maandag 1 maart 2004

David Spirit tegen Goliath Microsoft

De Spirit-campagne* voor vrije computersoftware bij de overheid en in het onderwijs** valt niet in goede aarde bij computergigant Microsoft die 90% van de software-programma’s in handen heeft.

Spirit wil praten met Microsoft, maar daagt het bedrijf van Bill Gates uit om het debat ook publiek te voeren omdat het hier, meer dan om een technische, vooral om een maatschappelijke discussie gaat.

Dat wordt echt een gevecht van David Spirit tegen Goliath Microsoft. Het zal argumenten over en weer kletteren. Als we willen dat deze tweestrijd een even gelukkige afloop kent als het bijbels succesverhaal, zullen we met Spirit wel heel wat keitjes mogen klaarleggen om Goliath Microsoft te vellen.

Alvast een Gents steentje. Een gemeenteraadslid informeerde vorig jaar 2003 hoe het nu eigenlijk in Gent zat met die vrije computersoftware. Het stadsbestuur kon zich wel vinden in de filosofie en voordelen van vrije software, maar schrok terug om de overgang te maken. En bleef dus toch maar de vertrouwde weg bewandelen. Wel met de belofte om deze problematiek verder op te volgen en bij gelegenheid opnieuw te evalueren.

Ondertussen zijn we een jaar verder. Tijd dus voor evaluatie ... én een voorstel. Zet mensen die het kunnen weten uit b.v. stadsdiensten, onderwijs, universiteit, bibliotheek, informatie- en communicatiebedrijven bij elkaar. En laat ze brainstormen hoe het een jaar later, anno 2004, wél zou kunnen lukken met die vrije software, welke stappen en steun van overheden en bedrijven hiervoor nodig zijn, hoe die overgang kan gemaakt worden enzovoort…. En dan is de wagen echt aan het rollen. Wedden dat Gent ook hier een voortrekkersrol kan spelen? Gent, stad van kennis en cultuur! Moet kunnen!

In afwachting zal ik mijn IDee alvast deponeren in de SP.a-Spirit-Ideeënfabriek*** http://www.ideeenfabriek.be/ . Voor een ander ermee gaat lopen ;-)

* online petitie op www.steunvrijesoftware.be
** meer info op www.meerspirit.be
*** ook jouw schitterend idee in www.ideeenfabriek.be

Geen opmerkingen: