woensdag 29 november 2006

Marsrobot Spirit

De Metro houdt me geregeld op de hoogte van de avonturen van de marsrobots Spirit en Opportunity op de Rode Planeet. Ik mag het graag lezen. Het verzet de zinnen. En neen, het is geen science fiction. Wat las ik in de Metro van 1 juni 2006?

Marsrobots nemen eigen beslissingen
"...De Amerikaanse Marsverkenners Spirit en Opportunity worden binnenkort voorzien van nieuwe software die hen in staat zal stellen volledig autonoom beslissingen te nemen. Dankzij de upgrade zullen de verkenners intelligenter kijken naar interessante fenomenen als marswolken en stofduivels, de beruchte kleine wervelstormen op de rode planeet. “

Dat belooft voor de toekomst! Maar, waarschuwt het artikel, “Ondanks deze nieuwe revolutie, is het tijdperk van de hyperintelligente robot Hal 9000 uit de film ‘A Space Odyssey’ echter nog niet aangebroken.”

Nog te vroeg dus voor de profetie van Stanley Kubrick.

En wat schrijft de Metro op 28.09.2006?

Marsjeeps weten van geen ophouden
"....Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft de missie van zijn twee robotjeeps op Mars en van twee onbemande sondes rond de Rode Planeet verlengd. De jeeps Spirit en Opportunity landden in januari 2004 op onze buurplaneet….” “….De twee robots werken al ruim 31 maanden langer dan de drie maanden die oorspronkelijk voorzien waren….”

De tweelingjeeps Opportunity en Spirit zijn duidelijk blijvertjes!

Meer info op de webstek marsrovers.nasa.gov. En ja, elke gelijkenis met bestaande situaties is louter etc..........

donderdag 23 november 2006

De Post is ermee weg

Zeven postkantoren in Gent en Melle sluiten in het voorjaar 2007 hun deuren.
(De Post 22.11.2006 en De Standaard en De Gentenaar 23.11.2006).






Hier gaat het trieste lijstje (6 van de 29 Gentse postkantoren, 1 in Melle) :
Muide (New Yorkstraat),
Nieuwe Beestenmarkt (Slachthuisstraat),
Van Beverenplein (Ferrerlaan),
UZ (Zwijnaardsesteenweg),
Ledeberg Centrum (Langestraat)
Gentbrugge (Sint-Simonstraat)
in Melle (Wijk Vogelhoek - Merelbekestraat).

Ik heb serieus mijn twijfels over dit geplande onderdeel van de 'hervorming van het kantorennetwerk' zoals De Post dat heet. Het persbericht van De Post (22.11.2006) gaat niet in op concrete kosten-batenanalyse van de geviseerde kantoren. Het antwoord van Bruno Tuybens, de bevoegde staatssecretaris van overheidsbedrijven, op parlementaire vragen vandaag zal ons wijzer moeten maken.

Er is sowieso het aspect tewerkstelling waar de vakbonden het voor opnemen, maar er is uiteraard het aspect dienstverlening (“miljoenen klanten, die moet je verdienen”).

Van deze kant van Gent, de Sint-Lievenspoort, uit bekeken, zet De Post met deze maatregel haar klanten serieus in de kou, letterlijk en figuurlijk. De vraag is of het openen van PostPunten in commerciële centra zoals de Delhaize in Ledeberg wel voldoende aan het toekomstig ongemak zal verhelpen.

Het valt mij op dat volkse buurten en randgemeenten getroffen worden, net daar waar de (auto-)mobiliteit niet zo evident is. Niet zo sociaal en niet zo duurzaam. Ik heb zo’n paars vermoeden dat deze geplande maatregel de zogenaamde duurzaamheidstoets van staatssecretaris Els Van Weert (spirit) niet zou doorstaan.

Wie niet terecht kan in Gentbrugge of Ledeberg zal naar de Brusselsesteenweg tussenin of naar Gent-Centrum moeten trekken. Wie in Melle-Vogelhoek voor de gesloten postdeur staat, moet naar Merelbeke (Flora of Centrum), Melle-Centrum of Gent-Centrum. Nou moe. Begin maar. Wagen in, brommer of fiets op. Het verkeer in en de kilometerteller aan. En zo schitterend zijn de verbindingen met het openbaar vervoer aan de oostkant van Gent nu ook niet. Toch niet in de zin van "iedere-vijf -minuten-een-tram-of-bus-waar-je-met-gemak-en-ten-allentijde-op- en-af-wipt".

De Post geeft aan de getroffen wijken en buurten ook een signaal dat haaks staat op de plannen van het toekomstige stadsbestuur om stadsdelen als Dampoort en Ledeberg te ontwikkelen, meer kansen te scheppen voor kansenbuurten als de Muide, de randgemeenten als Gentbrugge en Mariakerke nauwer te betrekken bij de stad.

En dan muizen de postkantoren - openbare dienstverleners bij uitstek - er vanonder. Klopt niet!

Nablog 24.11.2006 : Vragen en Antwoorden hierover (p.29-34) in het federale parlement op 23.11.2006

woensdag 15 november 2006

Wandelen naar Kongo

Op dit Feest van de Dynastie dwalen de gedachten van de Belgen onvermijdelijk ook af naar onze soeverein LII en het verre Kongo, waar eens 'onze vlag stond geplant'.

Van de auteur Lucas Catherine verscheen bij EPO een inventaris van alle (?) koloniale monumenten en van ander monumentaal, Kongolees koloniaal erfgoed, tot 1960. En wel op een aangename en handige manier: in de vorm van wandelingen. Zo kan je dus van Blankenberge tot Aarlen en van Diksmuide tot Luik 'Wandelen naar Kongo'.

Niet alleen in Oostende, Blankenberge, Diksmuide, Halle en Brussel, maar ook in Gent willen we die Kongo-monumenten voorzien van een historisch correcte voetnoot. Lucas Catherine helpt ons in deze 'wandelgids' een handje en een voetje om de officiële koloniale geschiedschrijving waar dat moet van zijn voetstuk te halen.

Spirit Gent krijgt in de gids van Catherine ook een vermelding (p.84) voor de actie aan het borstbeeld van LII en voor de renovatie van het Sakala-monument in het Citadelpark.

Sakala, het Moorken, kan de Gentenaars nog bekoren. Maar LII en de Congoster aan het Zuidpark lijden een vergeten bestaan. Misschien is het allemaal teveel geschiedenis en kunnen we vandaag maar beter echt naar Kongo wandelen. 't Is niet ver, gewoon het water over. Niet de grote plas, maar van het stadscentrum uit de Schelde over naar Heirnis-Macharius en naar Ledeberg. Wie ogen in zijn kop heeft en oren om te luisteren, weet het wel. Kongo en Afrika zijn hier.

zondag 12 november 2006

11 november

Een dag na 11 november zijn we met een divers reisgezelschap van Vlamingen en Turkse Vlamingen/Vlaamse Turken naar Ieper en omgeving geweest. Een opmerkelijk initiatief in een co-organisatie van het Willemsfonds, de Unie Turkse Verenigingen en De Centrale.

Het In Flanders Fields museum, Britse (Bedford House Cemetry) en Duitse (Langemark) soldatenkerkhoven, de loopgraven en de ondergrondse vesting (dug-out) van de YorkshireTrench, Hill 60 (Verbrande Molen) en de Caterpillar Krater passeerden de revue. De Nederlandse professor Koen Koch lichtte toe en vergeleek met de stellingenoorlog in Gallipoli (Dardanellen) in Turkije.

De afsluitende Last Post-plechtigheid aan de Menenpoort was mij wat te militair en te Brits om echt te kunnen ontroeren. Een beetje wel, heel even maar, dus toch een beetje.

Oh ja, over Irak werd met geen woord gerept. Daar was het nu de plaats en het moment niet voor. Maar ergens, ooit zou dat wel eens moeten kunnen.

vrijdag 10 november 2006

Boekenkasteel


Tot zaterdag 25 november zamelt Oxfam Solidariteit in het Shoppingcenter Gent Zuid oude boeken in voor haar Oxfam-bookshop in de Sint-Amandstraat 16 (op de Kwintensberg). De opbrengst van de bookshop gaat naar projecten in het Zuiden.

Zelf krijg je tijdens de inzamelactie per kg ingeleverde boeken een aankoopbon van 0,25 €, te besteden in het Shoppingcenter. Vrouwlief, in het dagelijks leven enthousiaste boeken- en leesjuf in het onderwijs, zamelde met haar leerlingen al voor 20 € bons in. Goed voor ... nieuwe kinder- en jeugdboeken.

De boekeninzameling is goed voor het milieu (de papierberg!), je eigen portemonnee en die van de handelszaken in het Urbis-complex en ja, het Zuiden natuurlijk.

Toch maar eens scharrelen op de boekenplanken thuis!.

dinsdag 7 november 2006

Ballade van de drie jagers

Opgedragen aan Minister Kris Peeters die voor de 12.000 jagers de jacht wil toelaten (DM en De Gentenaar online 07.11.006) in 20.000 ha natuur- en bosreservaten die eigendom zijn van de Vlaamse overheid (zes miljoen Vlamingen). "Niet doen!" roepen wij allen in koor. Want hoe is het de drie jagers vergaan in dit lied van Dimitri Van Toren (LP Tussen hemel en aarde, 1968)?

Ballade van de drie jagers

Er waren eens drie jagers
met allen een goed geweer,
"adidelo - adidelo - adidelo - adidelo":
zo gingen zij te keer.

Maar in het bos daar woonde een heks
enfin, het komt hier op neer,
"adidelo - adidelo - adidelo - adidelo" ...
nu zijn zij er niet meer.

woensdag 1 november 2006

Pompoenen allemaal - Halloween

Twee kids met Halloween-maskers vanavond aan de deur. Jaren geleden dat we nog eens drie koningen op bezoek kregen . " 't Stad hé, meneer. Dat ligt allemaal zo goed niet in de markt. De tradities zijn verloren gegaan, hé meneer. 't Is toch allemaal commerce, meneer. Ze gaan het zelfs in Amerika zoeken"

Ach wat! Halloween is - via Noord-Amerika - weer in onze Europese kontreien. Terug van lang en ver weggeweest. En dat is best leuk voor de kinderen én de volwassenen.

Mijn twee dappere Halloween-vierders hadden wel geen liedje, maar ze waren toch verkleed. En ze hadden me aan het schrikken gekregen. Twee clementienen en noten waren hun loon.

Dus beste kids uit de buurt, jullie zijn ook welkom voor Nieuwjaarkezoete en voor Driekoningen.
En liefst met een liedje :-)