woensdag 24 augustus 2005

Light Rail sneltram voor Gent


De Light Rail van Karlsruhe (Duitsland)

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (spirit) wil het aangekondigde NMBS-proefproject voor de Light Rail naar Gent halen. Zijn voorstel ligt in de lijn van eerdere spirit-pleidooien voor een Gewestelijk Expres Net (GEN) in onze regio en een rechtstreekse treinverbinding Gent-Dampoort – Brussel.

Light Rail combineert trein én tram in één vervoermiddel. Je kan ook spreken van Light Train, sneltram, treintram, tramtrein etc… . Niet de reiziger stapt over, maar het openbaar vervoermiddel (trein – tram) schakelt over van trein- naar tramsporen en –beddingen en vice versa. Deze moderne combinatie van tram en trein verbindt stedelijke en landelijke gebieden, maar schept ook mogelijkheden voor (stedelijke) ontwikkeling. Het bereik, het reizigerscomfort, de frequentie en de snelheid van het openbaar vervoer worden met de Light Rail enorm opgedreven. De Nederlandse Light Rail Atlas biedt hierover een schat aan informatie en heel wat inspiratie. Het ziet er allemaal futuristisch uit…maar het rijdt in zoveel steden in de wereld. Waarom niet in Gent?

Naar aanleiding van het Gentse referendum over het openbaar vervoer werd er door actiegroepen en politieke partijen al heel wat gebrainstormd en studiewerk verricht over mobiliteit en aangepaste vervoermiddelen voor de 21ste eeuw voor onze stadsregio. Alles ligt in Gent zo goed als voor het rapen. De ideeën hierover zijn er …. én de infrastructuur en zelfs de lijnen waarover de Light Rail zou kunnen lopen.

Waar wachten we dan nog op? Hier dat Light Rail-proefproject! Het openbaar vervoer in onze stadsregio mag in een hogere versnelling schakelen!

Geen opmerkingen: