donderdag 26 augustus 2004

Voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid
Op de foto een goodwill-bloemenactie van het IJzerbedevaartcomité, hier op 11 juli vorig jaar in het Baudelopark bij de nieuwe Vlamingen. Vorig jaar in Antwerpen en Gent. Dit jaar in Antwerpen, Gent en Kortrijk.

Vrede, vrijheid en verdraagzaamheid is voor het IJzerbedevaartcomité de hedendaagse hertaling voor de 21ste eeuw van het motto Nooit meer oorlog, zelfbestuur en godsvrede van de IJzerbedevaarten.

Rechts Vlaanderen ziet die actualisering helemaal niet zitten. Vooral met die verdraagzaamheid hebben ze het o zo moeilijk. Maar ook het pacifisme is geen spek voor hun bek. En de ware democraten moeten hun hart vasthouden voor het model van eigen VolksStaat dat rechts hier zou willen installeren. Na jarenlange maneuvers en terreur tegen het Ijzerbedevaartcomité heeft rechts dan maar in eigen beheer - zeg maar Blok-beheer - een eigen IJzerwake een week vroeger dan de bedevaart georganiseerd in Steenstraete. En ze hebben meteen de teletijdsmachine opgezet. Tientallen jaren back in time natuurlijk, naar Dietsland aan de Ieperlee, en ook bijna back in space. Op welke planeet leven we eigenlijk? Ach, al die rechtse, conservatieve en retrograde toestanden zijn echt niet aan mij besteed. De geesten zijn definitief gescheiden, beter veel te laat dan helemaal nooit.

Het enige, echte en ware IJzerbedevaartcomité doet een warme oproep aan alle Vlamingen om zich te engageren voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. We zullen aanstaande zondag 29 augustus maar naar de 77ste IJzerbedevaart gaan zeker :-)

Geen opmerkingen: