dinsdag 15 december 2009

Vluchteling word je niet uit vrije wil

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw gaf dinsdagavond 8 december in Gent het startsein van haar landelijke campagne 'Vluchteling word je niet uit vrije wil'. Dat deed ze in stijl met een benefietavond in een gastvrij NTG en met de volle muzikale en morele steun van het meisjeskoor Scala o.l.v. de broers Steven en Stijn Kolacny.

Zo konden we het meisjeskoor nog eens live aan het werk te zien voor ze weer internationaal uitvliegen. Hun nieuwe programma mét nieuw album (midden 2010) gaat deze maand van start in Berlijn. In maart 2010 doen ze de Antwerpse Elisabethzaal aan om dan internationaal te toeren naar Duitsland, Canada, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Nederland. Scala kondigt een "terugkeer naar het begin" aan. Ze zullen opnieuw arrangementen en covers van bekende pop- en rocknummers brengen met enkel de vrouwenstemmen van Scala en Steven Kolacny aan de piano (en ik veronderstel Stijn Kolacny aan de figuurlijke dirigeerstok) . (Zita, 07.12.2009 - LEE)

Scala repeteert

Op de benefietavond brachten ze hun huidig programma met eigen liederen uit hun CD Paper Plane (vrij downloaden!), van klassieke nummers tot covers. Van behoorlijk rock en roll tot en met techno à la Regi.

Speciaal voor de sensibiliserings- en steuncampagne van Vluchtelingenwerk nam Scala het campagnelied "België. Is er leven op Pluto?" op, de tophit van de Nederlandse groep "Het Goede Doel". Je kan die via de campagnewebstek gratis beluisteren en downloaden of bestellen tegen verzendingskosten.

Steven en Stijn Kolacny met hun gaststerren Petimat, Danielle en Vesara

Drie vluchtelingenmeisjes waren voor dit lied de gaststerren van het sterrenkoor. 'Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan' zongen dus ook Petimat uit Tsjetsjenië, Danielle uit Burundi en Vesara uit Albanië. Heel toepasselijk.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VwV) wil met deze sensibliserings- en steuncampagne vooral aandacht vragen voor oorlogsvluchtelingen, verduidelijkte Paul Pataer, voorzitter van Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw. Deze onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie behartigt al meer dan 20 jaar de belangen van mensen op de vlucht, in eigen land en daarbuiten. Dat gebeurt door juridische ondersteuning, informatieverzameling over conflicthaarden, zelf organiseren van opvang van asielzoekers en de acties voor regularisatie van mensen zonder papieren. VwV bundelt in Vlaanderen ook alle initiatieven ten bate van vluchtelingen.

De campagne 'Vluchteling word je niet uit vrije wil' krijgt de volle steun van de Bekende Vlamingen Kolacny. Hun Oostenrijkse grootvader met de Tsjechische naam was één van de kinderen die in de nasleep van WOI in onze Lage Landen werd opgevangen in een gastgezin in het Brabantse Tielt-Winge.

Ook de Gentse burgemeester Daniël Termont steunt de campagne. Hij herinnerde aan de twee wereldoorlogen toen heel wat Belgen ook op de vlucht gingen voor het oorlogsgeweld.

De burgemeester bedankte de Gentse vrijwilligers en hun organisaties zoals Hand in Hand, Werkgroep Vluchtelingen Gent, De Tinten vzw voor hun meerwaarde voor de stad. De stad Gent zelf staat met het Stedelijk Opvang Initiatief 'Verapa' in voor 10 plaatsen voor nieuwe asielzoekers en 40 plaatsen voor dakloze vluchtelingen, meestal slachtoffers van huisjesmelkerij. Tot slot gooide Termont er nog een politiek statement bovenop : de federale overheid moet zorgen voor voldoende opvangplaats voor nieuwe asielzoekers. Voilà!

"Ik hou van jou. Geef me een kus" van Stijn Meuris zong Scala ons tot slot toe. Of er leven is op Pluto, weten we niet. Maar leven én warmte was er alleszins op die campagneavond in de NTG. En daarmee konden we de winternacht in.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw
Scala

Nvdr: Dit artikel verscheen eerder - in verkorte vorm en met andere foto's - op Gent Blogt onder dezelfde titel Vluchteling word je niet uit vrije wil (Gent Blogt 14.12.2009)

1 opmerking:

Dirk Bosmans zei

Lions Club Midden Limburg brengt op zaterdag 7 december 2013 het Belgische koor Scala & Kolacny Brothers voor de tweede maal naar de Limburghal in Genk. Dit concert is het eerste optreden uit hun reeks DECEMBER-concerten, waarbij Scala in iedere Vlaamse provincie één optreden geeft. Mis dit unieke evenement in Genk/Limburg niet en koop vandaag nog uw tickets. U kunt dit online via de website http://www.scala4friends.be