Geen trac meer voor TRACK
Of het Gents wereldkoor Karibu en andere Gentse koren wilden meedoen aan TRACK, een manifestatie van hedendaagse kunst, dat van 12 mei tot 16 september 2012 loopt in Gent? Onze bijdrage? Eén welbepaald lied, The Postpetrolistic Internationale, zingen in het kader van een project van het Zwitserse kunstenaarsduo Christina Hemauer & Roman Keller. Het TRACK-project spoorde met het eigen Karibu-repertoire Mi Tierra – Mijn Aarde/Mijn Planeet. Zorg om onze planeet en Moeder Aarde staan daarbij centraal. Het antwoord was dus meerstemmig ja. Ook zes andere koren reageerden positief.[+]
Het werk van Hemauer & Keller getuigt van een verregaande ecologische en politieke betrokkenheid. Het kunstenaarsduo onderzoekt al enkele jaren de erfenis van de oliecrisis van de jaren zeventig, de relatie tussen energie en macht en de manier waarop die het collectieve geheugen en de menselijke verhoudingen veranderen. Als opwarmer voor TRACK toonde het duo in de KASK-cinema hun intrigerende én amusante documentaire A Road not taken die daarover gaat. Hemauer & Keller gingen op zoek naar de verdwenen zonnepanelen van de Amerikaanse gewezen president Jimmy Carter. In 2006 luidden ze plechtig het ‘Postpetrolism-tijdperk’ in, compleet met een manifest en een gedenksteen om het einde van het energietijdperk te markeren.
Tijdens TRACK zetten Christina & Roman hun internationale bewustmakingsactie Globalising the Internationale voort. Nu zoomen zij in op de mechanismen van de traditionele olie-industrie en de nieuwe pistes die alternatieve energiebronnen bieden. In 2008 componeerden Hemauer & Keller de hymne The Postpetrolistic Internationale in samenwerking met componist Mathias Vetter. Het lied klinkt herkenbaar in de oren. Het is geschreven in de stijl van de nationale hymnes en de Internationale. En wie kent die niet? De tekst echter getuigt van een zeker cynisme én droge humor. Nu we bijna door onze olievoorraden heen zijn en onze Planeet Aarde hebben uitgeput, stelt The Postpetrolistic de vraag welke andere wegen van verkwisting we nog kunnen bewandelen, En om het internationaal te houden, gebeurt dat in verschillende taalversies van het lied (Duits, Engels, Nederlands, Frans), zodat iedereen de boodschap luid en duidelijk doorkrijgt.
Vast element in Globalising the Internationale is een mobiel podium dat over de Europese waterwegen van Bazel naar Rotterdam, Aarhus en nu Gent reist. Op dit podium – zeg maar het figuurlijk ankerpunt van het project – voeren koren van diverse ‘afkomst en kunde’ hun (taal)versie en interpretatie van deze nieuwe Internationale na het post-petroleumtijdperk uit. De kunstenaars registreren beeld en klank (ook de opwarmings- en inzingsessies en de repetities) en geven al eens regieaanwijzingen (neuriën, zingen door scheepsroepers). Ze bundelen alles in een documentaire Globalising the Internationale die met de jaren meegroeit met hun project. Tijdens TRACK kan je van dinsdag tot zondag van 12 tot 18 u. de video (40’) Globalising the Internationale gratis bekijken in de poort van het Poortgebouw, Voorhoutkaai 43+ (Machariusbuurt). Op het einde zie en hoor je in het Gentse luik al een aantal koren en hun eerste optredens – veelal nog in de repetitiefase – te zien en te horen (o.a. het Secundair Kunstinstituut, Krop in de Keel, (Rocsa) Singers en het Gents wereldkoor Karibu). De andere koren krijg je tijdens de live-performances in de loop van TRACK te horen.
Op de TRACK-openingsdag van 12 mei zongen Krop in de Keel en (Rocsa) Singers onder leiding van hun gezamenlijke coach Rik Debonne. Op 19 mei oefende Karibu-dirigente Anna Pardo Canedo met een ‘per expres’ samengesteld vrijwilligerskoor met leden van diverse koren, de Nederlandstalige versie. Het repetitie-optreden werd krachtig besloten met de al beter gekende Engelstalige versie. The time has come, we’ll beat the drum and watch the Brave New World collapse ( Het moment is daar/wij staan nu klaar/de moderne tijd verdwijnt). Neen, we hebben geen track meer voor TRACK.
[+]
[+]
De performances van The Postpetrolistic Internationale vinden elke zaterdag (onder voorbehoud) plaats op de Rodetorenkaai (Portus Ganda) in diverse uitvoeringen, talen en interpretaties. Op de Rodetorenkaai zijn de partituren met de melodie en de tekst in vier talen ruimschoots en gratis beschikbaar voor het publiek. De laatste zaterdagen van de maand weerklinkt het lied ook nog eens op de Gentse binnenwateren.
- 26 mei Krop in de keel en (Rocsa) Singers 15:00 -15:40 Rodetorenkaai 16:00-(+-)16:30 boot MIAT-Centrum
- 2 juni Sapukay 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 9 juni Gents wereldkoor Karibu 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 16 juni Sapukay 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 23 juni De 2de Adem 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 30 juni Gents wereldkoor Karibu 15:00-15:40 Rodetorenkaai 16:00-(+-)16:30 boot MIAT-Centrum
- 14 juli Krop in de keel 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 21 juli De 2de Adem 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 11 augustus (Rocsa) Singers 15:00-15:40 Rodetorenkaai
- 25 augustus Krop in de keel 15:00-15:40 Rodetorenkaai 16:00-(+-)16:30 boot MIAT-Centrum
- 8 september De 2de Adem 15:00-15:40 Rodetorenkaai
[+] [+] [+]
(Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 25.05.2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten