maandag 23 juli 2012

Prijs Democratie 2012 + Prijs Jaap Kruithof 2012

maandag 23 juli 2012 10u05 | Frank Bombeke (tekst), Arnold Van Herreweghe (beeld) | reageer
Trefwoorden: , .
Een plichtnummertje democratie, die jaarlijkse uitreiking van de Prijs voor de Democratie op 21 juli Bij St.-Jacobs? Een beetje wel, maar toch komen er nog altijd mensen voor opdagen. De ware democraten of zoiets. Een pluspunt voor dit initiatief van Democratie 2000 en Trefpunt vzw was dit jaar de ‘muzikale opluistering’ door TREF (Wim Claeys, Didier Laloy en Bruno Le Tron op diatonische accordéon en Frédéric Malempré op percussie). En zoals het deftige media past, was Gentblogt er ook bij… en brengt nu verslag uit.

Over die media ging het regelmatig op deze 21ste keer dat de Prijs voor de Democratie werd uitgereikt. Namens FAN (Financieel Actie Netwerk) mochten Guido Deckers (ACV) samen met Kristel De Backer (ABVV)en Rudy De Meyer (11.11.11) het (wissel)beeldje van Walter De Buck in ontvangst nemen uit de handen van de winnaar van vorig jaar, Han Soete van De Wereld Morgen.

Die maakte van de gelegenheid dankbaar gebruik om de aandacht te vestigen op de oorverdovende stilte in de klassieke media over de BNP Paribas-dossier dat De Wereld Morgen in afleveringen uitbrengt. Alleen Franse media zijn geïnteresseerd, aldus Han Soete. Ook Guido Deckers die namens FAN het woord voerde, benadrukte in zijn bedankingsspeech onder meer de cruciale rol van de media in de verdediging van de democratie. En zie, net vandaag 22 juli bericht ook ons eigenste Nieuwsblad online over de belastingparadijzen waar FAN zo strijd tegen voert. Er is hoop.
Eric Goeman[+] Han Soete (2011) & Guido Deckers (2012)[+]

De winnaar van de Prijs voor de Democratie 2012 is FAN, wat staat voor Financieel Actie Netwerk. FAN ijvert voor meer fiscale rechtvaardigheid en organiseert daartoe sociale bewegingen, vakbonden, NGO’s en sociale actiegroepen in een netwerk.

De leden van dat netwerk zijn de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, Attac Vlaanderen, BBL, KWB, LBC-NVK, Fairfin, Oxfam Solidariteit, Links Ecologisch Forum en 11.11.11. FAN kreeg de democratieprijs voor haar inzet voor ‘fiscale democratie’ lichtte Democratie 2000-voorzitter Eric Goeman toe. Hun eerste resultaat boekten ze met de taks op wisseltransacties (de zgn. Tobintaks). België stemde – uniek in de wereld – in juli 2004 een Tobintakswet… die wel pas concreet kan worden in Europees verband.

Daarna ging de aandacht van FAN naar de strijd tegen de belastingparadijzen en het bankgeheim en voor het invoeren van een vermogenskadaster en vermogensbelasting. En nu voert FAN de campagne ‘Laat het grote geld niet ontsnappen’.
Guido Deckers[+] Kristel De Backer (ABVV)[+] Kristel De Backer & Rudy De Meyer[+]
De laureaat van de vierde Prijs Jaap Kruithof 2012, de ‘Recht voor de Jaap-prijs’, is Peter Mertens voor zijn boek ‘Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up’, dat hoge toppen scoort in de non-fictielijsten. De meest gevatte commentaar is die van journalist Paul Goossens “Eindelijk. Het is er: het boek dat met een overvloed aan concrete feiten de crisis in perspectief plaatst. Dit is geen pamflet, dit is wel een doorwrocht en vlot leesbaar draaiboek van een crisis, die de samenleving en Europa ontwricht, omdat ze de ongelijkheid tot een climax voert’. En in de ‘geest van deze tijd’ voegt hij daar nog aan toe “Ik heb één vraag: waarom maakt de auteur er geen kookboek van? Dan waren er gegarandeerd 100.000 lezers. Voor dit boek lijkt me dat het minimum, want dat is verplichte lectuur”.
Peter Mertens (Recht voor de Jaap 2012)[+] Peter Mertens met mijnwerkerslamp uit Asturië[+]
Peter Mertens, naast auteur ook voorzitter van PVDA, toonde zich zeer tevreden met de prijs en het (wissel)beeldje van Frans Wuytack. Vooral omdat met het boek ‘Hoe durven ze?’ het debat over onrecht en kapitalisme geopend werd. Hij droeg de prijs dan ook op aan de lente en aan iedereen die niet langer zwijgt wanneer hij/zij met onrecht geconfronteerd wordt.
TREF[+] TREF[+]
Meer info op http://vl.attac.be/article1905.html

(Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 23.07.2012)

Geen opmerkingen: