dinsdag 26 december 2017

Voor de makers van de toekomst (2018 en verder)

Voor de makers van de toekomst (2018 en verder)

"... En even verbazingwekkend is de wetenschap
Dat we, min of meer,
De makers van de toekomst zijn....
Wij scheppen wat de tijd zal vormen.
En een mooie droom, gestalte gegeven
En waargemaakt door een mooie geest,
Is een van de grootste gaven
Dat wij onze medemensen kunnen schenken. ... "


(Ben Okri in ‘Gevecht in de geest : keerspreuk voor de 21ste eeuw / Ben Okri. - Amsterdam : Van Gennep, 2000)
 

dinsdag 28 maart 2017

Een velodroom in TweePoorten

 
 
Een primeur voor onze buurt TweePoorten. Dinsdag 28 maart 2017 stelde onze lokale ondernemer Paul De Braeckeleer (én Maggy) zijn parklets voor die hij in opdracht van de Stad Gent maakt. Een parklet is een straatinstallatie waar in de eerste plaats extra ruimte wordt gemaakt voor een stop- en rustplek .... voor dé mensen (https://en.wikipedia.org/wiki/Parkl...).

De parklets van Paul De Braeckeleer van De Muur bvba zijn mobiele constructies ter grootte van een container zoals we die allemaal geregeld tegenkomen bij opruim- en afbraakwerken in onze straten.

De Stad Gent zal die parklets in een beurtrolsysteem en met een tijdelijk karakter her en der in de stad inzetten. In een eerste periode zeker ook op een aantal plaatsen waar het Gentse Circulatieplan knippen in het autoverkeer voorziet (zoals Bargiebrug, Maaseikplein, Kortedagsteeg, Koophandelsplein, Verlorenkost)
 

Ussies voor Gent
 
Er is grondig nagedacht over de 5 parklets die nu aan de Stad Gent geleverd worden. Paul De Braeckeleer noemt ze fier zijn Ussies. In de plaats van een eenzame selfie met je smartphone nodigen de parklets van De Muur bvba juist uit tot verbinding. Tot een gezamenlijk beleven (us = wij in het Engels) en tot het maken van een Ussie, een figuurlijk en letterlijk groepsportret op, met en rond de parklet.


Een velo-droom van een Ussie
 
Ontwerpster (én buurtbewoonster) Veerle De Vis en haar zoon 3D-ontwerper Jamil Joundi ontwierpen in nauw creatief overleg met Paul De Braeckeleer de ‘dromen’ van Ussies. Een eerste Ussie, de Velodroom, werd vandaag 28 maart 2017 ‘in real life’ voorgesteld aan de pers.

 

Een toepasselijker mo(nu)ment, op de vooravond van het Gentse Circulatieplan, kon eigenlijk niet. De Velodroom is geïnspireerd op de romantische jeugddroom van een collega van Veerle. Hij wilde in zijn jonge jaren altijd ‘naar de regenboog fietsen én terug’. Rond die droom is de installatie dan verder uitgewerkt tijdens creatieve sessies, op de tekentafel en de computer en in de werkplaats van De Muur bvba. De Velodroom-Ussie verwijst naar eindeloos fietsplezier, de Gentse iconen het Kuipke en de Gentse Zesdaagse, de regenboog in Gent, en uiteraard ook de regenboogtrui.

Het jonge volkje op de persvoorstelling zag dat ‘speeltuig’ perfect zitten en speelde en trapte de Velodroom meteen dapper en enthousiast in.



En de Gentse schepenen Filip Watteeuw (mobiliteit, openbare werken) en Elke Decruynaere (jeugd) zagen dat het zéér goed was.


 
Nog dromen van Ussies
 
Ook de andere Ussies (geen twee zijn hetzelfde) getuigen van veel creativiteit en zijn visueel aantrekkelijk. Bereikbaar, bruikbaar en bespeelbaar voor en door jong en oud. Zelfs uitnodigend tot ‘artistiek chillen’ zoals Idris, één van de velodroom-kapoenen/kampioenen het verwoordde.

 
 
Zo komt ook een droom uit van de kunstenares-ontwerpster Veerle De Vis. Zij heeft altijd kunstwerken willen maken voor publieke ruimten die perfect ‘bespeelbaar’ zijn. En De Velodroom beantwoordt daar perfect aan. Ook de ontwerpen van de andere Ussies getuigen van dezelfde visie.
 
We konden in het atelier en op plan al een glimp opvangen van de Ussies die in de maak zijn en na de paasvakantie 2017 in de Gentse straten en pleinen echt geïnstalleerd worden. Maar omwille van ‘fabrieksgeheim’ en om de eer aan Gent te houden, lossen we niet teveel. Laat je fantasie maar even werken bij De Surfclub (de naam zegt het wel zelf), De Soufleur, (iets met theater), Gents Ganzenbord, Verwende Nesten (iets met water), De Kudde (Urban Safari), Max en Maxime.
 
Om te starten bestelde de Stad Gent voor dit jaar 5 Ussies. Als die succes kennen, kan het parklet-project volgend jaar uitgebreid worden. De ontwerpers en ondernemers van De Muur bvba hebben alvast een 8 concrete ontwerpen van Ussies klaarliggen en een 20-tal in ideeën-fase.
 




We duimen. En dan is het nu tijd voor.....een Ussie.