zondag 16 oktober 2011

The Food Sessions - Driemaal genieten

The Food Sessions - Driemaal genieten

Op de Cultuurmarkt 2011 van Gent kocht ik me The Food Sessions, een merkwaardig drie in één cultureel product, dat ik sindsdien koester als een echt hebbedingetje. Het is een kookboek + verslagboek van de gelijknamige The Food Sessions + CD.

Het is vandaag 16 oktober Wereldvoedseldag én de Internationale Blog Actie Dag (Blog Action Day) met eveneens Voedsel (Food) als thema. Een ideaal moment om The Food Sessions onder de aandacht te brengen.

‘The Food Sessions’ was een reeks van twaalf concerten die vanaf september 2010 tot februari 2011 doorging in het Leescafé van De Centrale. De concerten werden professioneel opgenomen. Eén van die songs van de soloartiest, het duo of trio musici met telkens een andere culturele achtergrond, kwam na zorgvuldige selectie door alle betrokken partijen op de verzamel-cd, die bij dit kookboek hoort.

De wereld op je bord in het Wereldrestaurant van De Centrale

Op het menu van het Wereldrestaurant in De Centrale stond tijdens The Food Sessions ’s middags telkens de lievelingsmaaltijd van de artiest(en) die ’s avonds optrad(en) in het Leescafé, naast een heleboel andere fijne recepten uit het rijke aanbod van het Wereldrestaurant. De naam ‘The Food Sessions’ is daarmee verklaard.

Deze recepten zijn nu gebundeld in een kookboek, mooi geïllustreerd met prachtige foto’s en bijhorende cd, uitgegeven door De Centrale in samenwerking met vzw Zephyrus en Beefcake Publishing.

Het bladeren door het kookboek is al een pré-culinair genot. Alleen al omwille van de foto van de okra’s op pagina 9 zou ik bijvoorbeeld wel eens een Curry van okra’s (Bhindi Bhajji) willen bereiden. Wie trouwens zoals ik vegetarisch eet, vindt hier ook meer dan zijn/haar gading. Niet verwonderlijk voor dit restaurant van de Centrale dat (h)eerlijke wereldkeuken serveert, telkens ook een vegetarische optie biedt en op Donderdag Veggiedag helemaal veggie gaat.

La Nueva Cancion en Musica con Fundamento

Maar het was The Food Sessions in de eerste plaats toch om de muziek te doen. Eén van de concerten woonde ikzelf bij. Voor de andere moest ik jammer genoeg verstek laten gaan. Gelukkig heb ik een aantal artiesten wel al eerder of nadien in één of andere samenstelling ergens gehoord en gezien. Ik noem maar Paola Bartoletti, Dick van der Harst, Lode Vercampt, Osama Abdulrasol, Wouter Vandenabeele, Tcha Limberger, Mec Yek, Myrddin. En ik vergeet er wellicht een hoop anderen. Sorry.

Het deed mij plezier om in The Food Sessions het optreden die winteravond in 2010 van de Colombiaanse Paola Marquez en het Chileense trio El Sur te herbeleven. De zangeres en muzikanten ontmoetten elkaar in Gent en brachten in het Leescafé liederen met wortels in de ‘la Nueva Cancion’ -beweging. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Mercedes Sosa, Victor Jara, Isabella Para, Atahualpa Yupanqui die zich in die beweging van ‘het nieuwe lied’ uit de roerige jaren zestig en zeventiger niet alleen toelegden op schoonheid en kwaliteit maar ook de politiek-sociale achtergrond lieten meespelen. Zoals uit het optreden bleek, laat Paola Marquez zich bovendien ook – hedendaags - inspireren door ‘musica con fundamento’ of ‘muziek met worteling’.

Food for Body en Soul – Voedsel voor lichaam en geest

Kortom, The Food Sessions, boek en CD, zijn er om van te proeven en te genieten. Food for Body en Soul, voedsel voor voedsel en geest. Right! Ik blader het boek door op zoek naar een recept voor vanavond. En op mijn Cd-speler hoor ik net Paola Marquez ‘Si se calle el cantor’, ‘als de zanger stopt, stopt ook het leven’.

Meer informatie?

Boek en cd zijn aan 25 euro verkrijgbaar in de betere boekhandel en in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur).

Maar wie een Centralekaart 2011-2012 koopt van 10 euro krijgt het kookboek er gratis bij. Met de Centralekaart krijg je op korting op de activiteiten van De Centrale. En proef ook eens van het Wereldrestaurant. Meer informatie op www.decentrale.be

‘The Food Sessions – het boek en de cd’ kwam tot stand met steun van de Stad Gent (Departement Cultuur) en de Vlaamse Gemeenschap (Agentschap Binnenlands Bestuur ‘Managers van diversiteit’ en Agentschap Kunsten en erfgoed ‘Kunstendecreet’).

Informatie:
Intercultureel Centrum De Centrale
Kraankindersstraat 2
9000 Gent
Tel: 09 265 98 28
Fax: 09 265 98 24
Fax: 09 265 98 26 zalenverhuur
E-mail: decentrale@gent.be
www.decentrale.be

Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 16.10.2011

Geen opmerkingen: