donderdag 23 december 2010

Luk Dewulf wint Interculturele Persprijs 2010 voor Roma Basta!

De Gentse AVS-videojournalist Luk Dewulf heeft woensdag 22.12.2010 in de Brusselse KVS de eerste Interculturele Persprijs voor Journalistiek 2010 gewonnen in de categorie Audiovisuele Pers. Luk Dewulf haalde het in zijn eentje van de grote mediajongens en -meisjes met een Panorama-reportage en ook nog van het Radio 1-programma Peeters en Pichal.

Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel, organiseerde deze prijs in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Beide organisaties willen hiermee betere interculturele inspanningen bij journalisten stimuleren.

Roma Basta! - 1 - Eta from Interculturele Persprijs 2010 on Vimeo.

Gentenaar én BrugsePoorter Luk Dewulf wint de prijs voor Roma Basta!, een vijfdelige reeks van korte reportages over Roma in Gent en in Slovakije. De reeks werd in september 2010 uitgezonden tijdens het nieuwsbulletin van AVS, de Oost-Vlaamse regionale zender. Nadien was de reeks nog (steeds) te zien via de webstek DeWereldMorgen www.dewereldmorgen.be

Onze stad Gent zat de jongste tijd in het oog van een politieke en mediastorm over de Roma. Wie zich afvraagt wat de Roma uit het Slovaakse Kosice hier in hemelsnaam komen zoeken, moet beslist deze documentaire (nog) eens via het internet bekijken. Dit is écht een waardevolle en eerlijke bijdrage aan 'het debat'.

In vijf korte portretten van 5 x 5 minuten geeft Luk Dewulf ons een beeld van de discriminatie en extreme armoede van de Roma in Slovakije (de Roma-wijk Lunik IX in Kosice). Hij toont de verbeten, bijna wanhopige, zoektocht naar een beter leven (de vrouw Irena met 13 kinderen in een kraakpand in een Gentse volksbuurt).

Luk Dewulf laat het in zijn reportagereeks niet bij het zoveelste in de media goed verkopende kommer-en-kwelverhaal. Bovenaan de politieke agenda moet het uitbannen van de discriminatie staan. Daarvoor zijn de diverse overheden, van een Slovaaks stadsbestuur tot de Europese Unie, zeker mede verantwoordelijk voor.

Maar in zijn portretten geeft Dewulf ook de uitdagingen en kansen voor de Roma zelf weer. Hij laat hiervoor Roma-vriend Freddy en de Roma-familie van Eta aan het woord met een duidelijke boodschap van hoop. Met inzet en goede wil van beide kanten is er wél werk voor Roma én werkbereidheid bij de Roma. Het is voor de Roma wél mogelijk om het Nederlands voldoende te beheersen, en het is wél mogelijk om zich in onze samenleving te integreren. Het portret van Eta en haar familie toont hoe migratie wel een positieve draai kan krijgen.

Roma Basta! - 5 - migratie from Interculturele Persprijs 2010 on Vimeo.


De jury prees de inzet en het lef van de jonge videojournalist Luk Dewulf. Katleen De Ridder, stafmedewerker Media & Diversiteit van het Minderhedenforum en auteur van 'De Witte Media': “Met deze actuele reportages over de Roma levert Dewulf een reeks gedocumenteerde en toegankelijke portretten af.” We kunnen ons alleen maar aansluiten bij het oordeel van de - strenge, maar rechtvaardige - jury.

Gouden tip : eerst de reportage bekijken (25 minuten maar) .... en daarna mag je voor mijn part gerust uren voort debatteren ;-)

AVS-reportage Roma Basta! september 2010 (via Vimeo)
1. Eta http://vimeo.com/15625241
2. Irena http://vimeo.com/15625364
3. Tussen afval http://vimeo.com/15625388
4. Kansen http://vimeo.com/15625391
5. Migratie http://vimeo.com/15625392

Roma Basta! via DeWereldMorgen oktober 2010 (met extra-toelichtingen door Luk Dewulf)
http://www.dewereldmorgen.be/people/dewulfluk

Een wat gelijklopend artikel Roma Basta! op Gentblogt 24.12.2010

Geen opmerkingen: