woensdag 12 september 2012

Beethoven was een Gentenaar …

woensdag 12 september 2012 10u04 | Frank Bombeke (tekst), Arnold Van Herreweghe (beeld) | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , .
… als we Citron Bleu mogen geloven. Lieven Tavernier schreef voor dit jazzy kamermuziekensemble een Gentse tekstversie van Alle mensen worden broeders, de Europese hymne van Ludwig van Beethoven. En daarmee is Citron Bleu, het gezelschap van Nils De Caster en Yves Meersschaert, in dit TRACK-jaar de Gentse buurten ingegaan en liet ‘de mensen’ (duizenden!) meezingen. Onder meer in de opera, de moskee, de winkel, de Sint-Baafsabdij, de Boekentoren, het station en op Place Musette (= Beverhoutplein) tijdens de Gentse Feesten. ‘Giene Track voor Track’ was de lijfspreuk. En Deuropeesche Hymne – Europa en al was één en al positieve boodschap. Gentblogt berichtte vroeger al over dit project.
CitronBleu[+] CitronBleu[+] CitronBleu - Nils De Caster (viool) en Yves Meersschaert (vleugelpiano)[+]
Op zondag 9 september om 19 u. klonk dan de finale van Europa en al op het Sint-Baafsplein. Daar werden ‘alle Gentenaars’ verwacht om uit volle borst mee te zingen. Met ons Gents wereldkoor Karibu zijn we altijd in voor een muzikale happening voor het goede doel. En dus reageerden we net als de Singers en nog andere koren positief op de oproep van Citron Bleu voor koren en ‘losse zangers en zangeressen’.
CitronBleu[+] CitronBleu[+] CitronBleu[+] CitronBleu[+]
De BG’s (Bekende Gentenaars) van dienst – moet ik ze nog voorstellen? – leerden ons zin per zin de juiste Gentse uitspraak. Ik ben geen dialectkundige, maar er moeten toch subtiele nuances bestaan in het Gentse dialect. Zo klonk het Gents van actrice Pascale Platel toch een ietsje anders dan het Gents van burgemeester Daniël Termont. En muziekmadam Erika Pauwels is wellicht 100% pur sang Gentsch. Zoals zij dhymne op ’t Belfort, Sint Anna en Sint Boafs liet spelen.
CitronBleu[+] CitronBleu[+] CitronBleu[+]
En toen was het samenzang, eerst eens om te proberen, dan voor ’t echt. En het klonk echt goed, ook onze vierstemmige koorversie van op de tribune.
Bij een happening hoort enig vuurwerk. De raket met de muzikale blijde boodschap in ’t Gents kon eindelijk definitief vertrekken richting toekomst.
CitronBleu[+] CitronBleu[+] CitronBleu[+]
Aansluitend was er nog een Gentse receptie aangeboden door gulle sponsors. De bar was nog een (hele) tijd open….en het bleef maar zomer.
Deuropeesche Hymne
“Europa en al”

(Tekst: Lieven Tavernier)
Alle menschen zijn mijn broere
Al famielde van malkoar
Al wie datter hier wilt weunen
Es ne vriend, ne kameroad
Loat op tbelfort dhymne spelen
Op sint anna, op sint boafs:
Alle menschen zijn mijn broere
Al famielde van malkoar
Van malkanders keuken eten
Noar malkanders fieste goan
Toch nie veur de kleinste ruze
Op malkanders muile sloan
’t Es het volk van Artevelde :
Edwoard, Boris, Fatimah,
’t Es mijn zuster,’t ès mijn broere
Mee of zoander djellabah
(bis)
’t Es het volk van Artevelde :
Edwoard, Boris, Fatimah,
’t Es mijn zuster,’t ès mijn broere
Mee of zoander djellaba
CitronBleu[+]
Gent, 9 september 2012 op het Sint-Baafsplein om 19 u.
www.citronbleu.be
www.karibugent.be

Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 12.09.2012

Geen opmerkingen: