donderdag 27 mei 2004

Het hol van de Vlaamse leeuw (de campagne 3)

Het was een deftige politieke debatavond geweest van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) over de prioriteiten voor de nieuwe Vlaamse regering en de verdere Vlaamse staatsvorming. Zie het verslag op onze Gentse Spirit-webstek. Of het publiek nog vragen had, wilde de moderator weten.

Ja, inderdaad. Waarom de panelleden niet allemaal voor Vlaamse onafhankelijkheid waren, nu en onmiddellijk? Tja! En wat het standpunt van de panelleden over de monarchie was? Waarom één koning meer telde dan alle Blokkiezers? Een klassieker. Het Blok-gehalte bij het publiek was kennelijk hoog. Hier moest Blokker Karim Van Overmeire wel scoren. Jan Roegiers (Spirit) kreeg niet eens de kans om zijn republikeinse geloof te belijden. Hoewel zijn Vlaamse republiek er wel helemaal anders zal uitzien dan de Vlaams Blok-staat.

Waarom er in de Europese grondwet geen verwijzing naar het christendom mag? En jawel, het Blok, CD&V en N-VA wilden een verwijzing naar het christendom in de Europese grondwet. Scheiding tussen kerk en staat? Nooit van gehoord! Een conservatief Blok in wording?

Mag Turkije bij de Europese Unie? Neen…omdat het niet Europees is, aldus Van Overmeire. Nooit goed geweest in geschiedenis en aardrijkskunde, die Karim! Marius Meremans (N-VA) hielde de Turkse boot af en verschool zich achter de Armeniërs en de Koerden. Voor CD&V’er Etienne Schouppe, André Denys (VLD) en Jan Roegiers (Spirit) kon Turkije wel bij de EU, mits voldaan aan de alom gekende voorwaarden: democratie, blijvende scheiding tussen kerk en staat (jawel, Turkije is een lekenstaat!), actief respect voor mensen- en volkerenrechten.

Na dit onverwacht partijtje geopolitiek wenkte op deze zomeravond enkel nog een terras op het Sint-Baafsplein. Wie op dit VVB-debat een vurige discussie had verwacht over pakweg de jeugdwerkloosheid was er aan voor de moeite. Het merendeel van het opgedaagde publiek lag duidelijk van andere dingen – bang, verwachtingsvol – wakker. We waren in het Kapittelhuis, vroeger bekend als het middenstandshuis. Voor God en Vaderland (tweetalig dan nog) stond nog op een opschrift in de gang. Middenstand, middenklasse, voor god en vaderland. Ja, dat was het zo wat.

Geen opmerkingen: