vrijdag 12 maart 2004

Sloop alle muren

We sluiten onze Palestina-actie “Sloop de muur” op onze Gentse Spirit-webstek af, net zoals onze cyberactie voor de 5 Israëlische dienstweigeraars. En we staan even stil bij de muren die de mensen letterlijk en figuurlijk scheiden. Vroeger waren dat het IJzeren gordijn, de Berlijnse muur, de apartheid in Zuid-Afrika. En nu nog de groene lijn in Cyprus, de demarcatielijn tussen de twee Korea’s, de Israëlische muur tegen de Palestijnen. Dichter bij huis worden de Roma nog steeds gediscrimineerd.

Donderdag was er in Gent een solidariteitsactie van en voor de Roma. Er waren in Slowakije heel recent hongeropstanden als gevolg van discriminatie. Er viel zelfs een dode. Door asociale overheidsmaatregelen zijn de Roma daar nog verder in de marge en de verarming gedreven.

Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan, ginder en hier. En daar moeten soms muren voor gesloopt worden….ook deze in ons hoofd!


* Een verslag van de Roma-actie op de Gentse Spirit-webstek, op Indymedia Roma-actie in Gent, en op het regionaal TV-nieuws van donderdag 11.03.2004 op AVS-Regionaal nieuws. Op 27.03.2004 verscheen een uitgebreid achtergrondartikel in De Standaard.
* Een Gents privé-initiatief steunt de Roma in Jasov (Oost-Slowakije). Lees de Indymedia-reportage met foto's hierover op De kinderen van Jasov .
* Achtergrondinformatie over de Roma in Slowakije in het webartikel De opstand om den brode. Roma in Centraal-Europa; of de strijd om het bestaansrecht
* Lees hier meer over de Roma opstand in Slowakije