vrijdag 12 oktober 2012

Positieve energie

Duurzaam en groen. Slim en efficiënt met energie. Daar wil ik met mijn kandidatuur op nr. 5 van de Groen-lijst voor de provincie Oost-Vlaanderen - District Gent 100% positieve energie in steken. Ook met uw steun!

Groen legt aanstaande woensdag een motie voor aan de provincieraad van Oost-Vlaanderen om de kernreactor van Borssele (Zeeland - Nederland) stil te leggen. De reactor kan dezelfde defecten vertonen als de reactoren die zijn stilgelegd in Doel en Tihange, toen daar scheurtjes zijn ontdekt. Dit wordt door de bouwer (het Nederlandse RDM) zelf bevestigd. Onderzoek moet dan, zoals in België, verder uitwijzen in welke mate er een acuut risico bestaat. Daartoe moet de reactor wel worden stilgelegd.

In Mol en Sint-Truiden krijgt de 100% hernieuwbare energieproducent Ecopower cvba een NIMBY-tegenslag te verwerken. Atoomenergie in Zeeland, windenergie in de Kempen en in Limburg. Zéér dicht bij huis in onze eigen Gentse binnenstad heeft Ecopower een project naar mijn hart ingediend.

Als zeer vroege coöperant/cliënt van Ecopower cvba had ik altijd al een boontje voor het Ecopower-project voor de Sint-Jorissluis (achter het Gentse Baudelopark). Het combineert een waterkrachtcentrale (een waterrad) met kanogoot én vissluis. De zuivere energiecoöperatieve levert hernieuwbare energie voor een 40-60 gezinnen, bevordert natuur-en milieubescherming én watersport. Daar bovenop heeft het ook  sensibiliserende en enorme educatieve waarde (voor onderwijs b.v.) midden in de stad.

Maar zover zijn we nog niet. Er staan 'wetten in de weg en praktische bezwaren' (zie Willem Elsschot). Terwijl er nu helemaal geen vistrap is en de vissen bijgevolg niet stroomopwaarts kunnen migreren, moet Ecopower wel zo'n vistrap voorzien als zij hun waterrad willen installeren. Ecopower stelt een vissluis voor, maar dat stuit dan weer op andere bezwaren. Zie ook De Gentenaar, 19.05.2011

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Zo ziet het Ecopower-voorstel er uit. Droom even mee.






www.ecopower.be

Geen opmerkingen: