlijke infoavond Amnesty-Karibu over mensenrechten in Israël-Palestina. Het wereldkoor presenteert het nieuwe repertoire op vrijdagavond 2 april tijdens de eerlijke handel modeshow van Sjamma in de Scala (Dendermondsesteenweg 163-165,
9000 Gent). Op zondagvoormiddag 2 mei gooit Karibu tijdens het Festival van de Amateurkunsten het eigen repertoire voor het grote publiek op straat in de Gentse binnenstad. 's Namiddags neemt het Gents wereldkoor verder deel aan het Festival van de Amateurkunsten. Verder mikt Karibu op een optreden tijdens de Gentse Feesten en op 10.10.2010 tijdens Voix sur Meuse in Luik.

De wekelijkse repetities gaan door op maandagavonden (behalve tijdens de schoolvakanties) van 19.30u-21.45u in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent. De instapdag voor kandidaat-koorleden op 4 januari 2010 gaat héél uitzonderlijk door bij de gastvrije buren van het Vredeshuis, bij de Paters Augustijnen in de Sint-Margrietstraat 11.

Nieuwe stemmen, en zeker mannen en zéér zeker tenorstemmen meer dan welkom! Stuur maar kandidaten door!

www.karibugent.be (spiksplinternieuwe webstek)

Nablog 24.01.2010: Datum modeshow Sjamma gewijzigd + enkele tikfouten verbeterd + wat koppelingen toegevoegd.

vrijdag 1 januari 2010

Alles verandert - Todo cambia - 2009-2010

"....En, zoals alles verandert,
verander ik ook, dat is niet vreemd.

Maar mijn liefde verandert niet
hoe ver weg ik ook ben,
ook niet de herinnering of de pijn
van mijn volk en van mijn mensen.
En wat gisteren veranderde
zal morgen opnieuw anders zijn,
zoals ook ik verander
in dit verre land."

(Uit Todo cambia - Alles verandert.
Tekst en muziek: Julio Numhauser.
Vertolking: Mercedes Sosa)

Durven veranderen....ook in 2010

Volledige Spaanse tekst, Nederlandse vertaling én videoclip van vertolking door Mercedes Sosa.