dinsdag 27 april 2010

Festival van de Amateurkunsten - 02.05.2010

En als we nu 1 mei ook eens vierden in Gent op 2 mei?! Op het landelijk Festival van de Amateurkunsten.

Het Gents wereldkoor Karibu zingt in de voormiddag liederen uit het nieuwe eigen repertoire 'Mi Tierra - Mijn Aarde/Mijn Planeet' vanaf 10.30u tot 12u op de tweedehands boekenmarkt op de Ajuinlei.

In de namiddag bezet Koor & Stem met 70 koren en 1800 zangers het Sint-Pietersplein van 14utot 15.30u met 'Zingen tot morgenvroeg', voor een samenzang evenement met Ishtar.






www.festivalvandeamateurkunsten.be

www.karibugent.be

Nablog 30.04.2010: Ajuinlei is de definitieve locatie optreden Karibu

maandag 26 april 2010

Godfried Danneels - Waker en wachter?

In zijn paashomilie van 2006 verweet toenmalig kardinaal Danneels de pendelaars van het Brussels Centraal-Station dat ze niets deden om de moord op Joe Van Holsbeeck te voorkomen. " Waar waren de wakers en de wachters?........Honderden hebben het gezien hoe hij vermoord werd. Niemand deed iets." aldus Danneels in 2006.

En zo klonk die volledige passus uit zijn homilie ".....God heeft ons het leven toevertrouwd en in handen gegeven: het onze en dat van alle levenden. Wij zijn verantwoordelijk voor alle leven op aarde: vanaf het grassprietje onder onze voeten tot en met de dieren, de vogels en de medemensen. God stelde ons aan als wakers en wachters. Want het leven wordt bedreigd. Wat is het soms nog waard ? Dat van Christus werd op dertig zilverlingen geschat. Dat van de jongeman in Brussel-Centraal was een Mp.3-speler waard. Honderden hebben het gezien hoe hij vermoord werd. Niemand deed iets. Waar waren de wakers en de wachters, waar waren wij verleden woensdagnamiddag om vier uur? God vraagt ons: "Waar is jullie broeder? Waar is jullie Abel?" (cf. Gn 4,9). En dan moeten we maar niet antwoorden zoals Kaïn: "Ben ik dan misschien de hoeder van mijn broeder ?" Of nog: zeggen, dat is de taak van de staat en de politie. Die kunnen niets als wij ze niet helpen in deze opdracht die met dag nog zwaarder wordt. Niemand kan meer op een eiland leven....." (uittreksel uit paashomilie 2006 van Danneels)

De aanval op Joe en zijn vriend duurde exact 24 seconden. Wie kon "in hemelsnaam" meteen doorhebben wat er aan de hand was en gepast ingrijpen? Ik was - ondermeer- van dit onterecht en betweterig opgestoken vingertje serieus gedegouteerd in april 2006.

En nu in 2010 vraag ik mij af of Godfried Danneels in de recent uitgekomen zaak van het seksueel misbruik in de Belgische kerk wel zelf voldoende "waker en wachter", voldoende "hoeder van zijn broeder" was?

Contactpunt voor seksuele misbruiken binnen het kader van pastorale relaties Telefonisch op 078/15.30.70 en nu ook via commissie.adriaenssens@kerknet.be
Tele-Onthaal Gratis noodnummer 106 en anonieme online chatsessie mogelijk

Nablog 25.06.2010: Omdat alle dossiers en de computers van het 'Contactpunt voor seksuele misbruiken binnen het kader van pastorale relaties' op donderdag 24 juni 2010, door het parket in beslag zijn genomen, wordt op verzoek van de voorzitter van de commissie de contactlijn onderbroken en is het e-mailadres onbereikbaar tot de situatie opnieuw duidelijk wordt.

Het tijdstip wanneer het contactpunt opnieuw operationeel zal zijn, zal noodgedwongen via de pers bekendgemaakt.

Voorlopig is de commissie alleen via brief bereikbaar op het adres:
Justus Lipsiusstraat 71
3000 Leuven

zondag 25 april 2010

Hei Pasoep - Dwarsliggers - 30.04 / 01.05 /02.05.10

Mei-avond in Antwerpen met Hei Pasoep in de De Roma van Borgerhout.


Tijdens het weekend van 1 mei - geen toevallige datum voor deze geëngageerde groep - treedt Hei Pasoep drie keer op in De Roma. De 80-koppige zanggroep wordt begeleid door een tiental muzikanten en brengt muziek van over de hele wereld. Op hun nieuwe programma staan liederen uit Frankrijk, Ierland, Spaans Baskenland, Senegal, Zuid-Afrika, de VS, Waals België, Italië, Tibet. Ook een bescheiden hommage aan Wannes Van de Velde en aan Dirk van Esbroeck ontbreekt niet. Bovendien brengen ze uit hun nieuwe cd fragmenten van ‘Mistero Buffo’ (Dario Fo).

Vr 30 apr en za 1 mei: 20u30 - zo 2 mei: 15u - € 14/€ 12* (geen tickets beschikbaar in FNAC)

www.heipasoep.be

dinsdag 20 april 2010

Met de trein was je al in Berlijn

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull gooide het voorbije weekeinde roet in onze geplande city-trip naar Berlijn.

Mijn vader, een 80-plusser, heeft wel wat van de wereld gezien. Maar Berlijn ontbrak nog op zijn palmares en gezien zijn huidige beperkte mobiliteit mocht ik hem vergezellen. Hij had bij een Gents reisbureau een all-in citytrip voor ons beiden besteld : 4 dagen, 3 overnachtingen met ontbijt en de reis.... tja, per vliegtuig.

Een auto- of een treinreis waren bij de voorbereiding van de trip ook wel even in het vizier gekomen. Maar dan was er die gunstige aanbieding van het reisbureau en vader hapte toe. Wees gerust. Ik ging die vliegtuigreis wel CO2-compenseren. Dat doe je bijvoorbeeld zo of zo.

Bestemming Berlijn is nu uitgesteld, maar niet verloren. En het wordt een treintrip. Die vulkanen van tegenwoordig!

Deutsche Bahn - Intercity-Express (foto Michael Hanisch - Wikipedia-Creative Commons)

Als we de mogelijke vervoersmodi (trein, vliegtuig, auto) vergelijken, levert een eerste zoektocht op de webstek van de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn volgende interessante weetjes op.

* Kostprijs
De citytrip per vliegtuig kostte € 630 bij het reisbureau. Daar moet je wel nog de kostprijs van taxi, het auto- of openbaar vervoer naar en van de luchthaven(s) bijtellen.
De treinreis Gent-Berlijn (H/T) zou ons zonder - nog uit te zoeken - mogelijke kortingen €566 kosten, een autoreis € 354. Dan hebben we natuurlijk nog geen logies, al of niet met ontbijt.

* Tijd
We zetten in de drie gevallen aan om 6u vanuit Gent. Met het vliegtuig komen we dan in de luchthaven Berlin-Tegel aan om 11:05u, met de auto (773 km, 6:50u) komen we om 12:50u aan in het treinstation Berlin-Hbf, met de trein om 14:06u. We moeten van die eindbestemmingen nog naar Berlin-Mitte. De treinreis zou eigenlijk niet zoveel langer duren en we krijgen er een sight-seeing dwars door Duitsland bij. De trein is altijd een beetje écht reizen.

* Comfort
De trein lijkt mij het meest comfortabel. Niet ingesnoerd en voor het videoscherm gezet, niet gesetteld en gevoerd maar vrije loop, lezen, landschap kijken, afwisseling, real life, praatje slaan.

