Onze Gentse burgemeester
Daniël Termont was zaterdag 4 augustus even op de regeringsonderhandelingen in Hertoginnedal. Niet in levende lijve, maar toch via een opiniestuk (volledige tekst in De Standaard van 04.08.2007).
Daarin vragen elf 'Burgemeesters voor Vrede', waaronder onze Gentse burgervader, nadrukkelijk dat in het
toekomstig regeerakkoord meer dan een vrijblijvende verklaring wordt opgenomen over nucleaire ontwapening. Vandaag 6 augustus 2007 is het 62 jaar geleden dat een atoombom in Hiroshima massaal dood en vernieling zaaide.
In België zijn 259 van de 589 burgemeesters lid van
'Burgemeesters voor Vrede', het snelgroeiende wereldwijde netwerk van burgemeesters, geleid door
Tadatoshi Akiba, de burgemeester van Hiroshima. In Vlaanderen is meer dan de helft van de burgemeesters lid. Burgemeesters komen op voor de veiligheid van hun burgers en preventie is de beste remedie. De meeste kernwapens zijn gericht op grote steden. Tegen
2020 willen de burgemeesters dan ook een kernwapenvrije wereld en daarom voeren zij de campagne
Vision 2020. Op dit moment steunen drieëndertig Belgische steden en gemeenten, waaronder Gent, deze campagne
ook financieel. Waarin een klein land groot kan zijn :-)
Ook de Belgische parlementsleden zijn duidelijk: in de Senaat en de Kamer werden tijdens de vorige legislatuur resoluties aangenomen die de regering aanmanen om binnen Navo en Europese Unie het debat aan te gaan over de nucleaire afschrikking en over de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit België en de andere lidstaten. Voor België gaat het naar schatting over 20 kernwapens in Kleine Brogel, goed voor ongeveer 200 Hiroshima's.
De 'Burgemeesters voor Vrede' willen dat de volgende Belgische regering hiertoe actie onderneemt binnen VN, Navo en Europese Unie. Daarom moet het regeerakkoord een duidelijkere passage inlassen dan vorige keer. In 2003 werd in een paragraaf over de Navo gesteld:
'De vermindering van het aantal kernwapens: de Navo kan hiertoe bijdragen door geen kernwapens op te stellen in de nieuwe Navo-lidstaten en door het kernwapenarsenaal verder af te bouwen in de huidige Navo-landen; de regering zal binnen de Navo pleiten voor meer transparantie over de nucleaire strategie.' (p. 90 van
regeerakkoord 2003)
Ondanks de actie van de burgemeesters, ondanks de resoluties in het parlement en ondanks de bovenstaande passage in het regeerakkoord kregen we op het regeringsniveau geen opvolging van deze duidelijke wil tot afbouw van kernwapens. De angst om internationaal geïsoleerd te worden en de relaties met Washington scoorden hoger dan de opvolging aan deze resoluties.
Die angst voor isolatie is relatief: in andere Navo-lidstaten als Noorwegen, Italië en Duitsland is er immers een even grote democratische vraag naar meer daadkracht van hun regeringen.
Gelijkaardige kernwapens als die vandaag in Kleine Brogel zijn opgeslagen, werden in 2001 verwijderd uit Griekenland en het Duitse blad
Der Spiegel berichtte dit jaar dat de Amerikaanse kernwapens verwijderd werden van de luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland.
Zo moet ook in Europa een grote kernwapenvrije zone ontstaan. Wereldwijd kiest een meerderheid van landen via het afkondigen van officiële kernwapenvrije zones resoluut voor een veiligheidspolitiek waarbij geen plaats is voor kernwapens noch nucleaire doctrines. Er bestaan vandaag al negen kernwapenvrije zones waaronder Afrika, Centraal-Azië, Zuid- en Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië.
Gesterkt door de resoluties van Kamer en Senaat vragen de 'Burgemeesters voor Vrede' daarom met aandrang dat de volgende Belgische regering deze maatregelen voor nucleaire ontwapening in een duidelijke taal opneemt in het regeerakkoord en dit ook daadwerkelijk uitvoert.
De ondertekenaars van het opiniestuk in De Standaard van 4 augustus 2007 zijn
Danny Claeys, burgemeester Nazareth (CD&V);
Jean-Luc Dehaene, burgemeester Vilvoorde, CD&V;
Luc Dehaene, burgemeester Ieper (CD&V);
Patrik Janssens, burgemeester Antwerpen (SP.A);
Jean-Michel Javaux, burgemeester Amay (Ecolo);
Theo Kelchtermans, burgemeester Peer (CD&V);
Anne-Marie Lizin, burgemeester Hoei (PS);
Ingrid Pira, burgemeester Mortsel (Groen!);
Bruno Tellier, burgemeester Vresse-Sur-Semois (CDH);
Daniel Termont, burgemeester Gent (SP.A);
Patrik Vankrunkelsven (Open VLD), vice-voorzitter Mayors for Peace.
Standbeeld in het Vredespark van Nagasaki-Stad