woensdag 29 augustus 2012

Het Groen-team voor de provincie Oost-Vlaanderen

Verkiezingen12: Groen Oost-Vlaanderen wil uit oppositiebanken en mikt op 6 of 7 zetels GENT 22/08 (BELGA) = Groen zat in de Oost-Vlaamse provincieraad nog nooit in een bestuursmeerderheid, maar zegt mensen met bestuurservaring klaar te hebben om na de verkiezingen van oktober in een coalitie te stappen. Lijsttrekker en huidige fractieleider Jan Fiers hoopt op een uitbreiding van vier naar zes of zeven zetels. Daarvoor moet het aantal zetels in de districten Deinze (1) en Gent (2) stijgen naar respectievelijk twee en drie en hoopt de partij in het district Sint-Niklaas op een eerste zetel en op een "strijdzetel" in Dendermonde.

De twee Vlaamse volksvertegenwoordigers Filip Watteeuw en Elisabeth Meuleman en Kamerlid Stefaan Van Hecke duwen de lijsten niet in de districten waar ze op een gemeenteraadslijst staan. "We willen daarmee interferentie vermijden, want zij zullen niet zetelen in de provincieraad", aldus Gents lijsttrekker en huidig fractieleider Jan Fiers. Filip Watteeuw steunt de jonge lijsttrekker Inge Debal in het district Dendermonde, Stefaan Van Hecke duwt Gent en Elisabeth Meuleman Geraardsbergen.

Opmerkelijke namen op de lijsten zijn onder meer professor Diergeneeskunde (UGent) Hans Nauwynck (Eeklo), nationaal Groen-ondervoorzitter Björn Rzoska (Sint-Niklaas), voormalig Spirit-boegbeeld Frank Bombeke (Gent) en Femma-vormingsverantwoordelijke Roswitha Gerbosch (Deinze).Verder zijn twee lijsttrekkers van andere origine en trekken evenveel vrouwen als mannen de lijsten.

Inhoudelijk stelde Groen Oost-Vlaanderen een tienpuntenplan op. "Er is momenteel een onevenwicht tussen ruimte voor industrie en ruimte voor zachte bestemming", aldus Fiers. Aandacht voor de problematiek van N-wegen en trage wegen, een langeafstandsfietsroutenetwerk, meer premies voor de aankoop van natuurgebieden, meer aandacht voor toerisme en CO2-neutraliteit tegen 2030 zijn enkele van die punten. (GEJ)/ ./. 221935 AUG 12

Geen opmerkingen: