woensdag 29 november 2006

Marsrobot Spirit

De Metro houdt me geregeld op de hoogte van de avonturen van de marsrobots Spirit en Opportunity op de Rode Planeet. Ik mag het graag lezen. Het verzet de zinnen. En neen, het is geen science fiction. Wat las ik in de Metro van 1 juni 2006?

Marsrobots nemen eigen beslissingen
"...De Amerikaanse Marsverkenners Spirit en Opportunity worden binnenkort voorzien van nieuwe software die hen in staat zal stellen volledig autonoom beslissingen te nemen. Dankzij de upgrade zullen de verkenners intelligenter kijken naar interessante fenomenen als marswolken en stofduivels, de beruchte kleine wervelstormen op de rode planeet. “

Dat belooft voor de toekomst! Maar, waarschuwt het artikel, “Ondanks deze nieuwe revolutie, is het tijdperk van de hyperintelligente robot Hal 9000 uit de film ‘A Space Odyssey’ echter nog niet aangebroken.”

Nog te vroeg dus voor de profetie van Stanley Kubrick.

En wat schrijft de Metro op 28.09.2006?

Marsjeeps weten van geen ophouden
"....Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft de missie van zijn twee robotjeeps op Mars en van twee onbemande sondes rond de Rode Planeet verlengd. De jeeps Spirit en Opportunity landden in januari 2004 op onze buurplaneet….” “….De twee robots werken al ruim 31 maanden langer dan de drie maanden die oorspronkelijk voorzien waren….”

De tweelingjeeps Opportunity en Spirit zijn duidelijk blijvertjes!

Meer info op de webstek marsrovers.nasa.gov. En ja, elke gelijkenis met bestaande situaties is louter etc..........

Geen opmerkingen: