De democratische Argentijnse president Nestor Kirchner heeft vorige maand Antonio Baseotto uit zijn officiële functie van legerbisschop ontslagen. Baseotto had met een verwijzing naar de bijbel gezegd dat de minister van Volksgezondheid Gines Gonzalez Garcia „met een molensteen om zijn nek in de zee gegooid zou moeten worden” omdat hij voor legalisering van abortus is. (Reformatorisch Dagblad, 21.03.2005) Ook het voorstel van de minister om condooms gratis uit te delen, kon de rechts-conservatieve legerbisschop niet pruimen.
In Argentinië is de molensteen-uitspraak van Baseotto extra pijnlijk omdat tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) politieke gevangenen vanuit militaire vliegtuigen levend in zee werden gegooid. Op 20 april 2005 nog werd één van de daders daarvoor in Spanje tot 640 jaar cel veroordeeld. (Gij zult niet doden-No mataran, 21.04.2005)
Baseotto zorgde al eerder voor ophef met antisemitische uitspraken en verklaringen waarin hij schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur goedpraatte. Hij zou nochtans goed geïnformeerd moeten zijn. Zijn persoonlijke secretaris, de katholieke priester Alberto Zanchetta, was in 1977 aalmoezenier in de Technische Marineschool die tijdens de dictatuur het grootste clandestiene detentie- en foltercentrum was.
Het IPS-Inter Press Service News Agency meldt op 18.03.2005 dat het Vaticaan weigert de legerbisschop op non-actief te stellen. De pauselijke nuntius, zeg maar de ambassadeur van het Vaticaan, steunt Baseotto. De Argentijnse bisschoppen distantieren zich niet openlijk van de uitspraken van de legerbisschop. De officiële Argentijnse kerk stelt zich nog altijd rechts-conservatief op of zwijgt.
Ondertussen zijn we een maand verder. Een paus ging heen, een andere kwam. Nu de nieuwe paus definitief geïnstalleerd is in Grand Hotel The Ratz in Vaticaanstad mag hij grote kuis houden in zijn Argentijnse kerkprovincie.
Of worden alleen basisbewegingen en bevrijdingstheologen de mond gesnoerd en in de ban geslagen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten