Heimwee naar het speelgoedrobotje op batterijen uit je kinderjaren? Science fiction freak? Of schuilt er in jou een techneut én een kunstenaar? Dan mag je ArtsBots dit weekeinde van 7-9 oktober beslist niet missen. In de UFO van Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 35, loopt op 7-8-9 oktober 2011 van 10-18u The Robot Talent Show (talentenshow voor robots), en Logos organiseert een speciaal ArtBots concert met het hele ensemble. In beide gevallen is de toegang gratis.
ArtBots heeft zijn roots in New York. De naam is een woordspeling op BattleBots, vechtwedstrijden waarbij robots het in een arena met toeschouwers tegen elkaar opnemen. Douglas Repetto, oprichter van dit evenement, riep bijna 10 jaar geleden naar analogie met deze wedstrijden een talentshow in het leven waarbij robots het tegen elkaar opnemen in hun kwaliteit om kunst te zijn of te presenteren. Heel wat vredelievender en kunstzinniger dan de Battlebots. ArtBots is dus perfect op zijn plaats in Gent, de stad van kennis en cultuur.
The Robot Talent Show presenteert 8 artiesten mét en bij hun robot. Zoals het bij een talentenjacht past, is er een publieksprijs. Ik bleef op de openingsavond van donderdag 6 oktober hangen bij misschien het minst spectaculaire Steadystate V2 van Shahar Zaks uit de USA.
Zijn 'robot' bestaat uit eenvoudige autonome onderdelen uitgerust met sensoren die niets anders doen dan 'voelen' en reageren op hun omgeving, met als resultaat onvoorspelbare en bijna organische bewegingspatronen. Het lichtgevoelige systeem is volledig afhankelijk van zijn omgeving en ziet er telkens weer anders uit. Ik zag het al voor mij. Een kunstwerk ergens op een publieke plaats - in Gent natuurlijk - dat rustig en bijna organisch beweegt op het ritme van het veranderende (dag)licht. Moet kunnen!
Mijn echtgenote had het meer voor SADbot van Dustyn Roberts en Ben Leduc Mills, eveneens uit de USA. SADbot lijkt wat op een klassieke tekentafel van de architect. Het is een robot die verzot is op zomer en lange dagen. De zon geeft energie die hij met een stift op papier omzet in notaties. De toeschouwer kan door beïnvloeding van de hoeveelheid zonlicht de activiteit en richting van de SADbot bepalen.
Te gast in de tentoonstelling is de Gentse doctorandus Pieter Coussement (IPEM) met zijn artistieke installatie 'Soundfield', een platform waarmee je geluid kan produceren in een virtuele realiteit. Je ziet zo mogelijke toepassingen in de dans- en theaterwereld. Moeilijk om dat hier zomaar uit te leggen, zoiets moet je beleven. De jongste toeschouwer, een dreumes van een paar ukken hoog, was er alleszins rap mee weg. Hij strooide het licht en het geluid enthousiast in het rond.
Wat later kreeg - laat ik hem zo maar noemen - Junior ook de delegatie van het (robot)ensemble van ons eigen Gentse Logos www.logosfoundation.org mooi ritmisch aan het roffelen. En daarna organiseerde Junior nog een reünie van de 2 sociale robots van Alexander Reben (USA) die daar lustig aan het rondrijden waren om verhalen van de passanten te registreren voor een film, binnenkort te verschijnen op artbotsghent.areben.com. Ik wil maar zeggen, de nieuwste generaties zoals Junior gaan met die robotica heel spontaan en intuïtief om. Een doordenker eigenlijk. Laat de kids maar eens die robots uittesten.
Er is nog meer robot te zien op ArtBots : het materialiseren van je stem, porceleinen robots die je rollend gezelschap houden in de huiskamer, een hybride robot die je de illusie geeft een bewustzijn te bezitten, een koptelefoon die de luisteraar de controle lijkt te geven over de omgevingsgeluiden.
Eigenlijk mag het niet verwonderen. Maar dergelijke onschuldige activiteiten op het snijpunt van kunst en technologie krijgen ook minder onschuldige belangstelling . Bij robotica draait veel rond sensoren, licht en geluid. En wat heb je nodig voor onbemande vliegtuigen zoals de drones? Juist, ja!
Een pluspunt vind ik daarom zeker de discussieruimte waar je via post-its je mening kan uiten over robots. Wat zijn robots, wat doen robots? Ben je er bang voor of hou je er van? Hoe moet een robot er uit zien?
Nieuwsgierig geworden? Kom kennis maken, de robots heten u welkom. In de UFO dan nog. Toepasselijker kan het niet zijn.
ArtBots 2011 : The robot talent show in UFO Universiteit Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent op vrijdag, zaterdag en zondag 7, 8 en 9 oktober van 10-18u. Gratis toegang
ArtBots - RoboDemo in Logos, Bomastraat 24-28, 9000 Gent op zaterdag 8 oktober om 20u. Gratis toegang.
ArtBots is een organisatie van Timelab, een kunstenwerkplaats met een fablab, en Foam, een gelijkaardig transdiciplinair researchlab. Meer info op www.artbots.org, www.timelab.org
Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 07.10.2011
Geen opmerkingen:
Een reactie posten