maandag 18 december 2006

PostPuntje bij paaltje


Volksvertegenwoordiger Annelies Storms (spirit) ondervroeg vorige week 11.12.2006 staatssecretaris Bruno Tuybens over de vervanging van zes Gentse postkantoren door PostPunten. Zie een vorig artikel 'De Post is ermee weg' op deze blog.

Annelies Storms verspreidde na haar parlementaire vraag deze persmededeling op haar webstek.

"12/12/06 - Voor eind januari 2007 zullen vijf nieuwe PostPunten in Gent geopend worden. Zij komen in de plaats van de postkantoren die de deuren moeten sluiten. Voor een zesde PostPunt werd al een locatie gevonden, maar is nog geen datum van opening bekend. Op twee andere plekken wordt nog naar een partner gezocht om een PostPunt onder te brengen. Deze informatie kreeg spirit-volksvertegenwoordiger Annelies Storms van de staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens.

Enkele weken geleden kondigde De Post aan dat er in Gent zes van de huidige negenentwintig postkantoren verdwijnen. Het gaat om de kantoren van Ledeberg-Centrum, Gent Nieuwe Beestenmarkt, Gentbrugge Sint-Simonstraat, Gent UZ, Gent Van Beverenplein en Gent Muide. Volksvertegenwoordiger Storms klaagde bij staatssecretaris Tuybens aan dat de meeste te sluiten postkantoren gelegen zijn in kwetsbare wijken waar veel mensen wonen die het sociaal al moeilijk hebben. Staatssecretaris Tuybens garandeerde Storms dat de sluiting van een postkantoor steeds voorafgegaan wordt door de opening van een PostPunt in de buurt. De PostPunten worden ingeplant op plaatsen waar veel mensen regelmatig passeren, zoals in een supermarkt en zullen ongeveer 85% van de diensten van een postkantoor aanbieden.

Op 5 oktober opende in de Delhaize in Ledeberg-Centrum een eerste PostPunt. Staatssecretaris Tuybens kondigde de opening van nog twee punten aan midden december in Miro's Bookshop in Gentbrugge en in Tanis op de Nieuwe Beestenmarkt in Gent. In januari zijn er openingen gepland in Carrefour Gent-Zuid en Delhaize Gent Ster. Op een nog te bepalen datum zal ook een PostPunt openen in GB Partner op de Brugsesteenweg in Mariakerke. Enkel voor het Van Beverenplein en voor de Muide zijn nog geen concrete oplossingen voorhanden. De staatssecretaris benadrukte ook dat bij sluiting van een kantoor en opening van een PostPunt klanten steeds een brief in de bus krijgen en klanten van de Bank van de Post verwittigd worden met een persoonlijke brief of telefoon.

Volksvertegenwoordiger Storms is tevreden dat De Post geen postkantoren sluit vooraleer er PostPunten worden ge├»nstalleerd: “ Door de hervorming bij De Post mag de dienstverlening aan de mensen niet achteruitgaan. Er moeten voldoende PostPunten worden ingeplant in de buurten waar er nu postkantoren sluiten. De PostPunten moeten gemakkelijk bereikbaar zijn en zoveel mogelijk diensten van De Post aanbieden. Ik dring er bij de staatssecretaris op aan om ook in de buurt van het Van Beverenplein en de Muide een PostPunt in te planten.” , zegt Storms."

Wordt vervolgd. Alvast deze extra-info:
* Hier (p. 10-24) vind je de vragen van de parlementsleden over de vervanging van postkantoren door PostPunten en het antwoord van staatssecretaris Tuybens in de Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven van 11.12.2006 in het federale parlement
* Op de foto het bedreigde postkantoor van Ledeberg-Centrum in de Langestraat.

Geen opmerkingen: