woensdag 27 januari 2010

Free Spirit

We zetten een punt achter het spannende vervolgverhaal op deze blog over Spirit & Opportunity op de planeet Mars.

Mijn favoriete Marsrobot Spirit heeft zich finaal vastgereden in het zand van de krater Troje (ja, what's in a name). Spirit is niet langer mobiel en wordt nu een wetenschappelijk platform op een vaste plek. Dat meldt de NASA in dit persbericht van 26. 01.2010.

Twee van de zes wielen van het Spirit-vehikel hadden het al begeven. Ultieme pogingen om achterwaarts op de resterende 4 wielen uit het rulle zand van De Rode Planeet te geraken, mislukten.

De voormalige Marsjeep maakt zich nu klaar om de Martiaanse winter te overleven. Als dat lukt, zal Spirit nog een belangrijke bijdrage aan de wetenschap kunnen leveren. Gedurende verscheidene maanden, zelfs jaren, zegt de NASA. "Spirit is niet dood. Het is juist een nieuwe fase van zijn lang leven ingegaan" aldus Doug McCuistion, directeur van het Mars Exploration Program op het NASA-hoofdkwartier in Washington.

Ja dat zal wel. Maar voor ons is het welletjes geweest. We hebben zes jaar de avonturen van de Marsrobots op de Rode Planeet gevolgd, zeg maar meebeleefd als waren we er zelf bij. Terug met de voeten op aarde. Nu keren we terug naar Terra Nostra, onze eigenste Blauwe Planeet....die wel nog wat groener mag kleuren.

Tot slot. De gedachten zijn nog altijd vrij. Laat de spirit maar waaien. Free Spirit!

En oh ja, voor ik het vergeet. Elke gelijkenis met bestaande situaties, organisaties, omstandigheden en lotgevallen is louter............... . Je weet wel!

Twee Rovers op Mars www.nasa.gov/rovers

2 opmerkingen:

De Gentse Zwijger zei

Spirit zich vastgereden in het zand van de rode planeet? Ja, ja!
Wie het schoentje past...

Frank Bombeke zei

En je kan het ook zo bekijken
http://blog.zog.org/2010/01/spirit.html