zondag 16 oktober 2011

Natuurpuntvlees - Vlees zonder bijsmaak

Naar aanleiding van de internationale Blog Action Day over Food (voedsel) deze bijdrage over het Natuurpuntvlees, het 'vlees zonder bijsmaak'.

Het was zaterdagmorgen zelfs een beetje aanschuiven op de Dampoortparking in Gent. Ik overdrijf wat, maar het was wel een komen en gaan om de bestelling van het zogenaamde Natuurpuntvlees op te halen. Ook deze vegetariër fietste ’s morgens naar de Dampoort om het pakket ‘vlees zonder bijsmaak’ in ontvangst te nemen. Niet voor zichzelf maar voor zijn huis- en familiegenoten, die wel nog vlees – maar toch minder – eten.

Leden van Natuurpunt Gent kunnen sinds dit jaar vlees bestellen, afkomstig van Gallowayrunderen en schapen die grazen in de natuurgebieden van Natuurpunt, een klein deel bij collega-beheerders.

Natuurpunt heeft een kudde van zevenhonderd Gallowayrunderen die her en der de terreinen van Natuurpunt 'meebeheren'. Je kunt ze in onze regio onder meer bewonderen in het Heidebos, de Kalkense Meersen, het Maldegemveld en de Merelbeekse Scheldemeersen. Het schapenvlees is afkomstig van dieren die op de Kalmthoutse Heide vertoefden, maar deels ook van de schapen die vorig jaar op de Coupure en in de Blaarmeersen graasden. Het lamsvlees van onze levering kwam bijvoorbeeld van Kemp www.kempvzw.be

Driemaal winst voor de natuur

Met het aankopen van dit vlees help je de natuur driemaal. De nationale vereniging Natuurpunt vzw krijgt door de verkoop van de dieren opbrengsten voor het onderhoud van de veestapel. Natuurpunt Gent krijgt een commissie voor de aankoop van natuurgebieden. Voor de eerste bestelronde in mei 2011, ontving Natuurpunt Gent 272 euro. Omdat de dieren enkel 'oneetbare' gewassen eten en omzetten in voedsel is het vlees zowat het meest milieuvriendelijke dat in ons land op de markt te verkrijgen is.

Aan huis geleverd

Het Natuurpuntvlees wordt in onze regio op een centrale plaats zoals de Dampoort-parking geleverd of aan huis in Gent, Destelbergen, Sint-Martens-Latem, Merelbeke Flora en dorp, Evergem dorp. Het minimumbedrag per leveringsadres is 100 euro. Nieuwe bestellingen worden verwacht voor vrijdag 11 november. De eerstvolgende levering gebeurt op zaterdag 26 november. Iedereen wordt vooraf verwittigd per e-mail.

Meer informatie
Op http://www.natuurpunt.be/uploads/Vereniging/partners/documenten/pag_399_brochureveeakker.pdf , op http://www.natuurpuntgent.be/natuurpuntvlees.php en bij Ward Stulens, 09 329 55 45, 0478 54 01 15, ward.stulens@gmail.com

www.natuurpunt.be
www.blogactionday.org

The Food Sessions - Driemaal genieten

The Food Sessions - Driemaal genieten

Op de Cultuurmarkt 2011 van Gent kocht ik me The Food Sessions, een merkwaardig drie in één cultureel product, dat ik sindsdien koester als een echt hebbedingetje. Het is een kookboek + verslagboek van de gelijknamige The Food Sessions + CD.

Het is vandaag 16 oktober Wereldvoedseldag én de Internationale Blog Actie Dag (Blog Action Day) met eveneens Voedsel (Food) als thema. Een ideaal moment om The Food Sessions onder de aandacht te brengen.

‘The Food Sessions’ was een reeks van twaalf concerten die vanaf september 2010 tot februari 2011 doorging in het Leescafé van De Centrale. De concerten werden professioneel opgenomen. Eén van die songs van de soloartiest, het duo of trio musici met telkens een andere culturele achtergrond, kwam na zorgvuldige selectie door alle betrokken partijen op de verzamel-cd, die bij dit kookboek hoort.

De wereld op je bord in het Wereldrestaurant van De Centrale

Op het menu van het Wereldrestaurant in De Centrale stond tijdens The Food Sessions ’s middags telkens de lievelingsmaaltijd van de artiest(en) die ’s avonds optrad(en) in het Leescafé, naast een heleboel andere fijne recepten uit het rijke aanbod van het Wereldrestaurant. De naam ‘The Food Sessions’ is daarmee verklaard.

Deze recepten zijn nu gebundeld in een kookboek, mooi geïllustreerd met prachtige foto’s en bijhorende cd, uitgegeven door De Centrale in samenwerking met vzw Zephyrus en Beefcake Publishing.

Het bladeren door het kookboek is al een pré-culinair genot. Alleen al omwille van de foto van de okra’s op pagina 9 zou ik bijvoorbeeld wel eens een Curry van okra’s (Bhindi Bhajji) willen bereiden. Wie trouwens zoals ik vegetarisch eet, vindt hier ook meer dan zijn/haar gading. Niet verwonderlijk voor dit restaurant van de Centrale dat (h)eerlijke wereldkeuken serveert, telkens ook een vegetarische optie biedt en op Donderdag Veggiedag helemaal veggie gaat.

La Nueva Cancion en Musica con Fundamento

Maar het was The Food Sessions in de eerste plaats toch om de muziek te doen. Eén van de concerten woonde ikzelf bij. Voor de andere moest ik jammer genoeg verstek laten gaan. Gelukkig heb ik een aantal artiesten wel al eerder of nadien in één of andere samenstelling ergens gehoord en gezien. Ik noem maar Paola Bartoletti, Dick van der Harst, Lode Vercampt, Osama Abdulrasol, Wouter Vandenabeele, Tcha Limberger, Mec Yek, Myrddin. En ik vergeet er wellicht een hoop anderen. Sorry.

Het deed mij plezier om in The Food Sessions het optreden die winteravond in 2010 van de Colombiaanse Paola Marquez en het Chileense trio El Sur te herbeleven. De zangeres en muzikanten ontmoetten elkaar in Gent en brachten in het Leescafé liederen met wortels in de ‘la Nueva Cancion’ -beweging. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Mercedes Sosa, Victor Jara, Isabella Para, Atahualpa Yupanqui die zich in die beweging van ‘het nieuwe lied’ uit de roerige jaren zestig en zeventiger niet alleen toelegden op schoonheid en kwaliteit maar ook de politiek-sociale achtergrond lieten meespelen. Zoals uit het optreden bleek, laat Paola Marquez zich bovendien ook – hedendaags - inspireren door ‘musica con fundamento’ of ‘muziek met worteling’.

Food for Body en Soul – Voedsel voor lichaam en geest

Kortom, The Food Sessions, boek en CD, zijn er om van te proeven en te genieten. Food for Body en Soul, voedsel voor voedsel en geest. Right! Ik blader het boek door op zoek naar een recept voor vanavond. En op mijn Cd-speler hoor ik net Paola Marquez ‘Si se calle el cantor’, ‘als de zanger stopt, stopt ook het leven’.

Meer informatie?

Boek en cd zijn aan 25 euro verkrijgbaar in de betere boekhandel en in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur).

Maar wie een Centralekaart 2011-2012 koopt van 10 euro krijgt het kookboek er gratis bij. Met de Centralekaart krijg je op korting op de activiteiten van De Centrale. En proef ook eens van het Wereldrestaurant. Meer informatie op www.decentrale.be

‘The Food Sessions – het boek en de cd’ kwam tot stand met steun van de Stad Gent (Departement Cultuur) en de Vlaamse Gemeenschap (Agentschap Binnenlands Bestuur ‘Managers van diversiteit’ en Agentschap Kunsten en erfgoed ‘Kunstendecreet’).

Informatie:
Intercultureel Centrum De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent
Tel: 09 265 98 28
Fax: 09 265 98 24
Fax: 09 265 98 26 zalenverhuur
E-mail: decentrale@gent.be
www.decentrale.be

Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 16.10.2011

Ons dagelijks brood - Blog Action Day 16.10.2011

Het is vandaag Wereldvoedseldag en daarom heeft de internationale Blog Action Day dit jaar Food (voedsel) als thema. Een 2600 bloggers, ook deze blog, uit meer dan 100 landen nemen deel en schrijven vandaag een bijdrage over voedsel, zeg maar over 'ons dagelijks brood'.


www.blogactionday.org

vrijdag 7 oktober 2011

ArtBots Gent 2011 - Talentenshow voor robots

Heimwee naar het speelgoedrobotje op batterijen uit je kinderjaren? Science fiction freak? Of schuilt er in jou een techneut én een kunstenaar? Dan mag je ArtsBots dit weekeinde van 7-9 oktober beslist niet missen. In de UFO van Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 35, loopt op 7-8-9 oktober 2011 van 10-18u The Robot Talent Show (talentenshow voor robots), en Logos organiseert een speciaal ArtBots concert met het hele ensemble. In beide gevallen is de toegang gratis.
ArtBots heeft zijn roots in New York. De naam is een woordspeling op BattleBots, vechtwedstrijden waarbij robots het in een arena met toeschouwers tegen elkaar opnemen. Douglas Repetto, oprichter van dit evenement, riep bijna 10 jaar geleden naar analogie met deze wedstrijden een talentshow in het leven waarbij robots het tegen elkaar opnemen in hun kwaliteit om kunst te zijn of te presenteren. Heel wat vredelievender en kunstzinniger dan de Battlebots. ArtBots is dus perfect op zijn plaats in Gent, de stad van kennis en cultuur.

The Robot Talent Show presenteert 8 artiesten mét en bij hun robot. Zoals het bij een talentenjacht past, is er een publieksprijs. Ik bleef op de openingsavond van donderdag 6 oktober hangen bij misschien het minst spectaculaire Steadystate V2 van Shahar Zaks uit de USA.
Zijn 'robot' bestaat uit eenvoudige autonome onderdelen uitgerust met sensoren die niets anders doen dan 'voelen' en reageren op hun omgeving, met als resultaat onvoorspelbare en bijna organische bewegingspatronen. Het lichtgevoelige systeem is volledig afhankelijk van zijn omgeving en ziet er telkens weer anders uit. Ik zag het al voor mij. Een kunstwerk ergens op een publieke plaats - in Gent natuurlijk - dat rustig en bijna organisch beweegt op het ritme van het veranderende (dag)licht. Moet kunnen!

Mijn echtgenote had het meer voor SADbot van Dustyn Roberts en Ben Leduc Mills, eveneens uit de USA. SADbot lijkt wat op een klassieke tekentafel van de architect. Het is een robot die verzot is op zomer en lange dagen. De zon geeft energie die hij met een stift op papier omzet in notaties. De toeschouwer kan door beïnvloeding van de hoeveelheid zonlicht de activiteit en richting van de SADbot bepalen.

Te gast in de tentoonstelling is de Gentse doctorandus Pieter Coussement (IPEM) met zijn artistieke installatie 'Soundfield', een platform waarmee je geluid kan produceren in een virtuele realiteit. Je ziet zo mogelijke toepassingen in de dans- en theaterwereld. Moeilijk om dat hier zomaar uit te leggen, zoiets moet je beleven. De jongste toeschouwer, een dreumes van een paar ukken hoog, was er alleszins rap mee weg. Hij strooide het licht en het geluid enthousiast in het rond.

Wat later kreeg - laat ik hem zo maar noemen - Junior ook de delegatie van het (robot)ensemble van ons eigen Gentse Logos www.logosfoundation.org mooi ritmisch aan het roffelen. En daarna organiseerde Junior nog een reünie van de 2 sociale robots van Alexander Reben (USA) die daar lustig aan het rondrijden waren om verhalen van de passanten te registreren voor een film, binnenkort te verschijnen op artbotsghent.areben.com. Ik wil maar zeggen, de nieuwste generaties zoals Junior gaan met die robotica heel spontaan en intuïtief om. Een doordenker eigenlijk. Laat de kids maar eens die robots uittesten.

Er is nog meer robot te zien op ArtBots : het materialiseren van je stem, porceleinen robots die je rollend gezelschap houden in de huiskamer, een hybride robot die je de illusie geeft een bewustzijn te bezitten, een koptelefoon die de luisteraar de controle lijkt te geven over de omgevingsgeluiden.

Eigenlijk mag het niet verwonderen. Maar dergelijke onschuldige activiteiten op het snijpunt van kunst en technologie krijgen ook minder onschuldige belangstelling . Bij robotica draait veel rond sensoren, licht en geluid. En wat heb je nodig voor onbemande vliegtuigen zoals de drones? Juist, ja!

Een pluspunt vind ik daarom zeker de discussieruimte waar je via post-its je mening kan uiten over robots. Wat zijn robots, wat doen robots? Ben je er bang voor of hou je er van? Hoe moet een robot er uit zien?

Nieuwsgierig geworden? Kom kennis maken, de robots heten u welkom. In de UFO dan nog. Toepasselijker kan het niet zijn.

ArtBots 2011 : The robot talent show in UFO Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent op vrijdag, zaterdag en zondag 7, 8 en 9 oktober van 10-18u. Gratis toegang

ArtBots - RoboDemo in Logos, Bomastraat 24-28, 9000 Gent op zaterdag 8 oktober om 20u. Gratis toegang.

ArtBots is een organisatie van Timelab, een kunstenwerkplaats met een fablab, en Foam, een gelijkaardig transdiciplinair researchlab. Meer info op www.artbots.org, www.timelab.org


Dit artikel verscheen ook op
Gentblogt 07.10.2011