* Ecologische impact
Dat heeft de Deutsche Bahn mooi voor ons in beeld gebracht. Zie figuur hieronder. De trein wint het met lengtes voorsprong op de personenwagen en het vliegtuig. Per persoon sparen we b.v. al 205 kg CO2 uit in vergelijking met een autoverplaatsing. Mijn klimaatbudget zal er wel bij varen. We verbruiken bovendien minder brandstof en verspreiden minder fijn stof. Die MobilCheck en UmweltMobilCheck zou de NMBS trouwens ook in hun aanbod mogen steken.

* Gat in de markt
Een reisbureau dat treinvakanties voor jou regelt. Iemand?

Milieu-impact Gent-> Berlijn per trein, personenwagen, vliegtuig (Deutsche Bahn - 19.04.2010)

Deutsche Bahn www.db.de

CO2-compensatie
www.co2logic.com
www.greenseat.nl

dinsdag 13 april 2010

L’Incoronazione di Poppea - Liefde in alle tijden

Opera L'Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi door Scoppio di Vesuvio (23, 24, 29, 30 april, 1 en 2 mei) in de Wijnaert (Gent)

De vroeg-barokke opera L’Incoronazione di Poppea vertelt het verhaal van de Romeinse keizer Nero en zijn minnares Poppea die er alles aan doen – ja, zelfs letterlijk over lijken gaan - om hun romance volop te laten zegevieren.

L’Incoronazione di Poppea gaat zoals vele opera’s over lust, macht, lust náár macht, liefde en intrige. Thema’s van alle tijden. Om dat tijdloze karakter van het verhaal ten volle tot uiting te laten komen, werd gekozen voor een tijdloze setting die men niet onmiddellijk associeert met een vroeg-barokke opera. Voeg hier de nodige dramatische cuts aan toe, en deze voorstelling wordt voor menig operaliefhebber tot een smaakbare twee uur theater, aldus de organisatoren

Regie: Gidon Saks
Muzikale leiding: Guy Penson
THE CAST

PROLOOG:
La Fortuna -> Lien Vanhauwaert
La Virtu -> Annelyn Gevaert
Amore -> Eva Vandekerkhove

OPERA:
Poppea -> Anna Pardo Canedo / Sun-Mee Vanpanteghem
Nerone -> Mieke De Blieck / Jonathan Raman
Ottavia -> Cathy Van Roy / Trien Cornelis
Ottone -> Helene Bracke / Tristan Faes
Seneca -> Peter Van Lierde
Arnalta -> Denzil Delaere
Nutrice -> Sofie Thoen
Drusilla -> Lies Verholle / Liesbeth Plasqui
Liberto -> Peter Van Damme
Pallade -> Sara Albert
Valletto -> Annelies van Hijfte
Famigliari 1 -> Peter Van Damme
Famigliari 2 -> Pieter Valcke
Famigliari 3 -> Christophe Deckers

op 23 en 24 april: om 19u30 (vrije bijdrage in het kader van Opendeur Hogent)
op 29, 30 april: om 19u30 (10 €)
op 1, 2 mei: om 19u30 (10 €)
reservatie aanbevolen

de Wijnaert, Geraard De Duivelstraat 5, 9000 Gent
tickets bestellen via info.poppea@gmail.com (Naam, datum en aantal tickets)

Wie speelt wanneer?:
23, 29 april en 1 mei :
Sun-Mee Vanpanteghem, Jonathan Raman, Trien Cornelis, Helene Bracke, Lies Verholle, enzo.
en
24, 30 April en 2 mei
Anna Pardo Canedo, Mieke Deblieck, Cathy Van Roy, Tristan Faes, Liesbeth Plasqui, enzo.

Scoppio di Vesuvio is het opera- en operettegezelschap dat in 2006 werd opgericht door de zangklas van het Conservatorium van Gent, onder leiding van docent en internationaal operazanger Gidon Saks. Na Dido and Aeneas, Die Fledermauss, The Turn of the Screw and The Medium, is Scoppio di Vesuvio met L’Incoronazione di Poppea toe aan haar vijfde productie.

Studenten Conservatorium brengen opera L’incoronazione di Poppea (De Gentenaar online - 20.04.2010
Scoppio di Vesuviol

Nablog 20.04.2010: Koppeling naar De Gentenaar online 20.04.2010 en Scoppio di Vesuvio toegevoegd

vrijdag 9 april 2010

Jamila Amadou nodigt uit..... 10.04.2010

..... altijd beetje feest.
www.deviezegasten.org

Nablog 12.04.2010: Te moe om na een dag huis-tuin-keukenopkuis ons nog op te pakken en zoals vorige jaren in te gaan op de uitnodiging van Jamila. En dan hebben we dit toch wel allemaal gemist zeker!. Grrr.Vijfde 'Jamila Amadou nodigt uit' voltreffer bij De Vieze Gasten (De Gentenaar online - 12.04.2010)

donderdag 8 april 2010

Wissel stroom! – Haal goedkope én écht groene energie in huis

Met Wissel stroom! haal je goedkope én écht groene energie in huis. Altijd al willen overschakelen? Maar durfde je niet? Twijfelde je? Of keek je op tegen de administratieve rompslomp? Het pas gestarte Wissel stroom!-programma van de Gentse MilieuAdviesWinkel biedt een helpende hand. Uw reporter greep deze week die kans met beide handen tijdens een zogeheten Powerdare-party. Het bracht hem een geschatte € 371 per jaar op.

Met Wissel stroom! kan je op eigen houtje overstappen naar een andere en liefst betere elektriciteits- en/of gasleverancier. Wissel stroom! biedt de doe-het-zelver een stap-per-stap handleiding 'Groene stroom op grootmoeders wijze' aan.

Maar je kan ook deelnemen aan een Powerdare-party (Dare to change the power – Durf veranderen van energie). Omdat ik zeker wilde spelen bij mijn overschakeling van gasleverancier (die kleine lettertjes hé), koos ik voor de Powerdare-formule.


De Powerdare-party ging dinsdagavond 6 april door ten huize van de Low Impact Man in Sint-Amandsberg. Gastheer Steven Vromman zorgde voor hapjes en drankjes voor het twintigtal deelnemers. Het Tupperware-gevoel, weet je wel. Alleen hoefden we daar niets te kopen, maar konden we er nog iets aan verdienen. En het klimaat en het milieu werden er meteen ook beter van.

We kregen eerst een korte en vlotte PowerPointpresentatie over groene energie. Ik vat samen. Groene energie komt van de wind, de zon, waterkracht, biomassa, biogas, stortgas en rioolwaterzuiveringsgas, getijden en golfslag, aardwarmte. Groene energie is goed voor het milieu (90% minder CO2-uitstoot, minder luchtvervuiling, geen radioactief afval), voor de economie (minder olie- en gasafhankelijkheid, gezondere economie), maar ook voor de eigen portemonnee. De groenste energie is natuurlijk diegene die je niet verbruikt. Energie besparen is dus logisch de allereerste stap.

Maar de energie die we dan toch verbruiken, kan net zo goed groen én bovendien goedkoop zijn. We moeten alleen durven veranderen. Leuk, zo’n liberalisering van de energiemarkt. Maar de gewone gebruiker kan betrouwbare informatie en dat steuntje in de rug best gebruiken. En daar dient zo’n Powerdare-avond juist voor.

Dus zaten we daar allemaal met onze facturen, contracten en jaarlijkse eindafrekeningen van onze huidige energieleveranciers in de hand te wapperen.

Na het halfuurtje introductie konden we aanschuiven bij Steven, de Low Impact Man, en bij Bea, Jasmin, Hermien en Adelheid, de behulpzame vrijwilligsters van het Wissel stroom!-team. Op hun laptops berekenden ze online met behulp van de V-test van VREG (voluit de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) de goedkoopste én meest groene energieleverancier. Daar bovenop haalden ze er de groentint-rangschikking van Greenpeace bij.

Groentint-klassement van energieleveranciers (Greenpeace)

En ze hielpen ons vervolgens bij het uitpluizen van de duur en opzegtermijnen van de huidige contracten en met het opstellen van de aanvragen bij de nieuwe leveranciers. De nieuwe leverancier regelt dan verder alles voor jou. Met zo’n 10 deelnemers maakten we tijdens die Powerdare-party de overstap naar goedkope en groene energie.

Jaarlijks financieel voordeel bij het vermelde verbruik (indien positief getal) bij overstap van de standaardleverancier Electrabel naar een groene leverancier + Greenpeacescore
(Wissel stroom! - 05.04.2010 - Klik op het beeld om het leesbaar te vergroten)


Mijn persoonlijke rekening en keuze waren relatief vlug gemaakt. Je mag even meegluren in mijn papieren en het profijt voor mens, milieu en portemonnee mee berekenen.

Wij verbruikten met ons huisgezin van 3-4 personen in 2009 omgerekend 2929 kWh elektriciteit (1585 kWh op de dagteller, 1344 kWh op de nachtteller). Greenpeace selecteerde 4 leveranciers die in de Gentse regio 100% groene stroom leveren ( Ecopower, Belpower, Ebem, Lampiris). De voorziene kostprijs voor hun groene elektriciteit bedraagt bijna ex-aequo tussen € 454,05 en € 469,49.

Ik houd mijn vroegere keuze voor de 100% hernieuwbare én goedkopere elektriciteit van de coöperatieve Ecopower cvba (van de windmolens in Eeklo en de Gentse haven) verder aan. Met zijn € 455,88 is Ecopower zelfs nog altijd € 70 goedkoper dan de duurdere steenkool- en nucleaire brol van Electrabel.

Ons gasverbruik in 2009 was omgerekend 23.441 kWh en zou bij onze huidige gasleverancier Essent Belgium € 1218,47 blijven kosten tegenover € 1060,81 bij de groene leverancier Lampiris. Echt ‘groen gas’ bestaat in ons land nog niet in tegenstelling tot in Duitsland. Maar gasleverancier Lampiris is ook actief op de elektriciteitsmarkt waar ze 100% en uitsluitend groene stroom levert. Toen ik Electrabel ook als gasleverancier verliet, was Essent het beste en meest groene alternatief, maar nu niet meer. Jammer, maar helaas. De overschakeling naar Lampiris brengt mij € 157,66 op.

In de gauwte had ik nog de gasfactuur van mijn vader meegenomen naar de Powerdare. De elektriciteit wordt centraal geregeld in het wooncomplex waar hij verblijft. Voor de geschatte 26.126 kWh gasverbruik zal hij door de overschakeling van Electrabel naar Lampiris maar liefst € 214,2 minder betalen voor zijn energierekening. Mijn vader en ik zullen door onze overschakeling naar Lampiris in de toekomst dus zo’n geschatte € 371,86 per jaar besparen. Toch wel een slok op de borrel.

Er gaan nog Powerdare-parties door in onze regio. Je kan ook zelf vrienden, kennissen en buren bij jou thuis uitnodigen. De MilieuAdvieswinkel verzorgt dan een Powerdare (Dare to change the power!) om de stroom in jouw omgeving in één avond te vergroenen. En wie het helemaal ziet zitten, kan dit project gewoonweg een superboost geven door als vrijwillig(st)er mee te helpen.

Volgende Powerdare-parties (gegevens op 07.04.2010 - wordt geactualiseerd)

maandag 12 april Wissel stroom! Gent
maandag 19 april Wissel stroom! Vredeshuis
dinsdag 11 mei Wissel stroom! Gent-Sint-Pieters
donderdag 20 mei Wissel stroom! Laarne
donderdag 3 juni Wissel stroom! Gent-Centrum
dinsdag 8 juni Wissel stroom! Rabot
zaterdag 26 juni Wissel stroom! Brugse Poort

Meer informatie op
www.milieuadvieswinkel.be/wisselstroom of via wisselstroom[@]milieuadvieswinkel.be

www.milieuadvieswinkel.be/wisselstroom
www.vreg.be
www.greenpeace.be
www.ecopower.be
www.lampiris.be
www.belpower.be
www.ebem.be

Wisselstroom (AVS - 07.04.2010)
Powerdare slaat aan (De Gentenaar online - 08.04.2010)
Wissel stroom! - Haal goedkope en écht groene energie in huis (Gentblogt - 08.04.2010)

Nablog 09.04.2010 + 13.04.2010: Geraamde kostprijs gecorrigeerd in de 2 alinea's over het gasverbruik, en ook in de eerste alinea + aardwarmte toegevoegd als mogelijke bron van groene energie + koppeling (link) naar AVS-bericht van 07.04.2010 gelegd en meteen ook maar "ingebed".

zondag 4 april 2010

Vrolijke Paaseieren

Ik had het toch voorspeld dat ik nu zondag paaseieren zou rapen. En zie, tot mijn vreugde dropten de klokken vanmorgen paaseieren van eerlijke handel (Fair Trade) met keurmerk van Max Havelaar. Ze hadden zich waarschijnlijk bevoorraad bij de StefFood, de Prima-supermarkt in onze straat. Leuk dat onze Prima-winkel méé is!

Ik steun de campagne van Oxfam Wereldwinkels en Co om de kindslavernij in de cacaowereld uit te roeien.

En wie zegt dat het allemaal niet waar is, dat we naïeve paashazen zijn en dat we nog in de klokken geloven, moet via deze koppelingen (links) zichzelf maar eens overtuigen.

Bittere Pasen voor kinderen in Ivoorkust (VRT-journaal 03.04.2010)
Zwitserse reportage over kinderarbeid in Ivoorkust (TSR -08.12.2009)
Kindslavernij lust ik niet (Campagne Oxfam Wereldwinkels)

Nog een Vrolijke Paaseieren!

vrijdag 2 april 2010

Van Dulle Griet tot weg met de raketteketet

Vandaag gaat de laatste Bomspotting door op de basis van Kleine Brogel in Peer. Burgerinspecteurs gaan op zoek naar illegalen. Illegale kernraketten wel te verstaan.

Ditmaal zal ik er wegens familiebezoek uit Mitteleuropa niet bij zijn. Ik steun de actie dan maar via deze blog. En ik hoop dat iedereen het - zoals de vorige keren - vreedzaam houdt.

Ik heb al eens meegedaan aan een bomspotting, toen honderden massaal de luchtmachtbasis van Kleine Brogel betraden. Maar ik zweer het. Ik heb zelf niet 'den draad' gedaan, heb dus geen stap op militair domein gezet en ben als brave burger buiten én uit de handen van politie en leger gebleven. Ik heb wel 'de hoop gevuld'. Als burger sta ik nog steeds op mijn democratisch recht om die atoomraketten de wereld uit te willen. Trouwens, ik heb ook al eens - samen met tientallen anderen - bij de Gentse politie klacht ingediend tegen die raketten. Zonder gevolg.

Om dul van te worden? Ach, laat ons er maar mee lachen. Van Dulle Griet tot weg met de raketteketet! Ik ga morgen paaseieren rapen. En die komen niet van de raketten, maar van de paasklokken. Zwaarden omsmeden tot ploegscharen. Raketten omsmeden tot klokken.

Monument van het nutteloze wapen (Net voor de ontsluiering - Gent, 20.03.2010)

Van Dulle Griet tot 'Weg met de raketteketet!' (Dulle Griet - Gent, 20.03.2010)


www.bomspotting.be