donderdag 14 december 2006

KIf Kif Nieuwe stemmen uit VlaanderenDinsdagavond in de Vooruit naar de feestelijke voorstelling van het boek 'Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen' geweest. In het gezelschap van mijn boekenverslindende echtgenote, en nog een volle Balzaal ‘multiculturele, progressieve, intellectuele literatuurliefhebbers in de cultuurtempel Vooruit’ dixit Chokri Ben Chika. Hé, Ben Chika je bent ermee aan het rammelen hé maat!

Gastheer Chokri Ben Chika performde de schrijvers Rachida Lamrabet (wegens een sterfgeval in de familie vertegenwoordigd door haar man), Saddie Choua en Mustafa Kör in de hem eigen stijl aan elkaar. Alleen Chokri’s laatste bijdrage over een zelfmoordaanslag op een bus in Tel Aviv werd niet gesmaakt. We zullen er nog een nachtje over moeten slapen. Of we zullen het nog eens van jou moeten horen, Chokri.

Saddie Choua was één en al uitnodiging voor een nadere kennismaking. Mustafa Kör die zich ontwapenend voorstelde als een gehandicapte Limburgse Turk wist ons te bekoren met een poëtisch stuk over zijn bloemenfluisterende moeder. Stand up comedian Mungu Cornelis was écht grappig. Beste stand up comedians der Lage Landen, neem hem aub op in jullie middens en clubjes.

We waren natuurlijk in de eerste plaats gekomen voor ‘Nieuwe stemmen uit Vlaanderen’ Deze bundel bevat kortverhalen van Naima Albdiouni, Jamila Amadou, Jamal Boukhriss, Malika Chaara, Saddie Choua, Paul Govaerts, Mustafa Kör, Rachida Lamrabet en Kenan Serbest, en gedichten van Ali Wauters. Het zijn nieuwe jonge schrijvers en schrijfsters die de laatste jaren kleur en leven brengen in de Nederlandstalige letteren, aldus KifKif en uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

We zullen zien. Alleen van Jamila Amadou, die op diverse vlakken actief is o.m. in Gent, heb ik al wat gelezen én gehoord. De rest moet ik nog ontdekken. Een uniek gesigneerd exemplaar van het boek, resultaat van een energieke handtekeningenjacht door vrouwlief, ligt voor haar als kerstcadeau klaar onder de kerstboom. Leesvoer voor de betere winterdagen. Zal ik ook wel lezen. Kortverhalen liggen me namelijk beter dan dikke turven van romans. Dat cadeautje voor mijn vrouw komt mij dus ook persoonlijk goed uit. Kif Kif!

Meer info bij KifKif

Geen opmerkingen: