zondag 25 maart 2012

De Gruute Kuis van de buurt Twee Poorten

maandag 26 maart 2012 12u20 | Frank Bombeke (tekst), Arnold Van Herreweghe (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .
Het buurtcomité Twee Poorten kreeg ook dit jaar meer dan twintig vrijwilligers, jong en oud, bij elkaar om hun buurt tussen Brusselsepoort , Keizervest, Sint-Lievenspoort, Hubert Frère-Orbanlaan en Clarissenstraat een grondige kuisbeurt te geven.

De TweePoorters maakten in een beluik van de Sint-Lievenspoortstraat en in de Ommegangstraat eerst korte metten met 2 sluikstorten. En daarmee losten ze meteen het aanslepende microlokale bevoegdheidsconflict op tussen privédomein (ja, er bestaan in Gent privéstraten) en publiek domein.

In de Sint-Lievenspoortstraat en de zijstraten Krevelstraat, Sint-Lievensdoorgang en Ommegangstraat en de Brusselsepoortstraat aan de vroegere provinciale tolkenschool werden daarna het laatste papiertje, blikje, peukje en hondenpoep opgeruimd.

De mannen van IVAGO deden er op het einde van de grote kuis nog een propere schep bovenop met hun veegmachine en de vuilniswagen die het verzamelde zwerfvuil kwam oppikken. Later op de dag zou ook het metaalafval (overwegend fietswrakken) meegenomen worden. Na 2 uur noeste arbeid op deze mooie lentedag was het aperitief, aangeboden door de stad Gent en de afvalintercommunale IVAGO, een welgekomen en warm buurtmoment.
GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+]
Ook op andere plaatsen in Gent werd grondig gekuist, zoals hier in het Bijgaardepark in het gezelschap van Gilda De Bal en Vic De Wachter.
GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+] GruuteKuis[+]

(Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 25 maart 2012)

vrijdag 23 maart 2012

Timelab op zoek naar alternatieven voor falende systemen

vrijdag 23 maart 2012 12u46 | Frank Bombeke | reageer
Trefwoorden: .
Het is lente, het kriebelt… en de kunstenwerkplaats Timelab houdt zijn ‘lentekamp’, Springcamp in het Engels. Timelab nodigde hiervoor een mix van 12 jonge lokale en internationale kunstenaars uit. Die zullen gedurende tien dagen in Timelab/Gent werken aan ‘System Error – in times of crisis, artists take a stand’. Het startschot van Springcamp wordt vandaag, 23 maart 2012, gegeven. Het eindresultaat stellen de kunstenaars op zaterdag 31 maart vanaf 16 u. voor op de vaste stek van Timelab in de Brusselsepoortstraat 97, 9000 Gent (buurt Twee Poorten). De lezers van Gentblogt maakten vroeger al kennis met Timelab.
Timelab[+]
Springcamp 2012
Systemen rondom ons falen. Waarheden staan onder druk. Tijdens Springcamp gaan kunstenaars, denkers en doeners met elkaar in dialoog en werken aan hun antwoord op die falende systemen. Met in hun achterhoofd dat nieuwe allianties kunnen inspireren. De kunstenaars zijn Karl Van Welden, Laurence Payot, Britt Hatzius, Marthe Van Dessel, Dusica Drazic, Korinna Lindinger, Thomas Laureyssens, Gosie Vervloessem, Vlad Nanca, Tom Kok, Hans Beckers en Sara Vrugt. Ik ben echt benieuwd wat zij ons op de eindpresentatie op 31 maart gaan voorschotelen!
SPRINGcafé is open
Timelab organiseert tijdens het Springcamp ook een parallelprogramma SPRINGcafé. Terwijl de kunstenaars aan het werk zijn, onderzoeken ze in SPRINGcafé of de crisis een opportuniteit is? En of radicale verandering binnen handbereik is? En werkelijk iedereen is welkom in het gelegenheidscafé van Springcamp 2012.

Van 25 tot 31 maart 2012 biedt SPRINGcafé een uitgewerkt avondprogramma met eet- en drinkgelegenheid. Het vormt de basis voor een intense week van reflectie, uitwisseling en inspiratie.
Iedere dag weer formuleert SPRINGcafé een andere kijk op hoe we de crisis te lijf kunnen gaan. Hiermee breekt Timelab uit de kunsten en snijdt het maatschappelijke thema’s aan onder het motto ‘System Error’, falende systemen en mogelijke alternatieven/opportuniteiten’. Er is bv. een avond rond alternatieve economische systemen, één rond coöperatieven, een andere dan weer over Alternative Design.

Timelab wil uitdrukkelijk een erg divers publiek voor deze avonden, kwestie van een echte dialoog te krijgen en niet alleen voor gelijkgestemden te ‘preken’. Zelfs mensen in het publiek uit de meer harde sferen zoals de bankwereld zijn dus meer dan welkom. Feel free!
Het ganse programma vind je hier: www.timelab.org/nl/springcamp2012. Meer info bij Eva De Groote, Timelab, kunstenwerkplaats en fablab, 0497 52 88 05, Brusselsepoortstraat 97, 9000 Gent, timelab.org / @timelabgent

Praktische info
Springcamp 2012 vindt plaats van 23 tot en met 31 maart 2012 op het terrein van Timelab www.timelab.org, Brusselsepoortstraat 97 9000 Gent (buurt Twee Poorten)
Organisatie
Springcamp 2012 is een samenwerking met Vooruit (in het kader van Transdigital), Argos en de Beursschouwburg.

(Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 23.03.2012)