donderdag 27 april 2006

Bezint toch maar, eer ge allemaal (nog eens) begint

Het zit er toch nog wat in. Dat culpabiliseren en het collectieve boetedoening (Canossa) eisen van hele bevolkingsgroepen als dé Joden vroeger en nu dé Noord-Afrikanen, dé Marokkanen, dé moslims, dé Polen, dé illegalen, dé Roma....straks dé Eskimo's.

De bezinningsperiode was toch nog bezig? Evenals de discussie over wie aan wie nu excuses moet aanbieden, en wie van wie excuses mag vragen, ja eisen. En lap, nu voelden dé Polen zich al geroepen of gedwongen om zich te verontschuldigen voor wat een paar van hun landgenoten voor vreselijks hadden aangericht. Gered door de gong. De verdachten voor de moord in het Brusselse Centraal Station blijken Roma uit Polen te zijn. En ja, hoe Pools is een Roma uit Polen? En we zijn weer vertrokken.

Hieronder een persbericht van Wolf Bruggen, voorzitter van Opre Roma, waarin hij oproept om individuele criminele daden niet collectief aan te rekenen aan een hele bevolkingsgroep. Het steeds weer stigmatiseren van bevolkingsgroepen moet nu maar eens stoppen.

Persbericht 27.04.2006 - Oproep aan de media en de politici om niet opnieuw een bevolkingsgroep (met name de Roma) te stigmatiseren

Vandaag vernemen we allen opgelucht dat de vermoedelijke dader van de zgn. MP3-moord op Joe in Polen is opgepakt. We feliciteren alle diensten, Belgische en Poolse, die de daders en hun medeplichtigen van de verschrikkelijke moord op een jonge tiener hebben opgespoord en aangehouden. Dat gerechtigheid nu maar geschiedt.

Waar ik minder tevreden over ben is het feit dat bepaalde media en bepaalde politici inspelen, inhakken op de etnische origine van de jonge daders en hun verblijfsstatuut.

Eerst werden de daders door zowat het ganse land gezien als Noord-Afrikanen (lees: in de volksmond Marokkanen). Over stigmatisering van een bevolkingsgroep gesproken. De excuses zijn nog niet koud over deze algemene "blunder" of iedereen heeft de mond vol over het feit dat het blijkt te gaan om Poolse zigeunerjongens.

Ik hoor de man in de straat (en de medeleerlingen op de school van mijn kinderen) al zeggen: "nu zijn het al niet alleen meer de Turken en Marokkanen, maar ook de zigeuners die hier illegaal komen werken, stelen en moorden ..."

Ik doe dan ook een dringende en oprechte oproep aan media en politici om deze criminele daad van een individu niet tot een collectieve daad van een (reeds zeer achtergestelde en zwakke) bevolkingsgroep te maken.

Achtergrond informatie en duiding kan zeer nuttig zijn als het op een serene wijze wordt gebracht. Platvloerse sensatie zoeken met headliners die de etniciteit van een dader vermelden is een professionele journalistiek en een democratische politiek bedrijven onwaardig en wakkert enkel de haat jegens bepaalde minderheidsgroepen aan. De daders moeten berecht en bestraft worden zoals het hoort in een rechtsstaat, maar het moet duidelijk zijn dat enkel zij terecht zullen staan en niet de 12 miljoen Europese Roma.

Voor meer info verwijs ik naar het recent verschenen boek "Ze kwamen uit het Oosten..." over de migratie van de Roma

Wolf Staf Bruggen
Voorzitter-Chairman-Presidentos
Opré Roma ngo
opreromavzw@yahoo.com
Tel : ++32 (0)484.962.264.

Belgische afgevaardigde voor het European Roma and Travellers Forum
Belgian delegate to the European Roma and Travellers Forum
Delegato Belgia Europako Romengo thaj Travelerengo Forumo

Geen opmerkingen: