zondag 16 oktober 2011

Natuurpuntvlees - Vlees zonder bijsmaak

Naar aanleiding van de internationale Blog Action Day over Food (voedsel) deze bijdrage over het Natuurpuntvlees, het 'vlees zonder bijsmaak'.

Het was zaterdagmorgen zelfs een beetje aanschuiven op de Dampoortparking in Gent. Ik overdrijf wat, maar het was wel een komen en gaan om de bestelling van het zogenaamde Natuurpuntvlees op te halen. Ook deze vegetariĆ«r fietste ’s morgens naar de Dampoort om het pakket ‘vlees zonder bijsmaak’ in ontvangst te nemen. Niet voor zichzelf maar voor zijn huis- en familiegenoten, die wel nog vlees – maar toch minder – eten.

Leden van Natuurpunt Gent kunnen sinds dit jaar vlees bestellen, afkomstig van Gallowayrunderen en schapen die grazen in de natuurgebieden van Natuurpunt, een klein deel bij collega-beheerders.

Natuurpunt heeft een kudde van zevenhonderd Gallowayrunderen die her en der de terreinen van Natuurpunt 'meebeheren'. Je kunt ze in onze regio onder meer bewonderen in het Heidebos, de Kalkense Meersen, het Maldegemveld en de Merelbeekse Scheldemeersen. Het schapenvlees is afkomstig van dieren die op de Kalmthoutse Heide vertoefden, maar deels ook van de schapen die vorig jaar op de Coupure en in de Blaarmeersen graasden. Het lamsvlees van onze levering kwam bijvoorbeeld van Kemp www.kempvzw.be

Driemaal winst voor de natuur

Met het aankopen van dit vlees help je de natuur driemaal. De nationale vereniging Natuurpunt vzw krijgt door de verkoop van de dieren opbrengsten voor het onderhoud van de veestapel. Natuurpunt Gent krijgt een commissie voor de aankoop van natuurgebieden. Voor de eerste bestelronde in mei 2011, ontving Natuurpunt Gent 272 euro. Omdat de dieren enkel 'oneetbare' gewassen eten en omzetten in voedsel is het vlees zowat het meest milieuvriendelijke dat in ons land op de markt te verkrijgen is.

Aan huis geleverd

Het Natuurpuntvlees wordt in onze regio op een centrale plaats zoals de Dampoort-parking geleverd of aan huis in Gent, Destelbergen, Sint-Martens-Latem, Merelbeke Flora en dorp, Evergem dorp. Het minimumbedrag per leveringsadres is 100 euro. Nieuwe bestellingen worden verwacht voor vrijdag 11 november. De eerstvolgende levering gebeurt op zaterdag 26 november. Iedereen wordt vooraf verwittigd per e-mail.

Meer informatie
Op http://www.natuurpunt.be/uploads/Vereniging/partners/documenten/pag_399_brochureveeakker.pdf , op http://www.natuurpuntgent.be/natuurpuntvlees.php en bij Ward Stulens, 09 329 55 45, 0478 54 01 15, ward.stulens@gmail.com

www.natuurpunt.be
www.blogactionday.org

Geen opmerkingen: