zondag 21 november 2004

Toilet or not ToiletNieuwe hippe en high tech mannenurinoirs in Gent....binnenkort ook voor vrouwen?

Het was in de marge van het Stadsgesprek van 15 november in de Vooruit. Stadsgenote Baharak Bashar vond de daar geformuleerde aanhankelijkheidsverklaringen ten aanzien van de diversiteit wel mooi, maar stelde vast dat het respect voor de man/vrouw-diversiteit mank liep….wat betreft de openbare toiletten. Ze was net een petitiecampagne ‘Leg mijn blaas het zwijgen niet op’ gestart voor het recht op gratis plassen, ook voor vrouwen, zeker tijdens grote evenementen als de Gentse Feesten. En ze stelde haar project met veel vuur voor.

Zoiets lijkt op het eerste zicht een ‘one issue’-onderwerp en het zou dus ‘not done’ zijn op zo’n Stadsgesprek. Alhoewel! Baharak Bashar had toch wel een punt. Momenteel worden, na een testperiode en gespreid over een paar jaar, een dertigtal hippe en high tech (met zonne-energie, geen waterverbruik) mannenurinoirs ge├»nstalleerd. Gent heeft een heus ‘Stedelijk Sanitair MeerjarenPlan’ (ik heb de naam zelf bedacht hoor!). In een vorige blog ‘De pot op’ pleitte ik voor meer (noodzakelijke!) aandacht voor Plassen met klasse, een project rond het sanitair gebeuren in de scholen van Gent. Het ene project heeft verband met het andere. Alleen, het duurt nog wel even voor dat ‘Stedelijk Sanitair MeerjarenPlan'ook voor de vrouwen duidelijk zichtbaar en voldoende (?) ‘ge├»mplementeerd’ wordt. Onze zusters, moeders en dochters willen daar natuurlijk niet te lang op wachten. De nood kan hoog zijn! In Baharak hebben ze nu een voorvechtster gevonden, die zich als een Perzische leeuwin in het dossier heeft vastgebeten. Natuurlijk heb ik de petitie ondertekend, en niet alleen in het belang van het eigen vrouwvolk thuis. De actie kreeg al weerklank in de Morgen (19.11.2004) en Radio 2 (19.11.2004). Wie zich aangesproken voelt, mailt naar Baharak.Bashar@pandora.be

Net deze week ging in Peking de internationale Wereld Toilet Organisatie door. WTO, what’s in the name. Van Telenet kregen de abonnees onderstaande interessante links mee over het sanitair gebeuren cadeau. De actie ‘Leg mijn blaas het zwijgen niet op’ pleit ook voor vrouwenurinoirs. En wie wil weten hoe dat werkt, moet maar eens kijken op de webstek van de firma Sphinx. Klikken op Design en je moet je verbeelding niet meer laten werken. Dit is dus een vrouwenurinoir.


Andere nuttige koppelingen (links)
http://www.worldtoilet.org/hp/wto_hp.htm
http://www.toiletmuseum.com/
http://www.euronet.nl/users/helle/hygiene.htm
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll007/
http://ublad.warande.uu.nl/ubladen/31/37/Internet.html
http://urbanlegends.about.com/b/a/044361.htm
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll007/h_nl_toildev_800.htm

Geen opmerkingen: