dinsdag 23 juli 2013

DACART – Kunst anders en meer

dinsdag 23 juli 2013 7u30 | Frank Bombeke (tekst), Joke Vermeulen (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .
20130723_dacart20130605 Affiche DACART tentoDé coole én koele tip voor deze hete Gentse Feesten. In de Bibliotheekstraat, midden het feestgewoel, kan je terug op temperatuur en tot rust komen. Spring eens binnen op de kunsttentoonstelling DACART in de Julien Reviszaal van het Secundair Kunstinstituut van de Stad Gent. De tentoonstellingszaal is een pandgang van de vroegere Baudelo-abdij. Voor het vijfde jaar op rij richt Zonnehoeve Living+ daar tijdens de Gentse Feesten een tentoonstelling in met werken van hun mensen. DACART stelt hun beeldende kunstwerken tentoon en verkoopt ambachtelijke producten uit eigen ateliers, dagelijks van 15u tot 22u.

De vzw Zonnehoeve|Living+ , actief in de regio Eke-Nazareth-Gavere, biedt woongelegenheid en dagbesteding aan 157 personen met een beperking. De vzw is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) erkend en gesubsidieerd.

De vzw staat én gaat voor “wonen en meer”. Zij bieden aan personen met een beperking vooreerst een ruime waaier van woonvormen met diverse ondersteuningsvormen. Living+ omdat zij daarenboven ook instaan voor begeleiding bij dagbesteding, de invulling van vrije tijd, begeleid werk, sociale en emotionele ondersteuning, budgetbeheer, enz.

In de verschillende creatieve ateliers van het DagActiviteitenCentrum van Zonnehoeve|Living+ produceren de cliënten onder deskundige begeleiding van enthousiaste medewerkers ook heel wat kunstwerken (schilderijen, tekeningen, lino’s, keramiek, juwelen, vilt) van een soms verbazende schoonheid. Deze  werken vinden dan hun weg naar huiskamers en tuinen van geïnteresseerde kopers, via de DACART-winkel in Gavere of tentoonstellingen als deze feesteditie van DACART.


Kunst anders en meer

Om het 5-jarig bestaan van de DACART-tentoonstelling extra in de kijker te zetten, nodigden ze 4 gerenommeerde kunstenaars uit: Patrick Braemscheute, Anima Roos, Paul Van Gysegem en Kristien Vervaet.

Twee kunstwerelden ontmoeten elkaar gelijkwaardig, een levende vorm van inclusie. Via hun werken uiten deze kunstenaars hun positief gevoel voor de bewoners-kunstenaars en de werking van de kunstateliers van Zonnehoeve|Living+.

Deze 4 kunstenaars stellen een tweetal werken tentoon en schenken bovendien de opbrengst van de verkoop aan Zonnehoeve|Living+, ten voordele van de werking van de kunstateliers.

Het eerste jubileum werd op de vooravond van de Gentse Feesten luister bijgezet door burgemeester Daniël Termont en ere-conservator en curator Jan Hoet. De burgemeester herinnerde in zijn openingswoord aan de nog steeds geldende base-line van de Stad Gent. Dat is niet alleen ‘stad van kennis en cultuur’ maar ook ‘toegankelijk voor iedereen’. Een werking als deze van Zonnehoeve Living+ en deze tentoonstelling past hierin perfect. Oef, ik vreesde al dat we het in Gent moesten stellen met het zoveel omvattende maar ook zo weinig concreet zeggende containerbegrip ‘Zoveel stad’.
Kunstpaus en nog steeds begeesterend spreker Jan Hoet ging in zijn exposé in op de idee van inclusie, insluiting in plaats van uitsluiting. Sinds mensenheugenis was er op pakweg 100 mensen altijd wel iemand die ‘stemmen hoorde’. Het is pas in recente tijden dat kunst die afwijkt van de zogenaamde norm, een plaats krijgt, gelijk en waardig met de officieel geconsacreerde kunst. Kunst is anders en meer. Wat zouden we nu bijvoorbeeld zijn zonder de naïeven en de surrealisten. Musea mogen daarom hun kunstpatrimonium niet verkopen, aldus Hoet. Vermeer werd pas 200 jaar zijn dood ‘ontdekt’.

Verder stond Jan Hoet stil bij een aantal van tentoongestelde werken. Ga met hem op zoek naar wat een aantal van de deelnemers fascineert en inspireert : de pinguïn, de doodskist, de hond, de wervelkolom, de auto’s.

Alle tentoongestelde werken en artisanale producten worden verkocht ten voordele van de creatieve ateliers van het DagActiviteitenCentrum van vzw Zonnehoeve Linving+. De tentoonstelling in de Jules Reviszaal van het Secundair Kunstinstituut van de stad Gent in de Bibliotheekstraat is gratis te bezichtigen elke dag van de Gentse Feesten van 20 tot en met 29 juli tussen 15 en 22 uur.

En nog een ultieme tip voor kooplustigen. Dacart heeft ook een winkel boordevol artisanale producten, kunst en een assortiment producten van Oxfam op de Markt 37, 9890 Gavere (0490 443 592). Terug open na het weekeinde van 15 augustus. Eind 2013 opent daar ook een artotheek waar je kunstwerken kan uitlenen, net zoals Kunst in Huis. En daar ga ik beslist ook naartoe!

http://www.zonnehoeve.be/index.cfm?type=living

Dit artikel verscheen ook op Gentblogt 23.07.2013

Geen opmerkingen: