zondag 15 juli 2012

Eens een ander Feest van de Vlaamse Gemeenschap

zaterdag 14 juli 2012 20u58 | Frank Bombeke | reageer
Trefwoorden: , .
Geen Zesdaagse, geen negendaagse (een noveen), maar een heuse elfdaagse. Dat is het Feest van de Vlaamse Gemeenschap tegenwoordig. Dus ja, ik heb meegevierd met het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Je moet al handig door die 11 dagen laveren om er niets van mee te pikken. Wat ik allemaal gemist heb? Gent Zingt op de Vrijdagmarkt en het Zomerfeest van Trefpunt Bij Sint-Jacobs (nochtans iets met muziek) en de Gentse Poorterstochten (nochtans iets met de fiets).

Maar op zondag 8 juli waren we wél present op het Familiefeest van de Vlaamse Gemeenschap in de Gentse Sint-Pieterskerk. Genieten van het jonge barok-ensemble La Chapelle Sauvage waarna de verjaardagstaarten in het Parkkaffee van Mariakerke lonkten. Sorry, Antje De Boeck en Rony Verbiest. Jullie Boon-programma is voor een andere keer op een geschikter moment …. en in een wat intiemere zaal. Op 11 juli vierden we feest in het Brusselse stadhuis. Maar voor een verslag daarvan verwijs ik naar de nationale pers. In Gent, die andere ‘grootstad’, was er op de vooravond de Vlaamse hoogdag de traditionele academische zitting in het stadhuis.
Logos[+]
Tot onze zeer aangename verrassing stond Logos in voor de muzikale omlijsting. Nee, niet hun robotmuziek met naaktdansers én –danseressen dat u kan meebeleven tijdens deze Gentse Feesten 2012. Maar een programma aangepast aan de gelegenheid, de locatie en het publiek. Dat hadden de organisatoren Logos op het hart gedrukt. We kregen dus een samenspel van oude en robotmuziek. Wat we ons daarbij moeten voorstellen? Het robotorkest bestaat uit een aantal voorgeprogrammeerde muziekinstrumenten die trouw de partituur uitspelen, hier ‘bijgestaan’ door 3 levende muzikanten (Ludwig Van Gysegem –tenor, Marcel Ketels – fluit, Xavier Verhelst – violone). Dat smaakt naar nog. Ik moet beslist de weg naar de concertzaal van Logos in de Bomastraat vinden.

Gastspreker was Krist Biebauw , de nieuwe hoofdbibliothecaris. Wat had hij ons te vertellen over het nieuwe grote culturele project , de Bibliotheek van de Toekomst, die we in 2015 op de Waalse Krook mogen verwachten. Moeten we nog bibliotheken bouwen in tijden van tablets? Ja (oef), maar dan moet de bibliotheek wel een nieuw ‘zakenmodel’ ontwikkelen, net zoals de boekenbranche, aldus onze hoofdbibliothecaris. Het huidige zakenmodel van de bibliotheek (gebouw, personeel, collectie waar mensen naartoe moeten komen op welbepaalde tijdstippen) zal evalueren naar de bibliotheek als informatie- en cultuurbemiddelaar.

De basisopdracht – wat belegen klinkend – volksverheffing, emancipatie, ontvoogding blijft overeind. De zo verhoopte democratisering van het onderwijs is nog steeds geen feit en de digitale kloof geraakt maar niet gedicht. Werk aan de winkel voor de hoofdbibliothecaris en zijn mensen. Mee zijn met de tijd en innoveren zijn hier de toverwoorden. Veel succes gewenst.

Wat ik vond van de verkiezingsspeech van burgemeester Daniël Termont, vroeg mijn receptiegenoot. De burgemeester had het in zijn toespraak over informatie, inspraak en participatie gehad. En daarmee aangegeven hoe je ook op plaatselijk vlak mee vorm geeft of in de toekomst kan/moet geven aan je lokale gemeenschap. Best passend voor een feest van de Vlaamse Gemeenschap, voor mijn part.
Logos[+]
Alle partijen (sp.a, Open VLD, ProGent, Cd&V, Groen, N-VA, Vlaams Belang) waren vertegenwoordigd, maar eerder met symbolische delegaties. Er was te weinig volk om echt een feestje te bouwen. Misschien moeten we in de toekomst niet zozeer 11 juli 1302 herdenken, maar wel dat officiële Feest van de Vlaamse Gemeenschap in ons stadhuis her-denken.

Ondertussen hebben de Gentse Feesten de elfdaagse ingehaald. Net op 14 juli, de Franse nationale feestdag. Allons enfants de la patrie, zou Yves Leterme zingen. Dat het Gentse feest(en) nu maar begint!

(Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 14.07.2012)

Geen opmerkingen: