dinsdag 5 april 2005

12.000 Gentse honden


Snoet, de Gentse campagnehond van 'Propere Wijken'

Met 12.000 zijn ze, de Gentse honden. Onze viervoetige, blaffende en kwispelstaartende gezelschaps- en waakdieren hebben zo ook hun sanitaire behoeften…en daar kleeft soms het mensenschoentje. Ik had het hier eerder al over het sanitair gebeuren van vrouwen en schoolkinderen in Gent. Vrouwen en kinderen eerst! Maar nu is het de beurt aan de Gentse campagnehond Snoet en zijn vriendjes.

Spirit-schepen Lieven Decaluwe, onder meer bevoegd voor het Gentse dierenbeleid, heeft op 19 maart het 130ste hondentoilet - bij wijze van spreken - 'ingeblaft'. Nadien gromde hij er in mineur bij dat er deze legislatuur geen geld meer is voor het onderhoud van nog eens 160 plaatsen die vragen om honden-wc's. (De Gentenaar, 21 maart 2005). Het project 'Propere Wijken' breidt niet verder uit met hondentoiletten. Dikke pech voor die buurten die nog op de wachtlijst staan.

Het noodzakelijk onderhoud (opruimen, ontsmetten, ontgeuren) van de huidige 130 hondentoiletten houdt negen milieubuurtwerkers zes dagen op zeven arbeidsintensief bezig. Alle respect voor deze 'hondenjob'. Het resultaat mag er wel zijn. De 130 hondentoiletten en 7 losloopweiden verspreid over 10 wijken houden jaarlijks zo'n 20.000 kg hondenpoep van de straat. Bij de aanvang van het hondentoiletten-project in 1998 telde men 24.000 drollen op straat, in november 2004 nog 900. Dat hebben ze bij 't stad allemaal mooi uitgerekend.

Maar mijn schoentje blijft kleven, laatst nog in de Hannah Arendtstraat in Ledeberg, tot droefenis van twee vriendelijke buurvrouwen die het resultaat met bleekwater te lijf gingen. Als die 160 extra gewenste honden-wc's er nu toch nog eens bijkonden? Goed voor de honden én hun baasjes, werk voor extra milieubuurtwerkers. En dan verdwijnen de allerlaatste drollen misschien ook in de parken, de plantsoenen, de speelweiden, in jouw….en mijn straat!

Meer drollige Gentse hondenpoep-info bij Propere wijken : Hondentoiletten

Geen opmerkingen: