donderdag 25 november 2010

Beds are Burning - From Australia to Cancun

Wegens een al heel lang afgesproken vriendenweekeinde in Wallonië kan ik nu zondag niet 'meezingen voor het klimaat' op de klimaatmanifestatie in Brussel. Niet met mijn stem, maar met mijn hart zal ik zeker wel bij zijn. En met dit stevig rockend statement van de Australische groep Midnight Oil. Dat ze het in Cancun op de klimaatconferentie maar eens goed horen!



En hierna nog een recentere, maar wat softere, versie - for free - verspreid door de Internationale Coalitie voor Klimaatrechtvaardigheid in de aanloop van de Kopenhagen-conferentie 2009.




www.timeforclimatejustice.org
www.klimaatcoalitie.be

donderdag 18 november 2010

Jamila Amadou geeft vrij podium aan jong talent

Zaterdagavond 6 november bouwde Jamila Amadou een feest van jong muzikaal en poëtisch talent in een afgeladen vol theater Bij De Vieze Gasten in de Brugse Poort-wijk. Jamila is een Oost-Vlaamse/Gentse met Maghrebijnse roots. En ze heeft verstand van afstanden overbruggen, mensen uit hun kot lokken, ze samenbrengen ....en er feestjes mee bouwen.

Dus wij die avond uit ons kot, de fiets op, het stadscentrum door naar de andere kant van 't stad. En wat Angela Merkel, Yves Leterme of Veli Yüksel (tiens, alle drie christen-democraten) ook mogen beweren over de zogenaamd mislukte integratie van allochtonen, het werd een warme avond, heel auto-allo, multicultureel en divers.

Zin om mee te vieren? Vergeef me mijn gekleurde bril. Ik ben ook geen professionele recensent. Maar onthou toch maar de namen. Je ziet of hoort die jonge talenten zeker nog eens terug. Er was naast heel veel sfeer, ook veel kwaliteit. Afspraak alvast voor een volgende 'Jamila Amadou nodigt uit' in de lente van 2011. Hou de kalender van De Vieze Gasten in de gaten.

Charlotte & CO, twee jonge zangeressen met Afro-roots, zetten de avond in met Afro Voice. Zeg maar iets swingend , charlestonachtig en met sigaretten die ze - oef - net niet opstaken. Rookvrij trouwens die avond. En 't was parti.

Swa, een autochtone Brugse Poorter vermoed ik, mocht daarna met Proces Verbaal zijn verhaal doen aan de hand van een jarenlang opgebouwde carrière van PV's voor openbare dronkenschap, openbare ordeverstoring en combitaks. Hilarisch, maar ook levensecht. Dezelfde naturel als in Helaasheid der Dingen. Er zit trouwens veel humor in de PV's van de Gentse politieagenten. Het publiek kon dat ook waarderen. Als nu ook nog de conferencier zijn drankdebiet naar beneden krijgt, dan wacht hem een carrière als stand-up comedian met een even grote waarachtigheid als de schrijver Dimitri Verhulst van Helaasheid der Dingen. Echt, levensecht. Volhouden, Swa!

De Syrische muzikant Samir Habbal had in de coulissen al wanhopig de soms weifelende stand-up van Swa geobserveerd.....en - niet onterecht - gevreesd voor zijn qanun. Een qanun is een soort liggende harp met meer dan 80 snaren. En dat muziekinstrument stond op het podium Swa gewoon uit te dagen. Oef, Swa rechtop af en vlotte entertainer Samir op met zijn qanun waarop hij meteen een muzikale bloemlezing van klassieke en populaire Arabische muziek tokkelde.

Iedereen heeft het altijd maar over Marokkaanse vrouwen met een hoofddoek, had Jamila aangekondigd, maar nooit over Marokkaanse mannen in een kleed. Levensgroot vraagteken in de zaal. En daar waren ze ineens, vier jonge Marokkaanse mannen....in een kleed. Zangers die Samir vokaal zouden begeleiden? Of dansers? Mis, de modeshow van (Maghrebijnse) Mannenmode. Zo simpel was het. Later zouden deze jonge Marokkanen uit de Brugse Poort tot groot enthousiasme van de zaal nog eens de catwalk innemen, uiteraard weer in 't lang, maar allevier met een ander kleed.

De dansgroep Ruh was er ook, met auto-Vlaamse vrouwen die in complete tenue fel gesmaakte berberdansen brachten uit de Marokkaanse Rif en uit Algerijns Kabylië. Met een acrobatisch nummertje schoteldansen bovenop.

The Stage Nomads, 2 boys& 1 girl, waren mét hun valiezen dapper onderweg met knappe stukken nog acrobatischere breakdance. Nog van dat. Onthoud de naam van dit groepje! That's dance!

En voor ik het vergeet. Achter de artiesten werden lentefoto's geprojecteerd van Kakayi, een zeer gerenomeerde Koerdische Brugse Poorter.

De pijn van het (alleen) zijn, dat is iets voor dichters. Het blijft bezinken voor de toeschouwers/luisteraars. En ik wil die gedichten ook nog eens op papier zien. Maar de sfeer heb ik wel mee, het gevoel zeg maar. Filip Volckaert, de vlotte en lekker interactieve presentator en huisdichter van 'Jamila Amadou nodigt uit' perste de ziel uit zijn lijf. En de performer van het duo Ten Adem (stem en piano) mag gerust zijn mijns inziens goede zangstem gebruiken. Het zou hun optreden nog poëtischer maken.

SingersongsterJoni Sheila, straatmuzikante mét gitaar kwam krachtig uit de hoek. Het genre waardig. Een muzikante mét. Whaaa.

De afsluitende topact was voor Fabrice Chan & The Gang (Chan omdat het zo goed rijmt op The Gang) met soulpop. Fabrice versiert en verleidt zijn publiek en bouwt een gezellige sfeer op. Knuffel uw partner allemaal eens. En dat deden we. Komaan, iedereen recht en dansen. En dat deden we, allemaal samen bij het laatste liedje. Een mooi officieel einde van 'Jamila Amadou nodigt uit. Editie 6' Daarna werd het podium nog tijdens de afbraak onmiddellijk ingenomen door de dansers voor de party met DJ's El Fredo & Hakim. En die gingen nog zeker niet naar huis.

Dit artikel verscheen ook op Gent Blogt 18.11.2010

maandag 8 november 2010

Vier Gentse solidariteitskoren op de bres voor Music Fund

Op vrijdag 19 november 2010 organiseren vier Gentse solidariteitskoren (Kwimba, Karibu, Sapukay en El Mundo–Lo) een evenement in Zaal Parnassus om de organisatie Music Fund in de stad Gent en de regio bekend te maken. Enerzijds is er de projectie van de documentaire film “The Exchange”, een roadmovie over hoe muziek bruggen bouwt. Anderzijds omlijsten 100 zangers en muzikanten van de 4 koren de film met meeslepende wereldmuziek en solidariteitsliederen.



Music Fund www.musicfund.be brengt cultuur en ontwikkelingssamenwerking samen. Zij biedt materiële en educatieve steun aan jonge muzikanten en muziekscholen in ontwikkelings- en conflictgebieden (in Palestina, Israël, Mozambique en de DR Congo). Ze verzamelt instrumenten in Europa (meer dan 1400 tot op vandaag), brengt ze ter plaatse en probeert bruggen te bouwen tussen de mensen die de instrumenten schenken of herstellen, en de mensen in de partnerprojecten die de instrumenten ontvangen en bespelen, de collectie beheren of het muziekonderwijs organiseren.


Music Fund organiseert ook stages en workshops. Deze gaan door in de partnerscholen zowel in het zuiden als in België. De beste studenten krijgen een studiebeurs om een jaaropleiding te volgen in een Lutherie-school.

Music Fund vrachtwagen op weg om instrumenten te leveren (Music Fund - WikiMedia Commons)

De film “The Exchange” is een reisverslag dat één van de eerste containers met instrumenten volgt naar het Midden-Oosten. De film geeft een diepgaande kijk op de dagelijkse werkelijkheid van het Midden-Oosten en de helende kracht van muziek in deze context. Lukas Pairon, de directeur van Music Fund, zal de film inleiden. Meer dan 100 zangers en muzikanten van de vier koren (Kwimba, Karibu, Sapukay en El Mundo–Lo) omlijsten de film met wereldmuziek.

De organisatoren richten zich voor dit evenement tot een heel divers publiek en spreken naast de eigen trouwe fans, ook conservatoria, muziekensembles, muziekscholen en -winkels, humanitaire organisaties en sociaal-culturele instellingen aan. In de hoop dat ook zij Music Fund verder bekend maken en steunen.

Het promotie-evenement voor Music Fund zal doorgaan op vrijdag 19 november om 20u in Zaal Parnassus (Oude Houtlei 24, 9000 Gent, www.parnassus.be) met een capaciteit van 400 plaatsen. Deuren open om 19u30. Inkom gratis. Iedereen welkom natuurlijk.

Music Fund www.musicfund.be

Kwimba www.kwimba.be
Karibu www.karibugent.be
Sapukay www.sapukay.tk
El Mundo-Lo www.elmundolo.be

Dit artikel verscheen ook op Gent Blogt 08.11.2010

Nablog 21.11.2010: Beetje info---->115 muzikanten, 165 m/v publiek. Documentaire film ook te bekijken via internet op http://www.vimeo.com/10797356
BTW--->Contactgegevens verwijderd wegens niet meer nodig.

zondag 7 november 2010

Zingen voor het klimaat - 28.11.2010

Vorig jaar zo'n 10 tot 15.000 deelnemers. En nu muzikaal. Start om 15u aan het Noordstation! En niet op het Muntplein zoals nu nog op de affiches staat.

En ondertussen in de USA. Helft van de Republikeinse verkozenen ontkent klimaatverandering (De Morgen online, 07.11.2010). Tja!



www.klimaatcoalitie.be