vrijdag 20 november 2009

Hildegard von Bingen in Week van de Smaak

Flits u met de teletijdmachine van professor Barabas eens terug naar de twaalfde eeuw in de regio Rheinland-Pfalz en Hessen. En maak in deze Week van de Smaak kennis met de geuren en kleuren uit de middeleeuwse kloosterkeuken van Hildegard von Bingen. Het Forum van Vlaamse Vrouwen (FVV) biedt een gelijknamig programma aan rond deze uitzonderlijk begaafde vrouw uit de 12de eeuw, met de focus op haar kennis van kruiden.

Hildegard von Bingen was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, filosofie, kosmologie, muziek, poëzie en linguïstiek, wetenschappen en plantkunde. Zij publiceerde niet alleen haar muziekcomposities (80 overgeleverde composities!), maar ook boeken over theologie..... en natuur- en geneeskunde.

Facsimile van Codex van Dendermonde

Hildegard von Bingen was een BE, een Bekende Europeaan. Ze correspondeerde Europa-wijd met pausen, vorsten en theologen. Maar een kookboek publiceerde ze net niet, al had dat eigenlijk wel gekund. Dat zou in deze tijden van hobbykoks allerhande, Geprefereerde Schotels, Populaire Huysentruiten, Allemaal Komen Mee-eters en Chefs in Hoogste Nood wellicht anders zijn.
Maar haar geschriften zoals "Causa et curae"bevatten negen eeuwen later nog voldoende inzichten en aanwijzingen om een diner "op de wijze van Hildegard" te bereiden. En daarvan kan je tijdens deze Week van de Smaak genieten tijdens nocturnes in het authentieke kader van de refter van het Augustijnenklooster in de Academiestraat 1, 9000 Gent. Aansluitend zijn er rondleidingen in het klooster en de befaamde kloosterbibliotheek van de paters Augustijnen.

Het FVV biedt verder nog een uitgebreid programma aan rond Hildegard von Bingen. Het volledige programma en meer informatie vindt u hier.

In de pandgang van het Augustijnenklooster is er een minitentoonstelling over leven en werken van Hildegard en een von Bingen-markt met verscheidene stands waar allerlei von Bingen-producten worden verkocht. Daar kan je bijvoorbeeld kennismaken met spelt, een nu "herontdekte" graansoort die al door Hildegard werd aangeprezen, en met de typische kruiden galgant en bertram.

In het Augustijnenklooster zijn er verder nog diverse lezingen en werkwinkels.

In samenwerking met de Gentse Gidsenbond zijn er kruidenwandelingen in de Sint-Baafsabdij, Gandastraat 1, 9000 Gent met aansluitend ontbijtcauserie Hildegard von Bingen met kruidenspecialiste Daniëlle Houbrechts.

Tot slot is er het Hildegard von Bingen-concert Seraphim, een speciaal diner bij kaarslicht in het kloosterrefter van de paters Augustijnen, gevolgd door het concert in de nabijgelegen Sint-Vincentkapel aan de Sint-Antoniuskaai. Daar brengt de sopraan Cristel De Meulder met het damesensemble Voces Aequales en solisten een gevarieerd programma rond de composities van Hildegard, afgewisseld met liederen van onder anderen Gounod en Schubert.

Foto's © Fotoroma-gent. Met dank aan Roland en Martine Vandenbulcke.

De Gustibus Kleuren en Geuren uit de kloosterkeuken van Hildegard von Bingen (in programmaWeek van de Smaak 2009)

Hildegard von Bingen (Wikipedia-NL)
Hildegard von Bingen (Wikipedia-DE)
Vision. Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (Duits-Franse film van Margarethe von Trotta , september 2009)


Nablog 20.11.2009: Dit artikel verscheen - met ander beeldmateriaal- ook op GentBlogt 20.11.2009

Geen opmerkingen: