vrijdag 13 november 2009

Laatste reddingspoging voor Spirit

Dit Belga-bericht van vandaag mag ik de trouwe lezers van het vervolgverhaal "Twee Rovers op de Rode Planeet" op deze blog niet onthouden. Elke gelijkenis met bestaande toestanden, organisaties is louter...... je weet wel.

" NASA onderneemt laatste poging om Marsjeep los te trekken Belga, 13 november 2009, 12:35

NASA onderneemt laatste poging om Marsjeep los te trekken. De NASA doet maandag een derde en laatste poging om de in het Marszand vastgeraakte robotjeep Spirit los te trekken uit het zand waarin het tuig zich eind april heeft vastgereden, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

Lukt het niet, dan is de reeds bijzonder succesvolle reis afgelopen.Samen met zijn eveneens begin 2004 gelande tweelingbroer Opportunity zou de Spirit maar 90 dagen functioneren. Maar al zes jaar lang heeft het duo de wetenschappers met foto's en data van onze buurplaneet verrast.

Het is dus geen wonder dat de NASA nog één keer zal proberen om de zeswielige Spirit weer vlot te krijgen in een gebied dat de naam Troy heeft gekregen en waarin de robot is vastgeraakt in het zand. Het jeepje zal bevel krijgen zijn wielen achterwaarts te laten draaien, al heeft eerder al één wiel de geest gegeven. Zo zal het dagen en weken verder gaan, millimeter voor millimeter, centimeter voor centimeter, tot de Spirit naar verhoopt weer los is.

De NASA gunt de Spirit nog tot februari de tijd. Indien hij blijft vastzitten, zullen de apparaten de omgeving verkennen tot ze de geest geven. (BEH)" Bron: Belga

Free Spirit-video (Nasa-video)
Free Spirit (Nasa-campagne)

Geen opmerkingen: